Zmena priezviska
myslim, ze po rozvode ide skor o problem moralny: ak sa zena chcela "zbavit" muza a nechava si jeho priezvisko, vyzera to podla mna pokrytecky. mat ho pri sebe nechce, ale tazit z jeho mena ano? neviem, ale sympaticke mi to velmi nie je. okrem toho, ak sa s niekym rozvadzam, tak uz s nim v drvivej vacsine pripadov nechcem mat nic spolocne, tak asi ani meno. to mi zrazu nevadi?
-
jamess
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
mozno to znie cudne, ale ja by som si skor radsej zmenil to moje priezvysko na jej, resp. ak jej bude tiez nejake nemotorne tak sa dohodnut na novom...bohuzial moje priezvysko je totalne znicene otcovou stranou rodiny a nie je sa cim pysit. takze u mna problem rozhodne nie je si ho zmenit na zenine.
-
Vigor
King
- Kontaktovať používateľa:
ades no tak, hovorit o tazeni z mena mi pride ako hlupost. Moja mama si tiez po rozvode nechala priezvisko ale zeby z toho tazila nejake vyhody
, urcite nie. Ani by som v tom nehladal nejake to, ako si spominal, ved nechceme mat nic spolocne. Je to aj o zvyku, po dlhsom manzelstve si menit meno, naco a ako tu napr. niekto spominal, myslim si, ze matka by chcela mat rovnake meno ako jej deti.
A k teme. Bol by som rad, ak by si manzelka zmenila meno. Ak by s tym vsak mala akykolvek problem, je mi to sumafuk, nech si necha aj svoje ak chce.
A k teme. Bol by som rad, ak by si manzelka zmenila meno. Ak by s tym vsak mala akykolvek problem, je mi to sumafuk, nech si necha aj svoje ak chce.
No neviem, ja som ešte nikdy nepočula ako dôvod manželstva, že sa tí dvaja chcú volať rovnakoZačiatok Konca napísal:No, bol by som veľmi rád, keby sa volala mojim priezviskom...Do zväzku manželského vstupujeme z toho dôvodu, aby sme boli navždy spolu... aby sme mali spoločné mená a pod.
Inak, ešte ma napadlo jedno riešenie: aby obaja prijali meno toho druhého. Myslím, že Tomáš Garrigue Masaryk je skvelý príklad. Nielen žena z úcty k mužovi, ale aj muž z úcty k žene. Len myslím, že to, žiaľ, naša legislatíva nepovoľuje...
-
Začiatok Konca
Professional
Pantinela: prepáč, že som tu nerozpísal všetky dôvody prečo vstúpiť do zväzku manželského a prečo nevstúpiť.. veľmi sa Ti ospravedlňujem...
jednou z mnohých vecí je aj zmena mena...
//edit:
Samozrejme, je to len hra so slovíčkami... s priateľkou by sme sa milovali, či by som ten papier mal, alebo nemal... keď niekto spolu žije dlho v partnerskom vzťahu... žijú, ako manželia a pod. tak jednou z mnohých príčin je aj zmena mena na spoločné...
jednou z mnohých vecí je aj zmena mena...
//edit:
Samozrejme, je to len hra so slovíčkami... s priateľkou by sme sa milovali, či by som ten papier mal, alebo nemal... keď niekto spolu žije dlho v partnerskom vzťahu... žijú, ako manželia a pod. tak jednou z mnohých príčin je aj zmena mena na spoločné...
som KLASIK takze by som bol rad keby mala moja zena moje priezvisko, podla mna pouzivanie dvoch priezvisk je na zvazenie, kedze zena si aj tak vsade udava aj rodne priezvisko a co sa tyka toho ze by som si mal zmenit svoje priezvisko na zenine no to je pre mna viac menej nerealne, neviem si to predstavit, je to skratka tradicia pre mna a tradicie by sa mali zachovavat 
no ale to je problem len preto ze sa vydavas moc neskoro!Pantinela napísal:Neviem si predstaviť, že by som mala potom meniť pracovné maily, telefóny atď., prípadne každému obchodnému partnerovi vysvetľovať po predstavení do telefónu, že to, že sa dovolal XY nie je omyl, že ja som vlastne AB, len som sa vydala a prijala mužovo priezvisko a....![]()
Takže ja osobne som v takýchto prípadoch za ponechanie si oboch priezvísk, tak bude každý vedieť, kto som bola a čia som teraz
a k povodnej teme: chapem ze pre zenu to nie je nijak zabavne menit si priezvisko na muzovo ale ono sa to tak nejak ocakava. ja by som bol asi tiez sklamany keby si manzelka nechcela zmenit priezvisko. a potom po kom budu mat priezvisko deti, ked si ho zena nezmeni? ked po otcovi budu vyzerat ze ich matka je macocha a ked po matke tak budu vyzerat ze ich otec je nevlastny. a STALE to vysvetlovat??? vsetkym?? myslim ze je uplne logicke zmenit si meno a je vsetko tak ako ma byt. je to proste tradicia ale MA ZMYSEL
vydávam neskoro?Loomy napísal:no ale to je problem len preto ze sa vydavas moc neskoro!keby si sa vydala normalne hned po skole tak s tymto problemy nemas.
a k povodnej teme: chapem ze pre zenu to nie je nijak zabavne menit si priezvisko na muzovo ale ono sa to tak nejak ocakava. ja by som bol asi tiez sklamany keby si manzelka nechcela zmenit priezvisko. a potom po kom budu mat priezvisko deti, ked si ho zena nezmeni? ked po otcovi budu vyzerat ze ich matka je macocha a ked po matke tak budu vyzerat ze ich otec je nevlastny. a STALE to vysvetlovat??? vsetkym?? myslim ze je uplne logicke zmenit si meno a je vsetko tak ako ma byt. je to proste tradicia ale MA ZMYSEL
-
Začiatok Konca
Professional
Zmena priezviska
Ja by som si ho určite chcela nechať a za tým mojím vlastným zase jeho..
tak by to bolo asi najrozumnejšie a najspravodlivejšie

-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Ty si akurát tak prij*b*ný k*kot, čo potrebuje vyššie vzdelanie ako máš (tipujem jasle, nanajvýš škôlka.)janulko napísal:nikdi bi som si nenechal zmenit priezvisko neni som prije*** ko*ot co potporuje fenymizmus
K téme - ak by som sa oženil, tak by som asi očakával od manželky, že si zoberie moje meno.
-
mirak2
Hardcore addict
moj otec mal kedysi kolegu ktory si nenechal svoje priesvisko ale prijal manzelkino...mal nejake divne priezvisko a vzdy sa mu smiali za neho, aj v dospelosti proste uskrny, uz si zial nespomeniem ako sa volal
a ja osobne som tiez tradicionalista, manzelka rovnake priezvisko ako ja....ale do manzesltva mam teda este riadne daleko
a ja osobne som tiez tradicionalista, manzelka rovnake priezvisko ako ja....ale do manzesltva mam teda este riadne daleko
dalzy dizlegtyk? alebo len obmedzeny yebo z bratislavy?janulko napísal:nikdi bi som si nenechal zmenit priezvisko neni som prije*** ko*ot co potporuje fenymizmus
-
Germaniawerks
Novice
Re: Zmena priezviska
ked sa pojdem sobasit, tak buduca manzelka bude taka, ze bude uznavat tradicny model rodiny, prevezme na seba moje priezvisko a tym da najavo, ze chcela byt mojou a ze patri ku mne.Pantinela napísal:Neviem, či tu už niekto nad tým premýšľal, ale ak sa raz rozhodnete vstúpiť do zväzku manželského, tak:
muži:
- budete chcieť aby vaša manželka nosila vaše priezvisko?
- prekážalo by vám, keby si manželka nechala svoje priezvisko?
- boli by ste ochotní si vy zmeniť priezvisko na manželkino?