velryby vs ryby - rozdiel

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
Ordek
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

velryby vs ryby - rozdiel

Príspevok od používateľa Ordek »

Potreboval by som vediet preco velryby a celkovo vodne cicavce maju chvostovu plutvu horizontalne a ryby maju tuto plutvu vertikalne.

vodny cicavec

ryba

//obrazky do prilohy!!! kinjeril
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

toto som si doteraz nikdy neuvedomil a to som videl tieto zivocichy (v TV) velakrat. nebude to tym, ze ryby potrebuju viacej manevrovat vo vode a z toho dovodu maju plutvu vertikalne? je to len moj dohad, ktory sa zaklada na sedliackom rozume :D
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

no ked si vsimnes ten obrazok, tak cela stavba tela ryb je ploska, maju uzke telo a preto maju vertikalnu plutvu

no telo velryb je mohutne(ved su to cicavce, čiže maju s rybami spoločne asi tolko, že žiju vo vode) a pre pohyb preto nemožu využivať vertikalnu plutvu, to sa neda, určite si to vieš predstaviť.

je to podobne ako s delfinmi, každy väčši morsky živočich ma horizontalnu plutvu(tulene napr.)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pravdepodobne to súvisí s predkami veľrýb.. v podstate to boli ak sa nemýlim suchozemské živočíchy a postupne sa takto prispôsobili.

A veľryby potrebujú takú chvostovú plutvu, pretože potrebujú často manévrovať hore na hladinu sa nadýchnuť a nazad.. :)

Toť taká moja teória.. ;)

btw.. tiež som si to až teraz všimol.. :D
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

mozno to bude preto lebo vodne cicavce rodia zive mladata...a maloktora ryba rodi zive nie?... nemoze to mat daco s tym?
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

ja si teda myslim ze ryby ju maju vertikalne preto lebo sa hybu vlnenim v horizontalnej osi a naklon hore/dole riesia plynovymi vakmi
vodne cicavce nemaju plynove vaky a tudiz nedokazu vykonat naklon vo vertikalnej osi a preto to maju vyriesene tym ze sa vlnia vo vertikalnej osi a plutvu maju horizontalne, naklon vo vertikale konaju tou istou plutvou. a nedokazu sa naklonit na mieste ako ryby plynom.
toto je cisto moja dedukcia ziaden vedecky fakt

/inac mas dost zaujmave problemy :D teraz ma zacalo stvat, vies si predstavit ze by ti spodna pera koncila asi 1.5 metra nad okom ako tej velrybe na obrazku? :D pekne divne...
Prílohy
ryby.JPG
mg.jms
Novice
Novice

Príspevok od používateľa mg.jms »

ta ked si spojis nohy patami k sebe ta lahsie ich das do vertikalnej ci horizontalnej podoby? .....fakt neviem toto ma jedine napadlo :D
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

wolodo napísal:mozno to bude preto lebo vodne cicavce rodia zive mladata...a maloktora ryba rodi zive nie?... nemoze to mat daco s tym?
Jedine ze by velryba pri porode roztahovala nohy. Podla mna je to celkovou stavbou tela ryb vseobecne.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

velryba - cicavec - pohyb kostry v smere vertikalnom, tak ako i clovek a ine suchozemske cicavce - znak cicavcov. Tak isto ma i bezjadrove cervene krvinky a rudimentarne (zakrpatene) predne koncatiny. Preco? Lebo je cicavec.
Napísať odpoveď