Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa ephramko »

Asi to isté, čo u nás v armyshopoch alebo obchodoch s outdoor potrebami a pod. A po benzín chodia ľudia do Poľska.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Lavrov vyhlásil, že Rusko neplánuje útočiť na iné krajiny a tiež, že vôbec nezaútočili ani na Ukrajinu :D Keď vyhodnotíme prvú časť tohto vyhlásenia na základe s factcheckkom pri druhom vyhlásení, ostatné krajiny majú asi ozaj dôvod na znepokojenie.
https://www.reddit.com/r/interestingasf ... er_it_was/

Trochu z iného súdka - už sa tento incident nešťastne preslávil s odstupom času, môžu teraz všetci vidieť, čo za parlament to máme.
https://9gag.com/gag/aGznRNX
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Dnesny utok bayraktarov na rusku kolonu a taka pekna cesta to bola. Ako zastrasenie dobre, no vojenska prevaha je na ruskej strane. Putin sa zrejme asi stale rozhoduje ci zrovna kyjev so zemou alebo nie
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že ukrajinské jednotky zničily celou divizi balistických operačně-taktických raket Iskander-M, které mají dolet 600 kilometrů.

Inflace v Rusku podle nezávislých analytiků oslovených ruskou centrální bankou letos stoupne až na 20 procent. HDP se sníží o osm procent.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... z.B1007797
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

To sa mi vidí aj nejako málo tých 8 %, ale asi mám o tom len nejaké nerealistické predstavy. Každý deň ďalšie a ďalšie spoločnosti ohlasujú, že zastavujú činnosť v Rusku a bude to ešte nejaký čas pokračovať. Tie, čo teraz ešte váhajú časom situácia možno i tak prinúti, trh sa zmení a bežní Rusi asi nebudú mať peniaze na nákup kadečoho. Taktiež ak tam zostanú, bude im hroziť strata reputácie vo svete a s tým spojená hanba.
retkvic
Addict
Addict

No Iranu to znizilo hdp o 30%, ale ten asi uplne odrezali od swiftu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rusko je pomerne sebestacne v zakladnych komoditach. Ma vela polnohospodarskej pody, rozvinuty rybolov a obrovske zasoby nerastnych surovin, takze nejako extremne ekonomicky padnut asi ani nemoze. Horsie by to ale bolo, keby Zapad prestal uplne nakupovat od neho ropu a zemny plyn. Tiez treba brat do uvahy ze tie predikcie ohladom inflacie a Hdp su iba predbezne a realne budu este horsie. Vsetko zavisi od toho ako rychlo sa Putin umudri.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Ako fungujú sirény..https://streamable.com/p98ex8
retkvic
Addict
Addict

No pocul som, ze ak by prestali odoberat od ruska ropu, tak tu by udajne mohli rusi z 50% predat niekde inde, pri plyne to uz neplati.
Obavam sa, ze Putin sa neumudri, uz som cital aj, ze do tyzdna by Putin mohol konflikt zmraznut ako to urobil na Donbase, no nemyslim si, ze toto je aktualny scenar, hoci vylucit sa neda nic.

Paradoxom dnesnych dni je, ze benzin na ruskych cerpackach naopak lacnie, kedze ceny zostavaju stale rovnake ako pred 2 tyzdnami. Okolo 50 rublov za liter 95, co je teraz cca. 40 euro centov.

Tiez som pozeral ceny plynu, 1m3 v rusku stoji domaceho odberatela 5 euro centov, takze cca 10x lacnejsi ako u nas, by nechceli vidiet tie nase faktury.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rusi, kto na to ma, sa snazia utiect do Finska, Gruzinska, Kazachstanu alebo Turecka. Boja sa nielen ekonomickych problemov, ale aj moznosti povolania zaloh do armady, ci nasilia zo strany silovych zloziek.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tak do práce na bicykli,autobusom miesto auta ak sa dá a kúriť,variť,zohrievať si jedlo na piecke alebo nejakej platničke.
Na znak solidarity k UA a nepohodlie sa dá vynájsť aj takto a ak by sme nemali plyn od Ruska alebo drahší plyn a drahšie tankovanie.
Co sa týka cien potravín, nakupiť aj v akcii, ale nie také zásoby ze sa to vyhodí po dátume spotreby a tým pádom sa zbytočne aj nejaké tie peniaze minuli. A jesť polovičné porcie z nich sa dá najesť tiež tak aby sa človek cítil zaplnený. Takýto plán mám ja, verím že mi to vydá aby som nemusel zbytočne hlbšie do peňaženky siahať.
Hej je dost možné ze by ich povolali, diplomacia viazne z Ruskej strany, chcu si zjavne zabrat celu Ukrajinu.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

retkvic napísal: 09 mar 2022, 8:08 Mozno tak gamatkami pred 30 rokmi. Dnes sa do domov montuju tepelne cerpadla, vykuruje sa podlahovym kurenim bud na ohrev vody, nejakeho media, alebo priamo elektrinou, pouziva sa rekuperacia, aj vykurovanie klimatizaciou je efektivenejsie nez obycajne ohrievace. To nie su ziadne moje dojmy ani odhady, tiez mame doma el. radiatory s vykonom 0,5 a 1kw a ak sme mali pokazeny plynovy kotol, tak sme nimi nahradzali vykurovanie plynom, a ani nahodou to nebol nejaky nasobok ceny za plyn, ak by si mal doma iba el. tak by si si vybavil zlavu na nocny prud, dnes sa pri novych domoch v pohode zmestis pri vymere 100m2 pod 100 eur komplet aj s el. na spotrebice.
Načo miešať hrušky a jablká, tepelné čerpadlo nie je elektrické vykurovanie, ja porovnávam 1 kWh bez ohľadu na všetko ostatné!

Len pre zaujímavosť som si pozrel vyúčtovanie, výpočet je veľmi jednoduchý: Celková fakturované ročná spotreba delená počtom kWh pri elektrine a plyne.

Podľa posledného vyúčtovania to vyšlo takto (plyn od SPP, el. energia od ZSE):
1 kWh elektrickej energie vyšlo na: 0,1723
1 kWh plynu vyšlo na: 0,0435

Rozdiel je 3,9586-násobok, štvornásobok.

A ako je to so zľavou pri kúrení el. energiou?

DomovKlasik - DD2 - obyčajný odber 24h rovnaká sadzba:
jedna sadzba non-stop: 0,0745

DomovAku - DD4 - vykorovanie el. energiou:
nízka tarifa: 0,0532
vysoká tarifa: 0,0838

zľava 28,6% za 1 kWh oproti DD2 keby 100% spotreby bolo v NT, čo je nereálne.
A ešte nerátam, že mesačný poplatok za elektromer je výrazne vyšší.

0,714 * 0,1723 = 0,1230/kWh

2,82- násobok keby 100% spotreby bolo v nízkej tarife, takže trojnásobok je reálne číslo.

Viem, že fakty veľmi nikoho nezaujímajú ale skrátka takto to je, elektrická energia vychádza minimálne 3x drahšie ako plyn.

Nechce sa mi to ďalej rozvádzať, keby niekto sa opýtal, že veď prečo sa nerátajú tie jednotkové ceny 1kWh pre elektrinu a plyn? Lebo sú tam ešte poplatky za distribúciu a pri plyne je to asi 42% z celkovej fakturovanej ceny a pri elektrickej energie o niečo viac ako 50% z celkovej fakturovanej ceny, treba porovnať celkové fakturované ceny.

Čo si myslíte, že Nemci robili tie potrubia z nudy? Chceli ešte lacnejší plyn tak, že obídu tranzitné poplatky a to je výhodné potom pre firmy a aj domácnosti, mali by veľmi veľmi lacnú energiu, bezkonkurenčne najlacnejšiu. Keby plyn vyšiel +- rovnako ako elektrina na čo by tie plynovody robili?? Prečo nemecký priemysel tlačil na NS2? Lebo rozdiel v cene je obrovský!
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Tepelné čerpadlo nie je elektrické vykurovanie? A čo to podľa teba je?!
gogo956
Redeemer
Redeemer

Priame vykurovanie elektrinou je skutocne vyrazne drahsie ako plynom to je bez debaty. Na druhej strane treba zohladnit aj to, ze plynovy kotol, rozvody tepla, kazforocne servisne kontroly atd v konecnom dosledku su pomerne drahe a cenu navysuju. Zatial co elektricke zariadenia na kurenie su lacne, maju skoro neobmedzenu zivotnost a nevyzaduju pravidelny servis. Nehovorim teraz o tepelnom cerpadle.

Apropo ten konvoj sa rozptylil, co tym asi tak sleduju?
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Cesar napísal: 11 mar 2022, 0:14 Načo miešať hrušky a jablká, tepelné čerpadlo nie je elektrické vykurovanie, ja porovnávam 1 kWh bez ohľadu na všetko ostatné!

Len pre zaujímavosť som si pozrel vyúčtovanie, výpočet je veľmi jednoduchý: Celková fakturované ročná spotreba delená počtom kWh pri elektrine a plyne.

Podľa posledného vyúčtovania to vyšlo takto (plyn od SPP, el. energia od ZSE):
1 kWh elektrickej energie vyšlo na: 0,1723
1 kWh plynu vyšlo na: 0,0435

Rozdiel je 3,9586-násobok, štvornásobok.

A ako je to so zľavou pri kúrení el. energiou?

DomovKlasik - DD2 - obyčajný odber 24h rovnaká sadzba:
jedna sadzba non-stop: 0,0745

DomovAku - DD4 - vykorovanie el. energiou:
nízka tarifa: 0,0532
vysoká tarifa: 0,0838

zľava 28,6% za 1 kWh oproti DD2 keby 100% spotreby bolo v NT, čo je nereálne.
A ešte nerátam, že mesačný poplatok za elektromer je výrazne vyšší.

0,714 * 0,1723 = 0,1230/kWh

2,82- násobok keby 100% spotreby bolo v nízkej tarife, takže trojnásobok je reálne číslo.

Viem, že fakty veľmi nikoho nezaujímajú ale skrátka takto to je, elektrická energia vychádza minimálne 3x drahšie ako plyn.

Nechce sa mi to ďalej rozvádzať, keby niekto sa opýtal, že veď prečo sa nerátajú tie jednotkové ceny 1kWh pre elektrinu a plyn? Lebo sú tam ešte poplatky za distribúciu a pri plyne je to asi 42% z celkovej fakturovanej ceny a pri elektrickej energie o niečo viac ako 50% z celkovej fakturovanej ceny, treba porovnať celkové fakturované ceny.

Čo si myslíte, že Nemci robili tie potrubia z nudy? Chceli ešte lacnejší plyn tak, že obídu tranzitné poplatky a to je výhodné potom pre firmy a aj domácnosti, mali by veľmi veľmi lacnú energiu, bezkonkurenčne najlacnejšiu. Keby plyn vyšiel +- rovnako ako elektrina na čo by tie plynovody robili?? Prečo nemecký priemysel tlačil na NS2? Lebo rozdiel v cene je obrovský!
Cena za 1 kWh v sadzbe DD2 od 1.1.2022 je 0,1529311 Eur s DPH. Odpoveď z SSE. Rozdiel v porovnaní s minulým rokom činí asi 1,7 centa.
Cesar
Addict
Addict

JCM01 napísal: 11 mar 2022, 5:35 Tepelné čerpadlo nie je elektrické vykurovanie? A čo to podľa teba je?!
To, že o aké kúrenie ide, tým sa myslí, že z čoho získavaš teplo, čo ti to teplo robí:
- vodu ohrievaš plynom priamo to je plynové kúrenie,
- vodu ohrievaš priamo el. energiou to je elektrické kúrenie,
- infra el. kúrenie je tiež elektrické kúrenie,
- tepelné čerpadlo má elektrické zariadenia, ako čerpadlo ale v skutočnosti teplo vyrába z tej vody alebo vzduchu, zdrojom tepla je tá voda alebo vzduch, bez tej vody alebo vzduchu to kúriť nebude.
Skoro každé kúrenie spotrebuje aj nejakú el. energiu.

V nejakom pasívnom dome treba minimálne kúrenie, je tam jedno, že čím sa kúri s ničím to nevychádza draho, lebo treba zlomok energie ako pri starších domoch. Tepelné čerpadlo je mnohonásobne drahšie ako ostatné typy, takže to veľmi závisí od životnosti že čo to bude stáť. Ale na Slovensku väčšina domov nie sú pasívne domy a väčšina nemá ani peniaze na tepelné čerpadlo.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Nesúhlasím.
Ja tvrdím, že ak na chod kúrenia potrebujem el. energiu, tak je kúrenie elektrické.
Kondenzačný kotol je potom podľa teba aké kúrenie?
A btw, ešte nezabúdaj na kúrenie elektrickými odporovými rohožami, ktoré je taktiež cenovo porovnateľné s plynovým kúrením.

Ale sme tu OT, teda končím s touto témou.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Cesar napísal: 11 mar 2022, 8:20 V nejakom pasívnom dome treba minimálne kúrenie, je tam jedno, že čím sa kúri s ničím to nevychádza draho, lebo treba zlomok energie ako pri starších domoch. Tepelné čerpadlo je mnohonásobne drahšie ako ostatné typy, takže to veľmi závisí od životnosti že čo to bude stáť. Ale na Slovensku väčšina domov nie sú pasívne domy a väčšina nemá ani peniaze na tepelné čerpadlo.
OT: neviem kde zijes a robim v stavebnictve a tak 6 z 10tich domov co si dnes stavaju ludia maju tepelne cerpadla. zvysok je plyn alebo elektrika. navyse dnes kazdy riesi podlahove kurenie, cize aj pri plyne ci elektrike spotrebujes ovela menej, vzhladom na to, ze do podlahovky ti staci 35 stupnova voda no do riadiatorov 60 stupnova.

Autoeditácia príspevku po 1 hod 41 min 20 sek:
Cesar napísal: 11 mar 2022, 8:20 V nejakom pasívnom dome treba minimálne kúrenie, je tam jedno, že čím sa kúri s ničím to nevychádza draho, lebo treba zlomok energie ako pri starších domoch. Tepelné čerpadlo je mnohonásobne drahšie ako ostatné typy, takže to veľmi závisí od životnosti že čo to bude stáť. Ale na Slovensku väčšina domov nie sú pasívne domy a väčšina nemá ani peniaze na tepelné čerpadlo.
OT: neviem kde zijes a robim v stavebnictve a tak 6 z 10tich domov co si dnes stavaju ludia maju tepelne cerpadla. zvysok je plyn alebo elektrika. navyse dnes kazdy riesi podlahove kurenie, cize aj pri plyne ci elektrike spotrebujes ovela menej, vzhladom na to, ze do podlahovky ti staci 35 stupnova voda no do riadiatorov 60 stupnova.
Cesar
Addict
Addict

Je to jedno, že kto a ako používa el. energiu, ja som porovnal 1kWh dvoch energií a to je všetko, platí, že rozdiel je trojnásobný.

Určite existuje aj tepelné čerpadlo a niekde sa kúri ešte aj cez termálny vrt ale nič to nemení na tom, koľko vyjde jednotková cena elektriny a plynu čo odoberáš.

Hlavne, že ste sa presvedčili, že je jedno, či tu bude alebo nebude plyn a všetko stojí skoro rovnako, treba embargo na Rusko nech to stojí čo to stojí. A načo aj rátať, stačia že vraj a jedna babka povedala už je všetko fajn.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Chlapče - ak tepelným čerpadlom dostaneš z "vloženého" kilowattu 4 kilowatty tepla - Tvoja úvaha o pomere cien chybu...
Napísať odpoveď