Vrátenie predaného auta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
mato55002
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Vrátenie predaného auta

Príspevok od používateľa mato55002 »

Zdravím,

pred 2 týždňami som predal auto do iného okresu, hneď som ho aj odhlásil na iného majitela. Teraz mi volal že ho ešte stále neprihlásil a že mu na aute odišiel alternátor a odchádza čerpadlo a podľa nejakého obchodného zákonníka, je predajca povinný vrátiť auto do pol roka od kúpy.
Som maximálne vytočený, keďže auto som predával dosť pod cenu, mal som už kúpené nové auto a on to auto ani len neprihlásil na seba. O alternátore som nič nevedel a s čerpadlom som mu iba hovoril že sa mi raz stalo že auto nechcelo naštartovať (mechanik mi hovoril že zle vstreklo naftu) a stačilo ho iba potlačiť iným autom a naštartovať za jazdy, potom som po roka na tom aute ešte jazdil ale že nezisťoval som príčinu.

Čo by ste robili na mojom mieste ? to ako naozaj mu mám vrátiť peniaze a zobrať si auto a on sa 2 týždne vozil zadarmo ? je to 17 ročné auto za 1800 eur s najazdenými takmer 250 000 km tak predsa nemôže nikto čakať že sa na tom bude 2 roky voziť bez servisu. A najviac čo ma serie je že som živnostník a zabil som celý deň s predajom a prepisovaním auta, teda celý deň som nepracoval a teraz mám zas vybavovať tieto sračky ? Nikto ho predsa nenútil ku kúpe, ešte som mu hovoril že nemám záujem o špekulantov, že ak to auto nepredám do mesiaca tak si ho nechám ako náhradné alebo darujem rodine a nakoniec som natrafil na takéhoto.

Ešte pred 2 dňami mi telefonoval že je trochu zošúchané VIN číslo a nechcú mu ho prihlásiť tak že cez známeho mu to prejde ale bude ho to stáť 30 eur, tak som mu tých 30 eur hneď poslal na účet nech mi dá pokoj.

Nabudúce to asi naozaj radšej predam do AAA za 300 eur ale aspoň nebudem riešiť takéto sračky. Najradšej by som to vyriešil aspoň tak, že by som mu vrátil 1500 eur a 300 eur by mi aj tak zostalo ako náhrada za 2 stratené dni v práci a to ani nehovorím že v akom aute mi to auto môže prísť. Ale to už vidím ako sa zas bude vykrúcať a vyzerá to byť človek ktorý je schopný to aj ťahať po súdoch.
Alebo mu zaplatiť niečo zo servisu, lenže ja nemienim potom ešte pol roka trpieť či mi zas nezavolá že sa mu niečo pokazilo a chce to znova preplatiť ako skrytú závadu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: Vrátenie predaného auta

Príspevok od používateľa wladas »

Odkazal by som ho na obciansko pravny spor nech sa natahuje a mina svoje peniaze.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ak predával ako živnostník, tak tam platí obchodný zákonník, nie občiansky.

Aká bola pôvodná cena auta? Bol prípad v ČR, kde súdny znalec tvrdil, že ak sa auto predáva pod 20% pôvodnej kúpnej ceny, tak sa to automaticky berie že je na náhradné diely a žiadna reklamácia vád nie je možná. Podobne by to mohlo byť aj u nás.
mato55002
Light Star
Light Star

Je to Opel Zafira 2.2 DTI 2002, máme ju od 2006 kedy stála 12 000 eur a ako nová neviem ale musela stáť minimálne 20 000€. Takže predsa nemôže nikto čakať že to bude bezproblémové auto.

Auto bolo písané na mňa ako fyzickú osobu.

Na občiansko právny spor sa mi zrovna nechce, keďže niečím takýmto nechcem strácať moc času :?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tak mu vrat peniaze a auto mu nechaj. Popripadne mu daj este 500€ aby ti uz nebral tvoj cas.
mato55002
Light Star
Light Star

:D máš pravdu je to blbosť a treba to riešiť iba ako píšeš.
Čo by sa vlastne mohlo stať ak by náhodou súd uznal že má pravdu ? Musel by som platiť celý servis, vrátiť peniaze alebo jeho náklady na súd ?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Vrátenie predaného auta

Príspevok od používateľa CheZteR »

ako s prepacenim, ale kaslal by som na neho, fakt ze dovidenia dopocutia, kupil starinu a ta sa pokazila, ako hej, nasere, a dost, ale nehovorte mi ze clovek s tym nerata
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Takže si to nemal na IČO v živnosti?

Potom ho odkáž na súd. Ani tých 30€ si mu nemal posielať, pri kúpe/predaji ste si to nevšimli?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

uz len to ze pytal 30€ na akoze zosuchane vin. moxno prehodil par suciastok a teraz ti chce vratit :D
mato55002
Light Star
Light Star

no vidíte ja som taký somár že by som mu pôvodne ešte nejakých 100-200 na servis poslal a nech mi dá pokoj alebo ho vrátil za 1500. Ale naštastie som sa presvedčil že to je fakt blbosť, ani neviem čo tam tankoval za naftu, ako sa správal k autu za tie 2 týždne, aké súčiastky vymienal... ak mu teda budem musieť volačo preplatiť tak jedine po rozhodnutí súdu.

//autoeditácia príspevku (21 Máj 2019, 19:38)
Tak teraz som s nim telefonoval a hned ma zdrbal ze je jedno aku ma to auto cenu ci 400 eur alebo 5000 eur ze ked raz nieco clovek predava tak to ma byt funkcne . Stale nevedel pochopit ze sa jedna o 17 rocne auto ktore ma najazdenych takmer 250 tisic kilometrov a ohanal sa tym ze je to podvod ked mu auto ani nestartuje. + Ze policia mu nechcela prihlasit auto kvoli tomu stitku ze bol poskrabany a ako je mozne ze som mu o tom nepovedal ? to ako mam na tom aute poznat kazdy milimeter a vedieť v akom je stave ? nie je nahodou jeho povinnostou sa na to pozriet ked to uz chce kupit ? ja vobec neviem ako teraz vyzera VIN stitok a bola predsa jeho povinnost ze sa na to nepozrel. To uz touto logikou ho kludne aj on mohol poskodit.
Ohana sa tam kupno predajnou zmluvou kde nebola ziadna takato zavada napisana a ja som mu ju zatail, co vobec nie je pravda kedze som o tom nevedel este som mu dokonca povedal ze obcas v aute zasvieti ze nejde ABS, čo sa stane iba raz za čas.
Nakoniec som dostal nervy a zrušil ho s tym ze ak sa dalej chce rozpravat alebo uplatnit si tuto jeho pol rocnu garanciu tak nech tak urobi cez sud.
Pokazeny mam cely den. Ako na jednej strane ho chapem ze mu nefunguje auto ktore kupil ale na druhej strane ja tiez nemozem za to ze sa tam nieco posralo, je to spotrebna stara ojazdena vec.

//autoeditácia príspevku (21 Máj 2019, 20:04)
SMS :
"No ako chcete ja som si to teraz pozeral tak mam narok mesiac na odstupenie od zmluvy a ja ju chcem vyuzit. "

Neuveriteľné.
Idem si teda asi aj ja pozrieť vysnívanú BMW M3 do 10 tisic € a ak sa mi tam nieco pokazi tak hned zavolam minulemu majitelovi aby vratil peniaze a kupim zase ďaľšiu na mesiac.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

ignoruj ho[emoji3] telefonne cislo do blokacie a vybavene
nebranil by som sa rozumnej dohode ale toto je cisty vymyselnik - zdoraznujem dve slova - rozumnej a dohode
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Chyba bola, ze si mu vobec tych 30euro poslal... Tak vie, ze ta moze "vydierat".
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dva tyzdne su kratka doba a az tak ruzovo by som to pre predavajuceho nevidel. Napriklad hore spomenute cerpadlo, ze sa vada uz raz prejavila a potom vsetko islo ako malo. Staci si precitat odpovede advokata v takychto pripadoch: https://ficek.sk/odstupenie-od-kupno-pr ... auta-20878
CheZteR
Redeemer
Redeemer

hojko prosim ta nema mu to ako dokazat ze o tom vedel, to ze mu kamarat co ma garaz povedal ze to je cerpadlom a auto roztlacili a pol roka fungovalo? prosim ta, na ktorom sude toto obstoji [emoji3] a ktory chumaj da na sud pokazene stare auto za 1500€
chlapik to chce vratit lebo neratal ze do starej haraburdy bude treba vrazat penaze, a ono treba, a on ich nema, tak to chce vratit

on by sa ozval aj o pol roka ze mu treba vymenit platnicky lebo sa zodrali
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

Tvoj prípad nie je ojedinelý, niektorí ľudia toto robia ako zárobkovú činnosť.
Kúpia auto za lacno, vytiahnu z bývalého majiteľa čo najviac peňazí a predajú ho ďalej.
Sú to podvodníci a spoliehajú sa na to, že ťa vystrašia, nikto z nich sa nebude chcieť súdiť.

Tak im napíš, že o stave auta boli informovaní a že nech si uplatňujú svoje nároky na súde, že máš právnika, ktorý ťa v tom bude zastupovať.

Ak by pýtali peniaze pod hrozbou nejakej ujmy, mohlo by ísť o vydieranie a mohol by si s tým ísť na políciu.
(koľko veriteľov bolo obvinených za to, že pýtali svoje peniaze príliš "razantne", nieto ešte takýto prípad, kde nárok na tie peniaze je viac ako pochybný)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja by som reagoval rovnako, ako ti tu už radili. Odpísal by som mu na SMS, že v zmluve jednoznačne súhlasil so stavom auta a to, že sa teraz pokazilo, je nešťastné, ale normálne vzhľadom na vek auta. Zároveň by som mu spomenul, že v žiadnom prípade jeho dôvod na vrátenia auta nepovažujem za relevantný, a preto s tým nesúhlasím.

Odvtedy by som s ním už nekomunikoval. Neverím tomu, že niekomu sa bude chcieť súdne naťahovať o 1800 eur, pričom jeho nárok je viac než diskutabilný...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

dolezite je aj co si napisal do kupno-predajnej zmluvy. keby ti volal na druhy den, ze mu auto nejde nastartovat tak nepoviem nic ale dva tyzdne su celkom doba na to, aby mohol nieco povymienat na aute. kazdopadne by som mu nic nevracal, auto je na neho prepisane, on ma 30 dni aby ho prihlasil
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

BTW, v prvom poste mato písal, že auto na nového majiteľa ešte neprepísal. V tom prípade by som od neho urýchlene žiadal splnomocnenie, aby si to mohol dokončiť. Ak by to nespravil, tak by som išiel na políciu a oznámil by som krádež auta.

V najhoršom možnom prípade sa totiž môže stať, že ten týpek na tom aute spácha nejakú trestnú činnosť, ale zodpovedný budeš v prvom rade ty ako stále aktuálny majiteľ auta.

Inak zdá sa mi to nejaké divné - nefunguje to náhodou už aj na Slovensku tak, že starý majiteľ s novým musia auto odhlasovať/prihlasovať spolu, resp. so splnomocnením práve preto, aby sa predišlo situáciám, že starý majiteľ auto odhlási a nový ho už na seba neprihlási?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

to si ako cital? ved jasne pise, ze ho na neho prepisal...iba novy majitel ho este neprihlasil
CheZteR
Redeemer
Redeemer

nech si s nim robi co chce, uz to je jeho starost
Napísať odpoveď