Vylepšenie zvuku- manualne

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Vylepšenie zvuku- manualne

Príspevok od používateľa Yokozuna404 »

Zdravim, potreboval by som poradit či neexistuje dajaký program, v ktorom by som ručne nastavoval kvalitu-bitrate-Na obrázku(priloha) je hore starý zvuk dole je nový, ktorý by som ručne"domaloval"-čiernymi bodmi. červené sú staré
Prílohy
Obrázok
Obrázok
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Takým spôsobom môžeš zvýšiť frekvenciu. Potrebné nové vzorky sa dopočítajú podľa nejakého vzorca. Niektoré algoritmy urobia niečo také, ako máš na tom obrázku, problém je, že to nemusí znieť kvalitnejšie, keďže také niečo zvyčajne obmedzuje vysokofrekvenčné zmeny.

Ak ale ide zmenu bitrate pri nezmenenej frekvencii (teda napr. nejakého mp3 súboru), tak to nijako nevylepšíš, keďže ten algoritmus kompresie je stratový a ty nemáš ako zistiť, ako sa ten signál odlišuje od pôvodného, nekomprimovaného.
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

a teda dá sa niečo také spraviť, a teda nezlepšil by som tým nič pri tom mojom "dokreslovaní"??ako sa to dá dopočítať??,
chrono
VIP
VIP

Čo konkrétne či sa dá urobiť? Zvýšiť tá vzorkovacia frekvencia? Áno, to sa dá, tie potrebné vzorky sa tam dopočítajú, problém je, že to nemusí byť kvalitnejšie.
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

a ako prosím, akým programom?
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

v dostatočnom priblížení sa dá v Audacity dokreslovať do zvuku. ale neskúšal som nikdy
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

no to som uz vcera mal otvorene ale neviem ako sa t o da dokreslit, nviete mi to poradit.
chrono
VIP
VIP

Stále si nenapísal, čo presne chceš robiť. Chceš len zvýšiť vzorkovaciu frekvenciu? Alebo chceš urobiť niečo úplne iné?
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

no proste chcem spravit čosi (aj ručne aj keby maly 3sekundy toho zvuku trvat 3hodiny) aby som zlepšil zvuk či ručne, či nejakymi vzorcami, hore na obrazku je približne jedna časť jedneho zvuku zvačšena v audacity a dole je tak ako sy mylim že by to malo vyzerať, ja neviem, proste chcem aby som zlepšil ten zvuk
chrono
VIP
VIP

Ak tam budeš vkladať ďalšie vzorky (ako to vyzerá podľa toho obrázku), tak zo 44,1kHz zvukového súboru budeš mať napr. 88,2kHz (alebo aj viac, keďže niekde si pridal jednu, inde aj tri vzorky). Otázne je, aký to má zmysel, a či je to to, čo naozaj chceš?

Keď nevieš presne napísať, čo presne chceš robiť, tak napíš aspoň to, aký by bol vstupný súbor, čo čakáš na výstupe. Teda aspoň, či je to nejaký stratový formát, napr. mp3, a ty chceš napr. z 128kb/s dátového toku dosiahnuť napr. 192kb/s. Alebo či chceš z 11kHz vzorkovacej frekvencie urobiť 44,1kHz (a teda klasickú CD frekvenciu).

Alebo chceš urobiť niečo úplne iné?
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

No takto, bol to 11000hz subor(aj daake drobne), je to sice wav format ale je to zvuk zo 1998 roku z jednej hry.Spravil som z neho 44000hz cez audacity, ale sami rychlo prehral, tak som postupne odoberal rychlost az na taku, aka by mala byt no ziadnu zmenu v kvalite som nepocitil, A teraz by som chcel zvysit kvalitu toho zvuku, akurat ze neviem ako.
Ako hore ktosi pisal ze tym zvysim iba frekvenciu, mal pravdu, teraz z toho mam 44000hz zvuk s bitrate ako pri 64 kbps mp3-ke(asi).
Ak viete prosim niekto aako vylepšiť kvalitu, prosim napiste
chrono
VIP
VIP

Audacity sa mi inštalovať nechce, ale určite sa tam dá zmeniť frekvencia bez toho, aby sa zmenila rýchlosť prehrávania.

V nastaveniach kvality sa dá vybrať, aký konvertor sa má pri zmene vzorkovacej frekvencie použiť (pozri, či tam máš nastavené High-quality sample rate converter).

Inak samotná zmena frekvencie ti príliš nepomôže. Keďže pôvodný súbor bol 11kHz, tak maximálna frekvencia zvuku v ňom je 5,5kHz (a signál s vyššou frekvenciu je dosť skreslený kvôli tomu, že pri vysokých frekvenciách je málo vzoriek). Tým resamplovaním tie vyššie frekvencie nezískaš, takže kvalita nebude oveľa vyššia.
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

a teda s tou kvalitou nikdy nič nespravím???
chrono
VIP
VIP

Keď použiješ tú funkciu resample, tak to môže znieť trochu lepšie, ale informácie, ktoré tam nie sú (napr. tie frekvencie nad 5kHz) nijakým vylepšovaním nezískaš.
Napísať odpoveď