Ahojte,
vo firme pracujeme na webovom systeme, ktory rychlo a lahko vybuduje webstranku urcenu primarne pre zivnostnikov ako su vodoinstalateri, opravari praciek, stolari a podobne.
Nasiel by sa tu niekto, komu by sme poslali pozvanku a vyskusal by si tento system na par dni zadarmo? Radi by sme vychytali bugy, pripadne doplnili system.
Pisem to schvalne sem a nie do rubriky "programovanie", lebo radi by sme pozvali na vyskusanie systemu beznych userov a nie programatorov.
Taktiez nepisem rovno stranku, aby to nebola reklama.
Suhlasim s audiotrackom, tiez sa pozastavujem nad tym, ze aky ma vyznam, tak to vyskusa bezny laik co sa do veci nevyzna. Aku spatnu vazbu od toho vyzadujes??? Chapem, ze web robis pre zivnostnikov a male firmy, kde si behom chvilky ma spravit nejaky svoj web, vizitku alebo neviem co dalsie, ale najskor by si mal vyladit veci na zaklade pripomienok skusenejsich ludi, az potom tych laikov, preto pri laikoch to bude uz len o tom ako sa im s webom pracuje, ze nevedia najst to alebo to okienko...
Ano, chalani, mate pravdu - zle som sa vyjadril - chceme otestovat ako sa s webom pracuje.
Od vas by som dostal technicke pripomienky, no zivnostnikom je sumafuk, ci je CSS minimalizovane a podobne.
Chceme mat report od ludi, ktori by web aj realne pouzivali.
Boccaccio napísal:Ano, chalani, mate pravdu - zle som sa vyjadril - chceme otestovat ako sa s webom pracuje.
Od vas by som dostal technicke pripomienky, no zivnostnikom je sumafuk, ci je CSS minimalizovane a podobne.
Chceme mat report od ludi, ktori by web aj realne pouzivali.
to síce áno, ale ak tam máš nejakú dieru (csrf, sql injection...) a tým inštalaterom zrazu niekto zmení na stránke že predávajú erotické pomôcky, to im asi už tak jedno nebude
Po rychlom pozreti mozem povedat, ze ako BUFU pouzivatelovi sa mi to zda OK, nepozeral som zdrojaky ani nerobil ine analyzy.
Jedine co mi tam chybalo (ked si predstavim, ze som zivnostnik) je nejaka sablona pre cennik.
Plus prehazdovanie poradia obsahu mi prislo neintuitivne, nevedel som to najst a taktiez nebol na prvy pohlad jasne ze to mam este ulozit. Dorobil by som tam priamo tlacidla na zmenu poriadia (presun vysie/nizsie).
hojko napísal:Suhlasim s audiotrackom, tiez sa pozastavujem nad tym, ze aky ma vyznam, tak to vyskusa bezny laik co sa do veci nevyzna. Aku spatnu vazbu od toho vyzadujes??? Chapem, ze web robis pre zivnostnikov a male firmy, kde si behom chvilky ma spravit nejaky svoj web, vizitku alebo neviem co dalsie, ale najskor by si mal vyladit veci na zaklade pripomienok skusenejsich ludi, az potom tych laikov, preto pri laikoch to bude uz len o tom ako sa im s webom pracuje, ze nevedia najst to alebo to okienko...
mne pride uplne normalne ze to typek chce otestovat normalnymi ludmi a nie programatormi. par moznych sql injection hore dole na nejakych low/none budget projektoch nic nezmeni. nikto sa o to nebude pokusat. nejake negativne scenare tu moc nepripadaju do uvahy. tu ide hlavne o to, aby to fungovalo pre vacsinu a to su prave bezni laici. bezny laik nedokaze ocenit profesionalitu a casovu narocnost systemu. a hlavne, beznemu laikovi je jedno ze sa semtam vyskytne nejaky deadlock - ale to, ze niekde chyba poje**** okno, ktorym sharnem stranku na fb, to je blocker #1
*****HERO***** napísal:
mne pride uplne normalne ze to typek chce otestovat normalnymi ludmi a nie programatormi. par moznych sql injection hore dole na nejakych low/none budget projektoch nic nezmeni. nikto sa o to nebude pokusat. nejake negativne scenare tu moc nepripadaju do uvahy. tu ide hlavne o to, aby to fungovalo pre vacsinu a to su prave bezni laici. bezny laik nedokaze ocenit profesionalitu a casovu narocnost systemu. a hlavne, beznemu laikovi je jedno ze sa semtam vyskytne nejaky deadlock - ale to, ze niekde chyba poje**** okno, ktorym sharnem stranku na fb, to je blocker #1
Ale prestane mu to vadit, akonahle sa zacne stranka zobrazovat zle, nepojde alebo mu tam podstrci niekto ruzoveho poníka.
harrison314 napísal:Po rychlom pozreti mozem povedat, ze ako BUFU pouzivatelovi sa mi to zda OK, nepozeral som zdrojaky ani nerobil ine analyzy.
Jedine co mi tam chybalo (ked si predstavim, ze som zivnostnik) je nejaka sablona pre cennik.
Plus prehazdovanie poradia obsahu mi prislo neintuitivne, nevedel som to najst a taktiez nebol na prvy pohlad jasne ze to mam este ulozit. Dorobil by som tam priamo tlacidla na zmenu poriadia (presun vysie/nizsie).
To mas pravdu, nakolko si zvyknuty presuvat poradie cez tlacidla a my sme chceli skusit touch presuvanie poradia.
Ak tam supneme aj tlacidla, nebude to potom prilis chaoticke? Resp. ked tam budu dva sposoby zmeny poradia...
A k tomu testovaniu neviem, čo tu riešite. Na bezpečnostné chyby si môžu zaplatiť penetračné testy a bude to lepšie než od nejakých programátorov z fóra. Feedback od bežných užívateľov sa získava ťažšie.
aj na usertesting sú nástroje, a tiež to vie spraviť lepšie ako feedbackom pár ľudí. Ono totižto ľudia veľmi ťažko dokážu rozlíšiť medzi tým čo je problém, a čo sa im iba nepáči. A toto sa ti v tom feedbacku zleje.
audiotrack napísal:aj na usertesting sú nástroje, a tiež to vie spraviť lepšie ako feedbackom pár ľudí. Ono totižto ľudia veľmi ťažko dokážu rozlíšiť medzi tým čo je problém, a čo sa im iba nepáči. A toto sa ti v tom feedbacku zleje.
Veď ale aj o to ide. Keď to dám otestovať 10 ľuďom v cieľovej skupine a 8 povie, že sa im niečo nepáči, tak je niečo zle. Automatický testing nemá subjektívny názor.
Oproti tomu na zabezpečenie subjektívny názor netreba.
no.. po prvé 10 ľudí nie je vzorka. Ak sa to 8 z 10 nepáči, možno je to len náhoda a ďalšia desiatka by bola presne naopak, že sa to nepáči len dvom. Na takéto subjektívne názory potrebuje veľkú skupinu stoviek ak nie tisícov ľudí. A po druhé, subjektívny názor je presne to čo som písal, že ľudia považujú za problém. Ak sa niekomu nepáči farba, ešte neznamená že je ten systém zlý. Aj s tou škaredou farbou ho budú používať, a možno práve podvedome na nich tá farba pôsobí nejako. Ak by ju zmenil, už by mohol byť menší konverzný pomer (1). Na toto presne slúžia AB testy, ale tam tiež potrebuje viac ľudí. Takže podčiarknuté zrátané, to že to tu dá 10 ľuďom, alebo kľudne aj 50 ľuďom kade tade po forach, mu nič neprinesie. Je to príliš malá vzorka, a ten "test" že napíšte a vytvorím vám účet je príliš zbrklý a nepremyslený, nesleduje žiadnu konkrétnu featuru ale chce feedback na celý veľký systém a podobne
(1): v predošlej práci som bol súčasťou veľkej štúdie. Web mal oranžovo-bielo-čiernu schému. Išlo o eshop. Tlačítka na pridanie do košíka, zaplatenie a všetky ostatné boli tiež v týchto farbách aby pasovali do stránky. Ak sa zmenili na zelené alebo červené (na celej konverznej ceste od pridania až po zaplatenie), bolo to ako päsť na oči, ale predajnosť stúpla až o 13% bez akejkoľvek dodatočnej reklamy. Takýchto štúdii nájdeš na nete plno. Ak sa ľudia vyjadria na jeho stránke že sa im niečo nepáči, tak si to zaručene všimli. Ak by to zmenil aby sa im to páčilo, prišli by tam pohladom aj tak?
A okrem toho, UX a subjektívny pocit nemá nič spoločné. Čo na tom že sa niekomu páči menu na boku, ak je to nepraktické?
- vacsi margin/padding okolo nadpisov (top znesie aj 30px)
- zakladne nastavenia
- boxy by mohli mat rovnaku vysku
- buttons by si zasluzili nejaky margin okolo
- odstranil by som ten biely wrapper -> box footer [tyka sa aj ostatnych boxov na stranke]
- dynamicke pozadie
- ' zmeny uložíte zeleným tlačidlom "Uložiť poradie"' a tlacidlo sa vola Ulozit zmeny
- na upload obrazkov by to chcelo nieco ako dropzoneJS + ten sa da znasilnit, aby si ho pouzil aj namiesto toho zoznamu obrazkov a som si takmer isty, ze zmeny poradia by si tam vedel urobit tiez (hlavna vyhoda by bol async update a krajsia validacia obrazkov + ovela lepsi workflow)
- zmazat obrazok -> namiesto skaredeho JS alertu mozes pouzit cokolvek z miliona prijemnejsich rieseni (napr. sweetalert)
- modry info blok by som dal rovno pod nadpis (davalo by to vacsi zmysel obzvlast v kombinacii s dropzonejs riesenim)
- obsah webu
- padding v box headeri + buttons su tam moc natlacenie (minimalne pridat margin, pripadne zmensit) [tyka sa aj ostatnych boxov na stranke]
- v pagination by som zmenil "1 az 5 z celkom 5" na "1 - 5 z 5 zaznamov" alebo nieco podobne
- tabulku by som v boxe nechal bez bocnych paddingov z col-sm-12 aby to nevyzeralo ako box v boxe (pozri prilohu)
- nejake buttons na reorder by sa naozaj zisli
- ukazky prace
- podobne vyhrady ako pri pozadiach
- podstranky vseobecne
- bolo by pekne mat nahlad, ako bude podstranka vyzerat, ked ju ulozis... nemyslim si, ze tinymce editor je dostatocny pre average Jana (btw. pouzil by som skor summernote editor pokial vyslovene nepotrebujes tinymce)