eMPiko napísal:
Pre mna je najvacsim problemom SME, ze zanevrelo na objektivne spravodajstvo. To by malo byt zakladom kvalitnej zurnalistiky - prinasat informacie o tom, co sa deje v Ukrajine bez ideologickej nadstavby. A potom na tychto informaciach stavat uz podla svojich svetonazorov pomocou komentarov a podobne. V SME sa tieto dve novinarske "discipliny" zlievaju. V sucasnosti spravodajske clanky SME o Ukrajine trpia viacerymi neduhmi typickymi pre propagandu: vydavanie dojmov za fakty (vety typu: vraj, novinari hovoria a pod.), nevyvazene podavanie nazorov (citovanie ukrajinskych vladnych predstavitelov, zatial rebeli nedostanu ziadny priestor), emocne zafarbenie textov (pri pohlade na ruskeho prezidenta mrazi a pod.). Toto vsetko znehodnocuje doveryhodnost SME ako spravodajskeho media. Jednostranne zameranie ich komentarov ich navyse odsuva do pozicie akehosi propagandistickeho platku. Toto tvrdenie mozno podporit napriklad aj jednostrannym zostrihanim rozhovoru s ukrajinskym vojakom, z ktoreho vystrihli vsetky negativne zmienky o USA, EU ci ukrajinskej vlade.
Ja Komentara, beriem ako nazor ich autorov. Ako blog, ktory sa dopracuje na titulku. Preto ich ja nevnimam ako nutenie svetonazoru. Lasica, Schultz, Hrib,... si to mysli a ja s nim mozem a nemusim suhlasit. Vyvazenost na Ukrajine: rozpravaju sa vobec rebeli so zapadnymi agenturami, alebo lebo len s ruskymi?
Co sa tyka zakazania diskusii. Cital som to zdovodnenie a pravdupovediac, nepochopil som ho. Naozaj nevidim ako je ziadna diskusia lepsie riesenie ako zla diskusia. Skor mi to pride ako neschopnost stat si za vlastnym nazorom a neschopnost vyrovnat sa s pluralitou nazorov. Aj ked vacsina prispevkov tam bola balast, dalo sa tam najst vela zaujimavych linkov ci vyjadreni, ktore doplnali pestrost nazorov, ku ktorym ma clovek pristup. Takisto diskusie fungovali ako tlak na novinarov, aby neuverejnovali spravy, ktore sa daju velmi jednoducho spochybnit ci vyvratit.
s diskusiami mam osobnu skusenost aj ked ako bloger. Pisem o Kosove ako zazitky z cestovania, ktore ukazuju zrkadlu blabolu, ktore uz 15 rokov podava alternativa a velmipravicove weby. Po zverejneni prepisu rozhovoru s Albancami o vojne (lebo inak sa na vojnu pytaju len Srbov) alebo fotky ruin predsrbskeho chramu sa strhla flame war, vyhrazky mojej osobe a rodine. Velmi dobre rozumiem, preco vybrali temy, kde diskusie neotvoria. Keby som stale necakal na feedback ku celkovemu stylu, ktory nemam, tak ziadam ich nepovolim pod svojimi postami.
Ano, ale treba si uvedomit, ze Janukovic a jeho Strana regionov vyhrali a vyhravali na Ukrajine v slobodnych volbach. Tato strana spolu s proruskymi komunistami ziskali vacsinu demokratickou cestou. Ty tu sice zvyknes tvrdievat, ze Ukrajina chce ist do Europy, ale pozri sa na vysledky parlamentnych ci prezidentskych volieb za posledne roky a uvidis, ze to nie je celkom pravda. Sucasna Ukrajina je rozdelena, pricom toto rozdelenie ma korene hlboko v historii. Osobne si neviem predstavit, ako si predstavuju opatovne pripojenie vychodnej Ukrajiny spat ku krajine. Za posledne roky dva krat v Kyjeve zvrhli Janukovicovu vladu a raz si vydupali tretie kolo prezidentskych volieb. Tymto zapad ukrajiny ukazuje, ze ma v rukach politicku moc a vychodna ukrajina je odkazana do role statistu. Taketo v podstate nasilne vyjadrenie nesuhlasu s vychodom fakticky deli ukrajinsky narod na dva politicke narody, ktore stoja proti sebe. Nemozno sa teda cudovat separatistickym tendenciam, ktore sa navyse mozu opriet o Rusko.
Toto vsetko by siroka koalicia azda dokazal prekonat, ale vojenskou eskalaciou a utokom zapadu, ktory sa opat chopil moci v Kyjeve sa dostala Ukrajina do obcianskej vojny, kde je teraz. Je pouzita tazka technika, umieraju civili. Okrem toho tu mame jazykovy zakon, ktory zakazuje rustinu v uradnom styku, ci zakaz komunistickej strany. Ako sa pot omto tieto dve casti mozu opat spojit? Tazko povedat, kolko Ukrajincov zostalo po sucasnych udalostiach proruskych. Ale ak ich je stale vacsina, tak ako doteraz, vies si predstavit co by sa stalo, ked v dalsich parlamentnych volbach zasa zvitazia proruske strany?
ano, bol zvoleny domokraticky. aj v 48 bol Gottwald zvoleny demokraticky. aj Hitler v 33. suhlasim, ze je rozdelena hlboko v historii. zapad bol dlho nerusky. a po Hladomore je antipatia ku Moskve este vacsia. ak si precitas strucnu historiu Ukrajiny par stran dozadu, uvidis, ze vychod Ukrajiny obyvaju Rusi. oni si tak hovoria, lebo su. po zdecimovani Ukrajincov a potrebe mat Donbass v rukach lojalnych tam Stalin naviezol robotnikov priamo z Ruska. takze je jasne, ze svoji budu volit svojich. a ked niekto potaha spagatiky, tak sa volby vyhraju aj na narodnej urovni.
"Utok zapadu" povazujem za prehnane tvrdenie. stale trvam na tom, ze vacsina Ukrajiny, kym mala moznost, sa snazila mat s Moskvou pokoj svaty. preto mohol by majdan cisto hnutie ukrajinskeho nacionalizmu.
jazykovy zakon, zakazy stran. nie je to demokraticke riesenie, ale v postsovietskych krajinach sa na to dal generalny pardon. balticke krajiny tiez zrusili rustinu, proruske strany, vyhodili vsetkych prorusov. dnes su v EU. tam vsak nebola vojna. bojim sa, ze vychod ukrajiny sa moze skoncit "bosnou" alebo "kosovom". aj ked radsej by som bol za balticke riesenie: sivy pas, s ktorym sa da ist len do ruska, vsetkym ukrajinsky neohovoriacim.