Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa jackb »

Ty si nepricetny :D Nebyt Jelcina, tak by ten nechopny leningradsky bitkar robil sofera starostom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

maco47
"Ekonomický, sociálny, spoločenský, v podstate všetko dokopy. Vystriedajú ich krajiny BIRCS-u pod vedením Ruska a Číny, ktoré nežijú na dlh a ich civilizačný model nie je založený a bezbrehom konzume."
na základe čoho si prisiel k tomu, že si myslis, že napr v Číne ludia neziju konzumom a nemaju dlhy? Jediný rozdiel je v tom, že medianový príjem v Usa je oproti tomu v Číne vysoký, takže pochopitelne dovoluje aj vyššie zadlženie jednotlivca.
Pokial si mal na mysli statny dlh Číny ako takej, tak ten je na urovni cca 10 biliónov Usd ale ten neobsahuje dalsie dlhy napr miestnych vlad ci statnych priemyslenych podnikov. Takže vlastne teraz zneje otazka co si vlastne chcel povedat?

Mas uplne novu registraciu a zatial jedine co si tu na fore zatial vyprodukoval su pro-kremelske keci ktore my tu moc nemusime, neviem ci sa chapeme, pretoze to co tu pises zatial nema hlavu ani patu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Hlavne este nenapisal nic ku teme. Ani ku jednej. Tu halucinuje, ze USA konci. Ale to klamu agenti moskovskeho hradu uz 8 rokov. Ani dvojhlavy orol, ani rozpad USA. To rušisti napadli stat, ktory sa im nechcel podvolit, priserne narazil ia ak sa im nerozpadne krajina, budu musiet nahradit tie nafuktnute babky. Potom budu ale musiet urobit nieco, co este od cias Ivana Hrozneho neurobili: prestat klamat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ludia maju totiz castokrat take naivne predstavy, ze napr Aziati su nejakí iní, že nemaju dlhy a nezaujimaju sa o konzum a nakupovanie castokrat zbatocneho tovaru. Ale to v skutocnosti nie je pravda, su presne rovnakí ako my ci americania, dokonca som pocul od ludi ktori v Cine zili že Cinania su castokrat este povrchnejsi a zatazenejsi na peniaze ako ludia v Europe. Jediny rozdiel je iba v tom, ze v tej Azii je este velka skupina ludi ktorych prijmy su nizke, takze este nedostali sancu sa prilis konzumnimi stat, ale akonahle sa k tomu dopracuju, tak vacsina sa sa tak spravat bude.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

maco47 - Tvoje myšlienkové pochody Ti nezávidím :D :D :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Podezřelé sebevraždy v okolí Vladimíra Putina
https://blisty.cz/art/109478-podezrele- ... utina.html
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

https://adamtooze.substack.com/p/chartb ... ia-ukraine

Adam Tooze najnovšie súhrn toho v akom stave je to na Ukrajine. Rieši tam ukrajinskú ofenzívu pri Chersone, ktorá už zrejme nenastane, ekonomické dopady na Rusko ale najmä na Ukrajinu. Servisovanie dlhu je pre UA už teraz drahé a finančná pomoc Západu drhne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

eMPiko

pred par dnami Biden ohlasil zatial najvacsi balík pomoci Ua v hodnote 3miliardy Usd /aj druhy zbrani ktore este doteraz dodane nikdy neboli/ a ty napises "pomoc Západu drhne"?? Aktualne ma Ua viacej tankov ako ich mala pred zaciatkom Ruskej invazie a ma mnozstvo pokrocilych zbranovych systemov standardu Nato z ktorych niektore ako napr Himars Rusko jednoducho nedokaze eliminovat a sposobuju mu enormne škody.
Tvrdit ze "Ua ofenziva pri Chersone zrejme nenastane" to je informacia na urovni veštenia z kávovej usadliny.
Clovek nemusi byt studovany vojensky analytik aby chapal preco priamy protiutok na oblast Chersonu Ua zatial nezacala. :)
Okrem ineho, nenapadla ta taka vec, ze natahovanie casu ma strategicke pozadie?
eMPiko
Addict
Addict

Môžeš si pozrieť článok ktorý som postol a argumentovať proti zdrojom z ktorých vychádza? Len som zhrnul analýzu od Tooza, čo je uznávaný komentátor a analytik. Ak sa cítiš že si lepší analytik ako on, klobúk dole, ale asi sa precenuješ.
gogo956
Redeemer
Redeemer

eMPiko
ten clanok vysiel 24.08. a v rovnaky den poobede vysla sprava ze Biden potvrdil najvacsiu pomoc Ua vo vyske 3miliardy Usd. V case ked autor pisal ten clanok tak so znacnou pravdepodobnostou o tomto rozhodnuti este nevedel inac by to spomenul. Nikto nevie ci "Ua ofenziva pri Chersone nastane alebo nie". Situacia sa neustale vyvija, takze sa definitivne neda tvrdit nic, da sa hovorit iba o vacsej ci mensej pravdepodobnosti. Ua nema ziaden dovod operaciu pri Chersone prilis urychlovat, čas ma este celu jesen. Pre Ua je tazke dobyt Cherson bez toho aby ho prilis posokodila co pchopitelne nechce lebo je to jej mesto. Rusi to maju jednoduchsie, pretoze na dobytie nejakeho uzemia im staci ked ho zrovnaju so zemou. Ua taktika aktualne spociva v hlavne v nepriamom oslabovani nepriatela. Rusi dost utocia preto Ua sa musi branit ale ide je to dobre a Rusi maju znacne straty. Ludia si to predstavuju cele velmi jednoducho, ale treba si uvedomit ze ide o obrovske uzemia a namnohych miestach su uz Rusi dobre opevneny, takze potrva urcity cas pokym sa podari tieto body odporu znicit, rovnako municne sklady ci velitelske stanovistia, ale to sa vsetko deje.
eMPiko
Addict
Addict

Aha, čiže si si pozrel len dátum článku a tam si skončil. Asi teda nemá zmysel o tom článku diskutovať, keď si ho neprečítaš. Resp teda keď tvoje argumenty sú že povieš na nejaké tvrdenie "nie" bez toho aby si pozrel tie zdroje tak to nie je ani diskusia, to len deklaruješ že neveríš akejkoľvek negatívnej správe z UA alebo že také správy nevieš spracovať.

Btw americká vojenská pomoc je vo forme pôžičiek, čo len ďalej nafukuje UA dlh ktorý budú musieť niekedy splatiť. A teda ten článok, kebyže si ho prečítaš, hovorí najmä o pomoci z EU.
gogo956
Redeemer
Redeemer

eMPiko

ten clanok som si precital. Ano Ua ma velke dlhy a rozpoctovy deficit. Ak bude treba dostane nove pozicky, odklad splacania, pisalo sa aj o teoretickej moznosti odpustenia casti dlhov.
Pre Usa nie je fnancny problem podporovat Ua aj nadalej, pre americky rozpocet to nie su nejake velke sumy, hlavne ked vysledkom moze byt velmi vyrazne poskodenie Ruska v kazdom smere.
Nedavalo by ziaden zmysel aby Usa teraz odskocili od pomoci Ua. Rusko je na tom totiz zle a bude uz len este horsie. Velky problem s dostatkom vojakov, problem s ekonomikou. Rusko nedokaze dlhodobo drzat tak extremne dlhu frontu, proste sa to jedneho rana pre Rusko rozpadne. Treba len vydržať. To ze ma Rusko obrovske zasoby delostreleckej municie je irelevantne, lebo Ua im tie sklady kosí jeden za druhým, poškodzuje infrastrukturu, zeleznice, mosty. :)

pomoc z Eu nie je podstatná,Eu je len malý, slabý prívesok, ten ktory rozhoduje o vsetko su Usa a republikani aj demokrati su v zhode v tom aby Usa aj nadalej Ua masovo podporovali. Vobec netreba riesit co si Eu mysli, alebo nemysli, alebo co robi alebo nerobi, lebo je tak bezvyznamna.
Apropo v clanku sa pracuje s nazorom ze Atacmsi na Ua nie su ale viacero inych zdrojov naznacuje, ze uz tam su a sa aj pouzivaju /alebo dokonca PrSM/ je to ale nepotvrdene

Autoeditácia príspevku po 37 min 55 sek:
vsimnite si prosim tuto mapu z 26/08: napriek tomu ze Rusko skoro neustale utoci vo viacerych smeroch, tak nikde vyraznejsie nepostupuju ale su Ukrajincami odrážaní nazad.
Prílohy
lkjkjkj.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

https://echo24.cz/a/Suqsg/valka-na-ukra ... d=17582033

Autoeditácia príspevku po 1 hod 13 min 40 sek:
"napriek tomu ze Rusko skoro neustale utoci vo viacerych smeroch" - je čora viac v <->. A nezanedbateľná časť vyspelého sveta nie s nimi - no kvôli nim tiež. Na (ne)štastie oni viac. Nešťastie je to pre tú značnú menšinu, čo sa akotak orientujú. Väčšina nie.7
Nie, neteší ma to - synovci sú napol Rusi no oni za to naozaj nemôžu a minimálne od počiatku (...2014) sú proti. Ségre svitlo až keď ten imotentný trpaslík vtrhol na Ukrajinu ...
eMPiko
Addict
Addict

gogo
Pomoc EU určite nie je zanedbateľná, viď napr tu https://www.ifw-kiel.de/topics/war-agai ... t-tracker/

EU dáva okolo 50% podpory a to ešte nerátame také veci ako zázemie alebo migrácia. A zrovna v tej finančnej pomoci, o ktorej sa bavíme má EU dokonca ešte väčšie zastúpenie. Západ je bohatý, ale nie taký bohatý aby dokázal takú veľkú krajinu ako UA držať nad vodou do nekonečna. A tie vyjadrenia ukrajinskych funkcionárov v článku sú dosť pesimistické.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 27 aug 2022, 19:57 To ze ma Rusko obrovske zasoby delostreleckej municie je irelevantne, lebo Ua im tie sklady kosí jeden za druhým, poškodzuje infrastrukturu, zeleznice, mosty. :)

pomoc z Eu nie je podstatná,Eu je len malý, slabý prívesok, ten ktory rozhoduje o vsetko su Usa a republikani aj demokrati su v zhode v tom aby Usa aj nadalej Ua masovo podporovali. Vobec netreba riesit co si Eu mysli, alebo nemysli, alebo co robi alebo nerobi, lebo je tak bezvyznamna.
tu infrastrukturu, zeleznice, mosty poškodzuje prevazne na ukrajine, tak?

Tiez by som ocakaval, ze ta pomoc vojenska bude od EU trochu vyraznejsia, nakoniec je to de fakto nasa vojna(kedze najvecsi dopad bude na nase ekonomiky), nie americka. Pomahat utecencom je jedna vec, no druha je aj posielanie zrbani a municie na UA, EU nema take moznosti, no mohla by u americanov, alebo spojencov nakupovat nejake zbrane a municiu za peniaze, ktore ma. Ak dovtedy znici Rusko polovicu Ukrajiny, tak aj ta jej obnova nas vsetkych vyde ovela drahsie.

Ked pocuvam ako sa ide nemecko vyzbrojit, a kazda europska krajina prezentuje modernizaciu svojich armad v miliardach eur a na ukrajinu posielaju len dosluhujucu techniku a my sa upgradujeme novou, tak celkom neviem, mohli by urobit trochu viac, k comu bude, ked sa za 5 rokov vyzbroja a ukrajina bude dovtedy ofrezovana o polovicu uzemia, rusko nema zaujem riesit nase uzemia ale hlavne tie ukrajinske, my by sme mali skor vyzrbojit ukrajinu a v nasich statoch by sme mali eliminovat rusku propagandu a viest vojnu na tomto fronte, kedze rusko valci tam a u nas zasa na internete a verejnom priestore.
gogo956
Redeemer
Redeemer

zdravim, odpovede sa dali dat iba takto do prilohy, neustale mi to vyhadzuje nejaku chybu a neviem to vlozit sem inak

Tweet-extremne nizko letacie Ua helos

Autoeditácia príspevku po 1 hod 32 min 51 sek:
Český velvyslanec ve Varšavě: Žádnou únavu z války v Polsku nevidím
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
Prílohy
kjkjkj.jpg
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Na UA mieri 3.armády zbor Ruskej armády v počte asi 140 tisic vojakov + technika. Zdroj informovaný na TA3.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zredukujú ho ...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit

ano, uz to je zname zo vcera aj aka vyzbroj, nič moc, okrem T-90 ktore su moderné, ale nevieme kolko ich bude. Velku zmenu na bojisku to neurobi, nakolko je to dobrovolnicky zbor a ich vycvik pravdepodobne za vela nestoji.
Ono otazka skor je, ci budu mat dostatok municie a ostatnej logistickej podpory.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Myslím si, že dobrovolnícke jednotky tohto zboru zrejme začlenia do skúsených jednotiek. Takto by som to ja urobil ak by som tomu velil.
Výcvik typu rozloženie a zloženie zbraní, nabijanie do zásobnikov, mierenie a strielanie asi len taký základ, možno nejaká sebaobrana to asi majú.
T-90 zrejme budú riadiť skúsený tankisti miesto dobrovolníkov. Ak by mali stihačky a delostrelectvo môže to misku váh preklopiť na RF stranu.
Napísať odpoveď