WVista-časté kousání v hrách-pokus o riešenie

Informácie o software, ankety...
Andik8
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

WVista-časté kousání v hrách-pokus o riešenie

Príspevok od používateľa Andik8 »

WIndows Vista je tu,jej vylepšenie nespočívajú ako väčšina ludí tvrdí vo vzhľade a funkciách zabezpečenia (UAC,Defender,Adv.Firewall),ja osobne aj tak takéto prkotinky mám na háku ,tento systém je optimalizovaný na nový HW po všetkých stránkach a aj kernel(jadro) zaradilo opäť vyšši stupeň stability a kvality a to nieje pochyb a preto si myslým že nebude na škodu si posvietit na nasledujúci častý problém a to hranie,hovorí sa že keď chcete hrať tak isto ako na XP je vhodnejšie ak ste mali 1GB na XP tak na Viste 2GB ,áno pre tých čo ich systém nezaujíma iba setup-dvojklik a hráme je to jedno,ale ja by som chcel dokázať že netreba 2 GB ram tým že pred hraním vystrielam všetko nepotrebné do knotu ,to čo obyčajná lama nevie a neurobí a radšej dokúpi další 1GB modul
kúsanicu samozrejme spôsobuje že systém má viac obsadenú fyzickú pamäť alebo sú ovládače nedoladené,ja som sa preto rozhodol že idem skúsiť tomu prísť na kloub.Ako iste všetci vieme po spustený náročnej aplikácie na pamäť by sa mala uvoľniť do swapu a zostať v nej len najnutnejšie,ja som sa v mojom pokuse snažil aj to najnutnejšie čo tam má zostať orezať na minimum ,no a teraz k veci...Nainštaloval som originál STALKER s patchom 1.0003.
:arrow: Prvá vec čo som urobil bola aktualízácia na najnovšie drivre+directx9+zapnutie DMA+Advanced performance u diskov,po druhé som prehodil swap(systemom určovanú veľkosť ,kapacita oddielu 2GB) na samostatnú partíciu,po štvrté som vydefragmentoval aj C a SWAP D(2GB),po piate v services.msc som povypínal všetky veci okrem nezbytných pre hranie,po šieste som vypol aj všetky vylepšenia vzhľadu(optimize for performance),po siedme som cez taskmanager "vystrielal" explorer a iné zbytočnosti okrem nezbytných pre hranie , systém tak potom zaberal neuveriteľných 190 MB!(+procesy všetkých užív.).
Teraz už nič nebránilo tomu aby som pustil hru (taskmanager-spustiť!lebo nemáme pustený explorer :wink: ),hra ide hladúčko na tých istých detailoch ako na XP len s tým rozdielom že disk maká a hra sa postupne kúše ,a ja som si dal za úlohu že skúsim aj nemožné aby som prišiel na to prečo sa kúše/zatrháva keď prostriedkov pravdepodobne má dosť (cca 800Mb ram free),ved keby som na to prišiel tak to by potom išlo ako pod XP , tie zátrhy musí spôsobovať nejáká systémová neviem čo...
Ak mám pravdu povedať nechce sa mi veriť že za to môžu ovládače od grafiky ved ono to dokáže ísť hladúčko ale s tým že to pritrháva často aj menej často , verím že v tom má prsty neustála práca disku,ale neviem prečo ked pamäti by malo byť volnej dosť..

(postupne všetký moje dalšie pokusy tu zverejním)

edit:chystám sa vypnúť zvukovú kartu(dovod,občas drivre boli na kkt a pôsobovali softwarovú akceleráciu a potom bolo CPU vyťažené a aplikácia sa škubala) a monitorovanie výkonu (vysledky budu ešte dnes)

Napíšte alebo doplnte vaše skúsenosti a veci čo ste vy skúsili pre čo najlepší beh hier
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

ja som jedna z tych dvojgigovych lam, aj ked 2GB som mal este pri XP a teda nic som dodatocne nedokupoval. Je pekne ze sa snazis priskrtit system vsetkymi silami aby si si uvolnil prostriedky, avsak ked to tak zhodnotis, co sa natrapis nez to porobis aby si sa par minut mohol pohrat - nie je vyhodnejsie pri sucasnych nizkych cenach pamati dokupit si dalsi GB RAM? :) .. to nie je o tom ze ci lama/nelama, proste si myslim ze za ten komfort to stoji. 1GB na stalkera by som povazoval uz u XP za minimum, a nielen stalker ale vsetky novsie hry, takze nech sa budeme snazit orezavat vistu akokolvek, stale to nebude ono. A to ze vista je narocnejsia a vyzaduje novsi HW s odpovedajucim vyssim vykonom nez XP, je proste fakt, takze ak mi ide o hranie sa na slabsej/starsej masine, nehodim nan vistu len aby som bol IN a kracal s dobou. Po prechode na vistu som nezaznamenal nejake zadrhely zatial v nicom, takze usudzujem ze aj ked nemam supernadupanu masinku sucasnosti (aspon co sa CPU a RAM tyka), tak stale ma vista nebrzdi v ziadnych cinnostiach ktore chcem na PC vykonavat. Ak by ma este RC verzie uistili ze na to proste zostavu nemam, tak si tu vistu nenahodim aj keby mi ju davali zadara. PC ma sluzit mne.. Nie ja PC ;)

Prepac ze som sa ti nevyjadril priamo k tvojej teme, ale naozaj riesenie "priskrtim co sa da aby som sa mohol hrat" mi nepride dostatocne komfortne, preto som musel reagovat. Ale ak patris k maniakom ktori radi dokazuju veci priam nemozne, a bavi ta to, tak potom ta podporujem :) (vid napr brutal overclockerov - v reale je nemyslitelne niektore pretaktovane systemy prevadzkovat, ale ide im len o dokazanie si ze vedia vytlct viac..)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

na oboch mam nieco, tak najprv KoCi :wink: . ale iba v skratke. chcel by som reagovat na to "natrapenie". takmer kazdy, kto si s PC uz potykal, tak nieco podobne robi. vypne to co nepotrebuje, upravi spustanie toho co potrebuje...staci spomenut automatic updates :idea:
po takejto preduprave po cistej instalacii OS je potom doladenie, toho typu, co tu opisuje Andik8 otazkou minuty, max. dvoch, teda aspon pre mna. :wink:

Andik8
- DMA vyjadril si sa, ze ho mas zapnute len ak sa ides hrat. toto je ale chyba. potom vytazujes zbytocne procesor pri takych cinnostiach, ako je napalovanie, pozeranie filmov z HDD, alebo dokonca pri takom niecom ako je obycajne kopirovanie. mam taky pocit, ze pri vypnutom DMA je pomalsi aj boot OS.
- SWAP v tomto pripade to je o5 chyba. dal si ho na particiu oznacenu aka D. vlastnostou HDD je, ze (presnejsie bude pomenovanie: platne) je najrychlejsi na jeho okraji, to jest na C. disk sa formatuje od vonkajsieho okraja smerom k jeho stredu. pekne to je mozne odsledovat napr. v programe hdtune (transfer rate=rychlost citania). to iste, ale plati aj v pripade zapisu. raz darmo, fyzika nepusti :wink: . v mojom pripade cini rozdiel medzi zaciatkom a koncom HDD viac ako 25 MB/s. a ty si dal swap na pomalsiu cast HDD. :idea:

///edit: este doplnim. to s tym swapom nie je priliz velka chyba, ale dokonalejsie by bolo vratit ho s5 na C:, a nasledne pouzit nejaky swap defragmenter. niekde to tu rozoberal brm. skus pohladat.

ale inak si na spravnej ceste, len to chce cas :wink:
Andik8
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andik8 »

ano swap som dal na zaciatok HD ,dokonca driver zvuku nebol v poriadku ,,vymenil som a kusanie je este mensie :lol:
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Klayy »

pocuj, neviem co davas s tou ramkou stale v suvislosti so stalkerom
mne stalker zerie tak 350MB RAM, viac nie, system tak 500MB (vratane antiviraku a podobnych rezidentnych veci)proste vytazenie nad giga som pri stalkerovi este nemal, dokonca som mal vypnuty swap jeden cas, len potom pri black and white 2, ktore zhltlo skoro 800 MB RAM uz si ho to pytalo niekedy
mne stalker nejde na vyssich detailoch plynule, lebo na to nemam graficku, co tam chces oje*** vyhadzovanim systemovych procesov??
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Klay - ide o to ze on pise o stalkerovi na Viste :) a nie na XP
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Klayy »

KoCi napísal:Klay - ide o to ze on pise o stalkerovi na Viste :) a nie na XP
aj ja mam vistu preboha
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

konkretne ladenie tejto hry najdete tu: http://www.tweakguides.com/STALKER_1.html
Napísať odpoveď