Zosilnovac 2x 20W
Zosilnovac 2x 20W
Zdravim, potreboval by som zohnat daku schemu na zosik pre stolove repraky 2x20W alebo len mono 20W . Mam vsak jeden problen a to ze by som to chcel napajat zo spolocneho zroja z ktoreho mi ide aj subwoofer cize toroid +-49 V (35V pred usmernenim). Viem je to dost vela ... a presedel som za kompom dlhy cas a nic moc som nenasiel .. preto sa chcem spytat ci niekto nema daku schemu na taketo nieco ... moze IO alebo aj tranzistorove nieco . Diki moc ..
-
spojka13
Darca
- Kontaktovať používateľa:
tu maš neni to na to napajace napatie, ale je to na 14V(jednosmernych), bude ti stačit neejake trafo, alebo nejaky jednoduchy zdroj
tu to maš komplet
http://svetelektro.com/clanky/nf-zosiln ... a-138.html
tu to maš komplet
http://svetelektro.com/clanky/nf-zosiln ... a-138.html
- Prílohy
-
- nf_zosilnovac_2x25w_do_auta_schema.gif
- (17.42 KiB) 2110 stiahnutí
Bude ťažké zohnať niečo také. Spomínam si, že tento zosík http://www.zesilovace.cz/viewkat.php?ci ... 60201&typ= by mohol vyhovovať.
Z IO asi nebude nič vhodné. Tiež z hlavy toho veľa neviem, ale zdá sa mi, že TDA 7293 má max. napájacie napätie 60V (ale možno len 50) a na žiaden obvod s ešte vyššou hodnotou si nespomínam.
Alebo si postav Leach Amp od p. Marshalla Leacha a máš pokoj hádam aj na celý život
.
Ja by som na tvojom mieste radšej kúpil trafo za pár € a postavil nejaký overený zosík, možno by to bolo aj jednoduchšie ako nájsť a zrealizovať zosilňovač pre ten tvoj zdroj. Tu dám ako príklad zosilňovač s IO LM 3886
http://www.opamp.wz.cz/lama2/lama.htm
Vlastne prečo to musí byť nutne napájané z toho toroidu čo dáva 35V? Hlavne ak ti ide z neho sub, tak rátaj, že ten potrebuje dosť výkonu, čiže ak by si z rovnakého trafa napojil aj satelity (alebo neviem, čo iné z neho chceš napojiť), tak by subwoofer mohol začať v špičkách skresľovať, netvrdím, že by si to musel hneď počuť, ale dobré to určite nie je.
A ešte si zabudol na jeden malý detail - ten zdroj čo máš je symetrický, či nie?
Z IO asi nebude nič vhodné. Tiež z hlavy toho veľa neviem, ale zdá sa mi, že TDA 7293 má max. napájacie napätie 60V (ale možno len 50) a na žiaden obvod s ešte vyššou hodnotou si nespomínam.
Alebo si postav Leach Amp od p. Marshalla Leacha a máš pokoj hádam aj na celý život
Ja by som na tvojom mieste radšej kúpil trafo za pár € a postavil nejaký overený zosík, možno by to bolo aj jednoduchšie ako nájsť a zrealizovať zosilňovač pre ten tvoj zdroj. Tu dám ako príklad zosilňovač s IO LM 3886
Vlastne prečo to musí byť nutne napájané z toho toroidu čo dáva 35V? Hlavne ak ti ide z neho sub, tak rátaj, že ten potrebuje dosť výkonu, čiže ak by si z rovnakého trafa napojil aj satelity (alebo neviem, čo iné z neho chceš napojiť), tak by subwoofer mohol začať v špičkách skresľovať, netvrdím, že by si to musel hneď počuť, ale dobré to určite nie je.
A ešte si zabudol na jeden malý detail - ten zdroj čo máš je symetrický, či nie?
V tomto prípade tiež vidím ako najlepšie riešenie postaviť komplet zosík aj s vlastným zdrojom. Ale radšej sa vyhýbaj zosilňovačom ako poslal spojka13 (nič v zlom), pretože tie vo všeobecnosti nemajú veľmi kvalitný zvuk. Vlastne ich určenie je do autozosilňovačov.
Ak chceš robiť niečo s IO, tak asi najlepšie, ale aj najdrahšie riešenie je LM 3886, potom lacnejšie možnosti sú niektoré TDA-čka, napr. 2030, 2040...
Ak chceš robiť niečo s IO, tak asi najlepšie, ale aj najdrahšie riešenie je LM 3886, potom lacnejšie možnosti sú niektoré TDA-čka, napr. 2030, 2040...
Ano je smyetrický ... 2x35V 180VA ... a je v 100W aktivnom subaku ... a preto ma napadlo ze ku nemu si este spravim aspon dva 20W satelity ... No LM3886 je dobra vec lenze mne sa nechce dalsi toroid koli tomu kupovattom4s7 napísal:Bude ťažké zohnať niečo také. Spomínam si, že tento zosík http://www.zesilovace.cz/viewkat.php?ci ... 60201&typ= by mohol vyhovovať.
Alebo si postav Leach Amp od p. Marshalla Leacha a máš pokoj hádam aj na celý život.
Ja by som na tvojom mieste radšej kúpil trafo za pár € a postavil nejaký overený zosík, možno by to bolo aj jednoduchšie ako nájsť a zrealizovať zosilňovač pre ten tvoj zdroj. Tu dám ako príklad zosilňovač s IO LM 3886http://www.opamp.wz.cz/lama2/lama.htm
Takto: pokiaľ nie si extra náročný, tak by ti stačil aj nejaký ten autozosík. Lenže keď to trošku prerátaš, tak jeho výroba by ťa stála cca toľko isto, ako výroba nejakého slušnejšieho zosíku.
Ja by som bol skôr za TDA 2030 alebo 2050.
Možno by sa ti ale najviac vyplatilo kúpiť nejaký stroj z bazáru. Do cca 40€ zoženieš už celkom slušnú mašinu a približne za rovnaký peniaz by si postavil aj sám, ale keď k tomu prirátaš robotu, tak si na tom ešte horšie ako keby si kúpil ten starší stroj.
Na bazoši sa občas objaví niečo slušné, napr. spomeniem nejaké Tesly - Music 30, AZS 220, AZS 217, AZS 222/223 (ten ale ide tak po 50€) alebo Transiwatt 40...
Aké sú tie satelity, ktoré by si chcel na to pripojiť?
Možno by sa ti ale najviac vyplatilo kúpiť nejaký stroj z bazáru. Do cca 40€ zoženieš už celkom slušnú mašinu a približne za rovnaký peniaz by si postavil aj sám, ale keď k tomu prirátaš robotu, tak si na tom ešte horšie ako keby si kúpil ten starší stroj.
Na bazoši sa občas objaví niečo slušné, napr. spomeniem nejaké Tesly - Music 30, AZS 220, AZS 217, AZS 222/223 (ten ale ide tak po 50€) alebo Transiwatt 40...
No satelity este su len v teoretickej rovinetom4s7 napísal:Takto: pokiaľ nie si extra náročný, tak by ti stačil aj nejaký ten autozosík. Lenže keď to trošku prerátaš, tak jeho výroba by ťa stála cca toľko isto, ako výroba nejakého slušnejšieho zosíku.
Len samotný stredobas do satelitov?
Ideš na to trošku zle. Na ten reprák sa úplne vykašli, má mizernú citlivosť (80 dB)! Však toľko majú staré teslácke repráky. Vlastne to ich poriadne urážam, oni majú aspoň o tých 7-10dB viac
Keď ale chceš postaviť satelity s fullrange reproduktorom (tzn. nechceš robiť žiadne dvojpásmové alebo viac pásmové sústavy), tak kúp radšej ARZ 6604 od TVM. http://sos.sk/?str=371&artnum=8722
Cena je tých 11,8€ aj s DPH. Síce možno nevyzerá tak dobre ako ten čo si poslal ale zvukovo bude minimálne o triedu lepší. Prípadne pohľadaj jeho staršieho brata ARO 6604. Ten sa dá na inzerát zohnať aj za smiešne 3€, alebo sa treba popozerať po starších rozhlasových skriniach aké sa zvykli používať v školách, závodoch... Nedaj sa pomýliť príkonom. Síce má oproti tomu, čo si poslal ty len 8W, ale citlivosť má až 95dB. Keď to prerátam
(vzorec:Lp = Spl + 10 log(P)), tak ak by si tomu repráku SA 1010 dal 50W, čo je špičkový príkon, tak akustický tlak bude cca 97dB, zatiaľ čo ARO 6604 potrebuje len 1,7W na dosiahnutie rovnakého akustického tlaku
Takže citlivosť je veľmi dôležitý údaj. Potom dospeješ aj k tomu, že vlastne na to ARO ti stačí kľudne aj zosilňovač s menším výstupným výkonom ako pre ten SA 1010, čiže aj stavba zosilňovača by bola lacnejšia. Ďalej to ARO zahrá výšky určite krajšie ako ten stredobas, ktorý už vysoké tóny nebude hrať takmer vôbec. A pokiaľ to chceš podporiť subwooferom, tak je blbosť dávať ako satelit jeden stredobasový reproduktor
Kľudne sa na hocičo pýtaj, vždy lepšie ako spraviť nakoniec nejakú blbosť 
Ideš na to trošku zle. Na ten reprák sa úplne vykašli, má mizernú citlivosť (80 dB)! Však toľko majú staré teslácke repráky. Vlastne to ich poriadne urážam, oni majú aspoň o tých 7-10dB viac
Keď ale chceš postaviť satelity s fullrange reproduktorom (tzn. nechceš robiť žiadne dvojpásmové alebo viac pásmové sústavy), tak kúp radšej ARZ 6604 od TVM. http://sos.sk/?str=371&artnum=8722
Cena je tých 11,8€ aj s DPH. Síce možno nevyzerá tak dobre ako ten čo si poslal ale zvukovo bude minimálne o triedu lepší. Prípadne pohľadaj jeho staršieho brata ARO 6604. Ten sa dá na inzerát zohnať aj za smiešne 3€, alebo sa treba popozerať po starších rozhlasových skriniach aké sa zvykli používať v školách, závodoch... Nedaj sa pomýliť príkonom. Síce má oproti tomu, čo si poslal ty len 8W, ale citlivosť má až 95dB. Keď to prerátam
(vzorec:Lp = Spl + 10 log(P)), tak ak by si tomu repráku SA 1010 dal 50W, čo je špičkový príkon, tak akustický tlak bude cca 97dB, zatiaľ čo ARO 6604 potrebuje len 1,7W na dosiahnutie rovnakého akustického tlaku
Hmm diki za vysvetlenie ... to s tou citlivostou som napriklad nevedel ... no tak ak sa do toho pustim budem musiet najskor zohnat dake fajne repraky... a myslis ze by som tie satelity mal riesit takym sposobom ze tam dam stredové repraky a aj vyskace ?? Asi to bude lepsi zvuk, ze ? A mozno sprosta otazka ... na vyskac netreba filter, ci hej ?
nn, práveže dávaš ako jeden z mála ľudí dobré otázky
Dvojpásmové bedne vo všeobecnosti zahrajú lepšie, ale ich stavba je náročnejšia, napríklad aj preto, že k nim treba postaviť výhybku - to je ten filter, čo si spomínal. Výhybka rozdeľuje signál, tak aby do basového reproduktora nešli vysoké frekvencie a do výškového zase nízke, pretože by ho mohli poškodiť a hlavne preto, že má hrať výšky keď je to vysokotónový reprák. Úplne najjednoduchšia dvojpásmová výhybka je len kondenzátor zapojený do série s vysokotónovým reproduktorom. Vtedy hrá basový, alebo skôr stredobasový reproduktor celé pásmo a výškový len "pomáha" vykresliť lepšie výšky prípadne vyššie stredy.
Ak by si chcel robiť satelit len s použitím jedného meniča, tak síce to bude jednoduchšie, ale určite bude potrebné pod to dať sub, lebo som na 99% presvedčený, že by si so zvukom nebol celkom spokojný. Nie je v silách žiadneho reproduktora aby zahral celé frekvenčné pásmo bez poklesu. Takže z toho satelitu by najskôr neliezli poriadne basy, ale s výškami by si bol asi spokojný. Ale zvyknú sa robiť takéto "špeciálne" ozvučnice http://www.goodwinspeakers.com/images/voight_00.jpg , ktoré by mali zahrať lepšie ako klasická uzavrená. Sám som to ale nepočul. Ale predpokladám, že ty by si radšej nejaké menšie regálové (stojanové) bedne a nie stĺpy.
Pozri si stranky http://www.repromania.net/index.php a http://audioweb.cz/
Tam máš popísanú aj teóriu a sú tam aj zaujímavé projekty.
Toto je napríklad nádherný a cenovo prijateľný projekt, alebo ešte viac low cost je toto. Niečo podobné ako ten druhý som robil pre sestru. Akurát som tam pridal ako streďák ARX 364. Hrá to pekne, sestre to úplne postačuje, síce ani výhybka nie je poriadne odladená a repráky sú osadzované z vnútornej strany na sestrine želanie. Tu je FOTO aj spolu so zosíkom, čo mám teraz na intráku
Za repráky som dal cca 10€ aj s poštovným (kupované na inzerát cez hyperinzerciu - chlap ich dával zadarmo, ale keďže bol z BA, tak som mu za ne ponúkol nejaké peniaze), drevo som použil z nejakej zvyšnej drevotriesky. Takže ak rátam farbu, skrutky, tmel, bassreflexový nátrubok (obyčajná PVC rúrka za pár Sk) a iné doplnky, tak ma to celé stálo do tých 1000Sk. Kondenzátory na výhybku som mal doma a cievky som si navinul sám. 
Urči si cenu, ktorú si ochotný dať za stavbu bední, potom sa ľahšie rozmýšľa.
Dvojpásmové bedne vo všeobecnosti zahrajú lepšie, ale ich stavba je náročnejšia, napríklad aj preto, že k nim treba postaviť výhybku - to je ten filter, čo si spomínal. Výhybka rozdeľuje signál, tak aby do basového reproduktora nešli vysoké frekvencie a do výškového zase nízke, pretože by ho mohli poškodiť a hlavne preto, že má hrať výšky keď je to vysokotónový reprák. Úplne najjednoduchšia dvojpásmová výhybka je len kondenzátor zapojený do série s vysokotónovým reproduktorom. Vtedy hrá basový, alebo skôr stredobasový reproduktor celé pásmo a výškový len "pomáha" vykresliť lepšie výšky prípadne vyššie stredy.
Ak by si chcel robiť satelit len s použitím jedného meniča, tak síce to bude jednoduchšie, ale určite bude potrebné pod to dať sub, lebo som na 99% presvedčený, že by si so zvukom nebol celkom spokojný. Nie je v silách žiadneho reproduktora aby zahral celé frekvenčné pásmo bez poklesu. Takže z toho satelitu by najskôr neliezli poriadne basy, ale s výškami by si bol asi spokojný. Ale zvyknú sa robiť takéto "špeciálne" ozvučnice http://www.goodwinspeakers.com/images/voight_00.jpg , ktoré by mali zahrať lepšie ako klasická uzavrená. Sám som to ale nepočul. Ale predpokladám, že ty by si radšej nejaké menšie regálové (stojanové) bedne a nie stĺpy.
Pozri si stranky http://www.repromania.net/index.php a http://audioweb.cz/
Tam máš popísanú aj teóriu a sú tam aj zaujímavé projekty.
Toto je napríklad nádherný a cenovo prijateľný projekt, alebo ešte viac low cost je toto. Niečo podobné ako ten druhý som robil pre sestru. Akurát som tam pridal ako streďák ARX 364. Hrá to pekne, sestre to úplne postačuje, síce ani výhybka nie je poriadne odladená a repráky sú osadzované z vnútornej strany na sestrine želanie. Tu je FOTO aj spolu so zosíkom, čo mám teraz na intráku
Urči si cenu, ktorú si ochotný dať za stavbu bední, potom sa ľahšie rozmýšľa.
-
tomasito13
Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zosilnovac 2x 20W
Ozivim trosku temu kedze mam podobny problem. Potreboval by som velmi jednoduchu (som uplny elektroamater) schemu na 20w zosilovac ku 3 malym pc repro. Nech je co najjednoduchsi, staci jeden potak na volume a spinac na zapinanie a hlavne! nech to neni na plosaku iba klasicky popapajkovane cez kable. Da mi to viac roboty ale chcem to takto. Vedel by mi niekto pomoct? Dakujem pekne.