Nazdar,
chcel by so si v pc urobit windtunel, ktory by odvadzal vzduch z gpu a cpu vom zo skrine. /vid obrazok./. Myslite ze je to hovadina? Material by som chce pouzit hkavne recyklovany papier, z ktoreho su take trubicky /ako na hajzliaku/ ktory by boli nastriekane a nalakovane.
OBR.Vedla cpu by bolo nasavanie. A dole pri diskoch fan na nasavanie vzduchu . A dole nejaky fanik na usmernovanie horuceho vzduchu.
Dnes ma to napadlo a zda sa mi to ako dobry napad tak ohodnotte. K+++
Windtunel.
-
ZappBrannigan
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Windtunel.
Podľa mňa je to hlúposť. Musíš si uvedomiť, že ventilátory na GPU a ventilátory na klasických chladičoch CPU v podstate z vrchu vháňajú na GPU/CPU chladný vzduch a ten potom cez rebrovanie vychádza z boku von do okolia. Čiže Keď trubicu priložíš navrch ventilátora, vzduch sa bude vháňať dnu a nie odsávať. Svoju trubicu teda môžeš aplikovať na vháňanie chladného vzduchu priamo na CPU/GPU. Následný teplý vzduch sa rozfúka po celom okolí CPU/GPU, kde ešte stihne ochladiť aj základnú dosku, pamäte, chipset... atď. a ten následne by si mal usmerniť smerom von klasickými ventilátormi v skrini, prípadne ventilátorom na zdroji....
Pripadá mi to také divné, na čo by ti bol windtunel? To sa ti až tak prehrieva PC? Alebo nemáš čo robiť?
Každopádne, za vyskúšanie by to stálo aj keby využite bolo nulové. Myslím že lepšie je nechať vzduch v case voľne prúdiť a jedným ventilátorom ho odsávať z casu. To je môj názor ale ako hovorím za vyskúšanie by to určite stálo 
Windtunel sa na odsavanie nehodi prave kvoli tomu, co spomenul brm (teply vzduch sa rozfukava na viac stran), najefektivnejsie je pouzit windtunel na nasavanie vzduchu z miestnosti. Na CPU je to najjednoduchsie, kedze ho nemusis nijako ohybat a staci to nasavat priamo cez bocnicu. Ale je to dost pracne a ak nemas nejaku velmi vyhrevnu zostavu, tak by malo stacit pridanie 2ch ventilatorov - nasavanie v prednej casti skrine a vyfukovanie v zadnej, to ti spravi krasny prievan a vysledok by mal byt velmi podobny tomu ako ked pouzijes tunel. Samozrejme treba pouzit 12cm ventilatory kvoli znizeniu hluku.
Nakres:
Nakres:
-
ZappBrannigan
Darca
- Kontaktovať používateľa:
OK diki...ale myslim ze za vyskusanie by to stalo....mna to napadlo len kvoli tomu, pretoze ja mam predny otvor na nasavanie zatvoreny.....ale este chcem prekonzultovat ulozenie tych trubim aby som tam mal co najmenej ventilatorov na usmernovanie vzduchu
No ono je to tak, ze ked ventilator upevnis napriklad na zadnu stranu skrine a tunel k nemu pripojis bez medzier, tak ti bude stacit iba ten jeden ventilator, pretoze pri kvalitnom utesneni budes mat na konci tunela prakticky rovnaky tah ako pri ventilatore. Ale v praxi si to pri mne znamych tvaroch ventilatorov neviem velmi predstavit