Všetko okolo iPhone, iPod, iPad, iOS...

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Všetko okolo iPhone, iPod, iPad, iOS...

Príspevok od používateľa jackb »

MOZNOST pouzit iny appstore?
Prave v tom. Ze bezny uzivatel pouzije "appstore" kde aplikacie nie su nikym overene, uniknu mu sukromne udaje ci udaje z platobnych kariet a bude sudit "zmrdstore" alebo Apple? Jasne, ze Apple a reputacia mu pojde do kytek.

To je ten Apple, ktory nedal pristup britskej vlade tu svojmu NFC, aby aj majitelia inych neAndroidom mohli pouzivat vladu appku na pracu s biometrickym pasom. To boli casy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ozaj su "bezni" uzivatelia iphonov tak specialni oproti zbytku sveta?
ved mame rok 2024, ludia pouzivaju pocitace a telefony uz roky. vsetci vedia ze si treba davat pozor co to pocitaca stahujes a instalujes. windows je najpouzivanejsi consumer OS a tam mozes nainstalovat co chces co ta len napadne. a nikdy to nebol problem.
kazdy ma mail a chodi ti tam hromada spamu, phishingu a neviem coho. vsetci vedia ze treba davat pozor na co klikat.

osobne si tu situaciu aj tak neviem predstavit. predstavim si "bezneho" uzivatela, moju mamku, babku, dedka. neviem si predstavit v akej situacii by si cielene nainstalovali 3rd party app store a zacali odtial stahovat nakazene aplikacie a do nich zadavat platobne karty.
moj dedko sa boji klikat na notifikacie ked si nie je isty co je to zac. boji sa na web strankach klikat na linky lebo si mysli ze kliknutie mu nejakym sposobom strhne peniaze aj napriek tomu ze svoje bankove konto nema zlinkovane s nicim.

kazde zariadenie je iba tak bezpecne ako je jeho pouzivatel. preco sa tvarime ze u applu to funguje inak a clovek moze byt sprosty a nainvy a klikat na co len chce a zariadenie bude take perfektne a dokonale ze ho ochrani pred vsetkym... tak to nikdy nefungovalo nikde, ani u applu.
jackb
Redeemer
Redeemer

ako pises. pred dvoma rokmi som bol svedkom ako si majitelka noveho android telefonu instalovala appky FB a Messangeru a uz z nazvu a popisu mne bolo jasne, ze nebudu "ciste". rovnaka osoba je celkom vydesena z kradeze udajov. preto si ich nikde v telefone neulozi. ked si objednava donasku tak velmi nahlas precita cisla cisla z platobnej karty. bud rad, ze mas vo svojom okoli ludi ako pises. ja som bol vydeseny z toho co som zazil.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

kedysi mi niekto mudry povedal ze ak chces aby si dieta neublizilo nozom tak riesenie nie je pred nim noze zamykat a schovavat. naopak riesenie je mu ten noz dat do ruky a naucit ho ako s nim zaobchadzat.

tak isto ludi neochranis pred malwarom a phishingom tym ze ich totalne obmedzis, ze im umoznis stahovat iba to co ty povazujes za bezpecne a vhodne. ziaden software nie je dokonaly a ani apple nie je vynimka.

to mi pride ako keby si si kupil auto ktore bude vyrobcom obmedzene na maximalnu rychlost 60km/h s tym ze "bezny uzivatel by mohol ist rychlejsie a ublizit si"...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Presne. Okrem iného tie ochranárske opatrenia robia z ľudí čoraz hlúpejších a závislejších na niekom/niečom. Vo všetkom. To nieje dobre v ničom.
Tiež neznášam ak ma "chránia" nasilu, síce nemám iPhone len Android, aj Google to už s "ochranou" moc preháňa.
jackb
Redeemer
Redeemer

Problem je "len" v tom, ze zakaznik ma vzdy pravdu. Takze ked niekomu ukradne "kriva" aplikacia z nonAppStore osobne udaje ci rovno peniaze, tak sud prehra Apple, lebo zakaznik moze mat aj IQ izbovej teploty, Apple ho ma ochranit pred nasledkami jeho hluposti.
Kto mna kedy "privelmi chranil" bola moja banka, ktora ma donutila prestat robit jailbreak. Na breaknutom telefone bankova appka jednoducho neoverila bezpecnost.

Ku praktickej stranke veci, ako je osetrena kompatibilta? Napriklad dopravna aplikacia "Vysnej Niznej" je len pre Android. Teraz ju uz bez problemov nainstalujem na iPhone?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

V POCO X3 podobne - len to nadšenci vždy dokážu o... Prestane fungovať G-pay, dva dni nato je záplata.
Lebo - niekto premúdrelý rozhodol, že v EU mobil nesmie nahrávať obojstranne hovor. Ja som sa rozhodol, že bude. Tak mám "non-EU" ROM.
To, že zákazník vyhrá nad Aple v takých prípadoch neviem slušne komentovať. Smeruje to k tomu, čo som písal vyššie. Náhodou?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: 09 mar 2024, 12:29 Problem je "len" v tom, ze zakaznik ma vzdy pravdu. Takze ked niekomu ukradne "kriva" aplikacia z nonAppStore osobne udaje ci rovno peniaze, tak sud prehra Apple, lebo zakaznik moze mat aj IQ izbovej teploty, Apple ho ma ochranit pred nasledkami jeho hluposti.
Apple (ani google) nezodpoveda ani nikdy nezodpovedal za to co sa stane v aplikacii ktora nie je jeho.
Takze to co pises je cista fabulacia, staci ked pred stiahnutim 3rd party app storu budes musiet zafajknut ze apple nezodpoveda za ziadne skody zodpovedne a vybavene.

Zase sa tvaris ako keby tato situacia neexistovala desiatky rokov na androide... Kolko krat Google prehral sud lebo "kriva" aplikacia spravila nieco zle?
Ja viem presne kolko krat... Nula celych nula celych nula...
jackb
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 09 mar 2024, 13:08 Zase sa tvaris ako keby tato situacia neexistovala desiatky rokov na androide...
Netvarim. Ja netusim, kedze cely Android mi je ukradnuty az na zriedkave pripady, kedy neexistuje appka pre iOS ale pre Android ano, because of reasons.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale predsa vies ze android nezakazuje instalaciu ani stahovanie aplikacii z 3rd party app storov...
jackb
Redeemer
Redeemer

Neviem. Par krat sa ludia chceli, aby som im radil s Android telefonmi, ale skoncilo to len pri citani toho co to pisalo. Nenapadlo mi, ze je tam mozne mat Apple AppStore a appky, ktore by boli kompatibilne.
Kedze napriklad OSX nespusti exe a Windows zase subory vlastne OSX, tak sa tazko predstavuje ako pojde appka napisana pre androidy spustit na iPhone a bude schopna pouzit jeho HW. Ak sa to da robit univerzalne, tak super.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ale to nebude tak ze si do iphonu nainstalujes androidovy store a budes stahovat androidove aplikacie. to budu stale nativne ios aplikacie, ktore museli byt vyvinute na mac-u a s applackymi nastrojmi, jediny rozdiel je ze apple nebude rozhodovat za uzivatelov ci je appka pre nich vhodna alebo nie ale bude sa moc rozhodnut uzivatel sam.
existuju aj univerzalne appky, xamarin (neviem ako sa to vola teraz), unity3d alebo unreal engine ti umoznuju s minimom (niekedy nie uplne minimom) uprav vybuildovat jednu aplikaciu na rozne architektury.
potom tu mame Progressive Web Apps (co je, nie len podla mna, buducnost) kde nemusis robit nativnu appku, mas len webovu ktoru si vies cez prehliadac "nainstalovat", teda ho budes mat normalne na ploche a ked to otvoris tak bude vo fullscreene a bude vediet fungovat aj ked nemas internet.
dnes uz prehliadac vie poskytnut web stranke rovnake API ako ma nativna aplikacia, notifikacie, senzory, kameru, gps. vlastne vsetko co vies spravit v nativnej appke vies aj v tej webovej.
to je dalsia vec ktoru sa snazil apple cielene limitovat a sabotovat (podpora PWA je v mobilnom safari velmi biedna, napriek tomu ze konkurencia to vsetko plne podporuje) a po tom ako EU apple donutila aby povolili aj ine prehliadace tak apple oznamilo ze podporu PWA uplne rusi, vraj kvoli bezpecnosti, nastastie po tom ako sa to medializovalo a znova zasiahla EU tak tu podporu vratili.
jackb
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 10 mar 2024, 20:52 no ale to nebude tak ze si do iphonu nainstalujes androidovy store a budes stahovat androidove aplikacie. to budu stale nativne ios aplikacie, ktore museli byt vyvinute na mac-u a s applackymi nastrojmi, jediny rozdiel je ze apple nebude rozhodovat za uzivatelov ci je appka pre nich vhodna alebo nie ale bude sa moc rozhodnut uzivatel sam.
tak to som stratil dovod, preco to mal apple urobit :D
dnes uz prehliadac vie poskytnut web stranke rovnake API ako ma nativna aplikacia, notifikacie, senzory, kameru, gps. vlastne vsetko co vies spravit v nativnej appke vies aj v tej webovej.
to poznam len z pozicie cloveka, ktory take aplikacie krmi obsahom. zacinali sme na tabletoch s dakym tym mobilnym windowsom a chcelo to istalovat software, ktory to cele zobrazoval v okne browseru. dnes je to uz lepsie a snad je jedno ake zariadenie klient ma, vidi to co ma na mieste akom ma.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

myslim ze to je presne buducnost, ved na desktopoch a notebookoch je dnes uplne bezne ze 90% casu pouzivas internetovy prehliadac. nemam gmail aplikaciu, pouzivam, web, rovnako facebook, instagram, threads, alzu, youtube, netflix, disney a podobne. nemam na vsetko aplikacie, na vsetko pristupujem cez prehliadac.
myslim ze na smartphonoch cely trend aplikacii vznikol preto lebo v tom case (a uprimne ani dnes to este nie je dokonale) proste 99% internetovych stranok bolo na 3-4 palcovom dotykovom displeji nepouzitelna.
dnes by som si dovolil povedat ze je bezne pri vyvoji noveho webu ist "mobile first", teda primarne ten web vyvijat pre mobilne zariadenia a nasledne prisposobovat desktopovym prehliadacom.

zial cele sa to hybe velmi pomaly, stale plati vseobecne povedomie ze pokial mas online sluzbu a nemas k nej mobilnu aplikaciu tak prichadzas o uzivatelov. ja si myslim ze polovica aplikacii co mam v telefone nainstalovanych by stacila vo webovej verzii. hlavne veci ako packeta, stocard, uber, wolt ci booking.
najsmutnejsie na tom je ze vacsina tych aplikacii uz teraz bezi na javascripte a html akurat su zabalene do "nativnej" appky cez electronjs. takze si musis aplikaciu stahovat, prihlasovat sa tam a updatovat ju a pritom sa vlastne pozeras na webovu appku.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Cely zivot som pouzival android vacsinou rady samsung galaxy, reku ze vyskusam iphone nech viem o com stale ludia basnia. Kupil som 15 pro, mam ho 3 tyzdne a mam take neskutocne nervy ze ho idem vratit :D.. Ja neviem ci je to tym, ze som stary uz alebo som bol na to prilis navyknuty, ale pride mi to ako 25 krokov spat. Hrozna klavesnica, ktora sa neda upravit, nechapem preco sa neda nativne nastavit numericka cast na vrchu a hlavne ciarka bez nejakeho prekliku. Ked pisem tak neustale sa mi stane, ze zvuk klavesnice sa spusti naplno a az potom to stichne (fajny bug). Pri pisani sa mi stava, ze cela klavesnica preblikava (dalsi fajny bug). Dalsia vec je apple pay. Nedokazem si zvyknut, ze to treba odblokovat dvojklikom, android stacilo prilozit a bolo, tu to este musim mierit na tvar aby sa odblokoval. Sviznostou systemu mi to pride absolutne rovnake ako stary S21. Super je vydrz baterky oproti samsungu, ale ten uz ma 3 roky, verim, ze keby som dal vymenit baterku, tak je to velmi podobne. Ma to fajn fotak, ale zase taky rozdiel to nie je. Hrozny system notifikacii oproti androidu. Na chybajuci back button som si chvilku zvykal, ale OK to by sa dalo. Co ma vsak vytaca ze swipe funguje tak v 90% pripadoch, ale niekedy to appka alebo v nejakej casti systemz nefunguje a telefon treba prechytavat a rucne stlacit krizik/spat v lavom hornom rohu, proste nervy. Ja fakt neviem co na tom ludia vidia, ale ako vravim, asi som uz ovplyvneny, ale aspon som zistil, ze som o nic neprisiel :D
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

To su len android fasisti, co to vravia. Normalny clovek co pouziva iphone, tak povie, ze mu iphone vyhovuje viac kvoli nejakym veciam. Clovek vyuzivajuci android nadava, aki su ludia pouzivajuci apple produkty zaslepene ovce, co si honia nad kazdym novym iphonom. Uprimne pri vsetkych tych dementnych diskusiach pod clankami si ani nepamatam, kedy by jablckar napisal ze iphone je vo vsetkom lepsi nez android.(mozno tak vravia 15 rocne decka, ktorym iphony kupuju rodicia) Je x veci, kde je iphone lepsi, a x veci, kde je android lepsi. Neni problem najst youtube videa kde sa tam ludia tym zaoberaju podrobnejsie a normalnejsie, co si mohol spravit pred kupou. Co si napisal je pravda, ale klavesnicu si mozes dat od googlu. Notifikacie stoja za hovno. Ale pre mna je to x milion inych veci, kvoli ktorym by som na android uz nepresiel, aj ked som bol predtym dlho zaryty uzivatel nexusov a uzival som si to. Najviac ma vytaca do nepricetnosti, ze google zabija jeden projekt za druhym, jednu sluzbu za druhou, je absolutne nekonzistetny a aj ked sa snazia, tak vela krat nedotiahnu nic do konca poriadne. A cakat do nekonecna na ich sluby je hovadina. Pri novych pixloch im doslova NIK neveri, ze dodrzia 7rokov softwarovu podporu, ktoru slubuju, lebo ich sluby sa nesplnili nikdy. Hlavny dovod preco ale pouzivam iphone, je ze pouzivam macbook. Pre mna je notebook s intel procesorom a windows taka predpotopna nepouzitelna sracka, ze to trha mozgove bunky. Ja pracujem nejak nezmyselne vela a uprimne, keby mam pouzivat windows a android, tak sa radsej zabijem alebo uteciem do lesa. Ale tak, kazdemu vyhovuje nieco ine. Preto je vzdy nezmysel tvrdit, ze android je lepsi, alebo iphone. Pre niekoho je to lepsie, pre niekoho nie. Niekto by by neprezil, keby mu chyba funkcia oneskoreneho odoslania sms, ja to uprimne nepotrebujem ani neviem na co by som to potreboval.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pekne si predviedol v obrátenom garde čo si napísal v prvej vete.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Prechádzal som z S21 na Iphone 13, po rokoch strávených na android telefónoch. Aktuálne máme 14 pro.

Len blázon môže povedať, že iphone je násobne lepší ako android telefón (samozrejme ak sa bavíme o porovnateľných kategóriách). Na iphone je množstvo bugov.. Taktiež mi hcýba posun späť potihanutím sprava, vyhľadávaním kontaktov na dial klávesnici a to dlačidlo vľavo hore je čistý pain in the ass :D
Klávesnicu som poriešil stiahnutím swiftkey.
Každopádne, systém ako taký sa mi páči, niektoré aplikácie majú lepšie UI ako na androidoch, ekosystém apple je tiež fajn a povedal by som, že po rokoch ide ios svižnejšie ako na android telefónoch, ale možno to je len pocit.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

posledne dni, 2-3 dni dozadu mi zacalo blbnut carplay, teda nie carplay, ale iba to okienko navigacie

je jedno ci tam mam apple mapy, google alebo waze

stale to straca signal na 30 sekund, potom to chyti polohu a zasa ju hned strati, funguje to iba ked mam odblokovany telefon a zapnutu obrazovku

telefon som restartoval, nie je na to nejaky fix?
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Napísať odpoveď