Windows 10
Re: Windows 10
To akože nenabehne plocha?
Už si poradila, dačo postláčala. 
A ma tam ikonku vypnutia pc a vidiet kurzor mysi? Ked stlacis ctrl+alt+del, tak reaguje?
Kurzor bol, to sme neskúšali..ale už jej to ide. Dačo spravila a zafungovalo to.
Caute - davam si dokopy frajerke na doma jeden stary notas a je tam Windows 8.1.
OS Name: Microsoft Windows 8.1 Pro
OS Version: 6.3.9600 N/A Build 9600
Chcel by som tam dat aspon Windows 10 (predpokladam, ze Windows 11 je mimo misu koli tpm2.0?).
Viem, ze to bola taky dobovy zlom v licensovani a pamatam si, ze sa nejak upgradovali (free) licencie W8.1->W10 ale bolo to nejako casovo obmedzene. Neviete, ako to je teraz - ci si viem s touto licenciou 8.1 Pro nejak zadovazit legalne upgrade na W10?
OS Name: Microsoft Windows 8.1 Pro
OS Version: 6.3.9600 N/A Build 9600
Chcel by som tam dat aspon Windows 10 (predpokladam, ze Windows 11 je mimo misu koli tpm2.0?).
Viem, ze to bola taky dobovy zlom v licensovani a pamatam si, ze sa nejak upgradovali (free) licencie W8.1->W10 ale bolo to nejako casovo obmedzene. Neviete, ako to je teraz - ci si viem s touto licenciou 8.1 Pro nejak zadovazit legalne upgrade na W10?
-
starysomar
Hardcore addict
Malo by to stále ísť:
https://zive.aktuality.sk/clanok/130477 ... lne-navod/
TPM sa dá obísť, aj Microsoft niekde zverejnil ako. Mal som tak jedenástky v tomto kompe. Normálne plne funkčné, aktualizované. (Už mám TPM2, mám inú dosku, procesor, ramky)
https://zive.aktuality.sk/clanok/130477 ... lne-navod/
TPM sa dá obísť, aj Microsoft niekde zverejnil ako. Mal som tak jedenástky v tomto kompe. Normálne plne funkčné, aktualizované. (Už mám TPM2, mám inú dosku, procesor, ramky)
Diky, idem skusit.
Prinajhorsom - predpokladam ze 10e ebay kluce na W10 stale funguju - tak tam pacnem to ak sa licencia neaktivuje.
// tak to slo jak po masle
tak pre info, ak nahodou este niekto mate 8/8.1 windowsy, tak stacilo stiahnut windows media creation tool, spustit, "Inovovat tento pocitac" a pol hodku cakat kym sa stiahne a nainstaluje W10, restart, boom hotovo a kupodivu sa zda ze vsetko funguje vr. gpu ovladacov, zvuk, siete, dokovacka, tlaciarne, browseri a licencia sa auto-aktivovala (resp. nebol ani proces aktivacie, rovno sa javi ako aktivovana).
Prinajhorsom - predpokladam ze 10e ebay kluce na W10 stale funguju - tak tam pacnem to ak sa licencia neaktivuje.
// tak to slo jak po masle
-
starysomar
Hardcore addict
Na okraj ak by sa dakomui hodilo:
"Jedenástky" sú používateľsky protivnejšie (aspoň mne) no dá sa to riešiť - StartAllBack mi na upgradovanom PC začal robiť hodne veľké sprostosti - narábať klávesnicou, myšou (!!!) našťastie prv, než som ho stihol zakúpiť. Prejavovalo sa to pri vyššom zaťažení procesora. Pritom ani jeden antivírus ani iná kontrola nenašli nič. Až jeho odinštalovanie na skúšku problém vyriešilo.
Teraz používam free ExplorerPatcher a až na drobné detaily je výborný.
"Jedenástky" sú používateľsky protivnejšie (aspoň mne) no dá sa to riešiť - StartAllBack mi na upgradovanom PC začal robiť hodne veľké sprostosti - narábať klávesnicou, myšou (!!!) našťastie prv, než som ho stihol zakúpiť. Prejavovalo sa to pri vyššom zaťažení procesora. Pritom ani jeden antivírus ani iná kontrola nenašli nič. Až jeho odinštalovanie na skúšku problém vyriešilo.
Teraz používam free ExplorerPatcher a až na drobné detaily je výborný.
Na čo by si toto niekto inštaloval dobrovoľne do nového (upgradovaneho) PC ?
-
starysomar
Hardcore addict
Nie každému vyhovuje okresaný podivný spôsob ovládania a práce vo Win11.
Určite by som dal win10 nie win11, s win11 môže byť výkon počítača nižší aj o 25%-30%, čo je veľký rozdiel.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Cim, ja som prave zaznamenal mierne zvysnie vykonu po upgrade.Cesar napísal: 23 sep 2023, 17:56 Určite by som dal win10 nie win11, s win11 môže byť výkon počítača nižší aj o 25%-30%, čo je veľký rozdiel.
Cesar, znizenie vykonu pri Win11 mas niecim podlozene?
-
starysomar
Hardcore addict
To by musel mať dva úplne zhodné kompy - no tých porovnaní je v internete dosť.
...
...
Obyčajný benchmark sw, nie je to žiadna veda, na starších počítačoch nezvykol byť väčší rozdiel na novšom čo mám teraz (cpu i3-1215U, pcie4.0 nvme disk, ddr4 ram 36gb) bol rozdiel výkonu v prospech win10 veľmi veľký, okolo 25%, čo už je priepastný rozdiel.
Porovnal som dve čisté inštalácie na tom istom počítači ako dualboot, tak isto veľké oddiely, tak isto všetko aktualizované, žiadne úprvy len čisté inštalácie a komplet aktualizácie všetkého.
To, že ktoré sa spustí skôr je viac menej jedno, dávnejšie pred mnohými rokmi keď som zapol ráno počítač som si išiel spraviť kávu, pokým som si spravil a vrátil bol už počítač v použiteľnom stave a dalo sa aj tak.
Porovnal som dve čisté inštalácie na tom istom počítači ako dualboot, tak isto veľké oddiely, tak isto všetko aktualizované, žiadne úprvy len čisté inštalácie a komplet aktualizácie všetkého.
To, že ktoré sa spustí skôr je viac menej jedno, dávnejšie pred mnohými rokmi keď som zapol ráno počítač som si išiel spraviť kávu, pokým som si spravil a vrátil bol už počítač v použiteľnom stave a dalo sa aj tak.
-
starysomar
Hardcore addict
Paráda a Tebe na rozdiel od mnohých videí v YT a inde to verím 100%
Totiž asi si niekto pri zmysloch ťažko dovolí zverejniť video, dokazujúce že jedenástky sú ... čo sú. Aspoň v defaute.
Benchmark z akeho sw, Premiere Pro, Lightroom, PassMark, V-Ray, WinRAR, 7-ZIP, Blender, x.264/265?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
S tym benchmarkom sa da podvadzat v tom, ze pouzije windows 10 pred patchom na Meltdown a Spectre zranitelnostiam procesorov.
Aj preto som to spravil, lebo na cpubenchmak je pri skôre dosť veľký rozptyl, že spravím dve čisté inštalácie a porovnám si to sám.
To už nehovorím, že veľa vecí na win11 zmenili k horšiemu, je to oveľa menej praktické ako predtým.
Ale toto všetko by nebolo ešte nič, len mám ešte oveľa väčší problém, že zvyknem vypínať niektoré zbytočnosti a pri win11 mi to spôsobuje také veci, že program xy kliknem ikonu a spustenie trvá 10 minút alebo inštalácia programu čo má 10MB trvá aj 20 minút a to tak, že aj disk aj procesor aj využitie siete je na 0%, nulové zaťaženie, pri win10 sa mi toto ešte nikdy nestalo ale pri 11 veľmi často.
Už len dúfam, že do skončenia podpory na win10 dajú win11 do stavu, aby sa to aj používať ako náhrada za win10 bez väčších problémov.
Ja by som win11 nedoporučil ani môjmu nepriateľovi.
Mnohým sa ale páči pekný obrázok pozadia a len preto chcú windows 11.
To už nehovorím, že veľa vecí na win11 zmenili k horšiemu, je to oveľa menej praktické ako predtým.
Ale toto všetko by nebolo ešte nič, len mám ešte oveľa väčší problém, že zvyknem vypínať niektoré zbytočnosti a pri win11 mi to spôsobuje také veci, že program xy kliknem ikonu a spustenie trvá 10 minút alebo inštalácia programu čo má 10MB trvá aj 20 minút a to tak, že aj disk aj procesor aj využitie siete je na 0%, nulové zaťaženie, pri win10 sa mi toto ešte nikdy nestalo ale pri 11 veľmi často.
Už len dúfam, že do skončenia podpory na win10 dajú win11 do stavu, aby sa to aj používať ako náhrada za win10 bez väčších problémov.
Ja by som win11 nedoporučil ani môjmu nepriateľovi.
Mnohým sa ale páči pekný obrázok pozadia a len preto chcú windows 11.
Co take vypinas, ze ti instalacia 10MB programu trva 20 minut?