Vzdelanie vs. skúsenosti
-
CrazyJerry
Light Star
Vzdelanie vs. skúsenosti
Zdravím,
zaujímal by ma váš názor na túto tému (vzdelanie vs. skúsenosť).
Opíšem vám napríklad moju situáciu:
Ja: študuje vysokú FIIT STU, zatiaľ bakalára. Popri tejto škole sa veľmi zamestnať nedá resp.: zamestnáte sa a už ani nemusíte chodiť do školy...(čiže žiadne extra skúsenosti z práce)
Známy: Pracuje v Bratislave v spoločnosti zaoberajúcej sa opravou PC/notebookov/mobilov... (čiže tam ma nejaký ten kariérny postup, softskilly(komunikácia so zákazníkom),...)
Príklad:
O 5-6 rokov si do životopisu môžem (snáď skončím úspešne) napísať "Ing. z FIIT STU"
Známy si do CV napíše svoje skúsenosti z práce...
A zaujímalo by ma kto z nás napríklad bude mať vyššiu hodnotu na trhu práce. Ja ako študent "najlepšej" technickej školy na Slovensku, alebo známy so svojimi skúsenosťami no bez vysokej školy.
Poprípade kto bude mať vyššiu šancu zamestnať sa napríklad po 40-tke.
zaujímal by ma váš názor na túto tému (vzdelanie vs. skúsenosť).
Opíšem vám napríklad moju situáciu:
Ja: študuje vysokú FIIT STU, zatiaľ bakalára. Popri tejto škole sa veľmi zamestnať nedá resp.: zamestnáte sa a už ani nemusíte chodiť do školy...(čiže žiadne extra skúsenosti z práce)
Známy: Pracuje v Bratislave v spoločnosti zaoberajúcej sa opravou PC/notebookov/mobilov... (čiže tam ma nejaký ten kariérny postup, softskilly(komunikácia so zákazníkom),...)
Príklad:
O 5-6 rokov si do životopisu môžem (snáď skončím úspešne) napísať "Ing. z FIIT STU"
Známy si do CV napíše svoje skúsenosti z práce...
A zaujímalo by ma kto z nás napríklad bude mať vyššiu hodnotu na trhu práce. Ja ako študent "najlepšej" technickej školy na Slovensku, alebo známy so svojimi skúsenosťami no bez vysokej školy.
Poprípade kto bude mať vyššiu šancu zamestnať sa napríklad po 40-tke.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Vzdelanie vs. skúsenosti
Ja mam za sebou ing FIIT STU, a moj pohlad je takyto.
Na bakalarovy to este nemusis risit. Na inzinierskom stupni bude najme druhy rocnik viac casu, tam sa uz da v pohode pracovat.
No ale FIIT ma dost dobremeno, nejaku pracu si lahko najdes aj bez praxe, mozno to nebude hned ta vysnivana, ale zo zametnanim nebudes mat problem, teda pokial sa nsuspokojis s tym co ta naucia v skole aobcas si pozries daco navyse.
Oprava PC... neni pre kodera v zivotopise az taka zaujimava, a ak chces aspon nejaky karierny postup ten titul sa zide.
Na bakalarovy to este nemusis risit. Na inzinierskom stupni bude najme druhy rocnik viac casu, tam sa uz da v pohode pracovat.
No ale FIIT ma dost dobremeno, nejaku pracu si lahko najdes aj bez praxe, mozno to nebude hned ta vysnivana, ale zo zametnanim nebudes mat problem, teda pokial sa nsuspokojis s tym co ta naucia v skole aobcas si pozries daco navyse.
Oprava PC... neni pre kodera v zivotopise az taka zaujimava, a ak chces aspon nejaky karierny postup ten titul sa zide.
-
audiotrack
VIP
To by ma zaujimalo o akom kariernom postupe sa pri opravarovi bavime. A opravit pc dnes uz vie kazdy, nechcem ani vidiet co to bude o par rokov. Ich klientela budu iba seniori. Ostatni si to opravia sami, alebo rovno kupia nove. Ved tie ceny hw so stale nizsie. Takze v tomto pripade urcite vyska. Ine by to bolo napriklad v kombinacii studium jazyka vs niekto kto 5 rokov zil v zahranici alebo podobne. Ale tu nevidim vyhodu v praxi, ked je to prax ktora je skoro zbytocna lebo ju ma vacsina mladuch technicky zameranych ludi
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
a naco je coderovi vysoka skola??? na pracovnom pohovore sa skole venuje asi 1 minuta, zbytok pracovnym skusenostiam. v IT ti je vysoka skola na 2 veci. najepsie plateny v IT su ti, ktori sa na VS vysrali a miesto toho pracovali v odbore (ci uz programator alebo admin). maju potom 5 rocnu prax zatial co ty titul s ktorym si mozes fukat. opravar pocitacov nieje IT, je to opravar.
ak chces radu z praxe: ak uz vies programovat, tak chod pracovat. ucit sa v praci budes takisto, akurat uz za penaze.
kamarat coder v KE, plat okolo 2300 brutto
kolega sap admin/ uz architekt plat 70k-90k CZK v Brne
myslis ze oni maju VS?
moj plat sap admin 1600 brutto lebo ja mam Ing! a oni maju 5 rocnu prax
karierny postup ma 2 vetvy: technicky a manazersky
na technicky postup ti VS netreba a na manazersky ti treba ine schopnosti nez sa naucis na technickej skole.
V oboch pripadoch ti VS netreba, je to strata casu.
ak chces radu z praxe: ak uz vies programovat, tak chod pracovat. ucit sa v praci budes takisto, akurat uz za penaze.
kamarat coder v KE, plat okolo 2300 brutto
kolega sap admin/ uz architekt plat 70k-90k CZK v Brne
myslis ze oni maju VS?
moj plat sap admin 1600 brutto lebo ja mam Ing! a oni maju 5 rocnu prax
karierny postup ma 2 vetvy: technicky a manazersky
na technicky postup ti VS netreba a na manazersky ti treba ine schopnosti nez sa naucis na technickej skole.
V oboch pripadoch ti VS netreba, je to strata casu.
-
audiotrack
VIP
nie je to strata času, minimálne tam získa samostatnosť, priateľov, širší rozhľad (nie stále to isté čo robí niekto v práci) a plno iného. Navyše, nikde nie je napísané (hlavne v tejto republike) že keď skončí školu, že sa aj uplatní v danom odbore. Takže titul mu vždy pomôže, hlavne dnes keď je už chápaný skoro ako maturita. Ak nemáš výšku, si gadžo z osadného. A je mi jedno koľko máš prax, proste si lúúser lebo si sa nedostal na školu alebo si bol lenivý ísť študovať. Aspoň taký je pohľad väčšiny zamestnávateľov.
Štúdiu sa nevenuje minúta. Teraz som absolvoval nejaké pohovory, a štúdiu sa venovalo dosť času. Otázky ohľadom diplomovky, ohľadom štúdia samotného, prečo som si vybral tú školu, pýtali sa na švočku a podobne. Na prácu sa ani nepýtali, a to mám 5 rokov prax. Vôbec ich nezaujímalo čo za firmy to bolo a čo som tam robil. Profil firmy si každý vygoogli, aj s referenciami. Ale veci ktorým si sa venoval na škole nie, a tam sa hlavne ukáže tvoj záujem o problematiku. Lebo v práci robíš to čo ti prikážu. V škole ak máš švoč, zaujímavé témy záverečných prác a podobne, tak to nasvedčuje tomu že ťa to aj baví a neštudoval si pre titul. Okrem toho ti škola dá samostatnosť, konexie a plno iných vecí takže strata času to istotne nie je
Štúdiu sa nevenuje minúta. Teraz som absolvoval nejaké pohovory, a štúdiu sa venovalo dosť času. Otázky ohľadom diplomovky, ohľadom štúdia samotného, prečo som si vybral tú školu, pýtali sa na švočku a podobne. Na prácu sa ani nepýtali, a to mám 5 rokov prax. Vôbec ich nezaujímalo čo za firmy to bolo a čo som tam robil. Profil firmy si každý vygoogli, aj s referenciami. Ale veci ktorým si sa venoval na škole nie, a tam sa hlavne ukáže tvoj záujem o problematiku. Lebo v práci robíš to čo ti prikážu. V škole ak máš švoč, zaujímavé témy záverečných prác a podobne, tak to nasvedčuje tomu že ťa to aj baví a neštudoval si pre titul. Okrem toho ti škola dá samostatnosť, konexie a plno iných vecí takže strata času to istotne nie je
Mňa tiež zaujal ten kariérny postup.. hehe!
Ak však zoberieme, že obaja budete robiť +/- v tej istej oblasti, tak hneď po skončení Tvojej školy bude mať on vyššiu hodnotu, ale len čo sa zamestnáš a získaš prax, Tvoja hodnota pôjde rýchlejšie hore ako jeho a tak ho čoskoro dobehneš a predbehneš (možno ešte prd 30kou).. a možnosti Tvojho kariérneho postupu budú omnoho väčšie ako jeho. On čoskoro narazí na strop a buď tam bude stagnovať alebo si spraví VŠ popri zamestnaní a potom vyššia hodnota už bude záležať len od Vašich schopností.
Inak mám pocit, že už tu niekto v inej téme aj hádzal nejaký graf.
Samozrejme sú to modelové situácie.. ak je človek bez VŠ naozaj šikovný, určite sa dostane ďalej ako nejaký lenivec s VŠ..
Ak však zoberieme, že obaja budete robiť +/- v tej istej oblasti, tak hneď po skončení Tvojej školy bude mať on vyššiu hodnotu, ale len čo sa zamestnáš a získaš prax, Tvoja hodnota pôjde rýchlejšie hore ako jeho a tak ho čoskoro dobehneš a predbehneš (možno ešte prd 30kou).. a možnosti Tvojho kariérneho postupu budú omnoho väčšie ako jeho. On čoskoro narazí na strop a buď tam bude stagnovať alebo si spraví VŠ popri zamestnaní a potom vyššia hodnota už bude záležať len od Vašich schopností.
Inak mám pocit, že už tu niekto v inej téme aj hádzal nejaký graf.
Samozrejme sú to modelové situácie.. ak je človek bez VŠ naozaj šikovný, určite sa dostane ďalej ako nejaký lenivec s VŠ..
-
zelovoc
Darca
svagor ma v KE fajnovy obchod s alkoholom, vsetci jeho predavaci maju VS, podaktori aj PhD
a bavime sa o IT, inde VS treba, v IT nie.
a bavime sa o IT, inde VS treba, v IT nie.
-
audiotrack
VIP
neviem akú máš školu, ale IT asi nie keď napíšeš takúto vec. Programovať sa naučíš aj sám, ale aby si vedel všetkú teoriu okolo toho, zaberie ti to niekoľko rokov. A teda je jedno či sa to budeš učiť 3 roky a nič, alebo rovnaký čas a titul. Rovnako to platí so sieťami, s teoretickou informatikou a podobne. A tu som ti vlastne aj naznačil, že IT nie je iba rozoberanie počítača, ale kopec pododborov a na niektoré tú výšku potrebuješ. Chcem vidieť či by ťa zobrali do výskumu bez vyštudovanej teoretickej informatiky, keď asi nevieš nič o formálnych jazykoch, automatoch, lambda kalkule a podobne.
-
zelovoc
Darca
mam strojarinu, IT ma len zivy. Hovorim o ludoch ktorych dobre poznam a ziadne VS nemali ale uz su vo svojom obore odbornici. 2 rocna prax vo firme ti da daleko viac ako 5 rokov na vyske.audiotrack napísal:neviem akú máš školu, ale IT asi nie keď napíšeš takúto vec. Programovať sa naučíš aj sám, ale aby si vedel všetkú teoriu okolo toho, zaberie ti to niekoľko rokov. A teda je jedno či sa to budeš učiť 3 roky a nič, alebo rovnaký čas a titul. Rovnako to platí so sieťami, s teoretickou informatikou a podobne. A tu som ti vlastne aj naznačil, že IT nie je iba rozoberanie počítača, ale kopec pododborov a na niektoré tú výšku potrebuješ. Chcem vidieť či by ťa zobrali do výskumu bez vyštudovanej teoretickej informatiky, keď asi nevieš nič o formálnych jazykoch, automatoch, lambda kalkule a podobne.
audio: robis ci studujes?
-
audiotrack
VIP
robím to, čo som vyštudoval
Večná téma 
Niekto dobre spomínal 2 vetvy kariérneho postupu, na manažérsky postup je VŠ rozhodne pozitívum.
Na druhej strane, ak ide iba o technický postup - tak 5 rokov navyše v obore je rozhodne zaujímavých, máš kontakt s praxou, návyky, možno už nemáš snahu skákať z firmy do firmy resp. riziko je menšie... a 60xzaujímavý plat je rozdiel, ktorý pri technickom kariérnom postupe už vysokoškolák nemusí dohnať až do dochodku.
Niekto dobre spomínal 2 vetvy kariérneho postupu, na manažérsky postup je VŠ rozhodne pozitívum.
Na druhej strane, ak ide iba o technický postup - tak 5 rokov navyše v obore je rozhodne zaujímavých, máš kontakt s praxou, návyky, možno už nemáš snahu skákať z firmy do firmy resp. riziko je menšie... a 60xzaujímavý plat je rozdiel, ktorý pri technickom kariérnom postupe už vysokoškolák nemusí dohnať až do dochodku.
-
audiotrack
VIP
a prečo by to mal doháňať?
Život nie je o peniazoch, ale o momentoch. Vysokoškolák za tých 5 rokov zažil toho možno viac ako pracovník v stereotype v práci a doma. Nakoniec obaja aj tak umrú, čo má z toho že si našetril nejaké peniaze alebo si pokúpil medzičasom auto a blbosti? Ale hej, ak sú priority človeka peniaze, tak potom radšej ísť robiť
-
Fabo
Hardcore addict
Audio: ked sa ta pytali na SVOCku a diplomovku, tak sa ta pytali na to co si sam vytvoril, nie na studium.
Pokial chces hovorit o tom, ze skola ti da samostatnost, konexie... no, samostatnost... neviem aku mas skolu ale samostatnost dava maloktora skola u nas, konexie, mozno, ale tie sa daju ziskat aj inak. Praca ti da napriklad pracovne navyky.
Osobne si myslim ze specialne v IT je dolezite hlavne to co ten ktory clovek vie ukazat, a je u prdele jedno ci sa to naucil resp. ci to vytvoril v skole, praci alebo vo volnom case.
A keby sa na mna bez VS pozerala nejaka firma ako na gadza z osadneho... tak v takej firme robit nechcem, ani keby som mal PhD.
@zelovoc: Kubbo select?
Pokial chces hovorit o tom, ze skola ti da samostatnost, konexie... no, samostatnost... neviem aku mas skolu ale samostatnost dava maloktora skola u nas, konexie, mozno, ale tie sa daju ziskat aj inak. Praca ti da napriklad pracovne navyky.
Osobne si myslim ze specialne v IT je dolezite hlavne to co ten ktory clovek vie ukazat, a je u prdele jedno ci sa to naucil resp. ci to vytvoril v skole, praci alebo vo volnom case.
A keby sa na mna bez VS pozerala nejaka firma ako na gadza z osadneho... tak v takej firme robit nechcem, ani keby som mal PhD.
@zelovoc: Kubbo select?
-
harrison314
Hardcore addict
Hovori to aj o tom, o co sa dany clovek zaujima a ci sa uspkoji s tym co ho nauci skola.Fabo napísal:Audio: ked sa ta pytali na SVOCku a diplomovku, tak sa ta pytali na to co si sam vytvoril, nie na studium.
FIIT nauci cloveka samostatnosti, to je takmer cisto samostudium,okrem toho nauci cloveka zvladat stres a ziska vsobecny rozhlad.Fabo napísal:Pokial chces hovorit o tom, ze skola ti da samostatnost, konexie... no, samostatnost... neviem aku mas skolu ale samostatnost dava maloktora skola u nas, konexie, mozno, ale tie sa daju ziskat aj inak. Praca ti da napriklad pracovne navyky.
Kakrierny postup neznamena sa stat len manazerom, ale mozes sa stat analytikom alebo navrharom, na co odobornu skolu realne potrebujes.
-
Fabo
Hardcore addict
harrison: Ano, hovori... ale o tom hovori aj to, ze sa venuje programovaniu mimo skoly (ci uz s inou neIT VS alebo bez VS).
Ak FIIT uci k samostatnosti, tak sa FIITu ospravedlnujem, pravda s tou konkretnou fakultou skusenosti ci vlastne alebo sprostredkovane nemam, ale tieto vlastnosti vacsina skol cloveka neuci.
Co sa tyka karierneho postupu, samozrejme existuje aj iny smer ako manazersky. Na nejakeho toho analytika povedzme ze potrebujes nejake znalosti z teorie informatiky (co byva problem ak nemas IT skolu), na navrhara si dovolim nesuhlasit, jednak vzhladom na to co vidim od nasich navrharov, jednak s tym, ze kym sa prepracujes k tej pozicii tak veci ktore si sa ucil na skole su uz 3x inak.
Ak FIIT uci k samostatnosti, tak sa FIITu ospravedlnujem, pravda s tou konkretnou fakultou skusenosti ci vlastne alebo sprostredkovane nemam, ale tieto vlastnosti vacsina skol cloveka neuci.
Co sa tyka karierneho postupu, samozrejme existuje aj iny smer ako manazersky. Na nejakeho toho analytika povedzme ze potrebujes nejake znalosti z teorie informatiky (co byva problem ak nemas IT skolu), na navrhara si dovolim nesuhlasit, jednak vzhladom na to co vidim od nasich navrharov, jednak s tym, ze kym sa prepracujes k tej pozicii tak veci ktore si sa ucil na skole su uz 3x inak.
-
harrison314
Hardcore addict
Zalezi co navrhuje 
Co sa tyka navrhu mal som na to dva samosttane predmety (viedli ich ludia z praxe), plus bolo nieco na inych.
Okrem toho ze OOP sa bude pouzivat este velmi dlho, takze to co som sa naucil mi dalo zaklady do konca zivota, navrh neni o konkretnych technologiach (samozrejme mali by sa brat do uvahy).
Tam sa da vela pokazit, zly navrh som zazil na vlastnej kozi, uz to bolo v takom stave ze sa to nedalo opravit (resp. by to bolo nerentabilne) apotom som to musel obchadzat a doslova hekovat.
V tomto smere sa skola naozaj oplati.
Co sa tyka navrhu mal som na to dva samosttane predmety (viedli ich ludia z praxe), plus bolo nieco na inych.
Okrem toho ze OOP sa bude pouzivat este velmi dlho, takze to co som sa naucil mi dalo zaklady do konca zivota, navrh neni o konkretnych technologiach (samozrejme mali by sa brat do uvahy).
Tam sa da vela pokazit, zly navrh som zazil na vlastnej kozi, uz to bolo v takom stave ze sa to nedalo opravit (resp. by to bolo nerentabilne) apotom som to musel obchadzat a doslova hekovat.
V tomto smere sa skola naozaj oplati.
-
axxis
Addict
To tvrdenie, ze 5 rokov praxe > skola je generalne hrozny bullshit.
V IT to plati nasobne. Takych co sa naucili programovat sami som uz videl kopu. Ich vedomosti su OK pokial robia stranky pre lokalne masiarstvo, ale nic skutocne seriozne urobit nedokazu. A ak sa aj zapoja do nejakeho vacsieho projektu tak je ich kod uplne tragicky pretoze nemaju ponatie o teorii programovacich jazykov, alokovani pamate, navrhove vzory, nevedia co je hashovana tabulka, cluster, dvojfaktorove zamykanie.....hlavne u modernych jazykov len placaju dokopy vsetky triedy co su prave po ruke a ono to potom uz nejako funguje. (pomaly a niekedy bez moznosti optimalizacie) Mysliet si, ze budes kvalitny programator bez dobreho teoretickeho zakladu je asi take ako si mysliet, ze budes skvely investicny bankar po tom ako si 5 rokov robil uctovnictvo v mliekarni.
To som sice napisal trochu extremne, ale snazil som sa poukazat na pointu. Mat len skolu samozrejme tiez nikoho este z biedy nevytrhlo (zvlast ked vsetci vieme ako ju podaktori jedinci dokoncia). Najlepsou kombinaciou je pre mna mat dobru skolu a relevantnu prax.
edit:// zabudol som napisat, ze vela renomovanych spolocnosti vyslovene vyzaduje na technicke pozicie vzdelanie v obore (a vedia preco to robia)
V IT to plati nasobne. Takych co sa naucili programovat sami som uz videl kopu. Ich vedomosti su OK pokial robia stranky pre lokalne masiarstvo, ale nic skutocne seriozne urobit nedokazu. A ak sa aj zapoja do nejakeho vacsieho projektu tak je ich kod uplne tragicky pretoze nemaju ponatie o teorii programovacich jazykov, alokovani pamate, navrhove vzory, nevedia co je hashovana tabulka, cluster, dvojfaktorove zamykanie.....hlavne u modernych jazykov len placaju dokopy vsetky triedy co su prave po ruke a ono to potom uz nejako funguje. (pomaly a niekedy bez moznosti optimalizacie) Mysliet si, ze budes kvalitny programator bez dobreho teoretickeho zakladu je asi take ako si mysliet, ze budes skvely investicny bankar po tom ako si 5 rokov robil uctovnictvo v mliekarni.
To som sice napisal trochu extremne, ale snazil som sa poukazat na pointu. Mat len skolu samozrejme tiez nikoho este z biedy nevytrhlo (zvlast ked vsetci vieme ako ju podaktori jedinci dokoncia). Najlepsou kombinaciou je pre mna mat dobru skolu a relevantnu prax.
edit:// zabudol som napisat, ze vela renomovanych spolocnosti vyslovene vyzaduje na technicke pozicie vzdelanie v obore (a vedia preco to robia)
-
Fabo
Hardcore addict
Asi myslime navrhy na roznej urovni
system architekti u nas funguju na urovni pospajania vhodnych softov do celku, tzn vybrat ci MsSQL, Oracle lebo DB2, ci RHEL ci SLES, ci JBoss ci Websphere ci len Tomcat.
ty si myslel skor na software navrharov asi
hej tam je to ine.
ty si myslel skor na software navrharov asi
Presne tak. Napr. u nas vo firme (cca 100-110 zamestnancov, vsetko SW vyvojari) nenajdes ani jedneho bez Ing./Mgr. pred menom...axxis napísal: To som sice napisal trochu extremne, ale snazil som sa poukazat na pointu. Mat len skolu samozrejme tiez nikoho este z biedy nevytrhlo (zvlast ked vsetci vieme ako ju podaktori jedinci dokoncia). Najlepsou kombinaciou je pre mna mat dobru skolu a relevantnu prax.
Presne toto konecne niekto napisal. Po strednej hned do prace? Ver mi ze na tej vyske sa da zazit spusta super veci. Ak samozrejme nie si asocialny introvert, ktory uz teraz po skole sedi do polnoci na compe a na vikend sa tesi ako na prilezitost "potiahnut" 12tku na Battlefielde...potom kludne chod rovno do prace po strednej. Kamos tiez hned po strednej siel do IBM napriklad. A ked sme viaceri vonku a rozpravame co kto zazil, tak on cely vecer drzal hubu a viacmenej bol s nami len preto, aby bol na konci vecera lacnejsi taxikaudiotrack napísal:a prečo by to mal doháňať?Život nie je o peniazoch, ale o momentoch. Vysokoškolák za tých 5 rokov zažil toho možno viac ako pracovník v stereotype v práci a doma. Nakoniec obaja aj tak umrú, čo má z toho že si našetril nejaké peniaze alebo si pokúpil medzičasom auto a blbosti? Ale hej, ak sú priority človeka peniaze, tak potom radšej ísť robiť
Podla mna optimalna stredna cesta je prve tri roky ako bakalar byt len na vyske, potom si to switchnut na externe a najst si pracu. Cize ked vyjdes zo skoly, budes mat aj titul, aj dvojrocnu prax