začiatky na gitare

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
[email protected]
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

začiatky na gitare

Príspevok od používateľa [email protected] »

Tak, čo by ste mi radili?? Ako na to?? Už som si aj posťahoval nejaké tie videjka, ako držať akordy a tak, lebo z papierov sa to myslím až tak dobre nedá. Treba to aj vidieť. Našiel som si aj nejaké tie v pohode stránky ako

Kód: Vybrať všetko

www.guitartricks.com

www.nextlevelguitar.com

http://guitar.about.com/
Sú tam v pohode veci, hlavne videjka a tak, len sa treba zaregistrovať a na mesiac to stojí asi 800SKK :-( Ale niektoré sú aj sprístupnené :smt023 Hrať by som sa chcel naučiť na akustickej, viac sa mi páči jej zvuk. Ako ste vy začínali?? Niekto vás učil, kamoš, oco, ...?? Hudobnú školu neriešim :-)
Fall
Medium Star
Medium Star

Re: začiatky na gitare

Príspevok od používateľa Fall »

[email protected] napísal:Tak, čo by ste mi radili?? Ako na to?? Už som si aj posťahoval nejaké tie videjka, ako držať akordy a tak, lebo z papierov sa to myslím až tak dobre nedá. Treba to aj vidieť. Našiel som si aj nejaké tie v pohode stránky ako

www.guitartricks.com

www.nextlevelguitar.com

http://guitar.about.com/
Sú tam v pohode veci, hlavne videjka a tak, len sa treba zaregistrovať a na mesiac to stojí asi 800SKK :-( Ale niektoré sú aj sprístupnené :smt023 Hrať by som sa chcel naučiť na akustickej, viac sa mi páči jej zvuk. Ako ste vy začínali?? Niekto vás učil, kamoš, oco, ...?? Hudobnú školu neriešim :-)
najlepsi je sukromny ucitel, nic nie je lepsie ako individualny pristup, ked ucitel vidi, co robis zle a opravuje ta, mnohonasobne lepsie ako rozne internetove skoly
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

Ak sa chces nejak seriozne naucit hrat a neriesis hudobnu skolu tak to je velka chyba... zo ZUSiek uz vysli ini majstri :) no ale ak chces predsa hrat len na amaterskej urovni tak potom bud ak mas peniaze ris toho sukromneho ucitela coale casto nie je lacna zalezitost... podla mna je najlepsou alternativou ist predsa do ZUSky a tam pokecat s ucitelom o tom comu by si sa chcel venovat a potom ta bude viac ucit taky typ veci... a bez nejakych zakladov teorie to tiez nepojde ak samozrejme nechces hrat len nejake tramske odrhovacky pri ohniku :smt006

edit/ Ja som do ZUSky nechodil a doteraz lutujem ze som sa tam neprihlasil ked som s gitarou pred siedmymi rokmi zacinal. Akoze dost som sa zvladol naucit aj sam vratane teorie ale ked si predstavim aky by som bol keby som chodil do ZUS :?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

trampske odrhovacky pri ohniku...som sa pekne zasmial... (ale v dobrom :) )
fakt skus zusku (sam som ju presiel a stoji za to) no a na videjka ZABUDNI. Akordy sa naucis prave z papierov a tvrdym treningom ze si sadnes a budes hrat furt dokola. V zuske povedz ucotelovi co chces hrat a nejak sa dohodnite (aby ta neucil klasiku ak o nu nemas zajem a pod...) drzim ti palce, ak pridu neuspechy, nevzdavaj to.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

jj ser na videjka a onlinelessons...
pri gitare plati ze vzdy je lepsie raz vidiet "lajf" ako vidiet milion videii...
ja som uz daky ten patek v zuske a ked si aj pozrem nejaku lesson z youtube tak to pre mna nejaky velky vyznam nema vacsinou je to po anglicky, s tym by problem nebol celkom chapem ale je to take nezive neviem .. : (
...videjka ta nenaucia hrat ; )

bizzy: u nas na zuske je aj studium pre dospelych/ pracujucich taze vek by nemal byt problem :)
bizzy
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bizzy »

je urcena nejaka vekova kategoria pre ZUS, kolko je max. ?
[email protected]
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

hmm ... tak neviem, ja by som s tou UŠ nezačínal, neviem, či by som na ňu mal čas. Študujem totiž na VŠ. Asi to budem najskôr riešiť cez kamošov. Tí už nejaké skúsenosti s gitarou majú :-) A ohľadom tých videí, no neviem, ale celkom sa tie akordy dajú naučiť podľa nich, aspoň sa mi to zdalo.

ByTheWay// Čo robí gitaristu dobrým gitaristom?? To či vie všetky akordy, taby?? To či má rytmus v ruke??

ByTheWay2// Koľko by som musel cvičiť aby som vedel toto?? :D
Andy McKee - Drifting
Fall
Medium Star
Medium Star

[email protected] napísal:hmm ... tak neviem, ja by som s tou UŠ nezačínal, neviem, či by som na ňu mal čas. Študujem totiž na VŠ. Asi to budem najskôr riešiť cez kamošov. Tí už nejaké skúsenosti s gitarou majú :-) A ohľadom tých videí, no neviem, ale celkom sa tie akordy dajú naučiť podľa nich, aspoň sa mi to zdalo.

ByTheWay// Čo robí gitaristu dobrým gitaristom?? To či vie všetky akordy, taby?? To či má rytmus v ruke??

ByTheWay2// Koľko by som musel cvičiť aby som vedel toto?? :D
Andy McKee - Drifting
nejde o to naucit sa na spamat niekolko akordov, ale naucit sa ako sa vytvaraju a to sa da len s teoriou a dobrym gitarisotm robi gitaristu s casti sluch(aspon relativny) s casti rytmus(ten sa da cvicit) ale hlavne feeling, treba hru vediet precitit

2, kolko? velmi vela, netrufam si ohadnut, iked naucit sa to, by sa dalo pomalym drilom ale vymysliet take neico nato treba roky a roky prace "s hudbou" a hlavne uz spominany feeling
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

[email protected] napísal:ByTheWay// Čo robí gitaristu dobrým gitaristom?? To či vie všetky akordy, taby?? To či má rytmus v ruke??
to ze chce, a ze ho to bavi :)
Fall
Medium Star
Medium Star

jamess napísal:to ze chce, a ze ho to bavi :)
keby si vedel kolko je gitaristov co chcu a bbavi ich to a ani zdaleka nedosahuju ani minimum jeho kvalit
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

[email protected] napísal:ByTheWay// Čo robí gitaristu dobrým gitaristom?? To či vie všetky akordy, taby?? To či má rytmus v ruke??
Hlavne musí mať hudobný sluh. Potom ho to musí baviť. A nakoniec - cvičenie, cvičenie, cvičenie. Učíš sa stále a hranice neexistujú. To ti povedia aj najväčší gitaroví virtuózi.
Veľa šťastia pri hraní na gitare. Ja som sa zasekol pri tých "trampských odrhovačkách pri ohníku" :D :smt035
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

Fall napísal:keby si vedel kolko je gitaristov co chcu a bbavi ich to a ani zdaleka nedosahuju ani minimum jeho kvalit
tu ide skor o ten pocit, v 50 rokoch neboli super shredderi a tiez boli dobri blues gitaristi :)
Fall
Medium Star
Medium Star

jamess napísal:tu ide skor o ten pocit, v 50 rokoch neboli super shredderi a tiez boli dobri blues gitaristi :)
nemusi to byt shredder, dobry gitarista podla mna zdaleka nie je shredder, taky slash alebo page, podla mna strci vsetkych dnesnych shredderov do vrecka, ale ide skor o ten "feeling"
JaJeNiektoIny napísal:Hlavne musí mať hudobný sluh. Potom ho to musí baviť. A nakoniec - cvičenie, cvičenie, cvičenie. Učíš sa stále a hranice neexistujú. To ti povedia aj najväčší gitaroví virtuózi.
Veľa šťastia pri hraní na gitare. Ja som sa zasekol pri tých "trampských odrhovačkách pri ohníku" :D :smt035
hudobny sluch staci relativny, ak sa nadrti intervali a stupnice do isteho stadia ho vazne nebude potrebovat, sluch je v praxi pouzitelny len pri nepripravenej improvizacii(myslim absolutny) pokial nie je hluchy jak poleno a nejaky realitivny sluch ma, ze pocuje ked nastane disharmonia, tak mu to staci a okrem toho, sluch sa da rozviat
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Miestami už skúsenejší muzikant vie ako tak odhadnúť, keď chce zahrať nejaký tón za práve zahraným tónom (v nejakom precítenejšom sóle), či tam stúhne terciu malú alebo veľkú; nepotrebuje vedieť, aký presne tón zahrá (či je to G alebo G#), či je skutočne v stupnici - stačí, že vie, ako má znieť, vie kde ho na hmatníku chytí (prsty až automatizovane skĺzajú do danej polohy); hodí ho tam (do melódie sóla), lebo vie, že mu zapasuje.

Dalo by sa tejto procedúre hovoriť aj "hranie srdcom" (podľa mňa). A je potrebná určitá dávka hudobného sluchu.
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

fikus-kukis napísal:Miestami už skúsenejší muzikant vie ako tak odhadnúť, keď chce zahrať nejaký tón za práve zahraným tónom (v nejakom precítenejšom sóle), či tam stúhne terciu malú alebo veľkú; nepotrebuje vedieť, aký presne tón zahrá (či je to G alebo G#), či je skutočne v stupnici - stačí, že vie, ako má znieť, vie kde ho na hmatníku chytí (prsty až automatizovane skĺzajú do danej polohy); hodí ho tam (do melódie sóla), lebo vie, že mu zapasuje.

Dalo by sa tejto procedúre hovoriť aj "hranie srdcom" (podľa mňa). A je potrebná určitá dávka hudobného sluchu.
Pri takomto hraní ale človek už musí mať perfektne zvládnuté stupnice aby mal celý ten proces vytvárania melodie akýsi automatizovaný a potom to uz ide samo :) A samozrejme je dôležitý aj feeling ktorý vonkoncom nemusí mať každý :wink:
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Vesper napísal:Pri takomto hraní ale človek už musí mať perfektne zvládnuté stupnice
Keď má dobrý hudobný sluch a cit pre hudbu, tak podľa mňa nemusí.
Fall
Medium Star
Medium Star

fikus-kukis napísal:Keď má dobrý hudobný sluch a cit pre hudbu, tak podľa mňa nemusí.
tak to sa velmi mylis, musi, kedze to, ze vie kde sa ktory ton nachadza vychadza s ovladnutia stupnic, kedze vsetky harmonie a melodie vychadzaju zo stupnic a ked nevie kde aka stupnica je a nevyzna sa na hmatniku tak mu je sluch uplne nanic lebo bude akurat tapat ci ten ton ktory ide zahrat je ten spravny
[email protected]
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Je tu niekto, čo sa učil u kamošov?? Aké máte s tým skúsenosti
Balian1186
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Balian1186 »

Ja som sa učil sám už sú to roky, ale môžem ti povedať, že vždy je dobré mať pri sebe niekoho skúsenejšieho, kto ťa povedie tým správnym smerom. No pokiaľ je ten kamoš v tom ozaj dobrý, tak ja problém nevidím, ono ja som po pár rokoch prišiel na to, že keby som mal učiteľa, bol by som v hraní lepší. Ale chce to hlavne chcieť a veľa sa tomu trénovať, ak ťa to baví.
A neviem ako vy,ale mne robilo najväčšie problémy spievať popri vybrnkavaní skladby, proste na toto veľa ľudí nemá
pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

[email protected] napísal:Je tu niekto, čo sa učil u kamošov?? Aké máte s tým skúsenosti
napriklad ja.
kupil som si gitaru (elektriku) a ucim sa formou samouk+kamarati.myslim ze sa do v pohode da a aj nejaky gitaristi mi hovorili ze ked si samouk nie je to vobec take zle len ti treba viac drilovat a vacsiu trpezlivost ale vytvoris si vlastny unikatny styl ktory ti mozno budu ostatny zavidiet.
no s5 k teme.ja sa ucim za pomoci stranky www.gitarista.sk - precitaj si vsetky clanky,nauc sa stupnice,mody,pentatoniku,cvic rozne cvicenai co su tam a v neposledom rade prebrowsuj forum.dost zaujmave veci sa tam dozvies.dalej som sa ucil kadejako sam a zopar lekcii od kamarata,dost dobreho gitaristu,ktoreho tymto pozdravujem (DIKI KUBO) .

P.S.:kamarate ti vravim ze lepsi konicek ako gitaru si si nemohol vybrat.a ak este k tomu bude elektricka tak je to parada.podma mojho skromneho nazoru je elektrika ovela lepsia vec.hraje sa na nej lahsie (mne urcite) a pomocov roznych technik,pomocok a aparatury sa daju vytvarat neobmedzene vela roznych zvukov
Napísať odpoveď