Vnímanie okolitého sveta

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
SRneC
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Vnímanie okolitého sveta

Príspevok od používateľa SRneC »

Znie to ako blbost, ale zamyslel som sa nad tym uz viackrat. Nestava sa vam, ze mate poruchu vnimania okoliteho sveta? Myslim na roznych urovniach. Ci uz zvukovej, obrazovej, textovej a pomaly uz aj vo vlastnej hlave? Nestava sa vam, ze niekto vam nieco hovori a mate totalny problem vnimat ho na 100% a ak aj chcete stoji to strasne vela sil? Clovek hovori a mozno ani on sam nevie poriadne co, slova proste z neho idu a vy tiez nezachytite kazde slovo, len sa tvarite ze pocuvate - vlastne aj pocuvate, ale urcite nie na 100% a so zaujmom. Alebo pri citani nejakeho clanku, pride mi ze preskakujem na kazde druhe slovo, viem o com je clanok, ale vobec to nie je dokladne a citam si ho este raz so snahou fakt sa tomu naplno oddat, ale je to hrozne narocne. Neviem ci je to len mnou, ze mam veci na haku a len tak prezivam a chodim po svete ako matoha, alebo je to tym, ze su nase mozgy zamorene chu**** z telky, hluku mesta, telefonov, pocitacov, mnozstva ludi, mnozstva uloh, casoveho stresu etc. Prospech mam v skole skvely, urcite som nadpriemerne inteligentny, ale toto beriem ako hrozny blok, ktory keby nebol mohol by som byt v mnohych sferach este dalej. Fakt by som chcel hovorit slova co chcem povedat, pocuvat ludi a pocuvat ich na 100%, citat a vnimat kazde slovo a jeho vyznam, rozmyslat a vediet nad cim a co tymi myslienkami vlastne chcem vyriesit. Ak je to blbost tak to kludne vymazte, mozno podiskutujeme :)
ziegel
Star
Star

Re: Vnímanie okolitého sveta

Príspevok od používateľa ziegel »

Mne sa dost casto stava hlavne pri tom citani, ze par riadkov v knihe citam aj na 10 krat, a ani potom neviem ze co som vlastne precital.
Po pravde povedane, ani neviem co to znamena sustredit sa na 100% :|
Keby sa vsetky tie sracky z hlavy dali vymazat tak lahko ako historia v internetovom prehliadaci... :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...od školy sa mi to nestalo...
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Zvycajne si vsimam aj veci, ktore ini nevidia.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

"Neviem ci je to len mnou, ze mam veci na haku a len tak prezivam a chodim po svete ako matoha, alebo je to tym, ze su nase mozgy zamorene chu**** z telky, hluku mesta, telefonov, pocitacov, mnozstva ludi, mnozstva uloh, casoveho stresu etc."

Bude to uz len horsie ;) Ludi premaha virtualna a materialna doba pocitacov, tabletov a neviem coho vsetkeho. Vsimni si v nejakej tej MHDcke kolki z cestujucich ma v usciach sluchadla, kolki tukaju neustale do telefonu a podobne.

Ja mam okolie u riti a naschval si ho nevsimam. Je mi jedno co sa tam deje, kedze povacsine mam vyticeny ciel kam idem a co chcem. Ale vnimat vsetko na 100% sa neda, aj keby si chcel. Sem tam si tiez uvedomujem, ze niekto mi nieco hovori a bud ma to totalne nezaujima a v hlave premyslam na niecim inym. Ale zas tak mi to aj vyhovuje, kedze mam rad klud a usporiadane svoje myslienky.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

pocitujem nieco podobne, aj ked sa snazim niekoho vnimat proste ma to fakt stoji vela sil a castokrat nieco okamzite zabudnem aj ked fakt nechcem a snazim sa na to mysliet (frajerka je ztoho na prasky...)
kedysi som mal perfektnu pamat, teraz akoby mozog uz odmietal :D
osobne myslim, ze je to proste nejake perhltenie-praca, skola, cestovanie, proste prilis stresu a akumulovanej unavy.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Bude to aj unavou, nedostatok spanku, hlavne v skole, niekedy uz aj chcem pocuvat ale proste to nejde tak si zdriemnem chvilku. Pri citani textu tak isto. Staci proste, ze na nieco ine myslis a citas ale nevnimas co.

Pri uceni sa mi to tiez niekedy stane, zrazu ze wtf a kukam z okna a nic nerobim :D

Zaujimave, ze cez den mam niekedy problem udrzat oci otvorene, ale v ten isty den nemam problem robit do noci zadanie. Je to uz dosr*ne vsetko.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Málokedy nevnímam ľudí. Keď niečo čítam, veľa krát sa mi stane, že nevnímam čo. A ešte sa mi stáva, mám napríklad pustenú telku, dosť hlasno, ľahnem si, a nič nepočujem, vôbec nič. Potom zrazu rachot z TV, ako keby sa zapla iba v tom momente, no pritom hučala celú dobu. Väčšinou sa mi to stáva keď sa zamyslím.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

SRneC: Ako casto pijes alkohol? Fajcis cigarety alebo pozivas slabe drogy?

Nechcem urazat, iba ma to zajima. Podla mna maju tieto veci najvecsi vplyv na vnimanie okoliteho sveta a to myslim dlhodobo nielen v tedy ked si prave napriklad opity. To co ta bavi alebo zajima vies vnimat na 100%? U mna to tak je. Veci co ta velmi nezajimaju potom ani nepotrebujes vnimat naplno a je to asi nemozne. A to ze nikoho nic nezajima ma na starosti telka, PC, stres atd...
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

Podla mna to je bezne. Uz som zautomatizovany na ukony a vobec nevnimam ako a ci vobec ich vykonavam, tak napriklad pridem domov a rozmyslam ci som zamkol auto, citam a neviem o com, pozrem na hodinky a neviem kolko je hodin...
Vzdy som mal problem so zamknutim dveri, nikdy som nevedel ci som ich zamkol alebo nie, zaujimave na tom je ze su to jedny jedine dvere pri ktorych som si nie vzdy isty ci som ich zamkol. Teraz ked ich idem zamykat vzdy sa na to sustredim a mam s tim pokoj.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

ColdRain napísal:pocitujem nieco podobne, aj ked sa snazim niekoho vnimat proste ma to fakt stoji vela sil a castokrat nieco okamzite zabudnem aj ked fakt nechcem a snazim sa na to mysliet (frajerka je ztoho na prasky...)
kedysi som mal perfektnu pamat, teraz akoby mozog uz odmietal :D
osobne myslim, ze je to proste nejake perhltenie-praca, skola, cestovanie, proste prilis stresu a akumulovanej unavy.
absolútne presne aj ja.

Stáva sa mi že sa prichytím napríklad pri čítaní časopisu, knihy že čítam slová, ale mysel my behá absolútne inde. Alebo čítam, prídem na koniec vety, a prečítam si ju ešte raz, aby som vedel o čom bola, lebo som záhadne zase myslovo niekde inde :shock:
Také veci že sa pozriem na hodiny bez toho aby som si uvedomil koľko je, alebo ma niekto zoznamuje a ja následne okamžite zabúdam na jeho meno sú už bežné :D

Podľa mňa je to životosprávou. Systémom života, možno okolím...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak toto sa určite sem-tam stane každému, nepripisoval by som tomu nejaký extra význam. Ono samozrejme, ak sa to niekomu deje pravidelne a často až do takej miery, že o tom potrebuje napísať na hojko, asi už bude niekde problém. :D
Billy
Star
Star

Príspevok od používateľa Billy »

Internet a pocitace samotne maju na tieto veci prinajmensom vyrazny vplyv. Dnes ma clovek bezne otvoreny prehliadac s 15timi kartami - youtube, cita rozne clanky "naraz", chatuje na facebooku, popritom pocuva hudbu a este aj pise nejaky wordovsky dokument do skoly/prace. Toto uci cloveka robit vela veci naraz, no zaroven kazi schopnost sustredit sa na jednu vec poriadne.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Nemal som pisat to o tom citanom texte, to sa stane fakt kazdemu a odvratilo to pozornost od pointy. Myslel som to aj z toho pohladu, ze vsetko strasne leti. Kazdy rozhovor ledva zacal uz konci, ludia pouzivaju otrepane frazy formulky, cliche. Nebodaj ak je pustene radio v miestnosti, chodia dookola ludia - sem tam ta este niekto vyrusi a proste ani sa nechces vratit do toho rozhovoru lebo vies, ze to nebolo nic smrtelne dolezite.
Niekto tu super poznamenal, ze ci sa to deje aj pri veciach, ktore cloveka uprimne zaujimaju... Ked tak porozmyslam asi to je odpoved. Ked ma nieco zaujima na 100% naozaj, ze fakt tak ma to pohlti tak nemam problem venovat plnu pozornost a navzdy si to zapamatat, spominat na to, vybavovat si detajly. Ale takych veci je strasne malo. Niekedy som bol rad, ze na nepodstatne veci mam skvely filter v hlave na rozdiel od inych ludi, ktori riesia pomaly padanie listia zo stromov, ale akoby to narastlo do takych rozmerov, ze mozog filtruje uz prilis vela. Tolko stimulov od vsadial, ze uz ho pomaly nema co uviest do rezimu pohotovosti a stimulovat. Zacinam tomu uprimne verit, ze clovek pouziva tie 3% mozgu a v 97% je bordel. S alkoholom to podla mna nic nema, tieto veci dokazu cloveka v rozumnej miere uvolnit od tejto hektiky a vratit ho do pritomnosti - niekto povie, ze par poharikov whisky opanta rozum, ale co ak ho ukludni? Utlmi zbytocne podnety a clovek je spokojny. Co ak preto vela ludi prepadlo alkoholu? Dobry sluha - zly pan.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

To mi pripomina prihodu, ked som bol na PC a mama po mne chcela aby som nieco isiel vybavit na urad. Vobec som nepocuval iba som prikivol. Na druhy den som mal pocit ze viem presne co mam robit a na tom urade som nakoniec vybavoval uplne nieco ine co sa tam ani nevybavuje a vobec som si neuvedomil moj omyl az ked mi to mama povedala :D . Keby nieco povedali na urade aspon ale aj oni boli asi tiez uplne mimo.

A s tym alkoholom nesuhlasim SRneC. Mam to odskusane na sebe ze aj po dvoch a viac poharikoch lahsie prehliadnes dolezite veci. Alkohol oblbuje...
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

u mňa je to podobné musím počuť aspoň dva razy aby som urobil aspoň to tu prvú časť vety :-)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Bezne sa pristihnem ako sa s niekym rozpravam ale zaroven rozmyslam nad niecim inym a neviem o com dotycny clovek tolko rozprava - hlavne ze pritakavam ze pocuvam :)
Take, ze sa ucim, alebo citam nieco a poviem si STOP, vsak neviem co citam a zacnem cely odstavec/stranu znovu su tiez bezne. Mna od koncentracie odvadzaju myslienky uberajuce sa inym smerom.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

stym ucenim je to bezne, ale fakt sa mi stava, ze zabudnem na druhy den, ze som sa s niekym o niecom bavil a pritom islo o plnohodnotnu obojstrannu debatu, kde som sa zapajal a pocuval :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...keď to tu teraz čítam, tak som si už spomenul...ja som aj zabudol, že na niečo zabúdam...pravidelne sa mi to stáva pri pravidelných úkonoch ako je zamykanie dverí, zapínanie svetiel na aute atď...s vnímaním písaneho textu som mal naozaj naposledy problém na škole, zrejme preto, že teraz ma nikto nenúti čítať somariny, ktoré ma nezaujímajú...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Máte na mysli pretlak informácií?
Mozog je zahltený vnemmi a informáciami a po určitej dobe ich začína filtrovať a odmietať.

Pred 200 rokmi človek nedostával denne ani percento z informácií, ktoré je nutné spracovať teraz.
Napísať odpoveď