Zrušenie známok v školstve

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Marry528
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Zrušenie známok v školstve

Príspevok od používateľa Marry528 »

Muffi napísal: 14 dec 2023, 8:47 Ja som zo školy vzišiel tak, že som síce vedel vymenovať diela Dobroslava Chrobáka a pamätal som si povodia veľkých slovenských riek, ale nepoznal som rozdiel medzi Vládou SR a Národnou radou SR a podobne, lebo také veci nikto na maturite nevyžadoval.
Tak asi záleží na tom, akú si mal strednú a maturitné predmety. Pretože ja som mala na občianskej práve túto otázku na maturite :-)
aacid napísal: 14 dec 2023, 13:53 ano, toto je problem. na zakladnej/strednej skole s ucis hromady blabolov ktore realne nebudes nikdy potrebovat. naopak je tam vela veci co ta nenaucia.

mna napriklad teraz celkom zaujima historia a na strednej som to vyslovene neznasal. predmety ako dejepis ci geografia by skratka nemali byt hodnotene. mali by fungovat skor na principe odovzdavania informacii zaujimavou formou, nie pozadovania nudnych a nepotrebnych informacii.
myslim ze keby na hodinach dejepisu proste len ucitelka rozpravala (idealne zaujimavo) o historickych udalostiach a o ich dopadoch na spolocnost tak by som si z toho zobral ovela viac.
na druhu stranu, ona to asi ja vysvetlovala, mozno nie zaujimavo ale ja ako pubertak som proste nemal zaujem pocuvat take nieco.
Tak, ja som mala štastie aj na ZŠ, SŠ aj VŠ a dejepisárov, ktorých stačilo počúvať a pred písomkou si len prečítať text. Častokrát ide aj o prístup učiteľa...
M142 napísal: 14 dec 2023, 15:41 a aj ked sa mi nechcelo vyjadrovat sa ku znamkam, tak ked uz som toto cele napisal, napisem svoj nazor aj k nim :D podla mna ma znamkovanie svoje miesto v systeme. je dolezitym signalom ako pre decka, tak pre rodicov, aby vedeli ako na tom su a v comu sa treba venovat. neviem co si predstavujete mat namiesto nich. len tak nechavat prechadzat studentov? alebo len zaverecne skusky ako na vs, ktore prinesu viac stresu ako priebezne hodnotenie?

otazka pre gymnazistov: nie je to tak prave na gymnaziu? ze si student moze vybrat nejake zameranie? pamatam si, ze kamarati mali nejake seminare a pod, ale neviem, ci mohli napr uplne vypustit chemiu a venovat sa viac niecomu inemu.
Ja by som povedala, že skôr máme malú škálu, čo sa týka známok. Alebo forma skúšky nie písomný test ale využitie poznatkov v praxi, modelové situácie. Čo napr. asi veľmi nevyužijú žiaci na slovenčine, ale na angličtine áno. Matematika sa asi inak nedá ako príkladmi, ale taká finančná gramotnosť áno. Chémia pokusy. Chcelo by to trošku prekopať ten systém. A napr. taká občianska - fungovanie štátu, voľby a podobné veci - to by mal asi každý občan ovládať, inak štát ovláda jeho. Ale mne trvalo dva semestre pochopiť základy politológie.
Som gymnazistka: Prvé dva roky sme mali všetky predmety. Do tretieho sme si vyberali semináre, podľa toho z čoho sme chceli maturovať a ísť ďalej - chemia, bio, dejepis, obn, matika, fyz, geo, ekonomia, inf , jazyk, - slovencina a anglictina boli povinne. Čiže z maturitných predmetov sme mali v tretom rocniku o 2 hodiny viac, vo 4 dalsie 2 navyse. Ja som mala obn a dej, vo stvrtom rocniku mi odpadli chemia, bio, fyz, geo. Ekonomiu som na gympli vobec nemala. Info odpadla už v tretom. Plus sme mali v prvok rocniku taký predmet, že enviromentalna výchova a kultura umenia. Sranda bola, že vraj sa dalo z toho aj maturovať :lol:
Mek napísal: 14 dec 2023, 16:09

v roku pana 2006 ano, len v stvrtom rocniku aj to len v obmedzenej miere, sme mohli ist na hodiny do inych tried, podla svojho vyberu, kde sa prave vyucovalo to co nas zaujimalo.
Ja som zažila v 2014 aj také, že sme sa zahlásili na jeden predmet len 7 ľudia a riaditeľka povedala, že ak nás nebude 12, predmet neotvorí.
Leslie10 napísal: 14 dec 2023, 16:46

Krásne a výstižne napísané. Úplne súhlasím. Kľudne by som nahradil známkovanie napr. čistou dochádzkou. Nech to dieťa nemá stres. Ako to aj viacero diskutujúcich poznamenalo, zaujíma ich mnoho vecí, ktoré v škole neznášali. Možno je to práve kvôli tomu, že nikto Vás už do toho nenúti. Zaoberáte sa vecami, ktoré vás prirodzene zaujímajú. Ja som bol napr. vždy na humánne predmety, matematika, fyzika či chémia nikdy nebola pre mňa. Avšak zo zvedavosti pokojne si pustím 5 minútové video, ktoré zaujímavo, výstižne, nikým nenútene a bez hodnotenia vysvetľuje a znázorňuje fungovanie atómových elektrární či gravitácie. V škole by som pravdepodobne v rámci učiva tieto predmety prespal.
Ja som bola tiež vždy na humanité predmety, ale vynikala som aj v matike či biológii. Chémia a fyzika bola pre mňa smrť, ale snažila som sa. Mňa vždy bavilo učiť sa, spoznávať a dozvedať sa niečo nové, ale nemala som rada, keď som mala prezentovať vedomosti. To len v tých humanitných predmetoch :D
Paťko napísal: 14 dec 2023, 16:55

Učenie sa naspamäť rozvíja pamäť a tiež sústredenie sa.
To je pravda, ale nič na silu nefunguje
Leslie10 napísal: 14 dec 2023, 17:05 Učenie naspamäť rozvíja akurát tak schopnosť prokrastinácie jedinca (samozrejme okrem ľudí, ktorých memorizovanie informácií vyslovene baví). Určite by som dal v rámci študijného programu zásadne viac priestoru pre rozvíjanie kreativity ako pre memorizovanie učiva. Mimochodom ľudstvo disponuje takým enormným množstvom informácií, ktoré by žiadny človek nedokázal naučiť naspamäť. V mojom ponímaní je oveľa dôležitejšie vedieť efektívne hľadať v tom mase informácií a nájsť pre nás to relevantné čo najrýchlejšie.
S týmto súhlasím :)
Leslie10 napísal: 14 dec 2023, 17:21 Okrem toho by som tiež uvítal, ak by bol vyučovací proces viacstranný, tj. aby sa nejednalo iba o počúvanie učiteľa, ale skôr o živú diskusiu. Kľudne by mohli aj žiaci prednášať a učiteľ byť iba dozorom, ktorý by sledoval, či podané informácie zo strany vyučujúceho študenta sú správne. Zaujímavá by bola aj myšlienka, ak by študijný plán záviselo (aspoň do určitej miery) od študentov. Príklad: namiesto "dnes sa budeme zaoberať s..." na "na čo ste dneska zvedavý"?
Takto sme fungovali na tej enviro a na seminároch z obn

Autoeditácia príspevku po 1 min 19 sek:
Pardón, že som tu označila pomaly každý komentár, ale po dlhom čase je tu zaujímavá téma. A už dlho som nediskutovala o školstve a pedagogike :D :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Marry528 napísal: 17 dec 2023, 19:03 Tak, ja som mala štastie aj na ZŠ, SŠ aj VŠ a dejepisárov, ktorých stačilo počúvať a pred písomkou si len prečítať text. Častokrát ide aj o prístup učiteľa...
No ide aj o pristup ziaka. Hlavne sa netreba tvarit, ze ucitelia maju zazracny lievik, ktorym to naleju cloveku do hlavy.

Este taka vec k znamkam, na strednej a zakladnej su nastavene tak, ze aj ziak co na predmet nema absolutne talent, ale nie je to laidak, tak dostane trojku.
Marry528
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marry528 »

harrison314 napísal: 17 dec 2023, 19:36 No ide aj o pristup ziaka. Hlavne sa netreba tvarit, ze ucitelia maju zazracny lievik, ktorym to naleju cloveku do hlavy.
Samozrejme
harrison314 napísal: 17 dec 2023, 19:36 Este taka vec k znamkam, na strednej a zakladnej su nastavene tak, ze aj ziak co na predmet nema absolutne talent, ale nie je to laidak, tak dostane trojku.
Mala som učiteľa, ktorý vravel, že každá známka je za niečo. Aj na 5ku musíš niečo povedať. Inak ťa ohodnotiť nemôže a môže ťa nechať robiť reparát alebo opakovať predmet/ročník.
rapunzelka
Novice
Novice

Príspevok od používateľa rapunzelka »

Zrušenie známok by muselo prebiehať v rámci absolútne komplexného riešenia celého školstva, pretože sa tu vynorí množstvo ďalších otázok, problémov a rôznych okolností. Ale pozrime sa na tento národ, ktorý si opakovane volí rovnakých klamárov a gaunerov. Myslíte, že tí ľudia, ktorí ich volia a rozmnožujú sa, vychovávajú svoje deti k pravde, tolerancii, poctivosti, slušnosti a vštepujú im, že vzdelanie je prvoradé? Mám pocit, že im je jedno, či umrú sprostí. Deti sú obrazom rodičov.
K textu v odkaze z pôvodného príspevku - veľmi čudne nastavené priority a hodnoty v rodine, ak život dieťaťa doslova visí na známkach. Chúdence všetky takéto deti z podobne nastavených rodín.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

harrison314 napísal: 17 dec 2023, 19:36 Este taka vec k znamkam, na strednej a zakladnej su nastavene tak, ze aj ziak co na predmet nema absolutne talent, ale nie je to laidak, tak dostane trojku.
Tak aký to má teda zmysel? Ako som aj vyššie písal, všetky známky okrem jednotky sú pre žiaka trestom (vlastne aj tá jednotka, viď moje predchádzajúce príspevky).

Reagujúc na tvoj príspevok ohľadne toho, že čím by som nahradil známky, tak to som už rovnako odpovedal vyššie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Leslie10 napísal: 18 dec 2023, 19:44 Tak aký to má teda zmysel? Ako som aj vyššie písal, všetky známky okrem jednotky sú pre žiaka trestom (vlastne aj tá jednotka, viď moje predchádzajúce príspevky).
Mozno by stalo za to, aby sa rodicom vyvstlilo ako je to so znamkami. Za trest su len dve.
Leslie10 napísal: 18 dec 2023, 19:44 Reagujúc na tvoj príspevok ohľadne toho, že čím by som nahradil známky, tak to som už rovnako odpovedal vyššie.
Kde? neviem to najst, mozes dat link, alebo citovat?
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

harrison314 napísal: 18 dec 2023, 19:50 Mozno by stalo za to, aby sa rodicom vyvstlilo ako je to so znamkami. Za trest su len dve.

Kde? neviem to najst, mozes dat link, alebo citovat?
Príspevkom zo 14.12. o 17:46
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

harrison314 napísal: 17 dec 2023, 19:36 No ide aj o pristup ziaka. Hlavne sa netreba tvarit, ze ucitelia maju zazracny lievik, ktorym to naleju cloveku do hlavy.
Dovolím si nesúhlasiť. Keď máš bandu nadpriemerne alebo vysoko nadpriemerne inteligentných deciek, tak to celé môže domrviť jeden zlý učiteľ. A vlastne aj pri podpriemerných deckách je talentovaný učiteľ dôležitý, môže ich inšpirovať a potiahnuť hore.

Chodil som na 8ročné gymnázium a náš riaditeľ bol čistý psychopat. Viem, že bral úplatky a v učiteľskom zbore bola šikana, za ktorou stál práve tento riaditeľ. Navyše bol úplne neschopný ako učiteľ. Ale mal priam až obdivuhodné nadanie nájsť kvalitných pedagógov. Ktorých ale následne bral ako konkurenciu a všetkých vyštval. Všetky tie moje top mladé učiteľky, sú dnes riaditeľky elitných škôl. Moja učiteľka slovenčiny si založila svoju súkromnú školu. Vyhrala cenu najlepší učiteľ roka. Ďalšie moje učiteľky boli v top10 slovenských pedagógov.

Príklad za všetko. Chémia, strašiak detí. Z našej triedy išlo maturovať z chémie na najobtiažnejšu úroveň cez 20 ľudí. Aj keď s chémiou nerobím nič od maturity, tak si stále pamätám niektoré tie hlášky našej učky, ako "kyselina maslová, to je Dior medzi smradmi". :D Štvrtáci, naša paralelná trieda, od nich išli maturovať dvaja. Mali takú starú učiteľku, kamarátku toho riaditeľa. Jeden z tých dvoch z druhej triedy bol taký Andrej Danko. Nikto nechápal, prečo chce maturovať z chémie. Pochopili sme pri maturite. "Úplnou náhodou" si vytiahol prvú otázku, kde je v podstate učivo ZŠ. Mal vysvetliť, čo je v atóme, čo je protónové číslo. Dostal 4ku, aj to len z milosti (určite cez úplatok) :D

No a náš riaditeľ? Ten špeciálne iba nás učil matematiku. Keď nám odpadli hodiny, hneď dobehol a mali sme hodinu matiky. Bol štrajk učiteľov? Žiaden problém. Naša trieda sa učila, 7 hodín matiky za 1 deň. :D Ako to dopadlo? Na polrok v poslednom maturitnom ročníku, 2/3 triedy prepadali z matiky. Vrátane maturantov z matematiky, ktorých mal on na tu maturitu pripraviť. :D Vôbec nikomu neprišlo divné, že tam sú študenti, ktorí majú 1 z fyziky, chémie, biológie...a zrazu bum, 5ka z matiky. Ako decko neviem, čo presne sa odohralo v riaditeľni. Viem, že si to niektorí naši rodičia (moji nie) boli s riaditeľom vybaviť a na druhý deň, namiesto toho, aby sa ospravedlnil alebo aspoň povedal niečo "suché" v štýle "zmenil som kritéria hodnotenia"...tak nám spravil prednášku o jednej našej spolužiačke a jednom spolužiakovi, v podstate ich šikanoval pred celou triedou, končilo to tým, že sú tak sprostí, že nám ostatným nemôže dať 5ku ako tým dvom, lebo by to nebolo fér a dá nám 4ku. Otrasné proste...

Nakoniec ich ani nepustil k maturite, pritom z matiky nematurovali. Museli ísť napísať záverečnú písomku z matiky na iné gymnázium a potom tam mohli aj zmaturovať. Ten spolužiak ani spolužiačka neboli hlúpi. Spolužiak reagoval na dianie v škole totálnou sabotážou. Proste nechodil do školy. Využil nastavenie zákonov: mal absolvovanú povinnú školskú dochádzku, mal 18R, takže mu maximálne mohli znížiť známku zo správania za to, že niekoľko mesiacov blicoval. Vždy sa zjavil pred vysvedčením. Išiel za učiteľmi, nech mu dajú písomku za polrok, to nejako napísal a vybavené. Spolužiačka mala hroznú situáciu doma v rodine a namiesto podpory od učiteľov a zabezpečenia psych. starostlivosti, sa jej dočkalo šikany priamo od riaditeľa. Keby sme ju nepodržali my, ako trieda, tak to skončí samovraždou.

Karma to nejako zariadila a na výške sme dostali učiteľku matiky rovno z MATFYZU. :D Síce XY titulov pred aj za menom, ale fyzicky vyzerala aj psychicky pôsobila, ako taký archetyp dobrej babičky. Presne vedela, čo my psychológovia potrebujeme vedieť a vypočítať a ako nás to má naučiť. Nehádzala len nejaké čísla a pismenká na tabuľu, dávala nám aj svoje typy a mnemotechnické pomôcky, podľa čoho si to ona pomätá a ako presne postupuje. Riaditeľa na strednej zaujímal len výsledok na písomke, profesorka matiky na výške si každého zavolala, predbrala s každým zápočet do detailov, indentifikovala chyby vo výpočtoch, vysvetlila to a aj keď si mal výsledok zlý, mohol si mať stále Bčko. Lebo je rozdiel tomu vôbec nerozumieť a mať zlý výsledok. A je rozdiel postupovať správne, ale na 3 stranovom výpočte sa na jednom mieste seknúť v znamienku a preto mať zlý výsledok.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal: 20 dec 2023, 9:33 Dovolím si nesúhlasiť. Keď máš bandu nadpriemerne alebo vysoko nadpriemerne inteligentných deciek, tak to celé môže domrviť jeden zlý učiteľ. A vlastne aj pri podpriemerných deckách je talentovaný učiteľ dôležitý, môže ich inšpirovať a potiahnuť hore.
...
Ja si stojim za tym co som povedal. To co spominas ty je uz mimo tych normalnych mantinelov a viem, ze to moze zenchutit. Ja som to mal podobne z nemcinov, z ostatnych predmetov 1 a 2 a z nemciny 4, hoci som sa vdaka doucovaniu s nej vedel po nemecky aj hadat äale to bolo az tesne pred maturitou), v nasej triede mali jednotku z nemciny len ti co vedeli hrat na dychove nastroje.

Ale uznavam, ze aj ta motivacia je dolezita, len cloveka by nemal motivovat len ucitel, ale hlavne svoja vlastna buduncost.

takychto vyslovene zlych ucitelov povazujem za velky problem skolstva a nieco by sa s tym malo urobit.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

So zlými učiteľmi sa v štátnom systéme založenom na tabuľkových platoch a odpracovaných rokoch nedá spraviť nič.

Jediné riešenie vidím v kompletnej privatizácii a štátnej demonopolizácii. Potom by na kvalitných súkromných školách učili kvalitní učitelia a tí nekvalitní učitelia by sa zamestnali maximálne v nejakých druhoradých školách alebo by úplne museli zmeniť obor, ak sú totálne neschopní.

Čo sa týka známkovania, mali by to byť na každej škole, či chce deti známkovať alebo nie. Ale väčší zmysel mi dáva deti neznámkovať, keďže to akurát predmety deťom znechucuje a vytvára to zbytočný nátlak. Učiť sa dá aj bez toho, aby z toho boli žiaci každý mesiac skúšaní... A ak niekto nemá motiváciu sa nejaké predmety učiť a nebavia ho, tak je to tiež v poriadku. Nie každý je multitalentovaný čávo na úplne všetky predmety.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Pilifo napísal: 20 dec 2023, 10:31Jediné riešenie vidím v kompletnej privatizácii a štátnej demonopolizácii.
skvele riesenie!
bohati by mali skvele skoly a chudobni ziadne, lebo by na ne nemali
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Každý jednotlivec aj tu na fóre, má rôzne skúsenosti či s učiteľmi, riaditeľmi/riaditeľkami ale aj so spolužiakmi.
Mal som na Zš takých spolužiakov/spolužiačky, čo ledva dokázali čítať, čiže o plynulosti čítania a pochopením textu nemohla byť ani reč u nich.
Boli to zväčša aj tak trojkári - štvorkári, urobili si stredné školy tiež s odretými ušami a VS s aspoň Bc. titulom zrejme vďaka istým okolnostiam.
O minimálne dvoch z nich viem, že keď si založili vlastné firmy, mali zákazky za desaťtisíce eur a nakoniec ich tak dofušovali ako nikto.
Za mňa má známkovanie významnú úlohu na všetkých školách - niekto sa zo zlých známok poučí, niekto si žiaľ siahne aj na život - v SR ojedinele, narozdiel od Japonska, kde sú enormné tlaky na žiakov aj študentov.
Ked niekomu nejde nejaký predmet v dnešnej dobe internetu (google,youtube,weby atd) sa to dá tiež doučiť, kedysi neboli také možnosti.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 20 dec 2023, 10:36 skvele riesenie!
bohati by mali skvele skoly a chudobni ziadne, lebo by na ne nemali
Toto hovorili aj komouši v 1989 o potravinovom zásobovaní a nezdá sa mi, že by ľudia za posledných vyše 30 rokov umierali od hladu, lebo by si nemohli dovoliť jedlo. To je jednoduchá ekonomická nepriama úmera - čím vyššia konkurencia, tým nižšie ceny. Dnes ale tých pár súkromných škôl, ktoré musia navyše dostať povolenie od ministerstva, prakticky nerobia vôbec žiadnu konkurenciu štátnemu školstvu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ano, vlastne to bude tak ako teraz akurat ti bohatsi nebudu musiet posielat svoje deti do zahranicia ale najdu si aj tu dobre sukromne skoly.
lebo s potravinami to funguje tiez tak, kto si to moze dovolit nakupuje pekne a chutne paradajky zo slovenska a ten kto nie kupuje tie tvrde a bez chute dovazane zo spanielska.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Stále mi príde lepšie riešenie mať možnosť si zaplatiť za kvalitnú súkromnú školu, ako byť odkázaný na kvalitatívne slabé štátne školy (možno so svetlými výnimkami).

Proste bohatí budú mať vždy lepšie možnosti. Tak to už proste v tom nespravodlivom živote funguje. Snáď sa nechceme vrátiť do socíku, kde sa bieda prerozdeľovala medzi ľudí, takže všetci boli v podstate rovnako chudobní a nikomu to teda nevadilo, keďže si ľudia nemali čo závidieť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

mozno by stacilo inspirovat sa v krajinach, kde je skolstvo na vyrazne vyssej urovni
napriklad Finsko, kde je sukromnych skol minimum, lebo vsetky skoly musia mat vysoku uroven z dovodu spadovosti a teda bez ohladu na to, ci je rodina vyssia alebo nizsia trieda, chodia do skoly ich deti pekne spolu, z coho vyplyva, ze bohati chcu, aby ich deti mali v skole vysoku uroven vzdelavania

alebo to spravme podla teba sposobom, ktory nikdy nefungoval a uz na prvy pohlad je to uplne nezmyselne riesenie
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pilifo napísal: 20 dec 2023, 14:47 ...
Ked mas v ruke kladivo, tak vsteko vyzera ako kliniec, aj rozvodna skrina.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

beardie napísal: 20 dec 2023, 15:57mozno by stacilo inspirovat sa v krajinach, kde je skolstvo na vyrazne vyssej urovni
presne toto, preco sa treba stavat do pozicie ze bud to bude "bohati zle skolstvo aj chudobni zle skolstvo" alebo "bohati dobre a chudobni stale zle".
preco nemozu mat aj chudobni kvalitne skolstvo? nebolo by potom logicky menej chudobnych?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 20 dec 2023, 15:57 alebo to spravme podla teba sposobom, ktory nikdy nefungoval a uz na prvy pohlad je to uplne nezmyselne riesenie
Máš zlé informácie, súkromné školstvo funguje veľmi dobre napr. v Indii, kde síce majú štátne školy, kde ale doslova deti vôbec nič nerobia, takže aj tí najchudobnejší ľudia zo slumov posielajú svoje deti radšej do súkromných škôl, ktoré si organizujú v rámci slumov a ktoré sú stále lepšie ako štátne školy.

Tu je o tom napísaná celá kniha - The Beautiful Tree

A India už dávno nie je krajina, z ktorej ekonomického progresu by sme sa mali smiať. Je dosť možné, že India bude to, čo bola Čína v posledných 30 rokoch - majú nízky priemerný vek obyvateľstva a ekonomicky rastú veľmi rýchlo.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Vráťme sa k realite. SR nemá more, má 5,43 milióna obyvateľov, nemá moc nerastných surovín a odkázaný je na zahraničný priemysel.
India má more, je ich 1,4 miliardy, majú nerastné suroviny, takže oni mohli byť niekde inde už pekne dávno.
Hlavne téma znie "Zrušenie známok v školstve" - čo je samozrejme niečo s čím by si SR školstvo nepomohlo.
Tie modely vzdelávania na Severe Európy je naozaj niečo čím by sme sa mali zapodievať a nevymýšľať koleso z ktorého bude kosoštvorec.
Napísať odpoveď