stávalo sa mi to pred pár rokmi, potom bol pokoj a dnes zas. Veľmi ťažko sa to opisuje, ale približne: z ničoho nič "prestávate videť", napr. čítate text, a už ďalej neviete čítať, lebo tie slová, na ktoré sa pozeráte nevidíte, alebo sa pozeráte na človeka, a zrazu mu nevidíte nos. Akoby na oku vznikli nejaké body, cez ktoré nevnímate obraz ( nie nevidím "čierno" ale mozog nejako dotvorí ten obraz aby splýval, napr. ak čítam tak ako keby tam tie slová neboli, len čistý papier). Postupne sa tie body zvačšujú a pribúdajú nové. Potom to prejde do druhej fázy (toto neviem ako by som vysvetlil), ale v podstate akoby tie body (resp. nepravidelné útvary) blikali. No a nakoniec, keď to prechádzalo do normálu (vracalo sa videnie) tak ma vždy neskutočne bolela hlava. Celé to môže trvať tak 30-60min, ale bolesť hlavy ostáva, kým sa nevyspím (stačí aj hodinový spánok).
tiez som to mal viac krat je to asi ocna migrena.
a zakal sklovca mam odmalicka, ale nie je to az tak vyrazne ako na fotke co je tu.
stávalo sa mi to pred pár rokmi, potom bol pokoj a dnes zas. Veľmi ťažko sa to opisuje, ale približne: z ničoho nič "prestávate videť", napr. čítate text, a už ďalej neviete čítať, lebo tie slová, na ktoré sa pozeráte nevidíte, alebo sa pozeráte na človeka, a zrazu mu nevidíte nos. Akoby na oku vznikli nejaké body, cez ktoré nevnímate obraz ( nie nevidím "čierno" ale mozog nejako dotvorí ten obraz aby splýval, napr. ak čítam tak ako keby tam tie slová neboli, len čistý papier). Postupne sa tie body zvačšujú a pribúdajú nové. Potom to prejde do druhej fázy (toto neviem ako by som vysvetlil), ale v podstate akoby tie body (resp. nepravidelné útvary) blikali. No a nakoniec, keď to prechádzalo do normálu (vracalo sa videnie) tak ma vždy neskutočne bolela hlava. Celé to môže trvať tak 30-60min, ale bolesť hlavy ostáva, kým sa nevyspím (stačí aj hodinový spánok).
presne to co opisujes mavam aj ja niekedy sa to neobjavy polroka a niekedy to mam aj 2x behom mesiaca ale na to co to sposobuje/vyvolava som neprisiel aj ked sa mi zda ze to zelazi od stresu prip. vytazenia v praci- nie manualneho ale ked musim vela rozmyslat/sustredovat sa na nejaky problem/y a jeho urychlene riesenie, taktiez mam aj tie zákalky a od ocneho mam rovnaku odpoved ako par ludi tu - "treba si zviknut dnes to ma vraj kazdy druhy mlady clovek"
chalani a ziadna ocna/ocny vam neporadili nejake prostriedky na zlepsenie stavu? viem, ze inak ako operacne sa to odstranit neda ale aj tak ci nahodou....
Podobne priznaky mavam aj ja tak raz az dva krat za rok. Postupne sa mi zvacsuje ten flak pred ocami a polovicu zorneho pola vobec nevidim, ako by som nevidel na jedno oko. Ale ked si zakryjem jedno oko tak stale vidim len tu polovicu. Pocas toho jak sa flaky zvacsuju tak som akoby v takom utlme, vobec ma neboli hlava citim sa uplne normalne, ale ked uz vidim len malu cast zorneho pola tak sa spusti neskutocna bolest hlavy ktora sa neda nijak zastavit, iba tym spankom ako si pisal. Po spanku je zrazu vsetko OK.
Myslim si ze to je reakcia tela na pretazenie. Stava sa mi to ked sedim vela pred PC. Pravdepodobne za to moze unava oci spojena s nejakou psychyckou zatazou.
Máte vyskúšaný nejaký produkt/kvapky ktoré by tento vizuálny problém aspoň trošku zlepšili, na forách čítam, že to majú veľmi mladí ľudia okolo 14-16 rokov čo je dosť zvláštne kedže napríklad ľudia po 60+ s týmto problémom netrpia....
Začínam sa prikláňať k názoru, že zakalený sklovec je len doktormi vyfabulovaný stav, lebo nevedia presnú príčinu. Podľa mňa to môžu byť aj parazity, s ktorými sa stretávame počas celého života.