velryby vs ryby - rozdiel
velryby vs ryby - rozdiel
Potreboval by som vediet preco velryby a celkovo vodne cicavce maju chvostovu plutvu horizontalne a ryby maju tuto plutvu vertikalne.
vodny cicavec
ryba
//obrazky do prilohy!!! kinjeril
vodny cicavec
ryba
//obrazky do prilohy!!! kinjeril
-
Old Dirty Bastard
Guru
no ked si vsimnes ten obrazok, tak cela stavba tela ryb je ploska, maju uzke telo a preto maju vertikalnu plutvu
no telo velryb je mohutne(ved su to cicavce, čiže maju s rybami spoločne asi tolko, že žiju vo vode) a pre pohyb preto nemožu využivať vertikalnu plutvu, to sa neda, určite si to vieš predstaviť.
je to podobne ako s delfinmi, každy väčši morsky živočich ma horizontalnu plutvu(tulene napr.)
no telo velryb je mohutne(ved su to cicavce, čiže maju s rybami spoločne asi tolko, že žiju vo vode) a pre pohyb preto nemožu využivať vertikalnu plutvu, to sa neda, určite si to vieš predstaviť.
je to podobne ako s delfinmi, každy väčši morsky živočich ma horizontalnu plutvu(tulene napr.)
Pravdepodobne to súvisí s predkami veľrýb.. v podstate to boli ak sa nemýlim suchozemské živočíchy a postupne sa takto prispôsobili.
A veľryby potrebujú takú chvostovú plutvu, pretože potrebujú často manévrovať hore na hladinu sa nadýchnuť a nazad..
Toť taká moja teória..
btw.. tiež som si to až teraz všimol..
A veľryby potrebujú takú chvostovú plutvu, pretože potrebujú často manévrovať hore na hladinu sa nadýchnuť a nazad..
Toť taká moja teória..
btw.. tiež som si to až teraz všimol..
-
Stenky
Professional
ja si teda myslim ze ryby ju maju vertikalne preto lebo sa hybu vlnenim v horizontalnej osi a naklon hore/dole riesia plynovymi vakmi
vodne cicavce nemaju plynove vaky a tudiz nedokazu vykonat naklon vo vertikalnej osi a preto to maju vyriesene tym ze sa vlnia vo vertikalnej osi a plutvu maju horizontalne, naklon vo vertikale konaju tou istou plutvou. a nedokazu sa naklonit na mieste ako ryby plynom.
toto je cisto moja dedukcia ziaden vedecky fakt
/inac mas dost zaujmave problemy
teraz ma zacalo stvat, vies si predstavit ze by ti spodna pera koncila asi 1.5 metra nad okom ako tej velrybe na obrazku?
pekne divne...
vodne cicavce nemaju plynove vaky a tudiz nedokazu vykonat naklon vo vertikalnej osi a preto to maju vyriesene tym ze sa vlnia vo vertikalnej osi a plutvu maju horizontalne, naklon vo vertikale konaju tou istou plutvou. a nedokazu sa naklonit na mieste ako ryby plynom.
toto je cisto moja dedukcia ziaden vedecky fakt
/inac mas dost zaujmave problemy