Vyskum kmenovych buniek ...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste za vyskum alebo proti ...

Za
46
90%
Proti
5
10%

Celkom hlasov: 51

ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ob3l1x »

njn je to tiez moznost aj z tej pupocnikovej krvi ...
inac preco si myslite ze sa do vyskumu dava tak malo penazi ked je jasne zeby to bolo ludstvu extremne prospesne a podla mojho nazoru je to buducnost ...
chapem ze penazi je malo a davaju sa na ine veci ale ved toto by mala byt priorita ... ved tym dokazu liecit mozno v priebehu zopar desiatok rokov aj choroby ktore su dnes nevyliecitelne a pod ...
aky na to mate nazor ?
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

ob3l1x napísal: aky na to mate nazor ?
Mam taky nazor, ze niesom doktor tak neviem :)
to, ze je to buducnost mediciny sa Ti mozno len zda a asi je aj nejaky dovod na to, ze do vyskumu nejde vela penazi. Neviem na akej urovni su Tvoje medicke znalosti, ale ja ako laik prenecham na odbornikov nech posudia ci to naozaj ma buducnost alebo je to len lovenie chymery.
teraz ako nechcem tvrdit, ze nakoniec z toho nevznikne univerzalny vsemocny liek...kadeco je mozne
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

toto je podla mna zly nazor ... uz len z toho dovodu ze o tom ci do toho pojdu peniaze nerozhoduju vacsinou doktori ale laici ... a kedze o tom nic nevedia a nejavia o to zaujem dopada to tak ako to je ... skus si precitat nieco co som sem dal ...
je to buducnost ... ale je potrebny vyskum a do toho nejdu peniaze ci uz kvoli nevedomosti, viere, a pod ...
aj ako laik by si na to mal mat nazor ...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To co si sem dal som si precital a to, ze nemam zaujem a nazor tiez nieje pravda. Podla toho co sem bolo postnute si myslim, ze vo vyvoji by sa malo urcite pokracovat a keby som nejako mohol tak to urcite podporim. Tym predchadzajucim postom som chcel povedat, ze jeden dva kratke clanky zo mna nespravia odborinika, ktory vie posudit ci to dopadne naozaj tak slubne ako to vyzera.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

nehovorim o tom ze z cloveka bude po precitani zopar clankov, pozreni studii v TV odbornik ... ide o to ze peniaze sa davaju napr do vyskumu zbrani a pod ... a o tych vieme ze ludstvu extremne nepomozu skor poskodia (aj ked stare zname "zbrane nazabijaju, to zabijaju ludia") ale skor dat peniaze do vyskumu kemnovych buniek kde sa zisti ci to moze pomoct alebo nie ako do vyskumu novych dokonalejsich zbrani ktore zabiju viac a viac ludi ... ked nebude vyskum tak si mozme stale klast otazku co ak to pomoze ale zase na druhej strane co ked to uskodi ... skusit je potrebne vsetko hlavne ak ide o zivot a zdravie cloveka ...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

V tomto s Tebou plne suhlasim. Ale ja som sa na to pozeral skor z tej stranky, ze financie na vyskum (cisto medicinsky, bez prihliadania na to, ze prostrediky, ktore mohli byt pouzite tu sa nezmyselne minaju inde) treba rozlozit podla dolezitosti do projektov ako je vyskum HIV ci hladanie lieku na rakovinu etc. A ak by sa napr. ukazalo, ze co ja viem vyskum lieku na rakovinu ma omnoho vacsi potencial ako skumanie kmenovych buniek tak by som ho odstavil na druhu kolaj.
jimino
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jimino »

vedu treba vzdy podporovat, lebo len vdaka nej sa dostane ludstvo dalej a dalej, veda dokaze vyvratit obrovske klamstva, veda dokaze potvrdit predpoklady... takze jednoznacne podporujem

S financovanim vedy je to vsade na svete zle, moc chuti sladko, staci si pozriet kolko penazi tecie do obrany a kolko do skolstva. Pravdupovediac, kto chce mat pri moci inteligentneho oponenta, ktori odhali vase nedostatky? Nekvalitne skolstvo a veda zabezpeci minimum takychto inteligentnych ludi. To, ze je veda tak malo financovana je politickou zalezitostou a ked ten, kto je pri moci do vedy investovat nechce, tak neinvestuje. Dany clovek pri moci to vyargumentuje "bohom", ze je to nemoralne atd...

nie kazdemu vyhovuje, ked sa dokaze opak toho, cim dlho vvymyvaju mozgy

argument, ze veda pokrocila aj vdaka zbrojarskemu priemyslu neobstoji(vynalezy kvoli bezpecnosti...), pretoze keby sme tie peniaze dali do vedy, sme niekde uplne inde
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

vcera som mal skusku z cytologie :D a s nazorom ze treba do vyskumu viac penazi plne suhlasim. No tie tam nepojdu, z rovnakych pricin ako bolo zastavene financovanie vyskumu liecby rakoviny alebo AIDS, ked farmaceuticke firmy zistili ze vyskumnici maju pozitivne vysledky a netreba na to ani nejake special lieky - maly zisk pre farmaceutov. To ze je dnes veda a skolstvo financene nedohodnotene je vseobecne znamy fakt, o ktorom sa neda diskutovat. Preco je to tak, to my tazko posudime. Co sa tyka financovania vyskumov, priklanam sa k myslienke obav firiem, ze im klesnu zisky z predaja lieciv (napr. pri aids vas lieky nevyliecia, len pomozu udrzat pri zivote o cosi dlhsie...v praxi je to totozne s narkomanmi - musite mat dalsiu davku).
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Presne tak, farmaceuti prijdu o prachy, lebo už nebude treba tolko "udržiavacích" liekov.
Keby ludia nescípali na rakovinu a pod. padol by sociálny systém, lebo ten zas nechce aby ludia žili príliš dlho.. to by boli v dôchodku dlhšie než je produktívny vek.

Teda, tak to vidím ja svojim laickým okom.
expo-br
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa expo-br »

S týmto výskumom úplne súhlasím, je to pre dobrú vec a čo je hlavné že to pomôže chorým. Ďalej si nemôžem odpustiť komentár k jednej nemenovanej církvi, ktorá si ešte stále myslí že žijeme v 15 stor. a môže nám diktovať čo máme robiť,ako sa máme správať a tiež sa sere do každej riti.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

ob3l1x napísal:kedze sa tieto bunky ziskavaju z embryi ktore niektori ludia beru za ludi ...
a ze som taky drzy, co ine by to bolo ak nie ludia? stromceky? vedie sa skor polemika o tom, od ktoreho tyzdna je mozne hovorit o plode, ale to je uz ina tema.
ako povedala bell, kmenove bunky sa daju ziskat z pupocnikovej krvi, daju sa tiez ziskat z kostnej drene a to bud operacnym zakrokom, alebo po podani roznych rastovych faktorov sa vyplavia do krvi, ktora sa nasledne spracovava a filtruje az sa ziskaju kmenove bunky. taketo sa potom pouzivaju pri liecbe leukemickych pacientov atd.
ja som jednoznacne za, uz len kvoli obrovskemu potencialu. to mate tak: o marihuane sa tiez hovorilo ako o nebezpecnej veci, postupne ju ale niektore staty zavadzaju ako liecbu u pacientov s chronickymi bolestami. nedavno sa dokonca zistilo, ze urcita forma THC je ako jedina schopna navodit mnozenie nervovych buniek, ktore sa normalne nemnozia. zrazu sa teda dostavame do uplne inej roviny, v akej sme boli predtym, ako sme o marihuane vedeli nieco "normalne". rovnako to je aj s kmenovymi bunkami: najprv to vyzeralo ako vrazda, manipulovanie s niecim, co je dane a mnoho inych veci, postupne sa dostavame k tomu, ze ich vyuzitie je mnohotvarne, ze to nie je iba pre ludi trpiacich zavaznymi zriedkavymi ochoreniami, ze sa daju vyliecit mnohe ochorenia a patologicke stavy. a s prudkym rastom takych ochoreni ako napriklad rakovina, potreba transplantacii apod. sa teda logicky musi uvazovat aj o inych alternativach liecby. a k tomu, aby sme takuto liecbu mohli "zahajit" nutne potrebujeme vyskum tychto moznosti, jednou z nich su prave kmenove bunky.
The Calvin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Calvin »

Keby sa stale podradime cirkvi tak sme v takom obdobi v akom bol Jezis.
A som jednoznacne za , co ked to bude o 10 rokov potrebovat moja mama lenze kvoli cirkvi nebude vyskum dostatone dokonceny lebo to cirkev bude zbytocne zdzovat. Naco tu potom su tí vsemozny vedci a chemyci ked nemaju kde vyuzit svoje znalosti
ades
Guru
Guru

pis po nasom (y/i) prosim. nemozem s tebou suhlasit, pretoze cirkev ma sice silne slovo v spolocnosti, avsak urcite nie v oblasti vyskumu. to, ze do toho ide malo penazi nie je vecou cirkvi (teda ciastocne hej, keby bola odluka cirkvi od statu, zostalo by viac penazi na ine veci). my sme este v stadiu, kedy sa musime sustredit na ine veci a nie "minat" peniaze na vyskum. zialbohu je to tak, to si nalejme cisteho vina. okrem toho, ako by si vysvetlil, ze vacsina vyznamnych vedcov je hlboko veriacich? :wink:
The Calvin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Calvin »

Ja som tu nehovoril ze do toho ide malo penazi. Ale myslim si ze cirkev uricite zasiahla do neakych vyskumov o ktorych ani nevieme.To ze su niektory vedci silny veriaci stym podla mna nema nic spolocne (ani sexualna vychova nemusi vadit rodicom 14 rocneho dievcata aj ked je ta rodina silno veriaca a cirvy/i to predsa vadi)

//btw mam prave po monitore tak dajte mi prosim chvylu oddych od cisel a icok
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

Ja skor vidim problem v ziskavani kmenovych buniek. Aby sa to nezvrhlo, ze budu zeny, ktore budu pracovat tym, ze budu furt robit deti a mat nasledne potraty koli kmenovym bunkam.

Inac som vlastne za, hlavne ak to vyriesi pecen :)
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Indigo napísal:Ja skor vidim problem v ziskavani kmenovych buniek. Aby sa to nezvrhlo, ze budu zeny, ktore budu pracovat tym, ze budu furt robit deti a mat nasledne potraty koli kmenovym bunkam.

Inac som vlastne za, hlavne ak to vyriesi pecen :)
a neda sa kmenova bunka ziskat aj umelym oplodnenim in vitro?

btw. co tu boli nazory ako kmenove bunky z kostnej drene. nieje nahodou knemove bunka este nespecifikovana bunka, z ktorej moze vzninut v podstate cokolvek? zatial co bunka kostnej drene ci krve je uz specifikovana bunka, na ktorej sa prejavila cast plnej genetickej informacie?
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

To je dobra otazka, su tie bunky potom vlastne bez genetickeho kodu? Co sa mi nechce verit, snad kazda bunka musi mat geneticky kod, alebo nie? No ak by sme ziskavali cudzie dna v istych pripadoch, tak by to asi trochu zatocilo s panmi od CSI :D
ades
Guru
Guru

Indigo: problem to v dnesnej dobe nie je, precitaj si moj prispevok a o niekolko prispevkov vyssie aj bell-in. Uplne bezne sa pri porodoch robi tzv. odber pupocnikovej krvi, to sa este pred porodenim placenty "infuziou" odoberie z pupocnikovej zily krv, ktora obsahuje tieto bunky. Mozu sa zmrazene uchovavat niekolko rokov. Napriklad pre nasu galantsku porodnicu to zabezpecuje firma CEPTRA. Neviem ako ostatne, ale asi to budu aj zvysne porodnice.
axXis: uz z uvedeneho vyplyva, ze oplodnenim in vitro je to omnoho narocnejsie ci uz financne, ale aj na personal a vybavenie. A mas pravdu, kmenova bunka je bunka, z ktorej po vhodnej stimulacii (su to zlozite hormonalne a ine posobenia) moze vzniknut lubovolna bunka v tele. Buniek je v kostnej dreni niekolko typov, okrem ineho aj kmenove bunky. Kmenova bunka nie je krvna bunka ani nic podobne, na to pozor :) Mozes tiez povedat, ze na vsetkych bunkach sa prejavila iba cast genetickej informacie, kazda bunka v tele ma rovnaku geneticku informaciu, no nie cela sa vzdy prejavi: napriklad taka nervova bunka neprodukuje inzulin, ktoreho produkcia je zakotvena prave v genome.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ades: nepochopili sme sa, to co pises je samozrejme pravda. kazda bunka je totipotentna cize nesie uplnu geneticku informaciu, z ktorej sa cast realizuje. Prave z tohto predpokladu som vychadzal - cize specializovana bunka kostnej drene (na, ktorej sa prejavila cast uplneho gen. kodu) uz nieje viac kmenova.
axXis napísal:a neda sa kmenova bunka ziskat aj umelym oplodnenim in vitro?

btw. co tu boli nazory ako kmenove bunky z kostnej drene. nieje nahodou knemove bunka este nespecifikovana bunka, z ktorej moze vzninut v podstate cokolvek? zatial co bunka kostnej drene ci krve je uz specifikovana bunka, na ktorej sa prejavila cast plnej genetickej informacie?
To iste predpokladam aj o krvnych bunkach. reagoval som viac menej na toto
bell napísal:daju sa ziskat aj z pupocnikovej krvi :)

Pupočníková krv – nádej, ktorú prináša život http://www.primar.sk/Page.aspx?ID=4025
ades
Guru
Guru

prepac, preskocili mi pismenka. to je tak, ked sa clovek ponahla :)
Napísať odpoveď