Zákon o ochrane nefajčiarov
Fabo,
pod toto sa podpisujem aj ja.......
Len by som ešte dodal, s tými barmi je to tak......... Nech sa v nich fajčí, nie je problém....... ALE nech je tam aj dostatočne silná vzduchotechnika, ktorá si už s dymom poradí...... Vo viacerých podnikoch na západ od nás som toto videl a veľmi sa mi pozdávalo, že síce som fajčil, ale na vzdialenosť menej ako jedného metra nebolo už vôbec cítiť žiadny dym........
Len by som ešte dodal, s tými barmi je to tak......... Nech sa v nich fajčí, nie je problém....... ALE nech je tam aj dostatočne silná vzduchotechnika, ktorá si už s dymom poradí...... Vo viacerých podnikoch na západ od nás som toto videl a veľmi sa mi pozdávalo, že síce som fajčil, ale na vzdialenosť menej ako jedného metra nebolo už vôbec cítiť žiadny dym........
hm, proste v tejto teme je jasne, ze fajciari budu zastavat nazor, aby sa nefajciari prisposobili a isli sa nadychat, alebo inde...a takisto zasa nefajciari budu za totalny zakaz fajcenia.
LENZE: Nefajcenim nikomu zdravotne problemy nemozem sposobit, rovnako ani silnou vonavkou, ako tu niekto spominal..., ak vadi, tak fajn, mame iny vkus..., ale tazko s tym zamorim cely podnik.
Ako som ale pisal vyssie, v podnikoch sa to od noveho roku konecne zlepsilo..., zavedenie nefajc. zon pomohlo a uz ma nestipu oci z tolkeho dymu a nepotrebujem sa kazdu chvilu chodit nadychavat von cerstveho vzduchu a mozem sa venovat tomu, kvoli comu som do podniku prisiel, bez toho, aby som si nicil svoje zdravie a musel sa prisposobovat.
Co najviac neznasam su fajciari fajciaci na zachodkoch vo vlaku, ked je cela vlakova suprava nefajciarska. To je vazne taky problem tych par hodin vydrzat bez cigarety? Myslim si, ze poniektori sprievodcovia nad tym az prilis privieraju oci... Stalo sa mi snad len 2x, ze som videl, ako to sprievodca pokutuje a to chodim vlakom v priemere kazde tri tyzdne Zilina-Praha a spat. Najhorsie to je, ked je plny vlak..., ludia este aj postavaju v ulickach; na toalety sa uz tak caka a nejaky egoisticky fajciar si tam dojde zapalit..., trci tam 10minut, kym si v klude vyfajci cigaretku, vyjde stade smradlavy jak pajzel 5.cenovej kategorie a ist po nom na toaletu znamena, ze tak budete smrdiet aj vy. Pokuty za porusenie zakazu fajcenia by sa mali zvysit a kontrola by sa mala sprisnit.
LENZE: Nefajcenim nikomu zdravotne problemy nemozem sposobit, rovnako ani silnou vonavkou, ako tu niekto spominal..., ak vadi, tak fajn, mame iny vkus..., ale tazko s tym zamorim cely podnik.
Ako som ale pisal vyssie, v podnikoch sa to od noveho roku konecne zlepsilo..., zavedenie nefajc. zon pomohlo a uz ma nestipu oci z tolkeho dymu a nepotrebujem sa kazdu chvilu chodit nadychavat von cerstveho vzduchu a mozem sa venovat tomu, kvoli comu som do podniku prisiel, bez toho, aby som si nicil svoje zdravie a musel sa prisposobovat.
Co najviac neznasam su fajciari fajciaci na zachodkoch vo vlaku, ked je cela vlakova suprava nefajciarska. To je vazne taky problem tych par hodin vydrzat bez cigarety? Myslim si, ze poniektori sprievodcovia nad tym az prilis privieraju oci... Stalo sa mi snad len 2x, ze som videl, ako to sprievodca pokutuje a to chodim vlakom v priemere kazde tri tyzdne Zilina-Praha a spat. Najhorsie to je, ked je plny vlak..., ludia este aj postavaju v ulickach; na toalety sa uz tak caka a nejaky egoisticky fajciar si tam dojde zapalit..., trci tam 10minut, kym si v klude vyfajci cigaretku, vyjde stade smradlavy jak pajzel 5.cenovej kategorie a ist po nom na toaletu znamena, ze tak budete smrdiet aj vy. Pokuty za porusenie zakazu fajcenia by sa mali zvysit a kontrola by sa mala sprisnit.
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Fabo, pred chvíľou som ti dal K+ za jeden tvoj príspevok, ale tento si karmu fakt nezaslúži. Môžno závislosť má na teba nejaký vplyv...
Okrem toho, nefajčiari sú znevýhodnení, keď nemôžu ísť do žiadneho podniku bez toho, aby pasívne fajčili a ničili si zdravie.
Tak, ako je to teraz, vlastne obmedzujeme nefajčiarov, ktorých je v krajine väčšina. Ak by sa zaviedol zákaz, tak by sme obmedzovali fajčiarov, ktorých je menšina. Tak čo je lepšie?
Napríklad minule sme išli s frajerkou do pizzerie, ktorá síce má miestnosť pre nefajčiarov, ale strašne malú a bola obsadená. Ak sme sa chceli najesť, tak sme boli nútení sadnúť si k stolu v miestnosti v ktorej sa fajčilo a nebolo to práve príjemné. Ale podľa teba sme radšej mali ísť inde, áno? Takto vyzerá vaša tolerancia...
A Pinhead, áno, keby tam bola dobrá ventilácia vzduchu, tak by to tiež mohlo byť riešenie. Škoda, že len veľmi málo podnikov by bolo ochotných také niečo spraviť.
Nemôžeš porovnávať fajčenie so zlou voňavkou, alebo so smradľavým človekom, pretože cigaretový dym, okrem toho, že smrdí aj škodí zdraviu.Fabo napísal:Mne tiez vadi ked sa niekto nastrieka otrasnou vonavkou tak, ze ho citit na 20 metrov. Ale zakazat mu to nemozem. Alebo ked niekto pre zmenu nepouzije nic a este k tomu prisiel do kontaktu s vodou naposledy minuly mesiac.
Ja tolerujem, že fajčíš, ale ako mám tolerovať, ak tým budeš obmedzovať ostatných ľudí (nefajčiarov)? Predstav si príklad, že je v krčme skupinka ľudí, nefajčiarov a nikto iný. Potom príde druhá skupina, fajčiari a celú krčmu vydymia. Oni sa vyhovoria na to, že čo nie je zakázané, to je povolené. Ale myslíš si, že tolerujú nefajčiarov?Fabo napísal:A tolerancia nefajciarov k fajciarom je kde? Asi tam kde je tolerancia slovenskych hispancov k zvysku obyvatelstva.
Okrem toho, nefajčiari sú znevýhodnení, keď nemôžu ísť do žiadneho podniku bez toho, aby pasívne fajčili a ničili si zdravie.
Tak, ako je to teraz, vlastne obmedzujeme nefajčiarov, ktorých je v krajine väčšina. Ak by sa zaviedol zákaz, tak by sme obmedzovali fajčiarov, ktorých je menšina. Tak čo je lepšie?
V reštaurácii pri jedle to vhodné je? Alebo v iných podnikoch?Fabo napísal:A nechcem obmedzovat niekoho tam, kde to nie je vhodne, napr. v pristresku na zastavke MHD.
Napríklad minule sme išli s frajerkou do pizzerie, ktorá síce má miestnosť pre nefajčiarov, ale strašne malú a bola obsadená. Ak sme sa chceli najesť, tak sme boli nútení sadnúť si k stolu v miestnosti v ktorej sa fajčilo a nebolo to práve príjemné. Ale podľa teba sme radšej mali ísť inde, áno? Takto vyzerá vaša tolerancia...
Ako to myslíš? Napríklad, že po každej hodine strávenej v zafajčených priestoroch mám ísť na chvíľu na čerstvý vzduch? To hádam ani nemyslíš vážne. Asi nechápeš s čím majú problém nefajčiari.Fabo napísal:Co vam brani ist sa nadychat von? Sam som fajciar a nerobi mi najmensi problem vybehnut kazdu hodinku pocas akcie z klubu von sa nadychat, tak preco by to malo robit problem vam.
A Pinhead, áno, keby tam bola dobrá ventilácia vzduchu, tak by to tiež mohlo byť riešenie. Škoda, že len veľmi málo podnikov by bolo ochotných také niečo spraviť.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Mozno ma a mozno nema... ale nepozorujem na sebe priznaky tazkej zavislosti.JaJeNiektoIny napísal: Môžno závislosť má na teba nejaký vplyv...
Mas pravdu. Toto sa tyka skor tych, ktori sa tu vyjadrovali ze ako citi z fajciarov dym.JaJeNiektoIny napísal: Nemôžeš porovnávať fajčenie so zlou voňavkou, alebo so smradľavým človekom, pretože cigaretový dym, okrem toho, že smrdí aj škodí zdraviu.
Skupina fajciarov urcite vedela ze navstevuje fajciarsky podnik, teda mali ocakavat, ze tam bude dym.JaJeNiektoIny napísal: Ja tolerujem, že fajčíš, ale ako mám tolerovať, ak tým budeš obmedzovať ostatných ľudí (nefajčiarov)? Predstav si príklad, že je v krčme skupinka ľudí, nefajčiarov a nikto iný. Potom príde druhá skupina, fajčiari a celú krčmu vydymia. Oni sa vyhovoria na to, že čo nie je zakázané, to je povolené. Ale myslíš si, že tolerujú nefajčiarov?
Nechapem preco by nemohli ist nefajciari do nejakeho podniku bez toho, aby pasivne fajcili a nicili si zdravie. Existuju predsa podniky s dobre odvetranou stavebne oddelenou nefajciarskou castou. Existuju aj podniky celkom nefajciarske. Ak taky podnik neexistuje v tvojom okoli, prosim, vypracuj zamer, zober si uver, otvor podnik a spropaguj. Urcite sa najde vela nefajciarov, ktori tvoj podnik budu z tohoto dovodu oblubovat. Zarobis majland.JaJeNiektoIny napísal: Okrem toho, nefajčiari sú znevýhodnení, keď nemôžu ísť do žiadneho podniku bez toho, aby pasívne fajčili a ničili si zdravie.
pozn. nehladat ironiu, myslim to vazne
V momentalnej situacii nic nebrani prevadzkovatelovi zariadenia zakazat v priestore zariadenia fajcenie. Pre normalnych ludi je dostatocnou zabranou fajcenia absencia popolnika, na toaletach mozu byt namontovane senzory. Ak sa niekto rozhodne zapalit si ajtak, moze ho vykazat a uz nikdy nepustit dnu.JaJeNiektoIny napísal: Tak, ako je to teraz, vlastne obmedzujeme nefajčiarov, ktorých je v krajine väčšina. Ak by sa zaviedol zákaz, tak by sme obmedzovali fajčiarov, ktorých je menšina. Tak čo je lepšie?
Ergo, fajciari nie su diskriminovani.
Ak ma niekto pri rovnakom stole prave jedlo a konzumuje ho, alebo ma na stole jedlo niekto vo vzdialenosti takej, ze by mu mohol dym vadit, nie je to vhodne a nezapalim si. Co myslis v "inych podnikoch"?JaJeNiektoIny napísal: V reštaurácii pri jedle to vhodné je? Alebo v iných podnikoch?
Nic vam nebranilo pockat, kym sa uvolni miesto, alebo ist inde. Takisto ak by bolo obsadene vo fajciarskej casti, fajciar pride o cast svojho komfortu a ma presne tie iste moznosti - pockat kym sa uvolni miesto alebo ist inam. Ale podla teba mu maju jeho cigaretu radsej zakazat uplne, ano? Takto zas vyzera vasa tolerancia...JaJeNiektoIny napísal: Napríklad minule sme išli s frajerkou do pizzerie, ktorá síce má miestnosť pre nefajčiarov, ale strašne malú a bola obsadená. Ak sme sa chceli najesť, tak sme boli nútení sadnúť si k stolu v miestnosti v ktorej sa fajčilo a nebolo to práve príjemné. Ale podľa teba sme radšej mali ísť inde, áno? Takto vyzerá vaša tolerancia...
Mozno mas pravdu, asi nechapem. Ale myslim, ze chapem preco sa nemozeme dohodnut.JaJeNiektoIny napísal: Ako to myslíš? Napríklad, že po každej hodine strávenej v zafajčených priestoroch mám ísť na chvíľu na čerstvý vzduch? To hádam ani nemyslíš vážne. Asi nechápeš s čím majú problém nefajčiari.
Ty vychadzas z toho, ze ak nie je zakonom zakazane fajcit, tak sa fajci vsade, alebo aspon takmer vsade.
Ja vychadzam z toho, ze mozu existovat, a existuju, podniky, kde sa nefajci vobec, alebo je kvalitne oddelena fajciarska cast od nefajciarskej.
Ak ich je nedostatok, nie je to problem zakonov, ale problem trhu, ktory sa da napravit velmi lahko - zvysenym dopytom po nefajciarskych baroch a restauraciach. Ale snaha o riesenie zakonom, by bol imo navrat k praktikam centralne planovaneho hospodarstva, v ktorom sa tiez preferovala jedna skupina obyvatelstva. A to predsa nechceme, nie?
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
A nie je to tak? Určite sú aj ďalší ľudia ako ty, ktorí aspoň z časti tolerujú nefajčiarov a nezapália si pri nich keď jedia pri vedľajšom stole, alebo keď sú v blízkosti ľudí čo čakajú na autobus. Ale zákon je tu pre tých, ktorí nie sú tolerantní a zapália si hocikde kde nie je zákaz. A je jedno, či ich je väčšina, alebo menšina, nejakí sa nájdu vždy.Fabo napísal:Ty vychadzas z toho, ze ak nie je zakonom zakazane fajcit, tak sa fajci vsade, alebo aspon takmer vsade.
Ale iste to nie je tak vo všetkých mestách a dedinách.Fabo napísal:Ja vychadzam z toho, ze mozu existovat, a existuju, podniky, kde sa nefajci vobec, alebo je kvalitne oddelena fajciarska cast od nefajciarskej.
Teoreticky by to trh mohol vyriešiť tak ako si povedal. No nebude to platiť všade, pretože nie všade je trh tak dobrý ako napríklad vo veľkých mestách a ľudia sa nerozhodujú do ktorého podniku pôjdu len na základe zákazu/povolenia fajčenia. A tam kde trh "nedovolí" vytvorenie nefajčiarskeho podniku budú nefajčiari znevýhodnení.Fabo napísal:Ak ich je nedostatok, nie je to problem zakonov, ale problem trhu, ktory sa da napravit velmi lahko - zvysenym dopytom po nefajciarskych baroch a restauraciach.
Podľa mňa by to bola snaha o ochranu nefajčiarov.Fabo napísal:Ale snaha o riesenie zakonom, by bol imo navrat k praktikam centralne planovaneho hospodarstva, v ktorom sa tiez preferovala jedna skupina obyvatelstva.
//
Ja som to ani nebral ako iróniu. Dokonca nad tým už dlhšie rozmýšľamFabo napísal:Existuju aj podniky celkom nefajciarske. Ak taky podnik neexistuje v tvojom okoli, prosim, vypracuj zamer, zober si uver, otvor podnik a spropaguj. Urcite sa najde vela nefajciarov, ktori tvoj podnik budu z tohoto dovodu oblubovat. Zarobis majland.
tak takPinhead napísal:Fabo,
-
Fabo
Hardcore addict
Tým ale trestáš aj/hlavne (podľa podielu) tých slušných. A to smrdí princípom kolektívnej viny, čo nie je dobré.JaJeNiektoIny napísal: Ale zákon je tu pre tých, ktorí nie sú tolerantní a zapália si hocikde kde nie je zákaz. A je jedno, či ich je väčšina, alebo menšina, nejakí sa nájdu vždy.
Neber to teraz tak, že si myslím, že trh je všeliek na všetko, to je hlúposť, ale ak si nefajčiari nedokážu vybudovať pozíciu dostatočne silnú na to, aby boli považovaní za kúpnu silu dostatočne veľkú, aby ich podniky preferovali, myslíš že si zaslúžia násilne vyvolané preferencie? Väčšina ľudí je pravdepodobne nefajčiarska, tak prečo je potom absolútna prevaha fajčiarskych podnikov?JaJeNiektoIny napísal:Teoreticky by to trh mohol vyriešiť tak ako si povedal. No nebude to platiť všade, pretože nie všade je trh tak dobrý ako napríklad vo veľkých mestách a ľudia sa nerozhodujú do ktorého podniku pôjdu len na základe zákazu/povolenia fajčenia. A tam kde trh "nedovolí" vytvorenie nefajčiarskeho podniku budú nefajčiari znevýhodnení.
No, je skutočne? Obec, kde žijem je dedina s približne 1300 obyvateľmi. Približne 300 z nich obýva novovybudovanú časť s viacmenej vilovou zástavbou, ktorá je vysoko cenená. V obci sa nachádzajú 4 podniky ponúkajúce pohostinské služby.
Prvým je penzión s reštauráciou, vnútorná kapacita približne 35 osôb v hlavnej časti, ktorá je síce fajčiarska, ale má výbornú vzduchotechniku, takže necítiť dym z vedľajšieho stola. Ďalej je k dispozícii salónik, ktorý je nefajčiarsky a ak nie je rezervovaný, je k dispozícii bežným hosťom.
Niekoľko desiatok vonkajších sedadiel ponúka v teplom počasí ďalšiu možnosť posedenia bez dymu, a to aj v daždi, keďže sú zastrešené.
Druhý podnik je pizzeria. Ceny sú priemerné, až mierne nižšie než bežná pizzeria v Košiciach. Kapacitne je na tom zatiaľ dosť slabo, zatiaľ len asi 16-18 nefajčiarských miest, ale je otvorená krátko, a ráta sa s rozšírením a vonkajším sedením.
Ostávajú dve krčmy, z ktorých jedna je klasická dedinská štvrtá cenová, tzn veľké pivo za dvacku, borovička za 17 a aróma marsiek.
Druhá je už na relatívne dobrej úrovni, v chladnom období však je problém so zafajčenosťou. V lete sa opäť ponúka sedenie vonku. Má aj salónik, ten je však od hlavnej časti oddelený len dverami a je pravdepodobne tiež fajčiarsky.
Teda z troch podnikov do ktorých by si mohol chcieť ísť je jeden nefajčiarsky, jeden dobre ventilovaný so stavebne a kvalitne oddelenou nefajčiarskou časťou a len jeden fajčiarsky, avšak s možnosťou aspoň v lete sa vyhnúť zadymeniu (obsluhuje sa aj vonku, max. si objednáš prvú objednávku dnu na bare).
O teba som sa ani neobával.JaJeNiektoIny napísal:Ja som to ani nebral ako iróniu. Dokonca nad tým už dlhšie rozmýšľam
//autoeditácia príspevku ( 01 Feb 2009, 2:24 )
Este som zabudol na toto zareagovat
S tymto suhlasim v plnom zneni. Prostriedok verejnej hromadnej dopravy ako napr. vagon vlaku nie je vhodny priestor na fajcenie a teda tam fajcit nebudem... a bud chvilu vydrzim, kym nebude vlak stat v nejakej stanici, kedy sa da v pohode vyskocit z dveri a zapalit si hned tam... keby ma vlak odist, pride sprievodca zavriet dvere a ja zahodim a nastupim, ide sa dalej no problem. Alebo aspon fajcit na plate medzi dvoma vagonmi, aj ked to sa asi u nas neda. Na Ukrajine som tak fajcil.johny_sk napísal:Co najviac neznasam su fajciari fajciaci na zachodkoch vo vlaku, ked je cela vlakova suprava nefajciarska. To je vazne taky problem tych par hodin vydrzat bez cigarety? Myslim si, ze poniektori sprievodcovia nad tym az prilis privieraju oci... Stalo sa mi snad len 2x, ze som videl, ako to sprievodca pokutuje a to chodim vlakom v priemere kazde tri tyzdne Zilina-Praha a spat. Najhorsie to je, ked je plny vlak..., ludia este aj postavaju v ulickach; na toalety sa uz tak caka a nejaky egoisticky fajciar si tam dojde zapalit..., trci tam 10minut, kym si v klude vyfajci cigaretku, vyjde stade smradlavy jak pajzel 5.cenovej kategorie a ist po nom na toaletu znamena, ze tak budete smrdiet aj vy. Pokuty za porusenie zakazu fajcenia by sa mali zvysit a kontrola by sa mala sprisnit.
-
Shark NX
Addict
No u nas sa to uz vobec neda ... Fizz na to doplatila ked ju capli na Hlavnej stanici ... Cize bud oci na stopkach alebo si priprav od 7€ do 17€Fabo napísal:Kedy sa da v pohode vyskocit z dveri a zapalit si hned tam... keby ma vlak odist, pride sprievodca zavriet dvere a ja zahodim a nastupim, ide sa dalej no problem. Alebo aspon fajcit na plate medzi dvoma vagonmi, aj ked to sa asi u nas neda..
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Len tak pre zaujímavosť:
Úplný zákaz fajčenia v niektorých krajinách už prináša výsledky
//autoeditácia príspevku ( 14 Feb 2009, 0:26 )
Ďalšie články:
Diskriminácia fajčiarov? (20. 11. 2008)
Mikolášik: Nefajčiari sú na Slovensku slabo chránení (10. 2. 2009)
hádam si ich niekto aj prečíta : D
Úplný zákaz fajčenia v niektorých krajinách už prináša výsledky
SME napísal:Úplný zákaz fajčenia na verejnosti v niektorých európskych krajinách už prináša prvé pozitívne výsledky. Štúdie zo Škótska ukázali, že po zavedení protitabakovej legislatívy došlo k významnému poklesu koncentrácie tzv. kotinínu, čo je derivát nikotínu stanovený v slinách. "U pasívnych nefajčiarov došlo k 49-percentnému poklesu nikotínu v slinách, ale len tých, ktorí v domácnosti nežijú s fajčiarom. U tých, ktorí mali v domácnosti fajčiara, klesol výskyt na 16 percent," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii hlavný odborník MZ SR pre odbor kardiológie Gabriel Kamenský.
K redukcii aktívneho a pasívneho fajčenia viedol aj zákaz fajčenia v Taliansku. Ten vstúpil do platnosti 10. januára 2005 s tým, že za jeho porušenie budú uložené tvrdé sankcie. Výskumy ukázali, že už po jednom roku od jeho zavedenia významne poklesol kotinín zo slín medzi nefajčiarmi, zaznamenaný bol tiež pokles predaja cigariet.
Štúdia, ktorá bola realizovaná v Ríme a jeho okolí, ukázala štatisticky významný pokles akútneho infarktu myokardu jeden rok po zákaze fajčenia o 11 percent vo vekovej skupine do 64 rokov. U 65- až 74-ročných to bolo o 7,9 percenta. Pokles bol najvýraznejší u mužov z nižších sociálnych skupín. "Štúdia ukazuje, že úplný zákaz má pozitívne merateľný dopad na zdravie," skonštatoval v tejto súvislosti Kamenský.
//autoeditácia príspevku ( 14 Feb 2009, 0:26 )
Ďalšie články:
Diskriminácia fajčiarov? (20. 11. 2008)
Mikolášik: Nefajčiari sú na Slovensku slabo chránení (10. 2. 2009)
hádam si ich niekto aj prečíta : D
-
miki690
Medium Professional
Podla mna to je len dalsi zbytocny zakon do zbierky zbytocnych zakonov ... Rozdelovat podnik na fajciarsku a nefajciarsku cast, co to je za somarinu ? Tak bud sa v podniku fajci alebo nie. Ja som bol fajciar zopar rokov, a nikdy mi nerobilo problem ist do nefajciarskeho podniku a ked som si potreboval zapalit tak som isiel vonku. Dokonca by som povedal ze mi to aj celkom vyhovovalo, lebo som nebol az tak zasmradeny. Nefajcenie v restauraciach uplne schvalujem, nemam a nikdy som nemal rad to ked jem jedlo a niekto vedla si zapali a zasmradi cele okolie. No celkovo mi tento zakon pride ako totalne pozerstvo. Ked tak chcu ochranovat ludi tak by mali fajcenie zakazat uplne a nie vymyslat taketo zakony, podla mna to velmi nicomu neprospeje, tak isto ako zvysovanie cien cigariet ...
-
Bolldar
Medium Expert
Nevím tedy jak na Slovensku, ale u nás tento zákon nepomáhá vůbec
Například na vlakovém nádraží permanentně výpravčí má zapáleno, když čeká na odmávnutí vlaku a podobně. o, že cigáro schovává do ruky, nezmění fakt, že ta jeho pitomá MOONKA není cejtit až na druhý konec nástupiště
a takových případů je mnohem víc
Například na vlakovém nádraží permanentně výpravčí má zapáleno, když čeká na odmávnutí vlaku a podobně. o, že cigáro schovává do ruky, nezmění fakt, že ta jeho pitomá MOONKA není cejtit až na druhý konec nástupiště
a takových případů je mnohem víc
Re: Zákon o ochrane nefajčiarov
Práve píšem s nemocnice v NZ. Na oddelení s aj tažkýmy prípadmy je balkón a tam fajčieva aj personál a občas aj lahšie prípady pacientov, balkón je spojený so vsetkýmy izbamy a izby sú otvorené a okná z balkónu skoro tiež vždy takže dym s balkónu ide častokrát priamo k nefajčiarom ktorý nemôžu alebo majú problém vstať. Ja som bol jeden z nich a keď som zavolal personál nech prinútia fajčiarov uhasiť cigarety vo vedlajšom balkóne tak klamali mne aj spolubývajúcim priamo do očí že oni nič necítia a že nikto nikde v okolí nefajčí že za to by mali pokutu. A večér fajčí personál aj v kancelárí a keď ich nejaký pacient zavolá tak dym ide do chodby a oni si to samozrejme nepriznajú. Pred vchodom do nemocnice je hrba popolníkov s fajciarmi cez ktorích sa kazdý musí prejisť ak chce ísť do alebo z nemocnice. Darmo je dobrý zákon keď ho málokto dodržuje a skoro nikto nekontroluje.
-
mr_margera
Medium Professional
V našej obľúbenej krčme v PN zaviedli zákaz fajčenia preto, že chcú z krčmy spraviť reštauráciu a názov zmenili z "pub" na reštaurácia. 90% ľudí, čo tam chodí, sú fajčiari. S tým, že nás vyhnali na terasu nemám žiadny problém. Ale problém je s tým, že v tejto "reštaurácií" začali robiť chabé jedlá, zohriate v mikrovlnke. A kto si tam niečo objedná na jedenie, aj tak to príde jesť von, pretože vnútri nikto nieje a všetci na terase fajčia..
Ja osobne s tým problém naozaj nemám, neni problém ísť si zapáliť von, a keď sa dá ešte sedieť na terase, že neni nejak extra zima, tak je to ok.
Len nechápem význam zákazu fajčenia v tej krčme, pretože viem, že to reštaurácia nikdy nebude a tým, že zakázali fajčiť postupne prichádzajú o zákazníkov. V PN sú nefajčiarske krčmy na vyššej úrovni, ako tá naša "diera"
Ja osobne s tým problém naozaj nemám, neni problém ísť si zapáliť von, a keď sa dá ešte sedieť na terase, že neni nejak extra zima, tak je to ok.
Len nechápem význam zákazu fajčenia v tej krčme, pretože viem, že to reštaurácia nikdy nebude a tým, že zakázali fajčiť postupne prichádzajú o zákazníkov. V PN sú nefajčiarske krčmy na vyššej úrovni, ako tá naša "diera"