Vrtanie tvrdokovu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vrtanie tvrdokovu

Príspevok od používateľa Runes »

Cafte
potrebujem si vyrobit daco ako stresny nosic na Xtrail, len nemozem dat standartne nosniky kedze mam safari svetla.
Odkukal som jedno riesenie a to je dat tam 40*20 Jockel .
Ten som kupil akurat ze aby to vydrzalo aj pocasie nie je to ocel ale je to antikor teda nerez.
Hrubka nosnika je 2mm a potrebujem do neho navrtat diery pre sroby.
Je to cisto o vrtaku alebo treba aj daku speci vrtacku, skusal som to na stojanovej vrtacke + klasicke bosch vrtaky do kovu no tie to podla mna len hladkali po asi 2 min tam bola minimalna dierka.
Co si pamatam zo skoly tak cele obrabanie je len o reznej hrane a tvrdosti materialu s coho mi vychadza ze potrebujem len vrtakdo tvrdokovu s priemerom 7mm alebo sa mylim.
BTW viete odporucit daky lacny vrtak v tej cene kedze potrebujem navrtat az 6 dierok a viac to asi nepouzijem :D
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Vrtanie tvrdokovu

Príspevok od používateľa Gothar »

Pri vrtani plati, ze cim tvrdsi material, tym nizsie otacky potrebujes a zaroven treba aj mazat. A samozrejme je lepsie mat drahsi vrtak (HSS-G alebo HSS-Co), to su tie co maju strieborny a zlaty vzhlad.
A potom uz len treba skusit vrtat pomalicky. Ja som na mazanie pouzival WD40, pretoze to spravi najmensi bordel a lahko sa aplikuje. Bol som v podobnej situacii ako ty, potreboval som vyvrtat 12 dier do 6 mm oceloveho platu, najprv som vdaka vysokym otackam a prehriatiu zatupil 3 vrtaky a potom som si zistil presny postup :D S malymi otackami, mazanim a "striebornym" vrtakom to islo omnoho lepsie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

hlavne keď si ten kov zakalil, tak to nemá cenu už ďalej vŕtať, akonáhle ho rozohreješ na teplotu kde je takmer červený a necháš zachladnúť tak to neprevŕta ani divá sviňa. K tomu mazaniu, buďto sú na to špeci pasty alebo ozaj stačí aj to WD-čko, len to nesmieš zahriať. Odmrdáš ako vrták tak aj kov.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

hrban napísal:hlavne keď si ten kov zakalil, tak to nemá cenu už ďalej vŕtať, akonáhle ho rozohreješ na teplotu kde je takmer červený a necháš zachladnúť tak to neprevŕta ani divá sviňa. K tomu mazaniu, buďto sú na to špeci pasty alebo ozaj stačí aj to WD-čko, len to nesmieš zahriať. Odmrdáš ako vrták tak aj kov.
prevrta to klasicke VHMko, pripadne keramika
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

Cafko no tak som siel do BAUHAUSU a kupil 7mm vrtak podla ich tabuliek a hej je zlaty stal ma 3€ a vrtal som pri 250rpm islo to s nim jak do masla :) za 5 min som navrtal v pricipe 10 dier (4 sli skrz obe strany cize x2 )
Napísať odpoveď