Dal som predposlednu moznost, ale nemyslim to tak doslovne. Fanatizmus je podla mna zcasti choroba. Ja ten fanatizmus ani tak neodsudzujem, kym sa nesnazia ti ludia nejakym sposobom ostatnych sfanatizovat, resp. kym ostatni netrpia, kvoli ich zaslepenosti. Vid arabske narody, ako zivy priklad. Ale to iste sa da povedat aj o Opus Dei, az na to, ze oni maju "trosicku" viac penazi a tej spinavosti co porobia sa vedia rychlo zbavit, inak nie su o nic lepsi.
Je rozdiel medzi pevnou vierou, sviatocnou vierou a fanatizmom. Vsetkeho vela skodi, to je pravidlo, ale viery nie. Samozrejme ze v momente ked pride viera do konfliktu so zdravym rozumom, nastane problem, ktory sa vola fanatizmus. Viera a veda [teda zdravy rozum a logika] sa maju navzajom doplnat.
stoji mi nad tym mozog,urcite nie,verim v seba sameho a to mi staci,ale aby niekto riadil mna cez nejaku vieru,to urcite nie,zijeme preto aby sme umreli,a aby sme tu nieco zanechali,uplne logicke,
OPUS DEI:ako pise p4ra,samo o sebe su vsetky kulty fanaticke,szchovavaju sa za nejaku vieru,vsetky vojny boli kvoli viere,ci nie?
bezo99 napísal:je to uuuplny nezmysle trpiet kvoli nejakej viere..... ale je to ich volba kym neohrozuju druhych tak mi je to jedno....
Presne moj nazor. A aby som nebol OT, tak mam tetu, ktora byva v Blave a chodi furt len po kostoloch a je ovesana kadejakymi ruzencami a vsade musi mat modlitebne knizky a tak... skratka hotova fanaticka
mek napísal:Presne moj nazor. A aby som nebol OT, tak mam tetu, ktora byva v Blave a chodi furt len po kostoloch a je ovesana kadejakymi ruzencami a vsade musi mat modlitebne knizky a tak... skratka hotova fanaticka
staci ist hocikde na dedinu a vidis vsetky babky ako z nejakeho sci-fi filmu o zmanipulovanych ludoch
podla mna prehnany fanatizmus suvisi s nedostatkom dovery sebe samemu... clovek sa nedokaze spolahnut na seba a tak si hlada ''boha'' na ktoreho sa snazi preniest svoje problemy s tym, ze tento mu pomoze... toto nie je uplne zle ked sa to robi s mierou, ale bezhranicne doverovat niecomu, co si clovek vytcori mozno iba vo vlastnej hlave je podla mna v niektorych pripadoch az chore
Urcite ste videli skvely velkofilm Kralovstvo nebeske. Bola tam vyslovena jedna uzasna myslienka, podla ktorej sa snazim zit aj ja.
-Nevěřím na víru. Pod pláštěm "víry", se fanatizmus kdejakých šílenců nazývá "vůle Boží".
Svátost se projeví v činech a v odvaze při obraně těch, kteří se nemohou bránit sami. A v dobrotě.
To, co žádá Bůh, je tady (ukazal na hlavu) a tady (ukazal na srdce).
Tvoje činy poví, jestli si dobrý člověk a nebo ne.
tomexx napísal:Urcite ste videli skvely velkofilm Kralovstvo nebeske. Bola tam vyslovena jedna uzasna myslienka, podla ktorej sa snazim zit aj ja.
-Nevěřím na víru. Pod pláštěm "víry", se fanatizmus kdejakých šílenců nazývá "vůle Boží".
Svátost se projeví v činech a v odvaze při obraně těch, kteří se nemohou bránit sami. A v dobrotě.
To, co žádá Bůh, je tady (ukazal na hlavu) a tady (ukazal na srdce).
Tvoje činy poví, jestli si dobrý člověk a nebo ne.
Nahodou prave dnes som si konecne nasiel cas na tento film. Je to naozaj pekna myslienka.
Inak k tym fanatikom - su to chori ludia a patria do blazinca. Niet o com. Viera sa ma ukoazovat v tom ako zijes. Ci pomahas inym ludom, ci vies odpustat a nie ci sam seba tyras. Skor by som to pokladal za hriech...
co to je za viera, ked sa ide zabit?a mysli si ze boch ho presvedci o daom inom alebo co?raz mu zivot dal a on si ho riadi sam, silne veriaci a fanatici su saleny nahlavu....
Sheep napísal:co to je za viera, ked sa ide zabit?a mysli si ze boch ho presvedci o daom inom alebo co?raz mu zivot dal a on si ho riadi sam, silne veriaci a fanatici su saleny nahlavu....
V tom filme (Kralovstvo nebeske) bol aj vyrok dost postaveny na hlavu. Nieco v tom zmysle, ze ak zabijete neveriaceho, to nie je hriech je to vstupenka do neba...
will.i.am napísal:V tom filme (Kralovstvo nebeske) bol aj vyrok dost postaveny na hlavu. Nieco v tom zmysle, ze ak zabijete neveriaceho, to nie je hriech je to vstupenka do neba...
Praveze ten film taketo nezmyselne spravanie znacne kritizoval
Ale zoberte si čo to je viera na bOHA ? Myslim si že keď veríš z vlastného presvedčenia tak nepotrebuješ chodiť do kostola a niečo si tam dokazovať....a v kostloe je práve kameň úrazu....Cirkev sa nám snaži vsugerovať že boh nás ochráni...len stači chodiť do kostola a veriť....tak potom neaký koko* čo verí si myslí ze ho Boh ochráni pojde do klietky s levom... Ale cirkev ľudi len manipuluje a skrýva sa za Boha.....a raz za čas to tak dopadne....ako to dopadlo... ....ale oni povedia....Boh to tak chcel
filozofia kazdeho nabozenstva je v podstate vety "nerob inemu to co nechces aby on robil tebe", cize rovnost a tolerancia.
Vsetko ostatne co sa okolo toho toci by som nechal vymazat nadobro z tvare zeme...
Lord_3D napísal:Ale zoberte si čo to je viera na bOHA ? Myslim si že keď veríš z vlastného presvedčenia tak nepotrebuješ chodiť do kostola a niečo si tam dokazovať....a v kostloe je práve kameň úrazu....Cirkev sa nám snaži vsugerovať že boh nás ochráni...len stači chodiť do kostola a veriť....tak potom neaký koko* čo verí si myslí ze ho Boh ochráni pojde do klietky s levom... Ale cirkev ľudi len manipuluje a skrýva sa za Boha.....a raz za čas to tak dopadne....ako to dopadlo... ....ale oni povedia....Boh to tak chcel
Ist raz do tyzdna do kostola nikomu neublizi. Kazdy den - to je uz trochu divne. (Nie na babky, mnisky a knazov )
Ale tam ti urcite nikto nepovie aby si siel do klietky s levmi