ani neviem presne ako mam nazvat to tlacivo, preto popisem situaciu:
fyzicka osoba predala pravnickej osobe pozemok
PO nezaplatila načas
FO ma podla obcianskeho zakonnika pravo na vyuctovanie urokov z omeskania
no a ja hladam nejaky vzor/tlacivo/formular ako to ma FO vyuctovat pravnickej osobe...
pri vztahu PO-PO su na to tusim nejake penalizacne faktury, ale neviem ako je to pri vztahu FO-PO
(za rady K+)
vzor/formular ako vyuctovat uroky z omeskania
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: vzor/formular ako vyuctovat uroky z omeskania
Bola v zmluve definovane penale, trebars 0,2 promile za den omeskania alebo tak podobne??? Ak ano, tak si to vypocitaj na kalkulacke, je to matematika asi tak zo stvrtej triedy na zakladnej skole.
Bud to mas definovane v zmluve alebo je to dvojnasobok urokovej sadzby urcenej NBS, teraz to uz funguje asi podla urokovej sadzby urcenej Europskou centralnou bankou. Cize ak ti dlzia milion a aj je hodnota NBS okolo troch percent, tak je to teda 6 percent, cize penale za rok omeskania by bolo z miliona rovnych 60 000. Ak ti platba meskala dva mesiace, cize zaokruhlene dam 60 dni, tak to bude 60 000 / 365 * 60 = 9863 korun. ECB ma sadzby dost nizke, nizsie ako boli v NBS, takze ten urok bude niekde na urovni 1-2 percenta za rok. Ak by som ratal s urokom 1,5 percenta, tak to by znamenalo 15 000, cize 2*15 000 / 365 * 60 = 4931 korun.
V pripade, ze je dlznikom podnikatel, tak mozes pozadovat 10 percent sankcny urok + dvojnasobok uroku ECB, takze to by malo tvorit nieco okolo 12-14 percent. Toto nepotrebujes mat definovane ani v zmluve, je to dane v obcianskom zakonniku. Ak chces vsak z toho vytlct nieco viac, tak urok/penale si mal mat definovane priamo v zmluve (a fakture).
Som si isty, ze ak pouzijes Google, tak sa k niecomu dopracujes, skus hladat spojenia ako: sankcny urok, penale z omeskania platby a pod...
Bud to mas definovane v zmluve alebo je to dvojnasobok urokovej sadzby urcenej NBS, teraz to uz funguje asi podla urokovej sadzby urcenej Europskou centralnou bankou. Cize ak ti dlzia milion a aj je hodnota NBS okolo troch percent, tak je to teda 6 percent, cize penale za rok omeskania by bolo z miliona rovnych 60 000. Ak ti platba meskala dva mesiace, cize zaokruhlene dam 60 dni, tak to bude 60 000 / 365 * 60 = 9863 korun. ECB ma sadzby dost nizke, nizsie ako boli v NBS, takze ten urok bude niekde na urovni 1-2 percenta za rok. Ak by som ratal s urokom 1,5 percenta, tak to by znamenalo 15 000, cize 2*15 000 / 365 * 60 = 4931 korun.
V pripade, ze je dlznikom podnikatel, tak mozes pozadovat 10 percent sankcny urok + dvojnasobok uroku ECB, takze to by malo tvorit nieco okolo 12-14 percent. Toto nepotrebujes mat definovane ani v zmluve, je to dane v obcianskom zakonniku. Ak chces vsak z toho vytlct nieco viac, tak urok/penale si mal mat definovane priamo v zmluve (a fakture).
Som si isty, ze ak pouzijes Google, tak sa k niecomu dopracujes, skus hladat spojenia ako: sankcny urok, penale z omeskania platby a pod...
matematicky viem co a ako treba pocitat... ja hladam skor to tlacivo (ak nejake existuje) kt. sa posiela pravnickej osobe... ide mi o to ci to musi mat nejaku predpisanu formu
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Na na co??? Vsak napises, ze podla zmluvy c.123/2009, podpisanej dna 1.1.2009 medzi tebou a xxx si uctujes sankcny urok z omeskania platby na zaklade faktury, ktorej splatnost uplynula dna 1.2.2009, ze peniaze prilis na ucet az 1.3.2009, co predstavuje urok za 28 dni... tu pridas potom tento vypocet, podpises sa a odosles doporucene. Este by som tam doplnil, ze tento sankcny urok bol definovany v zmluve, pripadne ze to riesi obciansky zakonnik pod paragrafom xxx (nechce sa mi to hladat, ale je to robota na par minut, kym to najdes), pripadne by som odcitoval tu cast sankcneho uroku.
Najlepsie by si to mal ale spravit s pravnikom, vezme mozno za to 50 eur, mozno 100 eur, no predpokladam, ze ten pozemok nestal 1000 eur a tak tam bude asi vacsi urok, ktory ides ziadat, takze poplatok na pravnika by nemal byt az taky velky.
Najlepsie by si to mal ale spravit s pravnikom, vezme mozno za to 50 eur, mozno 100 eur, no predpokladam, ze ten pozemok nestal 1000 eur a tak tam bude asi vacsi urok, ktory ides ziadat, takze poplatok na pravnika by nemal byt az taky velky.
jj asi mas pravdu... toto bude najlepsie riesenie
k+
k+