Vypoved v praci (skoncenie zmluvy)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vypoved v praci (skoncenie zmluvy)

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

je na to zákon
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

Frco napísal: 10 apr 2024, 17:18 Moja priatelka ma uzatvorenu zmluvu na dobu urcitu, na jeden rok. Vyprsi jej to teraz koncom aprila. Chcu jej to predlzit zase o rok.
Ked teda s tym suhlasi, zase uzavrie s nimi zmluvu na jeden rok a da vypoved napriklad v juni, tak aku dlhu vypovednu dobu bude mat?

1 mesiac, alebo 2 mesiace?
Správna odpoveď sú 2 mesiace, pretože jej pracovný pomer s tým istým zamestnávateľom trval najmenej jeden rok. Že bol pracovný pomer na dobu určitú a predĺžili jej to, nehrá úlohu. Z pohľadu zákona nemožno robiť rozdiely v právach medzi dobou určitou a neurčitou. Berie sa to tak, že kontinuálne pracovala u toho istého zamestnávateľa viac ako rok.

Ak teda podá výpoveď v júni, výpovedná doba začne platiť od 1. júla a potrvá do 31. augusta, čo je deň skončenia prac. pomeru. Od 1. septembra teda môže nastúpiť na štúdium alebo do inej práce.

Toto všetko platí v prípade, že skončenie prac. pomeru je formou výpovede (zo strany zamestnanca). Prac. pomer možno skončiť aj dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom a v takom prípade si výpovednú lehotu môžu ľubovoľne skrátiť. Musia s tým samozrejme súhlasiť obe strany, keďže ide o dohodu.

____
____
Ešte by som dodal, že teraz je v móde dávať každému prac. zmluvu na dobu určitú, ale zákonník práce jasne definuje situácie, kedy je to možné. Ak zamestnávateľ ľudovo odrbáva a daná prac. pozícia nespĺňa podmienky práce na dobu určitú alebo ak zamestnanec nemá v prac. zmluve jasne definovaný zákonný dôvod na dobu určitú, v takom prípade je celá tá klauzula o dobe určitej NU-LIT-NÁ a z právneho hľadiska sa v podstate uzavrela zmluva na dobu neurčitú. Takýto zamestnanec môže teda do práce chodiť aj po skončení prác. pomeru na dobu určitú a ak by ho tam nechceli pustiť...tak dá zamestnávateľa na súd a garantujem vám, že by ten súdny spor vyhral. Zamestnávateľ by musel zamestnancovi vyplatiť ušlú mzdu za XY rokov (záleží od toho, ako dlho by súd rozhodoval) a zároveň ho zamestnať na tej istej prac. pozícii.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Dakujem, ano, je to tak ako pise ephramko, bola by tam dvojmesacna vypovedna doba potom. Nasiel som to aj na nete.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

To som ti písal aj ja, ale google alebo pozretie zmluvy vždy pomôže.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Hej, videl som, dakujem. V tomto pripade som sa ale radsej priamo spytal takej pravnickej firmy, ktora odpoveda zadarmo na taketo pracovnopravne otazky (ale nie na vsetky) a ti to potvrdili:

https://klient.ficek.sk/legal-counsel/c ... nId=339955
Napísať odpoveď