Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť
Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostliv
Toto mozem potvrdit
Pri vysokom jase a tme v izbe oci potom brutalne stipu. Pri znizenom jase je to v poho. To iste na mobile, Apple to s tym "Night Shift" modom vychytal 
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostliv
Zajdi do inej optiky nech ti spravia analýzu tých skiel.DENNY napísal:To je uz prilis silne, nechcem nicit tie vrstvy v sklach. Niekedy cez tyzden zbehnem do optiky a opytam sa, ze co oni na to.
Lebo fakt mam pocit, ako keby mi tam dali tie najlacnejsie plastove dioptrie a nie skla udajne najvyssej triedy za nemaly peniaz
Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť
Ahojte,
bol tu niekto z vás na laserovej operácii očí v Excimeri v BA? Ideálne formou Lasek 7D?
Ja som už chcel dávnejšie ale mal som strach a nemal financie. No teraz som začal používať šošovky a keď si to tak prepočítam, tak finančná návratnosť je po približne 10 rokoch (ak beriem do úvahy ten Lasek 7D, čo na obe oči vychádza na 1070€). Ale veľa krát sa stane že som doma a nechce sa mi babrať s čočkami tak si miesto nich dám okuliare. No samozrejme čočky po mesiaci mením, aj keď som ich možno ani poriadne nenosil.
Má tu niekto dobrú skúsenosť? Vrátila sa niekomu dioptria že musel ísť znova?
bol tu niekto z vás na laserovej operácii očí v Excimeri v BA? Ideálne formou Lasek 7D?
Ja som už chcel dávnejšie ale mal som strach a nemal financie. No teraz som začal používať šošovky a keď si to tak prepočítam, tak finančná návratnosť je po približne 10 rokoch (ak beriem do úvahy ten Lasek 7D, čo na obe oči vychádza na 1070€). Ale veľa krát sa stane že som doma a nechce sa mi babrať s čočkami tak si miesto nich dám okuliare. No samozrejme čočky po mesiaci mením, aj keď som ich možno ani poriadne nenosil.
Má tu niekto dobrú skúsenosť? Vrátila sa niekomu dioptria že musel ísť znova?
som v tomto laik, ale co som pocul tak ludom sa to zvykne do tych 7-10 rokov vratit a musia ist znovu.
kde si to pocul? Ja poznam ludi, co to maju 10 rokov a stale su v pohode, a to mali dioptrie 7-8.
Autoeditácia príspevku po 2 min 23 sek:
btw. Ked nosis dlhe roky sosovky, tak si mozes rohovku zodrat tak, ze ti operaciu uz nespravia. byvala to tak mala, ze nosila cely zivot len sosovky, a pred operaciou jej povedali, ze uz ziadne korekcie nebudu moct byt robene, kvoli tomu, ze to uz ma mrte zodrate. Cize zo zdravotneho hladiska je podla mna lepsie ist teraz na operaciu, nez 10 rokov v kuse nosit sosovky..
Autoeditácia príspevku po 2 min 23 sek:
btw. Ked nosis dlhe roky sosovky, tak si mozes rohovku zodrat tak, ze ti operaciu uz nespravia. byvala to tak mala, ze nosila cely zivot len sosovky, a pred operaciou jej povedali, ze uz ziadne korekcie nebudu moct byt robene, kvoli tomu, ze to uz ma mrte zodrate. Cize zo zdravotneho hladiska je podla mna lepsie ist teraz na operaciu, nez 10 rokov v kuse nosit sosovky..
ludia ktori to absolvovali, tak mi niektori povedali, ze sa im to zacalo casom vracat. Mali to lepsie ako predtym ale zhorsenie bolo jasne aj pri testovani. Tak isli znovu. Ale urcite ze je to individualne.
Sestre sa po vyše 20r od operácie zhoršil zrak na 0,5 dioptrie, pôvodne mala nejaké +/- 7ky.. ale okuliare stále nenosí - teda má niečo predpísané, ale ešte som ju v nich nevidel.
Za mňa, ak je možnosť a financie, treba ísť na operáciu - aj tých 10-20r bez okuliarov/šošoviek za to stojí.
Za mňa, ak je možnosť a financie, treba ísť na operáciu - aj tých 10-20r bez okuliarov/šošoviek za to stojí.
-
CrazyJerry
Light Star
Ake silne dioptrie mas?
Vraj sa operacia odporuca, az ked mas silnejsie diptrie. ze ked mas +-2, tak ze to je zbytocne operovat, lebo ze aj po operacii ti mozu ostat nejake dioptrie.. Neviem co je na tom pravda
Vraj sa operacia odporuca, az ked mas silnejsie diptrie. ze ked mas +-2, tak ze to je zbytocne operovat, lebo ze aj po operacii ti mozu ostat nejake dioptrie.. Neviem co je na tom pravda
Jedno oko mám -2,25 a druhé -2,0 s 0° -0,75 astigmatizmom.
Teraz som dovolal s kamarátom, ktorý bol pred 2 rokmi v Iclinic za 1300€ obe oči (relex smile 3D) a vraj mu dioptrie neznížili úplne na nulu ale na nejaké -0,25. Proste keď do veľkej diaľky prižmúri tak "zaostrí" a vidí trošku lepšie. Tiež mal predtým okolo - 2,5 a - 3,0.
Ja mám síce bližšie do Košíc do Oftum ale z nejakého dôvodu ma to tiahne do Excimeru (BA). Ale predoperačné a pooperačné sa dá aj v KE. Oni vraj majú doživotnú záruku. Ale vie niekto ako to v skutočnosti funguje? Je mi jasné že keď mi odstránili krátkozrakosť tak sa to nevzťahuje na ďalekozrakosť. Ale čo ak v 40tke sa mi z dôvodu starnutia opäť zhorší zrak? To sa tiež nevzťahuje? Vie niekto ako to funguje?
Teraz som dovolal s kamarátom, ktorý bol pred 2 rokmi v Iclinic za 1300€ obe oči (relex smile 3D) a vraj mu dioptrie neznížili úplne na nulu ale na nejaké -0,25. Proste keď do veľkej diaľky prižmúri tak "zaostrí" a vidí trošku lepšie. Tiež mal predtým okolo - 2,5 a - 3,0.
Ja mám síce bližšie do Košíc do Oftum ale z nejakého dôvodu ma to tiahne do Excimeru (BA). Ale predoperačné a pooperačné sa dá aj v KE. Oni vraj majú doživotnú záruku. Ale vie niekto ako to v skutočnosti funguje? Je mi jasné že keď mi odstránili krátkozrakosť tak sa to nevzťahuje na ďalekozrakosť. Ale čo ak v 40tke sa mi z dôvodu starnutia opäť zhorší zrak? To sa tiež nevzťahuje? Vie niekto ako to funguje?
-
starysomar
Hardcore addict
Ten, kto to absolvoval pred rokmi. Ja. Aj keď vtedy bol excimer staršieho typu. V decembri 2006. Mal som -5/-5,5. Naozaj to akotak držalo tých skoro 20 rokov a zhovadilo sa to.
Korigovanie k nule dioptrií sa robilo a zrejme ešte robí v doliečovacom procese. NIKDY som po laserovej operácii nevidel celkom tak dokonale, ako s okuliarmi. Teraz mám a nenosím okuliare s nejakými -1, -2.
Vtedy sa zákrok robil na priemere cca 6 mm no za tmy sa zrenička otvára viac, teda spolu s ostrým sa tvorí aj neostrý obraz v tme - efekt napríklad pri pozeraní na koncové svetlá auta pred sebou také "hviezdičky", ako kreslia deti bodové svetlo.
Nie je to dokonalé, no mne to vtedy pomohlo pri malých deťoch a práci.
Operovať plusové dioptrie??? Mne vtedy doktorka vo vtedajšom žilinskom Vistapointe povedala, že to ani nikdy nezačne, hoci stroj to vie - plusky sa podľa jej vyjadrena "vracajú rýchlo".
Treba si uvedomiť o čom je to. Je to poškodenie zdravého, len dlhšieho (pri krátkozrakosti) oka. Formou sústredenýchj kružníc sa "vymodeluje" predná strana oka. Teda sa o niečo oslabí. Reoperácia je možná jediný krát a je to ďalšie oslabenie...
S vekom ako oko starne, sa spravidla skracuje - teda z "nuly" po excimeri sa spraví nejaké plus.
Ďalším nemilým dôsledkom - aspoňä u mňa - určitý sivý zákal, ktorý sa s vekom zhoršuje no opakujem, nemám prehľad o súčasnom stave operácií krátkozrakosti.
Korigovanie k nule dioptrií sa robilo a zrejme ešte robí v doliečovacom procese. NIKDY som po laserovej operácii nevidel celkom tak dokonale, ako s okuliarmi. Teraz mám a nenosím okuliare s nejakými -1, -2.
Vtedy sa zákrok robil na priemere cca 6 mm no za tmy sa zrenička otvára viac, teda spolu s ostrým sa tvorí aj neostrý obraz v tme - efekt napríklad pri pozeraní na koncové svetlá auta pred sebou také "hviezdičky", ako kreslia deti bodové svetlo.
Nie je to dokonalé, no mne to vtedy pomohlo pri malých deťoch a práci.
Operovať plusové dioptrie??? Mne vtedy doktorka vo vtedajšom žilinskom Vistapointe povedala, že to ani nikdy nezačne, hoci stroj to vie - plusky sa podľa jej vyjadrena "vracajú rýchlo".
Treba si uvedomiť o čom je to. Je to poškodenie zdravého, len dlhšieho (pri krátkozrakosti) oka. Formou sústredenýchj kružníc sa "vymodeluje" predná strana oka. Teda sa o niečo oslabí. Reoperácia je možná jediný krát a je to ďalšie oslabenie...
S vekom ako oko starne, sa spravidla skracuje - teda z "nuly" po excimeri sa spraví nejaké plus.
Ďalším nemilým dôsledkom - aspoňä u mňa - určitý sivý zákal, ktorý sa s vekom zhoršuje no opakujem, nemám prehľad o súčasnom stave operácií krátkozrakosti.
zrak sa vekom prirodzene zhorsuje uplne u kazdeho, plus narasta riziko vzniku zeleneho ci sedeho zakalu, to je sucast starnutia..
starysomar
ten sivy zakal si daj urcite co najskor operovat to je vazna vec
starysomar
ten sivy zakal si daj urcite co najskor operovat to je vazna vec
-
starysomar
Hardcore addict
Ja viem, že je, lenže...
Niekoľko rokov mi to doktorka po komplexnej prehliadke, čo nám rieši ročne zamestnávateľ, doporučovala.
Lenže ono sa to nemení, respektíve sa aj o niečo zlepšilo, akurát tento rok náhle zo dňa na deň v pravom oku zhoršilo aj s niečim, čo akoby plávalo vo vnútri. Ako mucha alebo čosi, čo mení polohu, tvar. Machuľa pri spodku v čiernom kruhu... To vzniklo z jednej nedele na pondelok, nik nevie prečo. Nevedia zistiť, čo to je a ak to je v sklovci, výmena šošoviek za umelé mi je prd platná. Navyše by som potreboval potom okuliare, takto vidím, aj keď nie ideálne od 10 cm po horizont
//obrazky vkladaj do prilohy
Autoeditácia príspevku po 2 hod 44 min 52 sek:
Niekoľko rokov mi to doktorka po komplexnej prehliadke, čo nám rieši ročne zamestnávateľ, doporučovala.
Lenže ono sa to nemení, respektíve sa aj o niečo zlepšilo, akurát tento rok náhle zo dňa na deň v pravom oku zhoršilo aj s niečim, čo akoby plávalo vo vnútri. Ako mucha alebo čosi, čo mení polohu, tvar. Machuľa pri spodku v čiernom kruhu... To vzniklo z jednej nedele na pondelok, nik nevie prečo. Nevedia zistiť, čo to je a ak to je v sklovci, výmena šošoviek za umelé mi je prd platná. Navyše by som potreboval potom okuliare, takto vidím, aj keď nie ideálne od 10 cm po horizont
//obrazky vkladaj do prilohy
Autoeditácia príspevku po 2 hod 44 min 52 sek:
Nikto iný so skúsenosťou, kde bol a na akom zákroku?
Zdravim, ja som nebol ale zacal som uvazovat ze by som isiel na operaciu. ja som skor pozeral Bansku Bystricu https://www.izakvisioncenter.sk/
edit: este mi niekto odporucal Ruzomberok ale neviem koho
edit: este mi niekto odporucal Ruzomberok ale neviem koho
Čaute, nosím šošovky a vyberám ich na tento recept:
P: - 2,0 / cylinder - 0,75 / 0°
Ľ: - 2,25
PD: 63 (toto pri šošovkách nezadávam)
Doktorka mi povedala že okuliare môžem vybrať s rovnakými parametrami.
Dnes mi prišli okuliare a normálne sa v nich cítim jak opitý. Ako keby efekt rybieho oka. Staré okuliare mi to nerobili. Lebo som na nich asi ani nemal cylinder ani PD. Je to normálne? Zvyknem si? Alebo sa stala niekde chyba? Recept je na 100% správne zadaný.
Díky za každú odpoveď.
Dnes mi prišli okuliare a normálne sa v nich cítim jak opitý. Ako keby efekt rybieho oka. Staré okuliare mi to nerobili. Lebo som na nich asi ani nemal cylinder ani PD. Je to normálne? Zvyknem si? Alebo sa stala niekde chyba? Recept je na 100% správne zadaný.
Díky za každú odpoveď.
uNfEiL - ja nosim okuliare uz cca 16 rokov a pri kazdych novych okuliaroch (chap ako novy ramik a skla, ale posledne roky s rovnakymi dioptriami) sa mi dialo nieco podobne. Neviem, ci to bolo az ako "rybie oko", ale vzdy som sa prve cca 3 dni v novych okuliaroch citil ako keby som mal ine dioptrie. Niekedy ma z toho az boleli oci. Ale zvyknes si a po tych par dnoch uz nadobudnem pocit, ze v novych okuliaroch vidim ovela lepsie a ostrejsie ako v tych predoslych a to aj napriek tomu, ze dioptrie ostali rovnake.
Ked uz sem pisem, tak rovno to vyuzijem aj na svoju otazku
Cisti si niekto okuliare s tymi handrickami W5 z Lidlu? Ja som dlhe dlhe roky cistil okuliare iba cistou vodou a handrickou, ktora bola prilozena v puzdre, lebo vraj tie alkoholove handricky nicia vrstvy v sklach. Neviem co je na tom pravdy, bolo to par rokov dozadu co som toto pocul a nijako som to neoveroval... tak len, ze ci niekto nema nejake info. Vdaka 
Ked uz sem pisem, tak rovno to vyuzijem aj na svoju otazku
Tiež s novými okuliarmi zažívam niečo podobné. U mňa je však problém vo veľkom rozdiely medzi pravým a ľavým okom. U teba sa zdá byť rozdiel zanedbateľný. Skús to chvíľu ponosiť a ak bude problém pretrvávať, kontaktuj očného. Alebo ak budeš mať cestu okolo nejakej optiky, nech ti skúsia premerať, či sú dobre spravené.
Tie W5 handričky - lepšie povedané papieriky - som používal pár rokov. A naozaj po nejakej dobe akoby mi začala schádzať antireflexná vrstva a cez okuliare sa už nedalo pozerať, akoby boli poškriabané. Už netuším, či to bolo nekvalitné sklo, ale na umývanie ďalších okuliarov už používam jedine jar / tekuté mydlo, voda a mäkká handrička na sklá.
Tie W5 handričky - lepšie povedané papieriky - som používal pár rokov. A naozaj po nejakej dobe akoby mi začala schádzať antireflexná vrstva a cez okuliare sa už nedalo pozerať, akoby boli poškriabané. Už netuším, či to bolo nekvalitné sklo, ale na umývanie ďalších okuliarov už používam jedine jar / tekuté mydlo, voda a mäkká handrička na sklá.
-
Bad.boy
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
To sa mi nezda. Okuliare som nosil roky -5.5 ale ked som si dal sosovky mam len -5.25. Bolo mi povedane, ze sosovka je blizsie pri oku preto staci slabsia dioptria ako pri okuliaroch (a realne s tym nemam ziadny problem). Aj ked mi dala vysledok zo stroja co meral dioptrie, boli na nom zvlast udaje pre sosovky a zvlast pre okuliare.uNfEiL napísal: 08 feb 2021, 19:22 Čaute, nosím šošovky a vyberám ich na tento recept:
Díky za každú odpoveď.
Bad.boy podľa mojej doktorky platí rovnaký recept aj na okuliare aj na šošovky pri menších dioptriách.
Ja som take stastie nemal, ako maly som vela casu travil pri pozerani TV a vtedy ked sa clovek najviac vyvyja a rastie tak mne sa zrejme zdeformovalo oko natolko, ze to hned chcelo dioptrie vescie ako jedna.ephramko napísal: 07 mar 2024, 19:16 Kedysi môj výrazne mladší brat dostal okuliare. Vyskúšal som si ich zo srandy, nevidel som rozdiel až pokiaľ som sa nepozrel von. Na paneláku, ktorý je dajme tomu 150m ďaleko, som nevidel len okná a že niekto sa z toho okna pozerá (nejaká šmuha), ale už som videl aj kto sa pozerá, čo robí a že tam sú aj záclony. Tak som šiel aj ja k lekárke.![]()
Dioptrie -0,5 a -0,25. Síce sú to tak nízke dioptrie, že lekárka vravela, že je na mojom rozhodnutí, či ich chcem...napr. na kino alebo šoférovanie, ale ten rozdiel v "kvalite zraku" je pocitovo veľký aj pri tak drobnej vade. Ak dochádza k postupnému zhoršovaniu zraku až v dospelosti, tak si to človek naozaj nemusí všimnúť a uvedomí si to až vtedy, keď ho to nejako začne obmedzovať. Napr. keď zrazu nevie prečítať číslo blížiaceho sa autobusu a je na zastávke, ktorú používa roky a predtým to zvládal. Alebo keď všetci obdivujú toho vtáčika v korune stromu a ty vidíš len čiernu šmuhu medzi zelenými šmuhami.
![]()
Neviem presne ako to maju ty co maju taku slabucku korekciu, no ja zacinam badat rozdiel od ohniskovej vzdialenosti, teda ten slaby pol meter to bol kedysi teraz je to uz iba mozno 30cm. Ak by som nemal okuliare, tak nevidim ostro tvare ludi priamo pred sebou.
Tak mozeme pokracovat tu.starysomar napísal: 07 mar 2024, 19:42 To che samostatnú tému. Absolvoval som aj excimer kedysi, aj korekciu toho, čo tam vtedy zvrzali - aj v súvislosti so sivým zákalom. Moja pani tiež, nevidela už poriadne do žiadnej vzdialenosti ani s multifokálnymi a teraz vidí lepšie, než ja. Viem sa k tomu vyjadiť viac. No nie tu.