Vlnenie auta pri zatacani
Vlnenie auta pri zatacani
Ked idem pomaly a otacam sa, teda mam volant vytoceny uplne vlavo. Tak od kolies citim take vlnenie, neviem ako to opisat, ako keby tie kolesa vlnilo, plavali, je to take zvlastne, mozno by som to prirovnal este k tomu ako ked ste boli deti a mali ste osmicku na kolese bicykla. Do opacnej strany to nerobi. Horne ramena boli menene pred mesiacom, spodne su v poriadku. Co to moze byt, gulovy cap alebo cap riadenia?
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Vlnenie auta pri zatacani
Mozno geometria mozno riadenie, pravdepodobne ma jedno koleso vacsi naklon/zaber ako druhe.
//autoeditácia príspevku (14 Jan 2016, 10:04)
Amebo potom vacsia zavada ako napr lozisko/naboj, servo, diferencial. Cize skontroluj najskor geometriu potom volu na capoch/tyckach riadenia. Plus este prkotiny ako vola na stabilizatore a pod. Vlastne vola kdekolvek na prednej naprave bude robit hluposti pri odbacani.
//autoeditácia príspevku (14 Jan 2016, 10:04)
Amebo potom vacsia zavada ako napr lozisko/naboj, servo, diferencial. Cize skontroluj najskor geometriu potom volu na capoch/tyckach riadenia. Plus este prkotiny ako vola na stabilizatore a pod. Vlastne vola kdekolvek na prednej naprave bude robit hluposti pri odbacani.
To budu nejake capy, brat mal ten isty problem. On to popisoval "ako keby sa kolesa rozchadzali/vlnili". Oprava nie je draha, daj to opzriet nejakemu mechanikovi a urcite ti povie viac. Ale mohol to skontrolovat pri vymene ramien. Aspon "moj" mechanik to tak robi, ked uz ma rozobrate, tak popozera aj ine veci 
-
hrban
Addict
Njn, ci robil geo ked sa menili ramena. Hlavne co vsetko rozoberal ked menil tie horne ramena. Mne tak posledne odbacalo auto v auto bazari ked boli kolesa jednon rovno druhe do strany. Ale tot bolo vidno uz AJ volnym okom.
Pri vymene ramien sa vsetko kontrolovalo, vsetko bolo okej. Protokol z geometrie mam doma, vsetko je tam okej. Capy boli kontrolovane a aj zvysok. Prejavuje sa mi to asi tyzden, zacalo to z nicoho nic, pritom som netrafil ziadnu jamu ani nic podobne. Pozeral som uz capy riadelia, Lemforder vychadza okolo 50 eur kus.
Zvlastne, ze sa to zhorsilo tak zrazu ked predtym bolo vsetko ok. Ja by som navstivil ten isty servis a nechal si to skontrolovat v ramci reklamacie.
-
hrban
Addict
Skontroloval si ci mas zasroubovane kolesa ? Mne raz v noci niekto skusal odmontovat kolesa a skoncil pri bezpecnostnom srobe, tiez sa mi vlnilo koleso 
V ramci akej reklamacie, co mam reklamovat? Na zimnych nemam bezpecnostny a auto parkuje pod kamerovym systemom, navyse zimne kolesa su skarede a neviem ci by ich vobec niekto pouzil.
Nieco podobne robi aj mne, ked zabacam vlavo. Tak to cuka. Vpravo to tusim nerobi alebo som si to nevsimol. Robi to len ked idem uplne plny lavy, ked mu trocha uberem tak je spokojny. Netusim, ze co to je, naprava je vporiadku, mam to tak uz nejaky ten rok a nikdy som to neriesil.
Ja to vnimam tak, ze ked raz dam robit prednu napravu vratane geometrie a mechanik popozera aj ostatne diely, tak by mi po 2-3 tyzdnoch nemala vzniknut porucha na podvozku. Preto by som naliehal na to, aby to aspon skontroloval a prisiel na chybu. U nas to tak bezne funguje, ked dam odstranit poruchu a po kratkom case sa znovu prejavi, tak mechanik zadarmo pozrie co s tym je.heker napísal:V ramci akej reklamacie, co mam reklamovat? Na zimnych nemam bezpecnostny a auto parkuje pod kamerovym systemom, navyse zimne kolesa su skarede a neviem ci by ich vobec niekto pouzil.
Vsak zadarmo mi to pozrie, s tym nemam absolutny problem a ani mechanik. A myslim si, ze kopa servisov vie dat auto na zdvihak, 10 minut sa tomu venovat a nic nepytat, ked vedia, ze si to auto das potom opravit u nich. Takze fakt neviem o akej reklamacii sa bavime. Menili sa horne ramena, tie, ktore mi povedali, ze maju odtrhnuty silentblok a ze by bolo dobre ich vymenit, aj ked este nebuchaju. Tak som to vymenil, spravila sa geometria a protokol s hodnotami mam doma, vsetko je v ramci tolerovanej odchylky. Takze aka reklamacia potom? Co mam u nich reklamovat, ze su zle horne ramena, ktore robili? Tie to ale nesposobuju. Alebo mam reklamovat geometriu, ked vidim vysledky v protokole? Ani to neni dovod na reklamacia. A to, ze pred mesiacom to nerobilo a teraz to robi, tak to je ich chyba? Prepac, ale o ziadnej reklamacii sa nema vyznam bavit, za toto nemozem hadzat vinu na mechanika, pretoze viem co je to za cloveka, ako dlho robi v servise a co vsetko ma za sebou.
Frikso - Na tvojom mieste si to dam vymenit. Vies co sa stane ked ti vydrapi cap z puzdra? Idealne, aby ti na dialnici stiahlo auto do zvodidiel alebo v ceste popri vode ta stiahlo do vody, ani nebudes vediet ako. Za tych par desiatok eur ti to nestoji, okrem toho moze byt vdaka tomu posunuta geometria, klesa sa suchaju nerovnomerne a tak nicis zbytocne pneu.
Frikso - Na tvojom mieste si to dam vymenit. Vies co sa stane ked ti vydrapi cap z puzdra? Idealne, aby ti na dialnici stiahlo auto do zvodidiel alebo v ceste popri vode ta stiahlo do vody, ani nebudes vediet ako. Za tych par desiatok eur ti to nestoji, okrem toho moze byt vdaka tomu posunuta geometria, klesa sa suchaju nerovnomerne a tak nicis zbytocne pneu.
budes mat v ritke vonkajsi homokineticky klb. pukanie pri plnom rajtena niektoru stranu a pohybe vpred ajebo vzad je vonkajsi homokinetak, s capom to nema vobec nic...Frikso napísal:Nieco podobne robi aj mne, ked zabacam vlavo. Tak to cuka. Vpravo to tusim nerobi alebo som si to nevsimol. Robi to len ked idem uplne plny lavy, ked mu trocha uberem tak je spokojny. Netusim, ze co to je, naprava je vporiadku, mam to tak uz nejaky ten rok a nikdy som to neriesil.
heker - ake mas auto? postrehol som lichobeznikovu napravu.. nemas nahodou 4x4?
Audi A8 D3 2008, quattro.
skuste dat auto na zdvihak a niekto nech sedi v aute.. zodvihnete is auto, hodi tam kvalta, teda asi D, vypnut ESP, a auto roznbehnut na nejakych 70 plus minus a sledovat kolesa, ci ich nehadze niektorym smerom. tocit kolesami asi nebude mat velky vyznam, lebo tam bude chybat odpor.. AK bude niektore hadzat, kludne to moze byt to lozisko a naboj, lebo ked ti menili horne ramena, tak otoc musela ist von, tym padom aj polos a teoreticky sa mohlo nieco stat lozisku, popripade naboju.. moze to byt a nemusi to byt ono...
Heker, ake dramaticke. Ale capy su OK.
Fuxxo - menil som pred nedavnom homokinetak. Teraz rozmyslam, ze ci mi to odvtedy robilo alebo nie. Fakt neviem teraz, predsa clovek netoci plny lavy kazdy den.
Kazdopadne, teraz som v servise koli nizkemu tlaku oleja, takze mam ine starosti.
Fuxxo - menil som pred nedavnom homokinetak. Teraz rozmyslam, ze ci mi to odvtedy robilo alebo nie. Fakt neviem teraz, predsa clovek netoci plny lavy kazdy den.
Kazdopadne, teraz som v servise koli nizkemu tlaku oleja, takze mam ine starosti.
aj to by bolo mrknut na zdvihaku... ak si menil homokinetak, tak by to len teoreticky mohla robit sk-paska na manzete. ale to je len teoria zase...
Aby som nezabudol. Bol som u mechanika z Audi, bol sa na tom povozit a povedal, ze cap by bolo pocut buchat, ale ze u mna nic nepocut. A ze to vlnenie pri plnom radiuse sposobuje samosvorny diferencial, pretoze A8 ma velky radius aj rozvor kol, ze to diferencial vtedy obmedzuje a takto sa to chova. Ale ja neviem, nezda sa mi to a mal som nieco take davnejsie pred rokmi a tam to bol daky cap. Kupil som cap riadenia a uvidim, necham to vymenit a skontrolovat celu napravu, ze ci tam neni este nieco ine, ked uz to bude menit. A tiez samozrejme novu geometriu, ale tu dam spravit rovno do Audi.
preto som sa pytal, ci mas 4x4, lebo pri torsene je to da sa povedat normalne, no nepisal som to sem, lebo ti to predtym zjavne nerobilo... s tym samosvorom by som si nebol taky isty, lebo tam platia urcite pravidla aby ti zaplo samosvor.. a neviem ci sa vobec davali do A8 samosvory, respektive som o tom nepocul.. viem ze na stary Audi S2 Q, RS2 Q, alebo Audi Q Coupe a pod. sa davali uzavierky ovladane elektropneumaticky gombikom pri rucnej...
Ano, mam quattro. Boli vobec A8 D3 bez quattro? Ak ano, tak vari len jeden z tych prvych benzinovych motorov, potom vsetko ostatne uz len quattro.
heker napísal:Ano, mam quattro. Boli vobec A8 D3 bez quattro? Ak ano, tak vari len jeden z tych prvych benzinovych motorov, potom vsetko ostatne uz len quattro.
ja som sa pytal, ci nemas 4x4 lebo predtym z tvojho pisania som vycital, ze mas len viacprvkovu napravu, teda lichobeznikovu.. a preto osm sa pytal, ci mas 4x4 lebo to zvykne robit. Quattro pri pozdlznych motoroch je automaticky riesene medzinapravovym diferakom - Torsen. priecne motory HALDEX spojka, ktora supluje medzinapravovy diferak.. len som pisal, ze neviem, ci sa davali samosvory do quattra, ale podla uja googla ano.. no ako som pisal, tiez su urcite pravidla, teda podmienky, kedy ma samosvor zopnut.. a urcite to nie je pri otacani na asfalte...
//// editik taky maly:
K
ktore hovno sa nevie podpisat? len tak zo zvedavosti, ze kto ku tomu vie viac ako ostatni a nezapoti ku tomu ani slovo, ze? skoda hajzliaku na retadrov..