Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Sheep stara obohrata pesnicka ... Majitelia Starych krav za 20000 budu vzdy hajit CRT.
Ohladom ziareni: Urcite vies ako funguje CRT a LCD cize z technickeho hladiska je velmi lahke urcit co je skodlivejsie.
Ohladom ziarenia ...
CRT: Elektronove delo ktore striela elektrony (625kHz pri 50Hz Refresh Rate) ktore su vychylovane cievkou a dopadaju na fosforovu vstvu. Fosfor tieto elektrony skoro vobec nepohlcuje cize su v plnej sile vystrelovane z obrazovky. Skus si zo srandy navinut cievku o priemere cca 30cm a priloz ju asi 20cm od obrazovky ... Ja som si naindukoval napatie okolo 4V
To je jak sediet 10cm od metrovej CB anteny na plnom vykone (4W)
Ohladom obnovovaciej frekvencie ... Ano nad 85Hz vacsina nevidi "blikanie" Ale Monitor nadalej blika len to nase oci nestihaju registrovat ... Aj 120Hz mi bolo neprijemne ...
LCD: Cold Cathode Fluorescent Lamp ktora rovnomerne podsvecuje plochu.
Je to stale rovnomerne svetlo Tepleho tonu. Ziadne blikanie ziadne riadkove prekladane vykreslovanie ... obrazovka sa vykresluje priam hned cela.
Tym ze je LCD 60Hz,75Hz,85Hz,100Hz,125Hz nic nemeni na "blikani" obrazu je neustale staly a rovnomerny. A nevyzaruje ziadne ziarenie.
Cize CRT dava jednoznacne viac zabrat ociam ... Ked si mal ine skusenosti je to mozne ... Zvyk je svina. Ja sa vzdy zobudim ked niekedy vypnu Elektrinu a mne sa po case vypne NB. Nevyda ziaden zvuk nic. Proste zvyk organizmu.
Ad. Poskodzovanie zraku:
V pubertalnom veku si oko na vsetko zvyka. To je jak auto v Zabehu. Prvych 10000km nejazdit dlhe streky na jednom prevode, lebo zabehnes 5. Prevod a zvysne zostanu nezabehnute. Rovnako aj z ocami ... Ak zaostris na Obrazovku ktora je tak 50-100cm a neustale si na nej zaostreny je normalne ze pocitis unavu oci ... kedze drzia jak hluchy dvere zaostrene na urcitu ohniskovu vzdialenost.
Este k tym rozliseniam ... Bolo by dobre sa pozriet na Mriezku CRT podla toho dokazes posudit co znamena nativne rozlisenie pre tvoje CRT.
IBM ktore sme mali v robote (17") sli az do 1600×1200 ale ten obraz vyzeral strasne ... Nativum bolo niekde na Urovni medzi 1024×768 a 1280×1024.
A v dnesnych casoch nieje problem zohnat 17" LCD s rozlisenim 1920×1080. To len k tomu Skvelemu rozliseniu CRT
A hlavne neporovnavame prvotriedne CRT s LCD znacky Belinea, BenQ, Medion atd... To vsetci strasne radi robia.
Siahnem po EIZE a potom mozeme porovnavat.
Ohladom ziareni: Urcite vies ako funguje CRT a LCD cize z technickeho hladiska je velmi lahke urcit co je skodlivejsie.
Ohladom ziarenia ...
CRT: Elektronove delo ktore striela elektrony (625kHz pri 50Hz Refresh Rate) ktore su vychylovane cievkou a dopadaju na fosforovu vstvu. Fosfor tieto elektrony skoro vobec nepohlcuje cize su v plnej sile vystrelovane z obrazovky. Skus si zo srandy navinut cievku o priemere cca 30cm a priloz ju asi 20cm od obrazovky ... Ja som si naindukoval napatie okolo 4V
To je jak sediet 10cm od metrovej CB anteny na plnom vykone (4W)
Ohladom obnovovaciej frekvencie ... Ano nad 85Hz vacsina nevidi "blikanie" Ale Monitor nadalej blika len to nase oci nestihaju registrovat ... Aj 120Hz mi bolo neprijemne ...
LCD: Cold Cathode Fluorescent Lamp ktora rovnomerne podsvecuje plochu.
Je to stale rovnomerne svetlo Tepleho tonu. Ziadne blikanie ziadne riadkove prekladane vykreslovanie ... obrazovka sa vykresluje priam hned cela.
Tym ze je LCD 60Hz,75Hz,85Hz,100Hz,125Hz nic nemeni na "blikani" obrazu je neustale staly a rovnomerny. A nevyzaruje ziadne ziarenie.
Cize CRT dava jednoznacne viac zabrat ociam ... Ked si mal ine skusenosti je to mozne ... Zvyk je svina. Ja sa vzdy zobudim ked niekedy vypnu Elektrinu a mne sa po case vypne NB. Nevyda ziaden zvuk nic. Proste zvyk organizmu.
Ad. Poskodzovanie zraku:
V pubertalnom veku si oko na vsetko zvyka. To je jak auto v Zabehu. Prvych 10000km nejazdit dlhe streky na jednom prevode, lebo zabehnes 5. Prevod a zvysne zostanu nezabehnute. Rovnako aj z ocami ... Ak zaostris na Obrazovku ktora je tak 50-100cm a neustale si na nej zaostreny je normalne ze pocitis unavu oci ... kedze drzia jak hluchy dvere zaostrene na urcitu ohniskovu vzdialenost.
Este k tym rozliseniam ... Bolo by dobre sa pozriet na Mriezku CRT podla toho dokazes posudit co znamena nativne rozlisenie pre tvoje CRT.
IBM ktore sme mali v robote (17") sli az do 1600×1200 ale ten obraz vyzeral strasne ... Nativum bolo niekde na Urovni medzi 1024×768 a 1280×1024.
A v dnesnych casoch nieje problem zohnat 17" LCD s rozlisenim 1920×1080. To len k tomu Skvelemu rozliseniu CRT
A hlavne neporovnavame prvotriedne CRT s LCD znacky Belinea, BenQ, Medion atd... To vsetci strasne radi robia.
Siahnem po EIZE a potom mozeme porovnavat.
Tu uplne prvu hlasku som nepochopil ale neva
no teda hej naras ze mam doma nejaky high end, nie nie mam klasiku 17 flat nic specialne, no k veci. Tie 4W je podla mna zanedbatelne cislo. Taktiez neporovnavam high end CRT s low endami LCD ale aj tak bral som to vseobecne. Je jasne ze LCD monitory tiez dokazu zobrazit kvalitny obraz, maju rychlu odozvu atd, ale stale to nebude uroven kvality ako u CRT pretoze ta technologia je uz raz taka a neda sa vsetko zdokonalovat donekonecna. Taktiez je to individualne, ved som otom pisal aj tu na fore ze na LCD monitor nedokazem dlho pozerat a este aj ked som len natom fical tak ma boleli oci. Ako si to vysvetlim ked na CRT to valim cely den a nic sa nedeje, ziadna bolest ani unava, teda unava tam je ale nie je to take u LCD. Je mozne ze sa to neskor zmeni a moja algeria na LCDcka vymizne. Ale zatial som stale toho nazoru ze CRT je lepsim zariadenim. Je jasne ze neda sa teraz hladiet na vsetky aspekty okolo monitorov pretoze inak by zvitazila moznost nesediet pri pocitaci. Ale LCD bude mat stale viac nedokonalosti. Aj ked vyriesia veci s podsvietenim atd, stale je LCD monitor velky polarizacny filter a jeho neduhy sa odstranit nedaju, sucasny vyvoj sa ich snazi viac menej zmiernit. O tej frekvencii na LCD viem, obraz sa prekresluje len tam kde nastane zmena.
-
reno23
Guru wannabe
Preco? ja nosim sosovky uz stvrty rok a ziadny rozdiel v unavenosti oka oproti okuliarom, ktore som nosil predtym, som nepocitil. Tiez by som nechcel byt v dospelosti slepyKoCi napísal:A este jedna vec - sosovky ked nemusis, tak nenos - napriklad doma - tam si vystacis s okuliarmi - podstatne tym ulahcis oku.
No lahko sa povie, ze ked nemusim tak ich nosti nemam. Ale proste sosovky su relativne pohodlnejsie ako okuliare, ked si zoberiez ze si na hlavu nemozem dat ani sluchadla len koli okuliarom a podobne.....je to portse otrava s okuliarmi....sosovki mi nezavadzaju, nevadia proste nic....ale oko sa unavi skor mam pocit.....sice aj s okulairmi sa unavy, ale co ja viem....
Oko tym neunavujes, ale nazvime to zatazou pre rohovku - mozno je to zanedbatelne, ale napr aj ked ides na operaciu oci, tak minimalne 2 tyzdne predtym nesmies nosit sosovky. Ci uz to "skriabe" epitel, alebo nejakym sposobom "tlaci" na rohovku a teda nema svoj prirodzeny tvar - netusim. Netvrdim ze sa nimi nieco kazi, ale uz len kvoli "dychaniu" by som si ich dole daval.reno23 napísal:Preco? ja nosim sosovky uz stvrty rok a ziadny rozdiel v unavenosti oka oproti okuliarom, ktore som nosil predtym, som nepocitil. Tiez by som nechcel byt v dospelosti slepy
Lubo$ - pouzivam len velke sluchadla a roky som ich pouzival s okuliarmi bez akychkolvek problemov
vyskusal by som to, ale doma to nemam a zhanat sa mi to nechce, ale aj tak, preco ma za 10 minut neboli hlava z monitora ked z anteny ano?Shark NX napísal:Ho ho ... Chlape ... Postav si taku antenu vedla hlavy na 10minut a zapni ... do 10min sa ti dostavia take migreny ze ani nezaspis ... Je to uz velmi vysoke cislo.
Mobil ma 0,2W a aj tam spekulovali ze to skodi.
-
Soviet
Darca
Sedim pri PC poslednu dobu denne tych 12hodin..Ked je NHL tak 18hod..Kedze v praci som 8hod za pc a este doma daky ten cas, tak to raz dva ujde..
Avsak pred polrokom som bol pri ocnej a presiel som vsetkymi testami..Takze neviem..Zatial nejak nezistujem problemy s ocami v suvislosti s PC..Skor chrbtica
Avsak pred polrokom som bol pri ocnej a presiel som vsetkymi testami..Takze neviem..Zatial nejak nezistujem problemy s ocami v suvislosti s PC..Skor chrbtica
Ono priamo z kompu sa ti tazko daco stane. Ale popravde velmi viditelny efekt su cievky na ociach. Bol som taktiez u ocnej a nemam s ocami nic. Okuliare mam dobre, nebolia ma ani nemam problemy s videnim ale mam po nich tie cievky a vyzera to hrozne. Neviem co presne to sposobuje a maju to aj ludia co s kompom nikdy nerobili ale ja to mam z toho LCD urcite. Doteraz som nepriesiel nato co presne tento efekt sposobuje.Soviet napísal:Sedim pri PC poslednu dobu denne tych 12hodin..Ked je NHL tak 18hod..Kedze v praci som 8hod za pc a este doma daky ten cas, tak to raz dva ujde..
Shark NX, ok
Nj chrbtica trapi aj mna.....ja som taky chrobacny......ale je mi jasne koli comu. pracovisko nemam prisposobene....stol mam maly, cize nepripada do uvahy aby som mal monitor priamo pred sebou, takze musi byt v rohu stola a tym padom som ja naklonny na jednu stranu......Soviet napísal:Sedim pri PC poslednu dobu denne tych 12hodin..Ked je NHL tak 18hod..Kedze v praci som 8hod za pc a este doma daky ten cas, tak to raz dva ujde..
Inac ked nosim sosovky....snazim sa aspon jeden den v tyzdni off......cize povacsine v nedelu nosim iba okuliare....to mi poradil ocny. Stavala sa mi jedna neprijemnost, ze ked som nosil kazdy den sosvky a sedel pred monitorom, tak som zacinal zle vidiet.....normalne sa mi zo dna na den zhorsoval zrak....ja som sa zlakol, ze co sa deje, hned som nabehol do ocneho, a on mi povedal, ze to je vsetko len z unavy....ze mam dat ociam oddych obcas.....ale ked nabuduce pojdem do ocneho....musim sa opytat ako vplyva praca s pc na oci....
Toto sa mi zdá trochu čudné, lebo pokiaľ si mal predtým nejaký menší predpokladám LCD monitor, tak tým, že by si si zväčšil uhlopriečku monitora pri rovnakej vzdialenosti, by Ťa práveže z toho mali bolieť oči a hlava, nie? Jedine, že si predtým mal CRT - čko...mihalswk napísal:no pani ja mam 24" monitor a rozlisenie 1920x1200 a je to uplne super,.,.,.ziadne problemy nemam ako pri starom monitore tam ma oblela hlava vzdy jak svina a teraz nic
Ja som si teraz kúpil nový notebook a vadi mi na ňom lesklý display. Keďže mám za chrbtom okno, strašne sa to odráža. Desktop už roky nemám a na starom NB som s matným LCD tento problem nemal.
Dostal som však od švagra 21" trinitron, rozmýšlam o prestavaní nábytku a použiti tejto kravy obrovskej ako externy monitor.
Že to zobtazí vernejšie farby nie je na diskusiu, to je fakt, no zaujímalo by ma, čo to do šetrnosti k zraku. Lepšie ako LCD?
Dostal som však od švagra 21" trinitron, rozmýšlam o prestavaní nábytku a použiti tejto kravy obrovskej ako externy monitor.
Že to zobtazí vernejšie farby nie je na diskusiu, to je fakt, no zaujímalo by ma, čo to do šetrnosti k zraku. Lepšie ako LCD?