Výpoveď počas koronakrízy

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Výpoveď počas koronakrízy

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, nepýtam sa pre seba.

Ako je to s výpoveďou zo strany zamestnávateľa počas tejto krízy? Platí všetko tak, ako inokedy? Tj. zákonná výpovedná lehota, povinné fyzické/písomné doručenie výpovede a všetky tieto náležitosti?
Viem, že výpoveď je jednostranný úkon (zamestnanec ju nemusí podpísať a aj tak platí, pokiaľ mu bola doručená) - existuje ale predsa spôsob, ako to obísť? (Toto sa ale pýtam skôr čisto len zo zvedavosti)

A posledná otázka, ako je to s preplácaním mzdy? Ide o firmu, ktorá je zatvorená kvôli nariadeniam štátu. Viem, že firma má nárok na preplácanie 80% mzdy svojich zamestnancov, ale len v prípade, že ich neprepustí. Na takéhoto zamestnanca by teda nemala dostať ani cent. Akým spôsobom ho bude vyplácať? Bude dostávať rovnakých 80%, ale z kasy firmy (a nie štátu)?

Vďaka. Hádam niekto bude mať relevantnejšie info, ak riešil niečo podobné, alebo tak.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Re: Výpoveď počas koronakrízy

Príspevok od používateľa cinges »

Moze ta vyhodit ako chce. Teda, maminu kolegynu vyhodili, lebo si chcela zobrat dovolenku - dvojmesacna vypovedna.
Doporucene postou, sa mi zda, ze sa tu uz zmenilo, ked si to nepreberies, ale niesom si uplne isty. Prave aby sa predchadzalo tomu, ze ta tam pol roka drzia lebo ti nemozu "dorucit" vypoved..
Tych 80% predpokladam ze plati, ze zamestnanec nie je vy vypovednej lehote, teda si to zamestnavatel hradi sam, ak ti dava nejaku mzdu.
Hensym
VIP
VIP

Áno, to je mi jasné, že výpoveď môže ísť s organizačných dôvodov a platí zákonom stanovená lehota podľa dĺžky odpracovaných rokov.
Čo sa týka doručenia - ja mám také info, že ti výpoveď buď odovzdajú fyzicky, vtedy sa za dátum prevzatia považuje deň podpisu. Ak nepodpíšeš, zamestnávateľ uvedie, že si to podpísať nechcel, spolu s dátumom a tuším tam potrebuje aj svedka. Platí tento dátum. Ak je to poštou, tak platí dátum doručenia (v prípade, že neprevezmeš, považuje sa to za doručenie výpovede tiež, čiže v tomto je zamestnávateľ krytý a toto je fajn).

Zaujíma ma teda ale hlavne tá posledná veta, ak by mal niekto overené info. Čo teda dostane taký zamestnávateľ, ktorý je vo výpovednej? Lebo 100% zmluvného platu, bez individuálnych zložiek a príplatkov je podstatne menej v tomto prípade, ako 80% priemerného.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

takto hej, to je jedno ci je korona ci nie. Teda, tiez mi priplatky robia podstatnu cast platu, ale zaklad je ten, co mas na zmluve. Ak mas narok na pripatky, tak ti ich musi dat podla zmluvy. Nemozes napr. tahat nocne bez priplatku. Teda, ak si vy vypovednej lehote, na plate sa nic nemeni, a ak ti davaju nejake bonusy kazdy mesiac, ktore ti podla zmluvy nemusi davat, tak je to cisto na dobrote zamestnavatela.
Hensym
VIP
VIP

V skratke teda, kým sa reálne nerobí a firma je zavretá - dostáva zamestnávateľ vo výpovednej len tú mzdu, ktorú má na zmluve (logicky bez príplatkov za noc, víkend a pod., a bez bonusov). Rátané je to asi podľa fondu hodín a počtu pracovných dní. Chápem správne?

Budem rád ale ak mi to niekto potvrdí.

Aj tak mi ale príde divné, aby zamestnávateľ platil 100% mzdy, ak si v práci 0 hodín.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

tak, zamestnavatel ti ma zabezpecit pracu. Ak ti ju nevie zabezpecit, je to jeho problem, aj ked su okolnosti, ake su.. ty niesi plateny od ukolu..
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

cinges napísal:tak, zamestnavatel ti ma zabezpecit pracu. Ak ti ju nevie zabezpecit, je to jeho problem,
a tento svoj problem riesi prave vypovedou zamestnanca :) je mu zbytocny
Hensym
VIP
VIP

...samozrejme, už sa ale nebavíme o výpovedi, ale akou formou bude hradená mzda a v akej výške. Výpoveď je samozrejmosť, zamestnávateľ je v práve, ide podľa ZP.

cinges reagoval na moju poznámku, že náhrada mzdy v prípade, že robíš 0 hodín. Na margo toho písal, že je to problém zamestnávateľa. Samozrejme to vyriešil výpoveďou, ale tie 3 mesiace, kým tam reálne zamestnaný ešte budeš kvôli zvyšku mesiaca a výpovednej dobe ti nejako hradiť musí. Iba toto som sa už potom písal, že ako, koľko. :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

cinges - Pri vypovedi sa uplatnuje fikcia dorucenia. Ak si doporuceny list nepreberies a uplynie lehota 18 dni, tak sa potom povazuje za doruceny.
Napísať odpoveď