Vazne zamyslenie o hovne

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zelovoc
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Vazne zamyslenie o hovne

Príspevok od používateľa zelovoc »

Po nakrúcaní na Širokej veži som navštívil chatára na Zbojníckej chate. Oheň z petrolejovej lampy presvetľoval poháre s červeným vínom a prebúdzal dávne spomienky od spoločných vynášok večernou dolinou až po jarné lyžovačky na Svišťáku. O polnoci sa na rad dostali vážne témy. Od kalamity a vízie nových Tatier sme prešli až k zmenám v spoločnosti. Po jej kritike si chatár vzdychne: „Veď už ani tie hovná nie sú, ako bývali.“
Na môj udivený pohľad naštvato odpovedá: „Keď sa vonku latrína naplnila, posypal som jej obsah biologickým prípravkom, ktorý za dva mesiace tú kopu rozložil. Posledné roky však to isté množstvo trvá dva razy toľko!!!“
Pamätám si, ako sme spolu tieto záchody stavali. Jeden turisti používali a druhý bol zamknutý, lebo sa jeho obsah práve rozkladal. Po naplnení sa ich úloha vymenila. Chatár pokračuje: „Pamätáš na chlieb zo Smokoveckej pekárne? Ten vydržal mäkký len pár dní. Otvorené mlieko skyslo za deň. A dnes?“
Pomaly mi začína dochádzať, kam mieri. Potravinársky biznis so svojimi rozvinutými technológiami spracovania a konzervovania nás prepcháva podozrivými E – čkami, aby si zabezpečil čo najvyššiu trvanlivosť výrobku. A E-čka si taktiež prerazia cestu do každodenného produktu nášho ľudského tela. Pri týchto úvahách som podvedome prestal žuť večne mäkkú bábovku, ktorú som na chatu priniesol z hypermarketu Lidl, rozmýšľajúc nad tým, či vôbec nejaké vedecké laboratória vo svete systematickejšie skúmajú to, na čo prišiel chatár. Pri debate ako reaguje náš organizmus na túto pomalšie rozlokladajúcu sa zmes toxínov v našom tele už idem radšej spať!
Ráno prší. Schádzam dolinou, teším sa do Smokoveckej pekárne. Kúpim si na raňajky tie tradičné rožky, ktoré sme kedysi dávno vynášali na Zbojníčku. Na môj údiv pekáreň zrušili. Ľudia vraj radšej kupujú trvácnejšie pečivo z hypermarketov...
Možno by bolo dobré, aby si každý postavil vlastnú latrínu. Aby sa sem tam do nej pozrel a zamyslel sa nad tým, prečo tie jeho produkty už nie sú také, ako bývali...

Palo Barabáš
zdroj: http://www.k2studio.sk/?cube=text&c=314
LiTTle_PsyCHopaT
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LiTTle_PsyCHopaT »

Hmm Zaujimave :lol:
will.i.am
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa will.i.am »

to mi pred par mesiaacmi prislomailom.je to celkom zaujmave, ale skor by som to poslal do vtipov. aj ked nejaka diskusia by sa tu mohla rozvinut. no uvidime...
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

will.i.am napísal: ale skor by som to poslal do vtipov.
lenze to vobec nieje vtip , to je kruta realita
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

ludia zozeru vsetko, hlavne ze je to o desat halierov lacnejsie.
v lidli som bol raz a povedal som ze uz nikdy v zivote a toho sa drzim.
jedna vec je to co tam predavaju, druha je ty co tam kupuju. oni su schopny sa tam aj pozabijat, len aby sa uslo jemu....to je neco.

pecivo kupujem zasadne len z jednej pekarne aj ked je drahsie. obyc rozok 1,-Sk, u nich 2,-Sk, ale radsej dam dve kacky a viem ze to piekla zena mojeho uja... :)
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

hmm... nepomoze ze si nebudeme kupovat veci z lidla
napr.: absolutne neviem co moze stat v tescu lekvar ale dajme tomu ze taky obycajny v poho lekvar stoji 40,-sk tak ten co ma nalepku Tesco a stoji len 25,-sk je vlastne ten isty lekvar len tam je ina nalepka a tecso to bere rovno od vyrobcu takze nema naklady na distributora...ale ak by sme celi rozdiel tak to treba zobrat lekvar za 80,-sk :cry:

toto je moja uvaha nemusite s nou suhlasit ale podla mna su tie konzervaky nasr... vsade a kde niesu alebo je to riesene inym sposobom tak to je poriadne drahe a je uplne jedno ci si tu rakovinu kupim v lidli alebo v bille akurat v lidli usetrim peniaze. :?
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nuz najlepsi lekvar je z babkinej pivnice.) v dnesnej dobe su uz aditiva vsade, jednu moznost vidim v tom ze znova vzniknu nejake mensie farmy, ktore by predavali vlastne vyrobky, od muky cez mlieko az po maso. pri ktorych by bolo jasne ze je to cisty produkt. samozrejme aj cena by bola vyssia ale myslim ze coskoro si to uz budu moct ludia dovolit pretoze uz nebudu chciet pchat do seba tie umeliny. teda aspon dufam ze sa toho dozijem.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Zelovoc: To by na tej farme nesmeli hnojit, cize uroda by nebola taka obrovska trocha dlhsie by dorastala. A kedze by ani nestriekali proti skodcom, polovicu urody by znehodnotili a preto by ta druha polovica musela byt 2x drahsia, aby pokrila naklady za tu znicenu.. Nuz, preto si radsej ludia kupia tie pekne velke blatove paradajky z tesca a pokial im dojde, ze co jedia, nasa oblubena, zdrava farma uz bude len spomienkov.. :cry: To aby sme zalozili klastor v horach a zili ako pred 200rokmi :hmm:
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

Frikso napísal:To by na tej farme nesmeli hnojit
existujú aj prírodné hnojivá...nie len tie umelé...
Avalong
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Avalong »

zelovoc napísal:nuz najlepsi lekvar je z babkinej pivnice.) v dnesnej dobe su uz aditiva vsade, jednu moznost vidim v tom ze znova vzniknu nejake mensie farmy, ktore by predavali vlastne vyrobky, od muky cez mlieko az po maso. pri ktorych by bolo jasne ze je to cisty produkt. samozrejme aj cena by bola vyssia ale myslim ze coskoro si to uz budu moct ludia dovolit pretoze uz nebudu chciet pchat do seba tie umeliny. teda aspon dufam ze sa toho dozijem.
Všade sa píše koľko veľa je škodlivín v kravskom mlieku (myslím to, ktoré nie je pasterizované a chemicky odstreďované) ale aj tak sú to prírodné pŕvky a kyseliny v kravskom mlieku ktoré majú za úlohu posilniť obranyschopnosť a postaviť na nohy malé teliatko. Nie sú umelo vytvorene v laboratórnych podmienkach. máju väčší osoch ako škodu. Ale to sa o dnešnom mlieku v krabici nedá povedať. Tá ofarbená voda plná chemikálii a odstredený takmer všetok tuk ... toto je mlieko ?
Naši predkovia nemuseli nikdy pasterizovať a na ich živote sa to neprejavilo nikdy v zlom.
Ja chodím na mleiko za mesto na majetky. Podnikateľ má farmu a predávajú tam 1l mlieka za 14 sk bez úpravy čiže viac tuku ako v plnotučnom mlieku ktoré jstojí na pulte v obchode.
schw33k
Guru
Guru

Avalong napísal: viac tuku ako v plnotučnom mlieku ktoré jstojí na pulte v obchode.
tie konzervacne latky tak tak niektorymi nazyvane aj jemnymi jedmi ... a ta koncentracia predavana v obchodoch - obycajna rozriedena zbrnda
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Avalong napísal:Všade sa píše koľko veľa je škodlivín v kravskom mlieku (myslím to, ktoré nie je pasterizované a chemicky odstreďované) ale aj tak sú to prírodné pŕvky a kyseliny v kravskom mlieku ktoré majú za úlohu posilniť obranyschopnosť a postaviť na nohy malé teliatko. Nie sú umelo vytvorene v laboratórnych podmienkach. máju väčší osoch ako škodu. Ale to sa o dnešnom mlieku v krabici nedá povedať. Tá ofarbená voda plná chemikálii a odstredený takmer všetok tuk ... toto je mlieko ?
Naši predkovia nemuseli nikdy pasterizovať a na ich živote sa to neprejavilo nikdy v zlom.
Ja chodím na mleiko za mesto na majetky. Podnikateľ má farmu a predávajú tam 1l mlieka za 14 sk bez úpravy čiže viac tuku ako v plnotučnom mlieku ktoré jstojí na pulte v obchode.
Tak z tym mliekom nemas celkom pravdu ... do trvanliveho mlieka sa nepridavaju(teda nemali by sa) ziadne konzervacne latky ani chemikalie. Je upravovane len odstredovanim : odoberie sa vsetok tuk a potom sa neskor pridava a vznika mlieko polotucne , plnotucne a nizkotucne, podla mnozstva pridaneho tuku. potom sa mlieko spracovava pasterizaciou , pricom sa zabiju vsetky zive kultury v mlieku a preto vydrzi tak dlho. Jedine co z trvanliveho mlieka spotrebitel dostane je vapnik. Aj my kupujeme cerstve mlieko z jednej hospodarskej skoly , no nikdy ho nepijeme neprevarene, pretoze moze obsahovat rozne zarodky parazitov + nejake latky z umelych hnojiv, ktore sa varom odstranuju. Pozri sa predkovia nikdy nepotrebovali pasterizaciu , pretoze sa nikdy nepouzivali umele hnojiva a v ovzdusi nebolo tolko svinstva ako je teraz ... doba sa zmenila :? a nie k lepsiemu
Frikso
Darca
Darca

bax napísal:existujú aj prírodné hnojivá...nie len tie umelé...
Ale tie su drahe a zasa len zvysuju cenu konecneho produktu (vezmi si, co stoji fura hnoja). U nas chodi jeden pestovatel z Galanty predavat zeleninu cez leto a stazoval sa, ze posledne roky idu trzby dolu vodou a naklady naopak hore.
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

problem je asi v tom ze tu este nieje dopyt po kvalitnych potravinach. az bude, tak si myslim ze bude aj ponuka. neverim ani trhovcom lebo podaktory su taky vydzubany ze nakupuju zeleninu v kauflande a potom to predavaju na trhu.mozno ze v meste jednoducho take nieco nieje mozne. ale mohol by sa uz len napriklad pomocu EU penazi rozbehnut takyto projekt, ked uz tolko miliard pucia do polnohospodarov.
Dead_Warrior
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dead_Warrior »

Ale to neni len chyba v potravinach podla mna je toa j chyba v ludoch a tomu ako sa stravuju a ze enmaju niektory pohyb tj dokopy zdravy zivotny styl....si zoberte nasi predkovia mohli ziest len tak na posedenie slaninu,klobasky a dalsie taketo potraviny a dosili sa podaktroy akych vysokych vekov ale na tu dobu sa aj dost pohybovali v TV nebezali serialy, telenovely,reality show a dalsie veci..boli skoro cele dni na poli a makali a ked vecer mali cas tak sa rozpravali medzi sebou viac alebo sa zabavali inak ako TV(pokial mali/nemali TV).... takze aj zivotny styl je podla mna v tomto rozhodujuci....
Frikso
Darca
Darca

Avalong napísal:Všade sa píše koľko veľa je škodlivín v kravskom mlieku (myslím to, ktoré nie je pasterizované a chemicky odstreďované) ale aj tak sú to prírodné pŕvky a kyseliny v kravskom mlieku ktoré majú za úlohu posilniť obranyschopnosť a postaviť na nohy malé teliatko. Nie sú umelo vytvorene v laboratórnych podmienkach. máju väčší osoch ako škodu. Ale to sa o dnešnom mlieku v krabici nedá povedať. Tá ofarbená voda plná chemikálii a odstredený takmer všetok tuk ... toto je mlieko ?
Este si sa z toho mlieka neposral?? :roll:
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

Frikso napísal:Este si sa z toho mlieka neposral?? :roll:
ja cirou nahodou chodim na to iste mleko na tie iste majetky a este som sa neposrall... a te grcky z obchodu fakt nemusim... cerstve kravske mleko rulezz
r3sp3ct
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa r3sp3ct »

Nie je nič lepšie ako sa ráno vysrať a mať pravidelnú stolicu 8)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

r3sp3ct napísal:Nie je nič lepšie ako sa ráno vysrať a mať pravidelnú stolicu 8)
JJ, a najsamlepsie je to v tedy, ked si uz hore a vies o nej :D
schw33k
Guru
Guru

r3sp3ct napísal:Nie je nič lepšie ako sa ráno vysrať a mať pravidelnú stolicu 8)
presne tak , uz ma seru moje sracie problemy , ked doma nic a akonahle pridem do roboty vychyti ma a neda sa to udrzat v sebe :D
kinjeril napísal:JJ, a najsamlepsie je to v tedy, ked si uz hore a vies o nej :D
:lol: kusok OT ale raz sa mi to stalo , mal som nejakych 12 , proste sa mi snivalo , ze seriem , tak som sa vysral aj v reale v posteli :|
Napísať odpoveď