ty si sem neprisiel diskutovat, len vkuse verklikujes svoje drbnute zavery. s tym chod na fb, vypisovat to pod clanky o ukrajine, to ti sadne viac.NHISPVM napísal: 05 mar 2022, 12:51 Ale prosím ťa, fašizmus nevedia popísať ani sociológovia, pretože to nie je také jednoduché. Jeho pravý význam, ktorý znamenal na začiatku je úplne iný už dávno. Rovnako ako napr. diktátor. V dobe Ríma to malo úplne iný zmysel ako dnes a sám Cézar sa nechal oslovovať ako diktátor navždy. Suhlasiť so mnou nemusíš, ale nech si spraví už každý sám. Je to psycho ak vláda podporuje fašistickú milíciu ako je azov a banderovcov
Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
ze je Ruska armada druha najsilnejsia na svete vieme a nikto to nespochybnuje. Ale to neznamena, ze sa jej podari odstranit Zelenskeho a ostatnych z aktualneho vedenia statu. Ak by aj Zelenskeho eliminovali, urcite on uz poveril niekoho ako svojho nastupcu a ukrajinsky odpor by pokracoval nepochybne dalej. Ruska armada je silna v polnych podmienkach, v otvorenej krajine, ale v meste maju automaticky navrch vzdy obrancovia.retkvic napísal: 05 mar 2022, 13:27 To urcite ano, akurat vojenska prevaha je jednoznacne na ruskej strane, taktiez je otazne akymi zbranami este ukrajici disponuju okrem zbrani pri boji zoci voci. Ruska vlada si jasne stanovila ciele, teda ze ide denacifikovat a zvrhnut bandu nacistov vo vedeni statu, toto je ciel pred ktorym sa vedenie nezastavi, ked ho dosiahne, bud znicenim Mariupolu a znicenim vlady v Kyjeve, potom povie ze denacifikovali, inac by cela ta jeho operacia nedavala aspon pred ruskym ludom ziadny zmysel. Aspon to sa da vycitat z jednania v kremle. To by ohrozilo jeho postavenie a to si nemoze dovolit. Tak to vidi zatial on, ci to vida aj ty okolo neho... a ci maju na dianie uz vobec nejaky vplyv, tiez otazka.
Takze Rusi sa zatial velmi nesnazia dobyt velke mesta, lebo vedia ze by to bol problem, preto sa ich budu snazit obklucit a prerusit ukrajincom logistiku. Kombinacia uplneho obklucenia Kyjeva a tazkeho ostrelovania mesta by nakoniec viedlo k ovladnutiu Rusmi, ale aj to za velku cenu. Uvidime. Preto sa tera stahuju ukrajinske jednotky z vychodu a juhu aby chranili Kyjev.
Inac nevsimol si niekto pred par hodinami nejaky vypadok na hojku? Mne asi tak hodinu neslo nacitat stranku.
nie, vsetko ok u mna.retkvic napísal: 05 mar 2022, 13:55 Inac nevsimol si niekto pred par hodinami nejaky vypadok na hojku? Mne asi tak hodinu neslo nacitat stranku.
Zaujimavy clanok, aj ked nie priamo k teme.
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/jader ... z-chruscov
Mne nesla iba tato stranka a pisalo tam, ze mam vela presmerovani, alebo nieco v tom zmysle.
Autoeditácia príspevku po 5 min 38 sek:
Autoeditácia príspevku po 5 min 38 sek:
Dufajme, ze k nicomu takemu nedojde, aktualne je pre ukrajincov a nie len pre nich dost velkou mentalnou vzpruhou, no ono to mozno moze byt dvojsecne, hoci verim, ze odpor by potom bol asi este vecsi, hoci taktikou kremla asi je/bude to, ze obkluci celu krajinu a Kyjev bude posledna basta odporu a keby v takom pripade padol lider, aky odpor potom moze kto klast? K takemu scenaru hadam nedojde a europa a svet este pritvrdi svoj postoj.gogo956 napísal: 05 mar 2022, 13:37 urcite on uz poveril niekoho ako svojho nastupcu a ukrajinsky odpor by pokracoval nepochybne dalej.
retkvic
moze sa stat cokolvek. Pre Slovensko je dolezite, aby nesusedilo priamo s Ruskom. Takze povedzme ze by nastala situacia, ze by Rusko dlhodobo ovladlo Vychodnu cast Dnepra, to sa moze stat. Co by bolo samozrejme zle, ale vzdy lepsie akokeby ovladlo celu Ukrajinu az po nase hranice. Jeden problem je ale v tom, ze cast Ukrajiny od Dnepra na Zapad nema skoro ziaden priemysel a vacsina HDP krajiny je generovana na Vychode, takze nejaka takato "osekana" Ukrajina by nebola asi ekonomicky schopna normalne fungovat a skor ci neskor by urcite spadla pod vplyv Moskvy.
Zapadna Europa uz velmi nema ako pritvrdit, priamo sa totiz odmieta zapojit do bojov, co je asi rozumné.
Je otazka za milion, akoby Rusko zareagovalo, keby napr Nato urobilo bombardovaci nalet na tu 70km kolonu smerujucu na Kyjev. V Rumunsku uz 2x B52 vraj su, ale moze ist iba o formalnu "demonstraciu sily".
moze sa stat cokolvek. Pre Slovensko je dolezite, aby nesusedilo priamo s Ruskom. Takze povedzme ze by nastala situacia, ze by Rusko dlhodobo ovladlo Vychodnu cast Dnepra, to sa moze stat. Co by bolo samozrejme zle, ale vzdy lepsie akokeby ovladlo celu Ukrajinu az po nase hranice. Jeden problem je ale v tom, ze cast Ukrajiny od Dnepra na Zapad nema skoro ziaden priemysel a vacsina HDP krajiny je generovana na Vychode, takze nejaka takato "osekana" Ukrajina by nebola asi ekonomicky schopna normalne fungovat a skor ci neskor by urcite spadla pod vplyv Moskvy.
Zapadna Europa uz velmi nema ako pritvrdit, priamo sa totiz odmieta zapojit do bojov, co je asi rozumné.
Je otazka za milion, akoby Rusko zareagovalo, keby napr Nato urobilo bombardovaci nalet na tu 70km kolonu smerujucu na Kyjev. V Rumunsku uz 2x B52 vraj su, ale moze ist iba o formalnu "demonstraciu sily".
Inak včera som videl pár videí vojakov s červenými páskami - do ktorej skupiny patria? Nejak som sa nedopátral...
Co vieme je ze amerika sa do bojov na ukrajine neda zatiahnut, a nevem kto okrem poliakov by bol ochotny bombardovat rusku kolonu nad kyjevom.
Ak by Rusko zabralo polku Ukrajiny, tak ako pises, na vychode nie je ziadny priemysel, navyse uz teraz je zabrata zaporozska atomka, ktora dodavala krajine 25% energie, takze ta by zostala Ruskej strane.
Ak bude konflikt pokracovat, tak taky moj skromny odhad je ze do Ciech pride milion utecencov, k nam 500tisic, do polska cez 5 milionov(to su ty co tu budu chciet zostat).
Este v lete Medvedev vyhlasil, ze odstrihnutie Ruska zo swiftu by znamenalo vyhlasit Rusku vojnu, takze neviem do akej miery to zobrali v europe vazne ale asi dost, aspon zatial.
Ak by Rusko zabralo polku Ukrajiny, tak ako pises, na vychode nie je ziadny priemysel, navyse uz teraz je zabrata zaporozska atomka, ktora dodavala krajine 25% energie, takze ta by zostala Ruskej strane.
Ak bude konflikt pokracovat, tak taky moj skromny odhad je ze do Ciech pride milion utecencov, k nam 500tisic, do polska cez 5 milionov(to su ty co tu budu chciet zostat).
Este v lete Medvedev vyhlasil, ze odstrihnutie Ruska zo swiftu by znamenalo vyhlasit Rusku vojnu, takze neviem do akej miery to zobrali v europe vazne ale asi dost, aspon zatial.
myslim ze su to Rusi, ale neviem na 100percent.brm napísal: 05 mar 2022, 14:24 Inak včera som videl pár videí vojakov s červenými páskami - do ktorej skupiny patria? Nejak som sa nedopátral...
--
Resp nalet na tu kolonu teraz by nemal az taky zmysel, lepsie je pockat pokym vytvoria logisticke centra a sklady a tie znicit.
Biele+červené pásky Rusko, žlté pásky Ukrajina. Na tankoch namalované biele Z sú ruské tanky.
Z (vychodny vojensky obvod)
Z vo štvorci (južny vojensky obvod/Krym)
V (ruske namorne sily)
O (bieloruske vojska)
niekde som pocul aj O v trojuholniku alebo trojuholnik, tiez Bielorusi.
X (vojaci Kadyrova)
A (ruske secialne jednotky)
Z vo štvorci (južny vojensky obvod/Krym)
V (ruske namorne sily)
O (bieloruske vojska)
niekde som pocul aj O v trojuholniku alebo trojuholnik, tiez Bielorusi.
X (vojaci Kadyrova)
A (ruske secialne jednotky)
Sankciami sa ale určite ešte pritvrdiť dá. Neviem čo z toho bude, ale dnes mal Heger reči, že sa budúci týždeň bude rokovať s ostatnými krajinami aj o možnosti priškrtiť plyn a rope a že nejaký čas by sme bez dodávok od Rusov vydržali.
// niektoré zdroje predpokladajú, že ten konvoj tiahnuci na Kyjev kvôli množstvu problémom bude zrejme rozprášený, resp. posádky vozidiel sa zrejme budú musieť vzdať.
// niektoré zdroje predpokladajú, že ten konvoj tiahnuci na Kyjev kvôli množstvu problémom bude zrejme rozprášený, resp. posádky vozidiel sa zrejme budú musieť vzdať.
ale to by som asi nenazval sankcie, proste iba by Eu prestala kupovat rusky plyn a ropu. Co ale bude robit Slovensko ktore je zavisle od ruskeho plynu na 100percent..Muffi napísal: 05 mar 2022, 15:09 Sankciami sa ale určite ešte pritvrdiť dá. Neviem čo z toho bude, ale dnes mal Heger reči, že sa budúci týždeň bude rokovať s ostatnými krajinami aj o možnosti priškrtiť plyn a rope a že nejaký čas by sme bez dodávok od Rusov vydržali.
To by som nepovažoval za dobrý nápad hrať sa na hrdinu ako my dokážeme žiť aj bez ruského plynu. Aby to nedopadlo tak, že "hej? tak keď ste takí machri, tak vás odpojíme úplne". My nie sme v pozícií, kde by sme mohli diktovať podmienky. Mne osobne sa páči Orbánova politika. No nie preto, že by som bol proruský, to nie, ale také malé krajiny ako my by sme sa mali v prvom rade pozerať na našu vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť našich občanov. Čiže humanitárna pomoc oukej, aj pristúpenie k nejakým sankciám, ale v ostatných prípadoch by som bol mimoriadne opatrnýMuffi napísal: 05 mar 2022, 15:09 Sankciami sa ale určite ešte pritvrdiť dá. Neviem čo z toho bude, ale dnes mal Heger reči, že sa budúci týždeň bude rokovať s ostatnými krajinami aj o možnosti priškrtiť plyn a rope a že nejaký čas by sme bez dodávok od Rusov vydržali.
Tak to urcite, skoda vsak, ze to neprislo z jeho hlavy ale ukrajinskeho ministra vnutra
To ja neviem, len vravím, čo som zachytil v médiách. Už som to dohľadal:
Premiér Eduard Heger o vojne na Ukrajine povedal, že „vývoj nie je dobrý“. Na stole sú preto podľa neho ďalšie sankcie. „Ešte stále čerpáme suroviny z Ruska, je to oblasť, do ktorej sa dá ísť, ak sa na nej dohodneme,“ povedal a dodal, že budúci týždeň bude samit lídrov EÚ v Paríži. Slovensko by to podľa neho bez ruského plynu a ropy zvládlo fungovať minimálne do ďalšej zimy.
„Diskusia sa venuje skôr hľadisku strategickej závislosti a je úplne jasné, že ju budeme musieť zmeniť, a potom otázke zabezpečenia ďalšej zimy. Do zimy sme úplne v pohode,“ povedal premiér.
„Sankcie majú svoj dobeh, ale musíme pokračovať ďalej. Prudko klesá rubeľ, konfiškujú sa majetky, to všetko sa ešte len bude stupňovať,“ hovorí Heger, podľa ktorého Ukrajinci zažívajú hrôzu.
„To, že ruská armáda zabíja civilistov a práve teraz neumožňuje evakuáciu civilistov, je veľmi zlé, no musíme na to tlačiť. Je to, žiaľ, veľké vytriezvenie,“ povedal.
Podľa predsedu vlády však „vôbec nie sme bezmocní“ a sme na správnej strane dejín. „Vidíme, že Putin vôbec neustupuje a nespomaľuje, má premyslený plán, ako dobyť Ukrajinu, a my budeme musieť pokračovať v rokovaniach.“
Putin podľa neho používa nebezpečné, ale aj psychologické zbrane. Snaží sa rozleptať ľudí. „Snaží sa v nás vyvolať strach, lebo vieme, že nepriateľa potrebuje rozložiť aj zvnútra.“ (rtvs)
Muffi
tak to by bolo megafiasko, keby Rusko muselo svoje "vitazne tazenie na Kyjev" zrusit kvoli technickym problemom, to vyzera az na nerealne optimisticky variant. Raalistickejsia verzia je asi ta, ze je proste problem koordinovane presuvat kolonu dlhu 70km a pri neustalom riziko ostrelovania ci utokov bezpilotnych lietadiel. Samozrejme tech problemy tam urcite su. Obavam sa, ze sice to bude trvat, ale nakoniec k tomu Kyjevu dorazia /dufajme ze co najmenej vozidiel/
tak to by bolo megafiasko, keby Rusko muselo svoje "vitazne tazenie na Kyjev" zrusit kvoli technickym problemom, to vyzera az na nerealne optimisticky variant. Raalistickejsia verzia je asi ta, ze je proste problem koordinovane presuvat kolonu dlhu 70km a pri neustalom riziko ostrelovania ci utokov bezpilotnych lietadiel. Samozrejme tech problemy tam urcite su. Obavam sa, ze sice to bude trvat, ale nakoniec k tomu Kyjevu dorazia /dufajme ze co najmenej vozidiel/
Nechápem toho Hegera a spol. Áno, sú mi sympatickí, ale ako môže povedať premiér, že do zimy sme úplne v pohode? A čo ďalej? Veď to je strašne krátka doba. My sa potrebujeme venovať týmto veciam najmä z dlhodobého hľadiska a nie typu, že túto zimu asi nezamrzneme. To sú také nepremyslené prejavy až sa mi hlava točí.Muffi napísal: 05 mar 2022, 15:19 To ja neviem, len vravím, čo som zachytil v médiách. Už som to dohľadal:
Leslie10
mozno dufa ze do zimy budeme vediet do Eu doviezt dostatok LNG, ale urcite ze to je rizikovy variant. Inac dari sa im pekne zostrelovat ruske sithacky aj nadalej, to su dobre spravy, lebo stihacky su drahá hračka.
mozno dufa ze do zimy budeme vediet do Eu doviezt dostatok LNG, ale urcite ze to je rizikovy variant. Inac dari sa im pekne zostrelovat ruske sithacky aj nadalej, to su dobre spravy, lebo stihacky su drahá hračka.
ale veď sa to tam píše, že zo strategického a dlhodobého hľadiska to musíme vyriešiť. Do zimy vydržíme len konštatuje to, že keď by sme zajtra prestali odoberať plyn od ruska, tak ho máme dosť do oktobra/novembra. A za tento čas sa musí riešiť nahrada za ruský plyn. Tzn., že môžme uvaliť aj sankciu v podobe zrušenia ooberania plynu, my do zimy prežijeme na tom čo máme ale rusko príde o prijem hneď
Alebo postupné znižovanie množstva plynu od Ruska až k úplnej nule.
Alebo postupné znižovanie množstva plynu od Ruska až k úplnej nule.