Výber NAS do domácnosti
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Výber NAS do domácnosti
chalani jasne, rpi som uz zavrhol, tam ten vykon a prevedenie, no mozno kedysi ked som na to mal cas by som sa pohral, teraz fakt nechcem kazdu volnu chvilu venovat tomuto projektu, stare pc je take, no zohnat by som zohnal aj stare pc, ale ako sa tu spomina chcem ist asi skor teda cestou hotoveho riesenia, tu ma skor zaujima rozdiel medzi vyrobcami ak mate skusenosti, co som tak postrehol synology ma asi najlepsie spraveny system, apky a celkovo funkcnost pre beznu osobu, qnap sa oznacuje za o nieco viac pokrocilu zalezitost, no ako su na tom NAS inych znaciek ? videl som celko lacny zyxel v porovnani so synology, pripadne WD, no tam mi to prislo ako viacmenej hlupy sietovy disk bez akykolvek funkcii navyse, este sa pomerne casto spomina asustor, no kedze v tejto oblastii som sa nikdy ejako extra nepohyboval asi by som siel cestou synology, aj ked teda ceny maju celkom 'ludove" 
-
cORP.
Addict
len aktualizujem, nakoniec som sa rozhodol pre Synology DS224+, na zaciatok som vzal 4tb disk, casom pridam druhy, zatial sa s tym hram a teda nieje to vobec zla hracka, no tu to vidim na viac bezsennych noci studovanim co vsetko s tym dokazem robit mimo "bezneho zalohovania"
PS: z nejakeho dovodu som nemohol editovat predosly post a ani ho zmazat a nahradit novym, preto to je takto na divoko
PS: z nejakeho dovodu som nemohol editovat predosly post a ani ho zmazat a nahradit novym, preto to je takto na divoko
Zdravím, nechcem zakladať zbytočne novú tému.
Chcem kupovať NAS a zároveň 2x aspoň 4TB disky.
Ktorý disk by ste odporučili ?
Ak by ste vedeli vybrať jeden ku každej kategórii
- pomer cen/výkon
- čo najmenej hlučný
- výkon
Ďakujem
Chcem kupovať NAS a zároveň 2x aspoň 4TB disky.
Ktorý disk by ste odporučili ?
Ak by ste vedeli vybrať jeden ku každej kategórii
- pomer cen/výkon
- čo najmenej hlučný
- výkon
Ďakujem
WD Red, WD Purple.
-
cORP.
Addict
seagate ironwolf - na rovnakom hdd su postavene disky od synology HAT3300 a su hlavne CMR, co pri wd nieje pravidlom
A postačí základná verzia seagate ironwolf alebo radšej ísť do seagate ironwolf pro ?cORP. napísal: 15 mar 2024, 20:33 seagate ironwolf - na rovnakom hdd su postavene disky od synology HAT3300 a su hlavne CMR, co pri wd nieje pravidlom
-
cORP.
Addict
na zakladnej verzii a nizsich kapacitach je 5400otacok/min, vyssie kapacity, tusim od 8 tera maju uz 7200 - tj. su rychlejsie no aj hlucnejsie, kazdopadne kedze ti to zrejme bude limitovat cat5e kabelaz v dome/switche, routre sietovky na 1Gbps/s tak neprenesies tak cii tak viac ako cca tych 112 co mi dava klasicka verzia bez pro, rozdiel je kazdopadne v zaruke, klasika ma zaruku 3 roky, pro verzia 5, ja mam zatial jeden klasicky, no planujem doplnat druhy
Super díky, rozhodol som sa pre HDD -> Seagate IronWolf CMR.cORP. napísal: 15 mar 2024, 23:40 na zakladnej verzii a nizsich kapacitach je 5400otacok/min, vyssie kapacity, tusim od 8 tera maju uz 7200 - tj. su rychlejsie no aj hlucnejsie, kazdopadne kedze ti to zrejme bude limitovat cat5e kabelaz v dome/switche, routre sietovky na 1Gbps/s tak neprenesies tak cii tak viac ako cca tych 112 co mi dava klasicka verzia bez pro, rozdiel je kazdopadne v zaruke, klasika ma zaruku 3 roky, pro verzia 5, ja mam zatial jeden klasicky, no planujem doplnat druhy
Ešte ak by ste mi vedeli poradiť, skončil som pri 2 kombináciách ale každá má niečo pre a proti
1.kombinácia
NAS : DS923+ (608,90€)
HDD : 2x Seagate IronWolf CMR 4TB (199,65€)
Celkovo : 808,55€
2.kombinácia
NAS : DS224+ (351,90€)
HDD : 2x Seagate IronWolf CMR 8TB (344,48€)
Celkovo : 696,38€
Ďakujem za pomoc.
Preco take drahe NAS v prvej variante? Volil by som urcite lacnejsie NAS s vacsou kapacitou.
-
cORP.
Addict
ja osobne som zvolil DS224+ z dovodu x86 procesora, rozsiritelnej ram a tzv. moralne dlhsej zivotnosti, chcem na to pouzivat aj nahravanie min 2x ip kamier a to uz by arm procaky mali zrejme problem, ten drahsi model ktory si sem dal je viacmenej fajn, ma amd procesor no nema diskretnu grafiku, co je niekedy jemne problem ak chces prevadzkovat plex server, vykon ma o nieco lepsi ako celeron v ds224+, no viacmenej su to podobne vykonne zariadneia, no ma 4 sachty, tu uz ide o priority kolko sacht potrebujes, mne na domace pouzitie bohate stacia
Ahoj, vedľa som riešil výber disku k RPi, NAS som nechcel, na nakoniec sa obávam, že v ňom predsa len skončím.
Mám RPi 5, ktorý využívam primárne na Immich (fotogaléria) a HomeBridge + Zigbee2MQTT (chytrá domácnosť). K RPi mám pripojený 1TB SSD disk, ktorý mi už na fotky nestačí. Zakúpil som si preto ďalší HDD, ktorý som tam chcel pripojiť, no zistil som, že hoci ten disk je napájaný zvlášť, aj tak ešte potrebujem napájaný USB HUB. Po pripojení ďaľšieho disku, sa RPi totiž začína chovať divne a pri pokuse použitia bežných príkazov to vypisuje divné chyby, čo je podľa všetkého spôsobené nedostatočným napájaním.
Každopádne toto riešenie sa mi už prestáva trochu páčiť. Napájaný USB HUB, napájaný HDD, napájaná RPi. Doma už jedno Synology mám, ktoré používam už niekoľko rokov len čiste na zálohu, pretože je mega pomalé. Myslím, že je to DS212j. Teraz sa pozerám po DS224+, no obávam sa ako dlho by mi vydržal tento kúsok, kým by to zase kvôli výkonu nechcelo upgrade. A hoci som zistil, že všetky veci, ktoré mám teraz na RPi, by som mal vedieť vďaka dockeru rozbehať aj na Synology, tak neviem, či by tento základný model vôbec bol na toto dostatočný.
Viete mi niekto poradiť, ktorou cestou sa vybrať? Bude ten NAS na aktuálnu dobu dostatočne výkonný (release skoro pred dvomi rokmi)? Hovorím si tiež, že by prenos dát mohol byť rýchlejší ako pri riešení s RPi, to USB asi bude trocha brzda, takže by to mohlo byť ďalšie plus. Zas RPi mi príde univerzálnejšie a v podstate už bez investície.
Ďakujem veľmi pekne.
Mám RPi 5, ktorý využívam primárne na Immich (fotogaléria) a HomeBridge + Zigbee2MQTT (chytrá domácnosť). K RPi mám pripojený 1TB SSD disk, ktorý mi už na fotky nestačí. Zakúpil som si preto ďalší HDD, ktorý som tam chcel pripojiť, no zistil som, že hoci ten disk je napájaný zvlášť, aj tak ešte potrebujem napájaný USB HUB. Po pripojení ďaľšieho disku, sa RPi totiž začína chovať divne a pri pokuse použitia bežných príkazov to vypisuje divné chyby, čo je podľa všetkého spôsobené nedostatočným napájaním.
Každopádne toto riešenie sa mi už prestáva trochu páčiť. Napájaný USB HUB, napájaný HDD, napájaná RPi. Doma už jedno Synology mám, ktoré používam už niekoľko rokov len čiste na zálohu, pretože je mega pomalé. Myslím, že je to DS212j. Teraz sa pozerám po DS224+, no obávam sa ako dlho by mi vydržal tento kúsok, kým by to zase kvôli výkonu nechcelo upgrade. A hoci som zistil, že všetky veci, ktoré mám teraz na RPi, by som mal vedieť vďaka dockeru rozbehať aj na Synology, tak neviem, či by tento základný model vôbec bol na toto dostatočný.
Viete mi niekto poradiť, ktorou cestou sa vybrať? Bude ten NAS na aktuálnu dobu dostatočne výkonný (release skoro pred dvomi rokmi)? Hovorím si tiež, že by prenos dát mohol byť rýchlejší ako pri riešení s RPi, to USB asi bude trocha brzda, takže by to mohlo byť ďalšie plus. Zas RPi mi príde univerzálnejšie a v podstate už bez investície.
Ďakujem veľmi pekne.
neoplati sa uz v tom pripade vyskladat vlastne PC? skrinku od ktorej sa zmesti 4-6 diskov najdes bez problemov. zakladnu dosku tiez. nepotrebujes najnovsiu generaciu cpu, nepotrebujes ani DDR5 pamate.
software si tam nainstalujes aky chces (truenas, proxmox, unraid) a nie len ze bude podstatne vykonnejsi nez nejake synology, moze ti tam bezat cokolvek a do buducnosti budes moct lahko upgradovat.
budes chciet viac virtualiek? dokupis ramky. budes potrebovat viac miesta? dokupis disky. nebodaj budes chciet mat doma lokalny AI? dokupis grafiku.
za 4 slotove synology das 600 eur, slusny home server ta nebude stat o moc viac.
software si tam nainstalujes aky chces (truenas, proxmox, unraid) a nie len ze bude podstatne vykonnejsi nez nejake synology, moze ti tam bezat cokolvek a do buducnosti budes moct lahko upgradovat.
budes chciet viac virtualiek? dokupis ramky. budes potrebovat viac miesta? dokupis disky. nebodaj budes chciet mat doma lokalny AI? dokupis grafiku.
za 4 slotove synology das 600 eur, slusny home server ta nebude stat o moc viac.
-
cORP.
Addict
na druhu stranu si neviem celkom predstavit co take by sa muselo stat aby zrazu prestal NAS stacit co sa tyka vykonu, tam sa peknych par rokov viacmenej nic extra nedeje, dolezite su disky, procesor aj v tom ds224+ je intel, tj. kamery potiahne, disky potiahne, virtual desktop detto, ram si vies zvysit kludne aj o dalsich 16gb na celkovych 18, co staci na vsetko, docker ide tiez, poto muz jedine vyssie verzie ktore maju 2 jadrove ryzeny, ale ani predosle generacie neboli o moc extra menej vykonne
zalezi co ti tam ma bezat. pokial to chces fakt len ako zdielane ulozisko tak jedina vyhoda je asi mnozstvo diskov, hlavne pokial chces ist 4+ tak synology uz vychadza celkom draho.
mne sa postupne za tie roky z NASska stalo toto
a to su len docker kontajnery. aktualne na hardwari bezi proxmox, v nom je virtualka mojho servra (ktory predtym bezal priamo na zeleze) a v nom tieto kontajnery.
mimo tohto servra mi v proxmoxe bezi dalsia virtualka s caddy (ktora je pristupna z internetu a je v izolovanej sieti) a dalsia s homeassistantom.
prave zvazujem upgrade na 64GB ram lebo ramky nikdy nie je dost
Autoeditácia príspevku po 8 min 28 sek:
myslim ze v nedalekej buducnosti bude beznejsie a beznejsie ze ti bude nejaky LLM servis bezat doma lokalne. nabu casa (vyvojari home assistantu a esphome) nedavno predstavili open source hlasoveho asistenta ako alternativu k siri, alexe ci google assistenta. mozes mat umelu inteligenciu s ktorou sa porozpravas na podobnej urovni ako chatgpt ci gemini ale kompletne lokalne.
ale to uz je viac hobby homelab riesenie ako "alternativa synology"... pokial si kreativec ktory len potrebuje kam zalohovat fotky a chce inteligentnu domacnost tak synology (alebo qnap alebo nejaka ina znacka) je idealne riesenie.
mne sa postupne za tie roky z NASska stalo toto
mimo tohto servra mi v proxmoxe bezi dalsia virtualka s caddy (ktora je pristupna z internetu a je v izolovanej sieti) a dalsia s homeassistantom.
prave zvazujem upgrade na 64GB ram lebo ramky nikdy nie je dost
Autoeditácia príspevku po 8 min 28 sek:
myslim ze v nedalekej buducnosti bude beznejsie a beznejsie ze ti bude nejaky LLM servis bezat doma lokalne. nabu casa (vyvojari home assistantu a esphome) nedavno predstavili open source hlasoveho asistenta ako alternativu k siri, alexe ci google assistenta. mozes mat umelu inteligenciu s ktorou sa porozpravas na podobnej urovni ako chatgpt ci gemini ale kompletne lokalne.
ale to uz je viac hobby homelab riesenie ako "alternativa synology"... pokial si kreativec ktory len potrebuje kam zalohovat fotky a chce inteligentnu domacnost tak synology (alebo qnap alebo nejaka ina znacka) je idealne riesenie.
no videl by som to asi najskôr na ten ich operačný systém. Novšia verzia = viac prostriedkov? Ten môj súčasny DS212j bol tiež niekedy v pohode. Teraz len keď chcem cez sambu otvoriť nejaký RAW alebo nejaké trochú väčšie video tak to dosť trvá. Už len samotné zobrazenie obsahu v zložke, kde mám fotky trvá.cORP. napísal: 23 feb 2025, 18:11 na druhu stranu si neviem celkom predstavit co take by sa muselo stat aby zrazu prestal NAS stacit co sa tyka vykonu, tam sa peknych par rokov viacmenej nic extra nedeje, dolezite su disky, procesor aj v tom ds224+ je intel, tj. kamery potiahne, disky potiahne, virtual desktop detto, ram si vies zvysit kludne aj o dalsich 16gb na celkovych 18, co staci na vsetko, docker ide tiez, poto muz jedine vyssie verzie ktore maju 2 jadrove ryzeny, ale ani predosle generacie neboli o moc extra menej vykonne
Čo sa týka vlastného PC, do toho sa mi moc nechce. Nechce sa mi s tým hrať, resp. nemám na to čas. Myslel som si, že to RPi mi bude dostatočné, ale asi nie. Problém, ktorý som spomínal som už vyriešil, no teraz som si zas všimol, že aj keď sa k disku vôbec nepristupuje, ani k samotnému rpi, tak sa ten disk vôbec neuspáva. Takže jeden problém vyriešiš, druhý objavíš.
-
cORP.
Addict
no tu, ale bude problem hlavne aj ta ramka, ma to 256Mb co je extremne malo, procesor je arm, cize tak isto osekany OS, neviem osobne by som sa intel/amd chipov v aktualnych naskach nebal, ramka ide oficialne aj neoficialne zvacsit, na druhu stranu, toto NAS co mas ma 14 rokov co je v IT minule tisicrocie a tam uz od toho asi nieje moc co ocakavat.
Ahojte. Testujem práve NAS od Synology, a chcel by som sa ešte poradiť. Zo svojho veľmi starého NAS som bol zvyknutý, že sa celý NAS pri nečinnosti uspal. Nič extra mi tam však nebežalo. Do tohto nového som si však nahodil docker, pretože by som sa tým prípadne chcel zbaviť RPi a všetko, čo bežalo tam.
Vplyvom toho sa mi ten NAS a disk neuspí, čo predpokladám, že je asi logické, pretože tie kontajnery stále bežia (momentálne immich, portainer a homebridge)?
Ďalej sa chcem spýtať na názor ohľadom Immichu. Myslel som si, že som konečne našiel ideálne riešenie, ale objavil som jednu záludnosť:
Viacero ľudí sťažuje, že aj pri akejkoľvek nečinnosti sa stále niečo zapisuje na disk. Rovnaký problém mám aj ja. Vývojari hovoria, že to nie je bug ale feature, a definovali to konkrétne takto:
Premýšľam teraz aj nad spotrebou, ak to beží nonstop a neuspáva sa to. RPi mi v pokoji žralo cca 5W, musím odmerať toto riešenie, či to dáva pre mňa zmysel.
Ďakujem.
Vplyvom toho sa mi ten NAS a disk neuspí, čo predpokladám, že je asi logické, pretože tie kontajnery stále bežia (momentálne immich, portainer a homebridge)?
Ďalej sa chcem spýtať na názor ohľadom Immichu. Myslel som si, že som konečne našiel ideálne riešenie, ale objavil som jednu záludnosť:
Viacero ľudí sťažuje, že aj pri akejkoľvek nečinnosti sa stále niečo zapisuje na disk. Rovnaký problém mám aj ja. Vývojari hovoria, že to nie je bug ale feature, a definovali to konkrétne takto:
Prikladám aj obrázok s grafom Mne osobne sa to veľmi nepáči, keď na to nikto nelezie, prečo sa tam neustále niečo má zapisovať? Nemôže to ovplyvniť životnosť disku, ak mi to bude neustále bežať? Ako odporúčanie zo strany vývojara je presunúť tu postgresovu databázu, ktorá to má na svedomí, na SSD. Teoreticky by to možné asi bylo. Hodil by som tam SSD, na ktoré by som presunul Docker, ale neviem, či by to niečo vyriešilo. Maximálne, že by sa to nezapisovalo na HDD ale na SSD. Čo si o tom myslíte?For the database for instance, it does a quick check on the readiness of the database program as well as a checksum of table names/stats. This is no big activity but it will require reading data
Postgres will still generate writes even without the healthcheck
Premýšľam teraz aj nad spotrebou, ak to beží nonstop a neuspáva sa to. RPi mi v pokoji žralo cca 5W, musím odmerať toto riešenie, či to dáva pre mňa zmysel.
Ďakujem.
to co quotujes pisu ze raz za cas precita nejake data, ty mas v grafe ale zapisy, zapisovat by nemal.
najjednoduchsie je inak si to osobne premerat, ja mam nejaku smart zastrcku ktora okrem toho ze ju viem ovladat na dialku aj ukazuje spotrebu.
otazne je ako je to v tom NASku nainstalovane. synology som mal kedysi davno, neviem ako to funguje teraz, ten ich OS urcite bezi z nejakeho interneho disku, otazne je kde je ten docker nainstalovany.
co som cital ohladne immichu tak idealne je mat nejaky vyrovnavaci RAM disk aby to neustale nepristupovalo na fyzicke disky ale to neviem ci v synology dosiahnes.
najjednoduchsie je inak si to osobne premerat, ja mam nejaku smart zastrcku ktora okrem toho ze ju viem ovladat na dialku aj ukazuje spotrebu.
otazne je ako je to v tom NASku nainstalovane. synology som mal kedysi davno, neviem ako to funguje teraz, ten ich OS urcite bezi z nejakeho interneho disku, otazne je kde je ten docker nainstalovany.
co som cital ohladne immichu tak idealne je mat nejaky vyrovnavaci RAM disk aby to neustale nepristupovalo na fyzicke disky ale to neviem ci v synology dosiahnes.
Prikladal som im k tomu tiez tento obrazok, vraveli, ze je to ok. Zastrcku uz riesim, tak som zvedavy.
No napadlo ma, ze by som tam mohol dat do druheho slotu SSD disk. na ten by som presunul docker. Ale neviem, ci je to rozumne riesenie.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 20 hod 48 sek:
Odmerane, v nejakom idle stave s prebudenym diskom to zere 9W. Ked sa disku uspi, tak 3W. Co je celkom prijatelne, cakal som, ze to bude viac ako tych 9W.
No napadlo ma, ze by som tam mohol dat do druheho slotu SSD disk. na ten by som presunul docker. Ale neviem, ci je to rozumne riesenie.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 20 hod 48 sek:
Odmerane, v nejakom idle stave s prebudenym diskom to zere 9W. Ked sa disku uspi, tak 3W. Co je celkom prijatelne, cakal som, ze to bude viac ako tych 9W.