Zdravotne postizene deti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

fikotek: posudzovanie "dôležitosti" života ľudí podľa prospechu spoločnosti je absurdné...
Chceš odopierať právo na život ľuďom, ktorí podľa teba neprospievajú bezrukej, beznohej, nedýchajúcej a necítiacej spoločnosti?...
Taktiež si myslím, že ak by sa ti podobné dieťa narodilo, v okamihu by si svoj názor prehodnotil...
Koniec-koncov, pokladáš sa za nejakého antropo-sudcu, ktorý zabraňuje na základe vlastných záujmov a ideálov existencii ľudí, ktorých záujmy a ideály nepozná?...
Hotwire
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

no k tomu zabijaniu to je pravdaze nezmysel lebo ako uz bolo povedane kazdy ma pravo na zivote....k tym prispevkom, neviem. dava stat vobec prispevky na take deti? resp dava vyssie tie prispevky ako na normalne deti? ak hej tak to by pravdaze nemal lebo to by bola diskriminacia rodin s normalnymi detmi. a este by som sa chcel spytat k tomu ze stat nuti firmy zamestavat postihutych ludi ci sa jedna len o ludi fyzicky postihnutych (lebo ti urcity druh prace by mohli vykonavat bez problemov) alebo aj psychicky (priznajme si, kto z vas by zamestnal retardovaneho cloveka?). a ci vobec psychicky postihnuty clovek moze mat pracu. dakujem
Tempus7
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tempus7 »

Preto tu máme interupciu a je len na rodičoch či chcú aj postihnuté dieťa...
(Samozrejme vychádzam z toho že matka chodí na pravidelné gynekologické prehliadky, kde sa dá predčasne zistiť vývojový defekt dieťaťa, ale mentálny je asi nezistiteľný... :?
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

fikotek a zdrave dieta by ti doma akoze nerevalo a nemusel by si ho prabalovat? OMG :roll:
Pamatam sa na jeden pripad, ked sa rodicom narodil postihnuty syn a otecko futbalista ked to zistil, tak sa ho okamzite vzdal, ze co s takym synom, ked nikdy futbal hrat nebude. Svojej manzelke povedal, ze nech ho da do ustavu, lebo ked ho donesie domov, tak sa moze zbalit a ist si s tym deckom kam chce. Inak ako ch*j alebo kkt sa o nom nikto ani nevyjadroval.
Keby sa nieco take stane nedajboze tebe v buducnosti, tiez tak reagujes? Podotykam, ze nie vzdy sa da na 100% vrodena chyba zistit dopredu a ked aj sa zisti, neda sa vzdy presne urcit, do akej miery to postihnutie bude.
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

hmm toto je dost na zamyslenie, ale asi som podobneho nazoru ako autor temy, staroveke narody sa uz zbavovali takychto jedincov (dejepis je moja slaba stranka, neviem presne ktore)
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

takze, ja zastavam podobny, ale nie rovnaky nazor, ako autor temy, ja osobne, keby som mal byt a zit postihnuty, tak to radsej vyberem smrt, pre mna by to bolo strasne trapne, ludia cumiaci na mna ako na zjavenie, lutost, a neviem co vsetko este...nie dakujem, mozno, ze maju super, extra, turbo, mega radost zo zivota, ale z takeho zivota... byt na obtiaz niekomu, to by som vnutorne nevydrzal....

bude to zniet necitlivo, a kruto, ale moja babka mala mozgovu prihodu a starali sme sa o nu tri roky, keby som bol v jej kozi, by som si prial, aby ta prihoda bola smrtelna.... to iste aj napr po autonehode, ostat na postely, alebo na voziku, ci v kome, taky "zivot" si nechajte...

podla mna, ak neni postihnuty clovek sebec, tak rozmysla nad tym, akou je pritazou pre ludi, co sa o neho staraju, kolo korun stoja stat, rovnako ako nasa armada, a ziadny uzitok... viem, ze za moj nazor dostanem za furik K-, ale nedalo mi to nevyjadrit svoj nazor
Grond
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grond »

Mrk napísal:hmm toto je dost na zamyslenie, ale asi som podobneho nazoru ako autor temy, staroveke narody sa uz zbavovali takychto jedincov (dejepis je moja slaba stranka, neviem presne ktore)
no ak sa nemylim tak to bola napriklad aj Sparta .... btw spat k teme aku tu uz viac ludi pisalo je to na rozhodnuti rodicov ci sa rozhodnu si taketo dieta si ponechat a v podstate niest jeho bremeno ....
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa dbbz »

sice proti postinutym ludom nemam nic ale ked sa tak zamyslim, ti ktori by bez pomoci inych neprezili, by podla prirody ani zit nemali.
a mecicina ma aj svoje nevyhody - napr. dedicne choroby/poruchy "opravitelne" napr. chirurgicky by bez chirurgie bud neexistovali alebo boli velmi zriedkave. mozno by bez mediciny bola nasa populacia zdravsia - ved uz skoro kazdy ma v rodine alebo pozna niekoho s genetickou chorobou alebo poruchov - tym ze toto liecime a vylieceny sa dalej mnozia (rozsiruju narusene geny) trosku zanedbavame zakon prirody "si chory, tak skap :D" a prirodzeny vyber ale teraz je na zmenu uz neskoro. a aby sa nepovedalo tak ani ja by som bez lekarskej vedy nezil, len uvazujem:)
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

este som tak uvazoval, ale je to len na teoretickej urovni, kedze nas ako ludi, je stale viac, mame menej miesta, menej jedla, menej pitnej vody, dochadzaju fosilne paliva, no proste nasa zem pomaly, ale urcite doziva...

... kolko miliard eur ide celosvetovo do zdravotnictva, armady, pre nejakym sposobom postihnutych ludi, dochodcom ??? asi to nebudu nejake drobne....

ludia hladaju lieky na rakovinu, aids, a vlastne na vsetky smrtelne, aj menej nebezpecne choroby..... som zvedavy, ci ti, ktori maju teraz nazor na vec, ze postihnuti ludia maju pravo na zivot, budu toho isteho nazoru, az nebudu mat co do ust, ze nebudu mat pracu(dosledkom automatizacie), ze nebudu mat kde byvat(teda, vlastne, my tu uz vtedy nebudeme, ale nazory sa podla mna budu dost drasticky menit)...., ze pravo na zivot bude odopierane zdravim ludom, pretoze zabezpecujeme "plnohodnotny" zivot postihnutim....

myslim ludi, ktori by bez cudzej pomoci dlho neprezili... ako bolo pisane, podla prirody by taky ludia mali zomret(ved aj zvierata v divocine, bez zasahu cloveka sa tohto drzia - si smrtelne chory ? tak zomri)
Grond
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

AXO napísal:myslim ludi, ktori by bez cudzej pomoci dlho neprezili... ako bolo pisane, podla prirody by taky ludia mali zomret(ved aj zvierata v divocine, bez zasahu cloveka sa tohto drzia - si smrtelne chory ? tak zomri)
lenze tymto sa lisime od zvierat ....
fikotek
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fikotek »

pryja napísal:fikotek a zdrave dieta by ti doma akoze nerevalo a nemusel by si ho prabalovat? OMG :roll:
Pamatam sa na jeden pripad, ked sa rodicom narodil postihnuty syn a otecko futbalista ked to zistil, tak sa ho okamzite vzdal, ze co s takym synom, ked nikdy futbal hrat nebude. Svojej manzelke povedal, ze nech ho da do ustavu, lebo ked ho donesie domov, tak sa moze zbalit a ist si s tym deckom kam chce. Inak ako ch*j alebo kkt sa o nom nikto ani nevyjadroval.
Keby sa nieco take stane nedajboze tebe v buducnosti, tiez tak reagujes? Podotykam, ze nie vzdy sa da na 100% vrodena chyba zistit dopredu a ked aj sa zisti, neda sa vzdy presne urcit, do akej miery to postihnutie bude.
prja: asi si to nepochopila ale to "dite" by ti doma rvalo cely zivot a cely zivot by si se o nej musela starat pac to "dite" by se o sebe samo nepostaralo. Takovy zivot by te bavil?? Ano presne tak bych se zachoval pokud by si ho nenechala vzit. "kdby se to dalo zjistit jeste pred porodem. Jinak bych ho asi taky dal do ustavu takovy zivot ja nechci. Nechci se cely zivot starat o nejakeho retarda. Kdyby se to stalo v prubehu zivota tak nevim co bych udelal to podle toho jak vazne by to bylo. Ale pokuid by to byl vylozene dement ktery by vdaval jen nejake zvuky tak bych se ho urcite vzdal.
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

Grond napísal:lenze tymto sa lisime od zvierat ....
tymto vedieme do zahuby nas druh ..

ja som zastanca nazoru ze sme stale zvierata a niesme o nic lepsi ako ony:)
Grond
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

dbbz napísal:tymto vedieme do zahuby nas druh ..

ja som zastanca nazoru ze sme stale zvierata a niesme o nic lepsi ako ony:)
to mi chces povedat ze keby ti zomieral tvoj blizky tak by si mu nepomohol ale este by si prisiel k nemu so slovami "zdochni ...." a by si ho dorazil?
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

Grond napísal:to mi chces povedat ze keby ti zomieral tvoj blizky tak by si mu nepomohol ale este by si prisiel k nemu so slovami "zdochni ...." a by si ho dorazil?
o tom som sa uz vyjadril v tejto teme : http://www.hojko.com/post987986.html#987986
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jancuk »

Ja ked vydim na ceste alebo inde kracat alebo na vozicku take dieta tiez mam problem sa na nho pozriet to dieta si to ani neuvedomuje akou narocnou veco je pre tich ludi ktory sa o nho staraju nehovorim ze ich treba vrazdit to nie to je nehomanne ale mohli bi sa postavit neake zariadenia pre postihnute deti ako su napriklad v amerike aj inde ak su na svk take neake tak ok ale je ich malo a radsej davat peniaze na infrastruktuco co ja viem podla mna aj keby sa davali tak sa pouziju na take veci co bi sme ani necheli a hlavne poslanci a ine vysie hlupe mocnosti mali bi uz nie kazdy rok ale kazdy pol rok nove audi atd . toto moj sukromny nazor na nic nenarazam a btw nechem urazat cirkev ale niektore veci ako potrat a pohlavny stik pred manzelstvom podla mna ked je nabuchana neake dievca v 16 rokov neviem kto bi sa o to dieta chcel starat vari ona no pochybujem preto bi som povolil potrat . asi som sa rozpisal no sorac
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

fikotek napísal:prja: asi si to nepochopila ale to "dite" by ti doma rvalo cely zivot a cely zivot by si se o nej musela starat pac to "dite" by se o sebe samo nepostaralo. Takovy zivot by te bavil?? Ano presne tak bych se zachoval pokud by si ho nenechala vzit. "kdby se to dalo zjistit jeste pred porodem. Jinak bych ho asi taky dal do ustavu takovy zivot ja nechci. Nechci se cely zivot starat o nejakeho retarda. Kdyby se to stalo v prubehu zivota tak nevim co bych udelal to podle toho jak vazne by to bylo. Ale pokuid by to byl vylozene dement ktery by vdaval jen nejake zvuky tak bych se ho urcite vzdal.
Ja ti poviem k tomu len jedno, ze keby sa mam v danom momente rozhodnut, ci take dieta donosit, alebo nie, tak psledne nad cim rozmyslam, je, ci bude alebo nebude prinosom pre spolocnost a ci nie je skoda plytvat peniazmi na jeho existenciu. V takom pripade ide politika bokom.
Take veci ze co ma zo zivota hluchy clovek, naco vlastne zije, k tomu sa ani nevyjadrujem. Ti dementi v plienkach su vo vacsine pripadov deti s mozgovou obrnou, ktora sa zisti az nejaku dobu po narodeni. Velku cast postihnutych deti tvoria predcasne narodene, chyby a komplikacie pri porode-nechat ich jednoducho umriet, aj ked sa narodili, ci ako? Atd, atd. A telesne postihnutych, ktori sa napriklad narodia bez nohy alebo ruky, dufam, ze do tej skupiny, co nema pravo zit, neratas. Ja by som povedala, ze tych 'vedome' tazko postihnutych narodenych deti, nie je az take velke percento.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Nehce sa mi to tu citat, mozno to tu uz bolo, ale

STEPHEN HAWKING

ak by si ho utratil, Zem by prisla o vela poznatkov :-).
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

moosha napísal:Nehce sa mi to tu citat, mozno to tu uz bolo, ale

STEPHEN HAWKING

ak by si ho utratil, Zem by prisla o vela poznatkov :-).
presne on ma napadol len na meno som mu nevedel prist za toto mas k+ chlape!!
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

na zaciatku temy si mozeme precitat :
Mluvime o detech "lidech" ktere se narodi uz s nejakou vadou !! Nemluvime o lidech kterym se to stalo v prubehu zivota !!
amyotroficka lateralna skleroza sa prejavuje v neskorsom veku ked dobre viem
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Zaujímavá téma...... v niektorých veciach by som so zakladateľom súhlasil, ale niektoré veci beriem inak.......

Na začiatok krátka rekapitulácia.......

Čo je človek???? Človek je výtvor prírody a na základe toho sa musí držať aj jej zákonov, inak bude ako druh zničený...... Príroda a evolúcia mali na vytvorenie a spoľahlivé preverenie svojich zákonov miliardy rokov a tieto nejaký človek či nejakí liberáli zmeniť nemôžu...... Prírodné zákony sú univerzálne platné pre všetko živé......

Kedy sa ľudský život začína???? Veriaci tvrdia, že vo chvíli počatia a ja tvrdím, že fyzický život jednotlivca začína prvým nadýchnutím (dovtedy je len súčasťou tela matky a ostro, ale úprimne povedané obyčajným biologickým materiálom) a duševný život sa začína prvými útržkami pamäti a vedomia (10 - 14 mesiacov veku)......

Užitočnosť jednotlivca voči spoločnosti????? No to je dosť komplikované, ale v zásade platí, že každý jednotlivec má byť nejakým spôsobom užitočný ako sebe tak aj spoločnosti (národu, štátu)..... Výmenou za túto užitočnosť štát jednotlivcovi poskytuje ochranu, vyžitie, možnosť sebarealizácie a podobne..... Pokiaľ jednotlivec prestane byť užitočný, tak spoločnosť (štát) už nemá dôvod na to aby poskytoval jednotlivcovi výhodu..... Iná vec je keď sa toto stane v dôsledku nehody, úrazu v práci, či násilného jednania (tam platí povinnosť spoločnosti pomôcť jednotlivcovi, k nehode prišlo súčtom mnohých faktorov a v konečnom dôsledku je za ňu zodpovedná spoločnosť) a iná vec je keď jednotlivec od začiatku nie je užitočný (podporou od začiatku neužitočných individuií sa spoločnosť potápa napr. nezmyselným vynakladaním prostriedkov)..... Toľko k užitočnosti objektívnej.......... užitočnosť subjektívna je o niečom inom (citové väzby a podobne).....

Toľko z machiavellisticko-technokratického princípu...... Niekto mi môže vytknúť necitlivosť k utrpeniu iných, ale to ma netrápi...... Som pragmatik vychádzajúci z jasných faktov, nie z emócii........

A teraz k jadru veci......

Odkiaľ sa takéto poruchy berú???? V 95% ide o chyby genetického charakteru...... Tie sa nemusia prejavovať u rodičov tí môžu byť len nositelia...... Ale gény sa oklamať nedajú a tak sa to niekde nakoniec prejaví..... A čo z toho plynie????? Z toho plynie ZODPOVEDNOSŤ RODIČOV VOČI DIEŤAŤU..... To znamená, že budúci rodičia by pred tým, ako sa rozhodnú mať deti sa mali dať vo vlastnom záujme dobre vyšetriť odborníkmi...... a rovnako by mal muž v tichosti zistiť či je na strane ženinej rodiny všetko v poriadku, a žena by mala rovnako v tichosti zistiť či je všetko v poriadku u mužovej rodiny....... Je jasné, že faktory ako telesné postihnutia, duševné a sexuálne poruchy v rodine znamenajú, že je vyššia pravdepodobnosť narodenia nejakým spôsobom degenerovaného dieťaťa..... Samotné narodenie takého dieťaťa je totiž len NÁSLEDKOM, PRÍČINA je NEZODPOVEDNOSŤ rodičov....... Zvlášť dobre, aj keď už v extrémnej forme sa toto často vyskytuje v cigánskych osadách...... totiž ono kríženie medzi príbuznými je spúšťačom rôznych telesných, duševných a sexuálnych porúch....... Toto je celé tajomstvo...... Odkiaľ sa berú postihnutia a degenerácia....... 20 generácii sa nemusí nič prejaviť, ale prírodu nakoniec neoklame nikto.....

A teraz k riešeniam.......
Najjednoduchšie by bolo degenerovanú populáciu vystrieľať, ale to, žiaľ, nie je prakticky možné, nakoľko rôzne formy degenerácie (aj otvorené, aj skryté) sú asi u 35% - 40% (!!!) obyvateľstva......
Takže reálnym a najhumánnejším riešením by bolo to, aby sa postihnutým jedincom zabránilo v možnosti sa ďalej množiť..... časom by sa potom celkové percentuálne zastúpenie degenerovanej časti populácie zmenšilo na únosnú mieru.....
Napísať odpoveď