Vypalovanie OLED TV

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
kormi
Novice
Novice

Vypalovanie OLED TV

Príspevok od používateľa kormi »

Pekny dobry den prajem. Pri hladani na internete som si vsimol, ze sa tu najdu rozumni ludia, ktori vedia poradit aj v tomto smere, tak snad sa niekto najde.

Kupil som si LG OLED 65” (model teraz presne neviem, ale neskor doplnim, ak by to bolo nutne). Vedel som, ze tieto oled panely su nachylne k vypalovaniu obrazu, no pouzival som doteraz plazmu, kde sa o tom tiez casto hovorilo, a mam ju uz 8 rokov, a nemyslim si, ze tam nieco vypalene je. A keby aj bolo, tak pri sledovani to vobec nevidno, takze to neriesim. Samozrejme pocital som s tym, ze hry na tom hravat nebudem a bude treba sa snazit vyhybat statickemu obrazu.

Na co sa vsak chcem spytat…minule sme kecali s kolegom v praci, a ten ma trochu vystrasil. Nejak sme sa bavili o antiku, konkretne o ich tv archive, kde som hovoril, ze ma stve, ze pri prehrati nejakeho konkretneho filmu, serialu atd. sa prehra len urcity nahraty usek, a ked sa to cele prehra zostane to zaseknute. Nasledne sa zobrazi okno, ci chcem pokracovat v prehravani dalej alebo nie. Nepokracuje to automaticky => staticky obraz. Hovorim, ze asi 2x sa mi stalo, ze som pri tom zaspal a zostalo to tam mozno hodinu vysiet. Neviem. No a zacalo to tym, ze OLED je strasne nachylny na toto (vraj ovela viac ako plazma), ze tie pixely mam po tomto uz urcite “nacate” a nemam to viac robit, lebo parkrat sa mi to este stane, a bude mi to tam svietit uz navzdy.

Chcel by som vas teda poprosit o radu, je to skutocne tak? Ako viem, ze je potrebne sa vyhybat statickemu obrazu, ale zas nie chorobne, aby som sa stresoval a nezaspal nachvilu pri tom, lebo sa to pokazi. Televizor by som teoreticky este vedel vratit, ak je to skutocne taky problem, ako mi kolega vravel. Chcem si televizor uzivat, nie byt jej otrokom.

Dakujem velmi pekne za nazory a prajem prijemny den :)
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Vypalovanie OLED TV

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Oled nie je nachylnejši na vypaľovanie ako plazma, to je mytus. Hlavne je treba rozlišovať retenciu a trvale vypalenie. Kolega prehaňa. Inak vypaliť sa môže kľudne aj LCD keď sme už pri tom (už som ich par videl), aj keď riziko je samozrejme podstatne nižšie.
Navyše, tie TV maju šetrič obrazovky, resp. da sa tam nastaviť, že sa vypne obraz po nejakom čase nečinnosti (keď napr. hodinu nestlačiš na DO od TV žiaden gombik...), pripadne sa da použiť večer (keď zaspavaš pri TV) sleep timer. Takže to su neopodstatne obavy. Keď ti to tam bude svietiť 3-4 hodiny, tak sa tomu samozrejme nič nestane.
kormi
Novice
Novice

Príspevok od používateľa kormi »

Ahoj, dakujem velmi pekne za odpoved. Takze hovoris, ze mozem byt v klude, a teda nijak sa panel za tu hodku nemohol poskodit?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Keby sa kvoli tomu dokazal uz za hodinu poskodit tak by bola velka reklamovost a vyrobca by mal velmi zlu reklamu.
Ryan Giggs
VIP
VIP

kormi napísal:Ahoj, dakujem velmi pekne za odpoved. Takze hovoris, ze mozem byt v klude, a teda nijak sa panel za tu hodku nemohol poskodit?
To by sa im sotva oplatilo vyrabať keby to tak bolo. :)
A znova opakujem. Je treba rozlišovať medzi dočasnou retenciou a trvalym vypalenim. Trvalo sa ti to nevypali, ani keby si to mal na obraze tyždeň vkuse. A vypalenie sa da často čiastočne alebo uplne odstraniť čistiacou funkciou v TV.
Maš doteraz plazmu, oled na tom v tomto smere horšie nie je. Tak tvoje obavy su neopodstatnene.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Korni.... Skus do YouTube zadat oled burn in.. Pozeraj, počúvaj, čítaj skúsenosti tých čo ich majú...
Zas... Nechcem určite byt ja poslom zlých správ... To určite nie!!!
Ryan Giggs
VIP
VIP

Skus postnuť ine video. S tymto si zaťal dosť mimo. :-)
Yogi120
Light Professional
Light Professional

V čom akože je mimo to video?
Ak ide o konkrétnu situáciu, akú opisoval autor témy, tak jasné, že po par hodinkách sa nic nevypáli na obraz. Ale trpia tým tieto tv po dlhodobom statickom obraze, ako sa zdá stále, takže daval b som na to pozor.. Určite sa to v tomto smere nedá porovnať z lcd!!
Ryan Giggs
VIP
VIP

Aj si si ho pozrel a počuval?
1. je to vystaveny kus z predajne s nabehom niekoľko stoviek hodin. Hovori to jasne v tom videu, nevieš čo s tym v tej predajni stvarali. V obchodoch su TV v "99%" pripadov nastavene na prezentačny mod, kde je jas vyhuleny na maximum (to je to čo tym TV ubližuje najviac) a beži tam X hodin denne, niekoľko tyždňov/mesiacov rovnaky program, rovnaka slučka...
2. do videa dal iba žlty podklad, pri bežnom sledovani to nemusi byť vôbec viditeľne, takže z toho sa nedozvieme nič
3. je to 3 či 4 roky stary model, generaciu čo generaciu su na to oledy menej nachylne, LG tie panely stale zdokonaľuje aj v tomto smere
4. pri bežnom domacom použivani (prepinanie rôznych programov, prepinanie zdrojov...) je riziko trvaleho vypalenia uplne zanedbateľne
5. "pohybujem" sa po rôznych aj zahraničnych forach ohľadom TV, kde bol oled odporučany (aj 2,3, 4... roky dozadu), a nakoniec si ho aj kupili stovky či tisicky ľudi. Sam jeden mam a poznam aj osobne niekoľko majiteľov oledov. Niektori takisto viac rokov. A takisto viem o jednom majiteľovi uplne prveho komerčneho oledu. Ma ho 8 rokov. Ešte som nestretol jedinu sťažnosť, kde by mal niekto niečo nafurt vypalene.
6. ano, su vypalene kusy, ale všetko to bolo neštandardne použivane.
7. na rtings maš dlhodobe testy, kde sa to vypalilo po niekoľkych tyždňoch, ale to je tiež neštandardne použitie. Na každom beži vkuse to iste. Su to zaťažove testy. A vidieť to len na niektorych jednofarebnych podkladoch.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

https://m.avmania.e15.cz/vypalovani-ole ... -nebo-fama
Aby som to na na pravú mieru.. Tu je to pekne opísané....
Na bežné pozeranie ano, ale pri dlhodobom statickom obraze to určite problém je..
Ryan Giggs
VIP
VIP

To ale nikto nepopiera. Lenže dlhodoby staticky obraz doma bežne nemaš, ak to teda nepouživaš ako monitor k PC.
Napísať odpoveď