Jozef Tiso a Slovensky stat

Diskusie na politické témy...

Bola poprava Dr. Tisa spravna?

Ano
159
30%
Nie
290
55%
Nezaujima ma to
75
14%

Celkom hlasov: 524

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Jozef Tiso a Slovensky stat

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Povstanie sa hlásilo k Česko-Slovensku a za slovenskú svojbytnosť, išlo o zachovanie národa.
Pozri si Košický vládny program z apríla 1945, ktorý najlepšie vystihuje ciele Povstania.
Ziadne zachovanie naroda, pre cechoslovakistov existoval len ceskoslovensky narod tak neviem o com mi tu vypravas.

A postoje zida Masaryk voci slovakom boli viac nez jasne: http://www.hojko.com/post1340031.html#p1340031

Ceskoslovensko bolo len vysledok uz vtedy aktivnych slobodomurarov neprospesne jak pre nas tak pre Cechov
http://www.hojko.com/post718970.html#p718970
http://www.hojko.com/post984954.html#p984954
alebo ked sa ti chce viac citat tak http://vznikcsr.wordpress.com/
http://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/c/546 ... ensko.html

Opat to bola vec na koho stranu sa pripojit a ci je to prospesne pre nas. My sme boli znacne ovplyvneny fobiou o Madarskom velkom state a Cesi zase o Nemeckom, co nas malo spojit do kopy na zaklade strachu z napadnutia ale nie na zaklade narodnych zaujmov.
Najväčší zmysel Povstania bol v tom, že nás zaradil na stranu protihitlerovskej koalície. To isté mohlo spraviť aj Tiso, v lete 1944 bolo podľa geopolitickej situácie jasné, kto vyhrá vojnu a Tiso vlastne až do konca držal s Hitlerom, čím Slovensko úplne diskreditoval.
Takze v tomot pripade by si mal pochvalit Tisu aj zato ze sa v marci 1939 sa stal spojencom Nemecka lebo nas nediskreditoval a zachranil pred Poliakmi a Madarmi.

Pochop uz konecne ze tu nema zmysle sa bavit o tom co je zlo a co je dobro z hladiska objektivity.
Spojenectvo s Nemeckom lepšie pre Slovensko ? V tej publikácii sa venujú aj téme, o ktorej sa fakt moc nehovorí, čo mi povieš napríklad na Generalplan Ost alebo holokaust Slovanov (Gesamtplanung Ost) ? Spojenectvo s Nemeckom najlepšie pre Slovensko ? Ty fakt nevidíš, že to bola len fraška, boli sme trápny, dočasný satelit a spolu s ostatnými štátmi sme istili Hitlerovu južné krídlo pri útoku na ZSSR ?
S tym nasim 3 milionovym poctom obyvatelov sme boli odkazany na satelitny stat ci sa nam to pacilo alebo nie. Alebo si myslis ze po 49 tu nastala nejaka sloboda? My sme nikdy neboli v pozcii kde by sme nieco diktovali ale iba sa prisposobovali tej ci onej strane.

Ci tieto plany su pravdive alebo nie tazko povedat, realita je taka ze holokaust sa vykonaval len na zidoch, takze skutocnosti a realita dava mne za pravdu. Tak isto aj divizise SS slozene z mnohych slovanskych skupin nejak nezapada do tych tvojich planov a rasove poziadavky pre vstup do SS boli viac nez jasne.

Naopak ja ta odkazem zase na knihu Viktora Suvorova: Vsechno bylo jinak, aneb kto zacal druhou svetovou valku. Islo hlavne o to ze ak by Nemci na Sovietov nezautocili tak po istom case by to urobili Sovieti a by Hitlera a jeho Nemecko odstrelili iba ako malickeho pajaca. Takze opat vytahovat tu to ze sme sa mali postavit na druhu stranu je opat blbost lebo by sme zrejme skoncili este horsie.
A čím sa partizáni predviedli ? Že si dovolili vystúpiť proti okupačnému režimu ?
Okupacny rezim? Nato to si prisiel ako? Pokial viem vladu mala v rukach slovenska HSLS, nemecka DP mala len nejakych 3 poslancov v sneme a 2 v statnej rade takze neviem o com tu tocis. Okupacia zacala prave po SNP.
Ja netvrdím, že partizáni nespáchali aj nejaké zločiny, ale prečo každá spomína len to ? Prečo títo kritici a obdivovatelia prvej Slovenskej republiky nespomenú aj zásluhy partizánov ?
Preto lebo pre mna ten rezim co tam bol bol dobry, takze akekolvek vystupenie proti nemu ktore by neprinieslo lepsiu alternatviu sa da povazovat za narodnu zradu (preto hovorim ze je to vec pohladu a v konecnom dosledku svetonazoru nas dvoch).
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

kali520 napísal:Vec pohladu. Podla mna bola zrada naroda prave SNP najma koli tomu ze ho viedli komunisti.

Nechapem preco zrovna SNP by som mal povazovat za nejake oslobodenie? Uvedom si jednu vec ze v tej dobe volaka neutralita nebola mozna, bud sa pridas na jednu stranu alebo na druhu, otazka je len ktora je prospesnejsia pre narod. Z hadiska zivotnej urovne bola spojenctvo s Nemeckom to najlepsie pre Slovakov, preco malo byt spojenctvo s komunistickym Ruskom lepsie pre nas mi asi nebudes vediet povedat vsak?
Nie som si istý či to naozaj bolo ak ako píšeš, treba si uvedomiť že to bola úplne iná doba a nie každému satelitné zriadenie voči Nemecku vyhovovalo, boli ľudia čo mali rodiny v ČR a tam vieme čo sa dialo. Chcem povedať že to tu až také ružové rozhodne nebolo. Daľšia vec je že pohľad vtedajšieho človeka na komunizmus bol iný ako teraz, oni viacmenej ani nevedeli čo to vlastne je a veľa ľudí si myslelo že to je niečo lepšie. O tom čo bolo lepšie je ťažko diskutovať, s dlhodobého hľadiska je lepšie že sme sa pridali na stranu víťazov vzhľadom k tomu čo nemecko za vojny postváralo. V tých časoch a s tými názormi a informáciami čo mali ľudia by som si netrúfol povedať "áno, toto je tá správna cesta" nech už by bola akákoľvek.
kali520 napísal:Ci tieto plany su pravdive alebo nie tazko povedat, realita je taka ze holokaust sa vykonaval len na zidoch, takze skutocnosti a realita dava mne za pravdu. Tak isto aj divizise SS slozene z mnohych slovanskych skupin nejak nezapada do tych tvojich planov a rasove poziadavky pre vstup do SS boli viac nez jasne.
Neni to až také presné, holokaust sa síce vykonával prevažne na židoch ale Nemecké úmysly boli dlhodobé a to či v nich rátali s inými rasami, ktoré už vtedy nazývali podradnými je otázne.
Na území ZSSR operovali po začatí vojny odiely SS Einstazgruppen ktoré mali za úlohu čistiť územie od židov, cigáňov a taktiež SLOVANOV. Dokonca mali tieto jednotky k dispozícii takzavnú príručku s názvom Untermensch(podčlovek), ktorú nechal zhotoviť Himmler a s ktorej sa príslušník SS mal dozvedieť prečo je žid,cigáň aebo slovan vlastne tým podčlovekom. Niekde som dokonca aj mal úryvok s tohto nacistického žvástu ale bohužiaľ nemám moc náladu to teraz hľadať. Chcem tým povedať že by som si nebol až tak stopercentne istý tým čo mali vlastne nemci v pláne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ziadne zachovanie naroda, pre cechoslovakistov existoval len ceskoslovensky narod tak neviem o com mi tu vypravas.
Spýtam sa ťa takto ? Zachoval sa národ ? Sme tu dnes ? Sme.

Keby vyhral vojnu Hitler, garantujem ti, že tu dnes nie sme. Ani náhodou.

Inak citujem z Košického vládneho programu a prosím ťa vypichni, čo je na ňom podľa teba zlé: Vláda sa bude ako prvá domáca vláda republiky pokladať za stelesnenie česko-slovenského štátneho spoločenstva, založeného na rovných zásadách. Činiac koniec všetkým starým sporom a vychádzajúc z uznania Slovákov ako nacionálne svojbytného národa...bude sa snažiť, aby v česko-slovenskom pomere bola uskutočnená zásada rovný s rovným a aby bolo uplatnené skutočné bratstvo medzi oboma národmi....uznávajúc, že Slováci majú byť pánmi vo svojej krajine rovnako ako Česi vo svojej českej domovine...SNR, opierajúca sa o národné výbory v obciach a okresoch, bude nielen oprávnená predstaviteľka samobytného slov. národa, ale tiež nositeľkou štátnej moci na území Slovenska (moci zákonodárnej, vládnej a výkonnej)...
Citoval som fakt len najdôležitejšie časti, je toho oveľa viac.
Takze v tomot pripade by si mal pochvalit Tisu aj zato ze sa v marci 1939 sa stal spojencom Nemecka lebo nas nediskreditoval a zachranil pred Poliakmi a Madarmi.
V podstate máš pravdu, ak sa na to pozeráme z hľadiska zachovania národa (aj keby sa dalo polemizovať, či by sme ako národ vydržali, resp. nevydržali keby sme boli nechaní na pospas Maďarska - Poľsko ani neberiem do úvahy - keďže sme pod Maďarskom ako národ vydržali 1000 rokov), tak Tiso, resp. slovenský snem, urobili dobre, lebo zachovali slovenský národ.
Prečo však Tiso nepodporil Povstanie, resp. sa nevpustili cez Dukliansky priesmyk vojská červenej armády ? Tieto akty boli priamo proti národu, lebo sme zostávali na strane nacistov, ktorí to už mali zrátané, to muselo byť v jasné v lete 1944 každému.
S tym nasim 3 milionovym poctom obyvatelov sme boli odkazany na satelitny stat ci sa nam to pacilo alebo nie. Alebo si myslis ze po 49 tu nastala nejaka sloboda? My sme nikdy neboli v pozcii kde by sme nieco diktovali ale iba sa prisposobovali tej ci onej strane.
Máš pravdu, že v našich dejinách sme boli vždy pod tlakom niekoho, niekedy viac, niekdy menej, ale to, čo sa nazývalo 1. Slovenská republika bola iba čistá fraška, stačí si prečítať Zmluvu o ochrannom pomere medzi Nemeckou ríšou a Slovenským štátom. Navonok sme síce boli suverénny štát, ale iba slepý a zaujatý človek môže nevidieť, ako to naozaj bolo.

Či sú tie plány pravdivé, alebo nie ? Ťažko povedať ? Samozrejme, že sú, resp. boli pravdivé, Nemci vo svojom germánskom rasizme s nami (Slovanmi) jednoducho nepočítali. Dajme si tie klapy z očí dole. Pravdu máš jedine v tom, že tieto plány sa nikdy nestihli zrealizovať (aj keď toto nie je úplne pravda, zisti si niečo o akcii Zamošč) , ale to nie je protiargument v to, že tieto veci neboli pravdivé.
Naopak ja ta odkazem zase na knihu Viktora Suvorova: Vsechno bylo jinak, aneb kto zacal druhou svetovou valku. Islo hlavne o to ze ak by Nemci na Sovietov nezautocili tak po istom case by to urobili Sovieti a by Hitlera a jeho Nemecko odstrelili iba ako malickeho pajaca.
Knihu som nedávno zaregistroval a vyzerá zaujímavo, možno aj zakúpim.
Len mi nie je celkom jasné, prečo, ak bol Stalin taký pripravený, sa nechal zatlačiť Hitlerom až po Moskvu bez poriadneho odporu z toho šoku, že naňho Hitler vôbec zaútočil. Ešte 14.5. 1941 písal Hitler Stalinovi upokojujúci list no a za pár mesiacov bum bum...
Okupacny rezim? Nato to si prisiel ako? Pokial viem vladu mala v rukach slovenska HSLS, nemecka DP mala len nejakych 3 poslancov v sneme a 2 v statnej rade takze neviem o com tu tocis. Okupacia zacala prave po SNP.
Vládu mala v rukách síce HSĽS, ale pod akou taktovkou ? K tomuto som sa už vyjadril vyššie, nazvať si to môžeme ako chceme, ale partizáni vystúpili jednoducho proti situácii, ktorá vtedy panovala.
Preto lebo pre mna ten rezim co tam bol bol dobry, takze akekolvek vystupenie proti nemu ktore by neprinieslo lepsiu alternatviu
Každé vystúpenie proti tomu režimu, resp. proti Hitlerovi bolo dobré, lebo taká budúcnosť by bolo veľmi krátka.

Opakujem, Nemci sa nami jednoducho ako s celkom nepočítali, sú na to nespočetné dôkazy, rôzne vyhlásenie nacistických špičiek počínajúc Hitlerom.
Časť ľudí (vhodných, podľa rôznych parametrov) germanizovať, zbytok by vysťahovaný, pracoval by na nemeckom Lebensraume, prípadne vykynožený ako nepotrebný (veľmi jednoducho opísané).
kali520
Darca
Darca

Rubiki napísal:Nie som si istý či to naozaj bolo ak ako píšeš, treba si uvedomiť že to bola úplne iná doba a nie každému satelitné zriadenie voči Nemecku vyhovovalo, boli ľudia čo mali rodiny v ČR a tam vieme čo sa dialo. Chcem povedať že to tu až také ružové rozhodne nebolo.
Ruzove to neni vzdy pre kazdeho, to sa neda vyhoviet kazdemu. Zaujmom slovakov (a to hovorim slovakov nie zidov madarov cechov a podobne) bol samostanty stat alebo autonomna oblast s vlastnym snemom a samosrpavou. Prva slovenska republika im to davala, takze neviem kde je problem. A nehovoriac o tom ako sa tu za Tisa zdvihla zivotna uroven a celkovo prosperita tu bola zrejme asi najvacsia za celu nasu historiu. Isto boli nejaky nespokojny slovaci ale ti su vzdy a vsade aj dnes ich mas a ovela viac, je preto demokracia zly rezim? Alebo tu budeme nadavat na Tisa a prvy slovensky stat len preto ze bol spojencom Nemecka a dnes to najvacsie zlo je nacizmus lebo to propaganda tak zariadila?
Rubiki napísal: Daľšia vec je že pohľad vtedajšieho človeka na komunizmus bol iný ako teraz, oni viacmenej ani nevedeli čo to vlastne je a veľa ľudí si myslelo že to je niečo lepšie.
Vela ludi si to mysli aj teraz, nehovoriac o tom ze maju znacny problem rozlisit komunizmus od socializmu.
Rubiki napísal:O tom čo bolo lepšie je ťažko diskutovať, s dlhodobého hľadiska je lepšie že sme sa pridali na stranu víťazov vzhľadom k tomu čo nemecko za vojny postváralo.
A aj napriek tomu Nemci neskor SRN to dotiahli dalej ako my. Takze my sme sa ani nepostavili na cestu vitazov nas problem bol ten o ktorom som pisal, museli sme sa jednoducho prisposobit vzhladom na nas maly pocet obyvatelov a geograficku polohu.
Rubiki napísal:Na území ZSSR operovali po začatí vojny odiely SS Einstazgruppen ktoré mali za úlohu čistiť územie od židov, cigáňov a taktiež SLOVANOV. Dokonca mali tieto jednotky k dispozícii takzavnú príručku s názvom Untermensch(podčlovek), ktorú nechal zhotoviť Himmler a s ktorej sa príslušník SS mal dozvedieť prečo je žid,cigáň aebo slovan vlastne tým podčlovekom. Niekde som dokonca aj mal úryvok s tohto nacistického žvástu ale bohužiaľ nemám moc náladu to teraz hľadať. Chcem tým povedať že by som si nebol až tak stopercentne istý tým čo mali vlastne nemci v pláne.
V tom pripade si SS museli srat riadne do huby napr:

13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar (kroatische Nr. 1)
14. Waffen-Grenadier-Division der SS (ukrainische Nr. 1)
23. Waffen-Gebirgs-Division der SS Kama (kroatische Nr.2)
29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr.1)
30. Waffen-Grenadier-Division der SS (weissruthenische Nr.1

Jak je mozne ze tito rusi nezapadali do toho tvojho rasoveho modelu? Alebo nebolo to nahodou tak ze ti slovania co boli zabity boli len bolsevici?

Dalej nazori Himmlera na danu vec je zase dalsi problem, poznam pribehy o tom ako veril v to ze sa do neho prevtelil duch Heinricha I. ktory vyhnal Slovanov z uzemia Sliezska, Pruska a casti Polska, o tom ako bol presvedceny ze slovania zaberaju miesta pre tam zijucich Nemcov a podobne... Vsetko to vyzera byt iba ako nejaky blabol, pritiahnuty za vlasy. Kazdopadne vodca bol Hitler a ten daval rozkazy, jeho postoj voci Slovanom sice nebol pekny ale tym to vzdy koncilo len pri slovach.

Na ich adresu sa v Main Kampfe vyjadril sposobom ze ze zaberaju Nemcom zivotny priestor a ze Nemci si svoj lebens raum musia vydobit spat atd atd... Ci tie priestory ktore Hitler pozadoval mali patrit Nemcom alebo nie je opat na dlhsiu diskusiu a nemozme povedat ze sa mylil uplne a tiez ze mal zase uplnu pravdu. Kazdopadne tam nebolo ziadna zmienka o tom ze by Slovanov chcel masovo vyvrazdit ani nic podobne. Naopak v 11 kapitole rasa a narod, hovori o bielej arijskej rase komplexne, nepovazuje arijsku rasu len za cisto nemecku.
Hughito napísal:Spýtam sa ťa takto ? Zachoval sa národ ? Sme tu dnes ? Sme.
A nemozes popiret to ze Tiso bol tym kto mal natom najvacsiu zasluhu.
Keby vyhral vojnu Hitler, garantujem ti, že tu dnes nie sme. Ani náhodou.
Dohad, alebo skor viera v zlo narodnosicalistickeho nemecka. Ty mi budes argumentovat tymi spravami a planmi co si uviedol, ja ti budem argumentovat tym ze tak nerobili prave naopak tvorili sa slovanske divizie SS (plany a spravy su ti k nicom ked neni naznak ich realizacie). Vzdy je podstatne kto co spravil nie co povedal.
Inak citujem z Košického vládneho programu a prosím ťa vypichni, čo je na ňom podľa teba zlé
Ze je to len nejaka byrokraticka fraza daleka od reality rovnako ako tu dnesna ustava ktora sa tiez vladnou garniturou nedodrziava.
Prečo však Tiso nepodporil Povstanie, resp. sa nevpustili cez Dukliansky priesmyk vojská červenej armády ? Tieto akty boli priamo proti národu, lebo sme zostávali na strane nacistov, ktorí to už mali zrátané, to muselo byť v jasné v lete 1944 každému.
Mozno koli tomu ze veril v spravnost toho rezimu ktory na slovensku bol (a ja nemozem povedat ze bol nespravny, prave naopak). Mozno sa obaval bolsevickeho nebezpecenstva a toho ze ho zosnovali komunisti. Mozno preto ze sa bal nemcov a Hitlera ze mu este viac nakope jak Stalin.
Knihu som nedávno zaregistroval a vyzerá zaujímavo, možno aj zakúpim.
Len mi nie je celkom jasné, prečo, ak bol Stalin taký pripravený, sa nechal zatlačiť Hitlerom až po Moskvu bez poriadneho odporu z toho šoku, že naňho Hitler vôbec zaútočil. Ešte 14.5. 1941 písal Hitler Stalinovi upokojujúci list no a za pár mesiacov bum bum...
V tej knihe to je vsetko vysvetlene, alebo si pozrit temu Kto zapríčinil 2. WW
Vládu mala v rukách síce HSĽS, ale pod akou taktovkou ? K tomuto som sa už vyjadril vyššie, nazvať si to môžeme ako chceme, ale partizáni vystúpili jednoducho proti situácii, ktorá vtedy panovala.
A si myslis ze ti vystupili pod akou taktovkou? nebud uz prosim ta az tak naivny
Každé vystúpenie proti tomu režimu, resp. proti Hitlerovi bolo dobré, lebo taká budúcnosť by bolo veľmi krátka.

Opakujem, Nemci sa nami jednoducho ako s celkom nepočítali, sú na to nespočetné dôkazy, rôzne vyhlásenie nacistických špičiek počínajúc Hitlerom.
Časť ľudí (vhodných, podľa rôznych parametrov) germanizovať, zbytok by vysťahovaný, pracoval by na nemeckom Lebensraume, prípadne vykynožený ako nepotrebný (veľmi jednoducho opísané).
Stale to je o tom istom. Pozri existoval madagaskar plan kde sa mali vystahovat zidia na Madagskar, ani jeden zid tam nakoniec nebol poslany. Plany stale zostanu len planmi, podstatna je realizacia.

Dalsia vec, vystupit proti Hitlerovmu rezimu za tu cenu ze sa mame pripojit na stranu Komunistov nemohlo mat tiez len kratky charakter? Marx vo svojom kapitale rozdelil ludi na burzoaziu a proletariat. V tej dobe toto delenie bolo velmi hlupe lebo burzoaziu vtedy tvorila najproduktivnejsia cast naroda, stredna a vysoka vrstva obyvatelstva, proletariat boli len nejaky rolnici a zvalkej casti paraziti. Marx hlasal k vyhubeniu burzoazie ako najvacsieho predstavitle zla vo svete. Podla tohot meritka by mali byt vyhubena ta najsilnejsia cast naroda. Opat to boli len slova ktore sa nie tak presne realizovali ako to Marx hovoril ale cinny komunistov tomu nemali velmi daleko. Takze preco by som sa mal postavit na stranu toho kto zase hovori ze ja ako stredna vrstva mam byt odstraneny? Je to presne to iste.

Takze nebudem tu naivne obhajovat Hitlera ze to s nami Slovanmi myslel do buducna dobre, bohvie ak by to bolo. Nezaujimaju ma nazori niektorych nacistickych predstavitelov ako bol napr Himmler a v co verili a ako chcel realizovat narodny socializmus alebo ako si ho oni sami vysvetlovali. Podstatne co chcem povedat je ze hlavna myslienka Hitlerovho rezimu, teda narodneho socializmu nam slovakom sa ukazala ako vyhodna a dobra, rozhodne lepsia ako 50 rokov vlady bolsevika a 20 rokov kvazi kapitalisickej "demokracie"
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Kali520 napísal:Ruzove to neni vzdy pre kazdeho, to sa neda vyhoviet kazdemu. Zaujmom slovakov (a to hovorim slovakov nie zidov madarov cechov a podobne) bol samostanty stat alebo autonomna oblast s vlastnym snemom a samosrpavou. Prva slovenska republika im to davala, takze neviem kde je problem. A nehovoriac o tom ako sa tu za Tisa zdvihla zivotna uroven a celkovo prosperita tu bola zrejme asi najvacsia za celu nasu historiu. Isto boli nejaky nespokojny slovaci ale ti su vzdy a vsade aj dnes ich mas a ovela viac, je preto demokracia zly rezim? Alebo tu budeme nadavat na Tisa a prvy slovensky stat len preto ze bol spojencom Nemecka a dnes to najvacsie zlo je nacizmus lebo to propaganda tak zariadila?
Musím usúdiť že si asi nepochopil čo som sa ti snažil povedať. Záujmom slovákov bol bol samostatný štát, ale prvá republika určite nebola to čo chceli všetci slováci. Vyvlastňovanie a deportácie sa nepáčili veľa ľudom a aj vela slovákom. Myslím že ľudia chceli slobodu a to im rozhodne prvá republika nedávala a ani nasledujúci režim.
Prosperita je pojdem relatívny, vzhľadom na dobu to tu prosperovalo, to musím súhlasiť. Tiso tu spravil kus dobrej práce, ale povstanie bolo nevyhnutné, bol to akt namierený proti republike nie kôli tomu že sa v nej dobre žilo ale aký režim podporovala. Prosperita zo SNP nemá nič spoločné a aj keby SNP nebolo tak sa tak či tak ocitneme na dlhé roky pod Moskvou.
Kali520 napísal:Vela ludi si to mysli aj teraz, nehovoriac o tom ze maju znacny problem rozlisit komunizmus od socializmu.
Komunizmus, Socializmus, Boľševizmus a neviem čo všetko, máš pravdu ľudia ich používajú ako synonymá.
Kali520 napísal:V tom pripade si SS museli srat riadne do huby napr:

13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar (kroatische Nr. 1)
14. Waffen-Grenadier-Division der SS (ukrainische Nr. 1)
23. Waffen-Gebirgs-Division der SS Kama (kroatische Nr.2)
29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr.1)
30. Waffen-Grenadier-Division der SS (weissruthenische Nr.1

Jak je mozne ze tito rusi nezapadali do toho tvojho rasoveho modelu? Alebo nebolo to nahodou tak ze ti slovania co boli zabity boli len bolsevici?
Možno by stačilo lepšie čítať čo som napísal, nepísal som o niakých divíziách ktoré spomínaš ale o SS Einstazgruppen. To neboli vojenské divízie určené primárne na boj ale vojenské komandá určené na vraždenie. Medzi nimi by si len ťažko hladal niakého rusa.
kali520
Darca
Darca

Rubiki napísal:Musím usúdiť že si asi nepochopil čo som sa ti snažil povedať. Záujmom slovákov bol bol samostatný štát, ale prvá republika určite nebola to čo chceli všetci slováci. Vyvlastňovanie a deportácie sa nepáčili veľa ľudom a aj vela slovákom.
Skor si to ty nepochopil. Neda sa vyhoviet vsetkym slovakom a ich zaujmom a tiez jak sa niektorym tento rezim deportacie a podoobne nepacili mnohym sa to aj pacilo, hlavne vzhladom nato aky postoj voci zidom ludia vtedy mali.
Rubiki napísal:Myslím že ľudia chceli slobodu a to im rozhodne prvá republika nedávala a ani nasledujúci režim.
Ludia chcu slobodu vzdy vtedy ked su bud utlacany, obmedzovany, nerespektovany, ked sa im vladne zle a v danom systeme su nestastny. Mnokrat som tu o tom hovoril, sloboda neni to co ludia chu, oni chcu len dobru vladu ktora sa o nich postara. Heslo sloboda je len synonymum pre dobru vladu (ci je diktatorska demokraticka aristorkaticka je jedno, podstatne je ze je dobra pre nich)
Rubiki napísal:Možno by stačilo lepšie čítať čo som napísal, nepísal som o niakých divíziách ktoré spomínaš ale o SS Einstazgruppen. To neboli vojenské divízie určené primárne na boj ale vojenské komandá určené na vraždenie. Medzi nimi by si len ťažko hladal niakého rusa.
Ty asi nechapes co som tym chcel povedat vsak? Na jednej strane SS ma diviziu ktorou zabija tych tvojich rusov a potom tu SS zase vytvori rusku diviziu. No v tom pripade tu niekde bude asi chyba, nie? Vyzera to skor ze u teba. Alebo my vysvetli preco ked chceli vyhladit slovanov rusov a neviem koho este, vytvarali divizie z tychto ludi? Malo to vobec nejaku logiku? Alebo to neni tak ze ked SS einsatzgruppen zavradzilo xy slovanskych bolsevikov a politicky nevyhovujuce osoby alebo civilistov len tak z nudy lebo boli debili tak povieme ze nastal holokaust slovanov. Neviem ale mne to pride skor ako demagogia z tvojej strany.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

kali520 napísal:Neda sa vyhoviet vsetkym slovakom a ich zaujmom a tiez jak sa niektorym tento rezim deportacie a podoobne nepacili mnohym sa to aj pacilo, hlavne vzhladom nato aky postoj voci zidom ludia vtedy mali.
Otázne je koho bolo viac a aká bola situácia a stuácia bola taká že sa proste národ postavil na odpor nemecku.
kali520 napísal:Ty asi nechapes co som tym chcel povedat vsak? Na jednej strane SS ma diviziu ktorou zabija tych tvojich rusov a potom tu SS zase vytvori rusku diviziu. No v tom pripade tu niekde bude asi chyba, nie? Vyzera to skor ze u teba. Alebo my vysvetli preco ked chceli vyhladit slovanov rusov a neviem koho este, vytvarali divizie z tychto ludi? Malo to vobec nejaku logiku? Alebo to neni tak ze ked SS einsatzgruppen zavradzilo xy slovanskych bolsevikov a politicky nevyhovujuce osoby alebo civilistov len tak z nudy lebo boli debili tak povieme ze nastal holokaust slovanov. Neviem ale mne to pride skor ako demagogia z tvojej strany.
To nebola divízia v pravom slova zmysle, to boli 4 skupiny zabijakov. Im bolo jedno kto bojoval v iných divíziách SS. Ich úloha bola jasná. Naviac do divízí SS neskôr ako píšeš brali aj iné národnosti, no nenájdeš miešané jednotky. Boli buď ruske, alebo Lotyššké atď. Naviac títo dobrovoľníci boli vačšinou kolaboranti a neštítili sa zabiť svojho suseda trebárs v prospech ríše. Pri vstupe do SS museli taktiež absolvovať výcvik ktorý zahrňoval aj ideologické žvásty.
Naviac SS divízie boli útočné jednotky nazývané elitnými(aj keď až tak elitné teda neboli) a určené na nasadenie v boji. Kdežto SS Einstazgruppen chodili za frontou a vraždili, to nebola klasická jednotka a nemožno ju porovnávať s bežnými SS.
kali520
Darca
Darca

Rubiki napísal:Otázne je koho bolo viac a aká bola situácia a stuácia bola taká že sa proste národ postavil na odpor nemecku.
Narod? tych par partizanov vedenych komunistami sa za narod povazovat neda. A okkrem ineho povstali az ked videli ze Nemecko vojnu prehraje. Preco nepovstali skor, napr v 43 ked ten rezim bol tak strasny? Ked vidis ze vojnu prehravas tak moralka klesa a koli svojej zachrane, prezitiu a mozno aj svojmu svetonazoru sa zradzaju aj ti najblizsi, vid antentat na Hitlera v lete 1944 ktory zosnovali ludia ktori sa po 33tom hrdo bili do prs aky su nacisti.

K tym SS diviziam.
Im bolo jedno kto bojoval v iných divíziách SS
Himmlerovi to uz jedno nebolo? Ja neviem ale je to tak tazke pochopit ze to tvrdenie holokaust a zabijanie slovanov bolo z tvojej strany blbost vzhladom nato ze ti slovania bojovali za ine SS divizie, to ze existovala zase nejaka ina skupina ktora zabijala ludi len tak pre potesenie je teraz uplne nepodstatne. Hovrim tu o vrchnom veleni SS a nie o nazoroch nejakych dostojnikov z einsatzgruppen.
Naviac do divízí SS neskôr ako píšeš brali aj iné národnosti, no nenájdeš miešané jednotky
Si si isty? Do niektorych jednotiek vstupovali aj slovaci, Rozhovor s bývalým slovenským SS-mannom Milanom Lormanom. A pokial viem slovensko nemalo svoju vlastnu diviziu.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Kali520 napísal:Narod? tych par partizanov vedenych komunistami sa za narod povazovat neda. A okkrem ineho povstali az ked videli ze Nemecko vojnu prehraje. Preco nepovstali skor, napr v 43 ked ten rezim bol tak strasny? Ked vidis ze vojnu prehravas tak moralka klesa a koli svojej zachrane, prezitiu a mozno aj svojmu svetonazoru sa zradzaju aj ti najblizsi, vid antentat na Hitlera v lete 1944 ktory zosnovali ludia ktori sa po 33tom hrdo bili do prs aky su nacisti.
Povstala armáda nie partizáni. V 43 by to bola samovražda a následná okupácia. Z Hitlera sa stal blázon ešte vačší akým bol bežne, vydával nezmyselné rozkazy a nedával na rady svojho velenia... No nezabi ho :D
kali520 napísal:Himmlerovi to uz jedno nebolo? Ja neviem ale je to tak tazke pochopit ze to tvrdenie holokaust a zabijanie slovanov bolo z tvojej strany blbost vzhladom nato ze ti slovania bojovali za ine SS divizie, to ze existovala zase nejaka ina skupina ktora zabijala ludi len tak pre potesenie je teraz uplne nepodstatne. Hovrim tu o vrchnom veleni SS a nie o nazoroch nejakych dostojnikov z einsatzgruppen.
Ja som o holokauste na slovanoch nepovedal ani slovo. Áno bojovali v SS to nikto nepopiera, ale nemožno poprieť ani existenciu tých vyvraždovacích kománd. Ja nevravím že to komando nabehlo do lotyšskej SS divízie a postrielalo ich tam. Vravím že nabehli do lotyšskej dediny a vystrielali dedinu. To že sa niaký paholek s tej dediny týžden predtým bil do pŕs že je veľký nacista a šiel dobrovoľne bojovať za 3tiu ríšu to je už vec iná. SS divízie sa nerobili s kadekoho, proste to musel byť "fanda" ríše.
kali520 napísal:Si si isty? Do niektorych jednotiek vstupovali aj slovaci, Rozhovor s bývalým slovenským SS-mannom Milanom Lormanom. A pokial viem slovensko nemalo svoju vlastnu diviziu.
Som si istý a keby si vedel niečo o SS tak by ti to nebolo divné. Pán Milan Lorman a jeho rodina sa hlásila k etnickým nemcom, ktorí do niektorých SS divízií boli príjmaný ale len v určitom pomere k nemeckým nemcom.
hughito
Redeemer
Redeemer

A nemozes popiret to ze Tiso bol tym kto mal natom najvacsiu zasluhu.
To už môžeme rovno napísať, že najväčšiu zásluhu na tom mal Hitler, ktorý nás v podstate zachránil tým, že nám vôbec dal takú možnosť.
Glorifikovať tu Tisa je nezmysel, lebo on o tom sám nerozhodol, ale jednohlasne rozhodol slovenský snem.
Dohad, alebo skor viera v zlo narodnosicalistickeho nemecka. Ty mi budes argumentovat tymi spravami a planmi co si uviedol, ja ti budem argumentovat tym ze tak nerobili prave naopak tvorili sa slovanske divizie SS (plany a spravy su ti k nicom ked neni naznak ich realizacie). Vzdy je podstatne kto co spravil nie co povedal.
Vždy je podstatné, kto čo spravil, nie čo povedal. Ale to nebolo nejaké povedanie si, na to sú dokumenty, fakty, plány.

Citujem historika Cseslawa Madajczyka, ktorý mimochodom 30 rokov svojho života zasvätil skúmania tejto oblasti (Generalplan wschódni):

Kód: Vybrať všetko

"Židovská genocída bola skoro úplne realizovaná, zatiaľ čo druhý podnik, ktorý sa týkal osudu národov stredovýchodnej Európy - hlavne Slovanov - sa dostal len do projekčnej a kalkulačnej fázy a praktické štádium dosiahol len v ojedinelých akciách (napr. ten Zamočš, ktorý som tu už spomínal). Plánované presídlenia sa mali uskutočniť až po vyhratej vojne. Tu bol priebeh vojny rozhodujúcim faktorom. Masové vraždenie Židov, uskutočnené nasadením výkonnej techniky a bez akýchkoľvek zábran, je otrasným príkladom genocídy dosiaľ nepoznaných rozmerov. Keď sa z tohto pozadia pozrieme na expanzné plány Tretej ríše smerom na východ s ich potencionálnou genocídnou dynamikou, tak si môžeme ľahko domyslieť - že keby bola vojna iný priebeh - ukončenie príšerného osudu Židov by bolo bývalo súčasne začiatok nemenej hrozného osudu Slovanov v strednej a východnej Európe. To jasne vyplýva z rozličných variantov GPO. Do určitej miery by to bolo bývalo "konečné riešenie" problému v strednej Európe." 
Joe J. Heydecker a Johannes Lech, Norimberský proces (str.521) :

"Keby bol Hitler vyhral vojnu, bola by pokračovala záhuba miliónov ľudí v celej Európe. Asi by potom od Uralu po Grónsko nebol ostal naživo jeden Žid. Boli by padli za obeť plynových komôr práve tak ako najmenej 30 miliónov Slovanov, mimo tých, ktorí už boli usmrtení počas vojny, ktorých záhubu si prial Hitler." 
Preživší by len živorili ako otroci alebo rezervoár otrokov pre Nemcov (samozrejme okrem tých, ktorí by splnili rasové požiadavky Nemcov, lebo aj medzi Slovanmi takí boli).
Ze je to len nejaka byrokraticka fraza daleka od reality rovnako ako tu dnesna ustava ktora sa tiez vladnou garniturou nedodrziava.
To je vec druhá, ale to partizáni a účastníci Povstania vedieť nemohli. Ich úmysel bol dobrý. A to ide.
Mozno koli tomu ze veril v spravnost toho rezimu ktory na slovensku bol (a ja nemozem povedat ze bol nespravny, prave naopak). Mozno sa obaval bolsevickeho nebezpecenstva a toho ze ho zosnovali komunisti. Mozno preto ze sa bal nemcov a Hitlera ze mu este viac nakope jak Stalin.
Tiso neustále vyhlasoval, ako mu ide o národ, takže nejaké osobné pocity by si mal nechať pre seba. Vzhľadom na geopolitickú situáciu bolo jasné, čo treba robiť a taktiež bolo jasné, že by mu žiadny Hitler už určite nenakopal.
A si myslis ze ti vystupili pod akou taktovkou? nebud uz prosim ta az tak naivny
No pod akou ? Nebodaj pod taktovkou tých pár ruských komunistických partizánov.

Ja tu nechcem idealizovať všetkých partizánov a účastníkov Povstania, ale myslím si, že im išlo o dobrú vec pod čistým úmyslom. Takisto, nikto z nich nemohol vedieť, že o tri roky budeme v područí ZSSR, to je prvá vec, druhá vec je tá, že v tej dobe a tej informovanosti nebol komunizmus žiadny strašiak, vtedy to ľudia vítali, resp. to brali ako príležitosť.
Dnes vieme, že nič nebolo také ružové.
Stale to je o tom istom. Pozri existoval madagaskar plan kde sa mali vystahovat zidia na Madagskar, ani jeden zid tam nakoniec nebol poslany. Plany stale zostanu len planmi, podstatna je realizacia.
Ty sa to tu stále snažíš dehonestovať a zhodiť na nejaký šialený miniplánik vyšinutého Himmlera. To tak však vôbec nebolo, dokazovať sa to dá jedine tak, že sa o tom naštuduje literatúra. Mne sa tu nechce všetko prepisovať z kníh jak blbec. Na internete o tom veľa nie je a celkovo sa o tom tu u nás na SK moc nehovorí, neviem prečo.

Zatiaľ čo na celom svete vychádza množstvo kníh, ktoré tieto fakty popisujú - V Česku vyšiel napríklad preklad anglickej knihy Alana Bullocka Hitler a Stalin, od Heynricha Heima Hitlerove monológy, od Alberta Speera V srdci třetí říše (nem. originál Erinnerungen), od Hoddera a Stoughona Panská rasa - sa na SK oslavuje Dr. Tiso a jeho režim. Slovensko pchá hlavu do piesku a zdá sa, že je dôležitejšie vydávanie jednostranných "slovenských dejín" alebo dejepisných kníh exilových zaslepených historikov a ich domácich nasledovníkov, ako písať pravdu a oboznámiť slovenskú verejnosť s objektívnou pravdou.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:To už môžeme rovno napísať, že najväčšiu zásluhu na tom mal Hitler, ktorý nás v podstate zachránil tým, že nám vôbec dal takú možnosť.
Glorifikovať tu Tisa je nezmysel, lebo on o tom sám nerozhodol, ale jednohlasne rozhodol slovenský snem.
Ano mozme tym dakovat aj Hitlerovi (ironia co?). Ale pre tvoju potrebu to upravim, tak mozme dakovat slovenskemu snemu na ktoreho cele stal prezident Tiso, ked sa tu uz tak velmi chces malicherne tahat za slovicka.
Vždy je podstatné, kto čo spravil, nie čo povedal. Ale to nebolo nejaké povedanie si, na to sú dokumenty, fakty, plány.

Citujem historika Cseslawa Madajczyka, ktorý mimochodom 30 rokov svojho života zasvätil skúmania tejto oblasti (Generalplan wschódni):
Nerealizovali sa, takze to nema ziadnu hodnotu rovnako ako ten Madagaskar plan.

Je tu strasne vela otazok. Preco sa uskutocnil len ten Zamocs? Preco sa nedeportovlali slovania vo velkom alebo len vo vacsom pocte? Preco sa tvorili slovanske SS divizie? Boli vsetci slovania od slovakov, poliakov, rusov az po chorvatov hlupy ked sa pridavali na stranu Nemcov? Ked bola jasna genocida zidov jakto ze sa slovania vtedy nedovtipili ze aj ich budu vrazdit? Preco sa nepostavili na odpor, iba par skupin vedenych komunistami alebo zase obdivovatelmi kaptalistickeho zapadu ktori tam mali exilove vlady? Dalsia nejasnost je o ktorej ty sam hvoris:
hughito napísal:Preživší by len živorili ako otroci alebo rezervoár otrokov pre Nemcov (samozrejme okrem tých, ktorí by splnili rasové požiadavky Nemcov, lebo aj medzi Slovanmi takí boli).
Ake rasove poziadavky? Ich rasove poziadavky boli jasne, zostat v europe ma arijska rasa, slovania su arijska rasa.

Teraz si zosumarizujeme nanvist Hitlera voci slovanom a zidom.

Hitler nenavidel zidov koli tomu o com som tu ja a iny uzivatelia v inych temach hovorili, lichva, uzera, podvody, klamstva a snaha rozbijat nemecky narod.

Hitlerova nenavist voci slovanom neni presna v Main Kampfe a tazko hovorit o nenavisti. Lebo to co on pozaduje je lebens raum, nehovori o sposoboch ako ho vytvorit a co je dolezite pozaduje ho na vychode v oblasti Polska a Ruska. O oblastiach inych Slovanskych krajin ako je Juhoslavia Chorvatsko sa nezmienuje.

Takze Hitler potreboval zivotny priestor pre Nemcov, ok berem, potreboval ho na vychode a nevedno akym sposobom to chcel uskutocnit (mozme pripustit ze tvoj nazor mohol byt pravdivy ale tak isto nemozme vylucit ze moj nazor je pravdivy), ale co je dolezite, nezmienuje sa o tom ze by slovania mali byt vyhubeny.

Takze Hitlerova nenavist voci slovanom nebola ani taka ako u zidoch a ze preto aky su ale skor preto ze kde su. A zase nemyslime si ze Main Kapmf sa nedostal do ruk aj slovanom, ak by to bolo take strasne hadam by to aj malo nejaku odozvu z ich strany.

Ten Norimbersky proces by som nebral moc vazne, v mnohych pripadoch vypovede boli prekrutene, zemene, protirecive a vykonvana po muceni (nehovrim ze konkretne tento, ale je az velmi podzrive ak otie vypovede zapadaju do tej teorie holokustu slovanov ktory sa vobec neuskutocnil, takze mam velke dovody to brat ako vysledok manipulacie a nasledne vyuzivanie na propagandu).
To je vec druhá, ale to partizáni a účastníci Povstania vedieť nemohli. Ich úmysel bol dobrý. A to ide.
Mozno ze radoveho obycajneho partizana ano, nejakeho fera z hornej dolnej, ale rozhodne vrchne velenie malo svoje ciele a tie sa priklanali na stranu cervenych. Alebo mi chces povedat ze ked sem pride ZSSR tak navine verili v obnovu nejakeho demokratizovanej CSR?
Takisto, nikto z nich nemohol vedieť, že o tri roky budeme v područí ZSSR, to je prvá vec, druhá vec je tá, že v tej dobe a tej informovanosti nebol komunizmus žiadny strašiak, vtedy to ľudia vítali, resp. to brali ako príležitosť.
No nemyslim si ze boli taky hlupy ze by si nevedeli zratat kolko je dva a dva a ze ked tu raz ZSSR bude ako vitaz tak potom tak lachko neodijde.

A myslim si ze po tych 5 rokoch Tisovej vlady propaganda ludom dost jasne vysvetlila nebezpecenstvo komunizmu. Uz hlavne z toho dovodu ze to bola propagnda to na ludi muselo mat nejaky efekt.
Rubiki napísal:Povstala armáda nie partizáni.
Cast armady, to ale stale neni narod o ktrom si hovoril. Ja si po povstani naroda predstavujem nieco pdoobne ako boli burzoazne reovlucie 1848/49 alebo francuzska revolucia a podobne...
Rubiki napísal:Som si istý a keby si vedel niečo o SS tak by ti to nebolo divné. Pán Milan Lorman a jeho rodina sa hlásila k etnickým nemcom, ktorí do niektorých SS divízií boli príjmaný ale len v určitom pomere k nemeckým nemcom.
Ty keby i si ten clanok precital by si vedel ze Lormann hovoril aj o inych slovakoch v SS.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

kali520 napísal:Cast armady, to ale stale neni narod o ktrom si hovoril. Ja si po povstani naroda predstavujem nieco pdoobne ako boli burzoazne reovlucie 1848/49 alebo francuzska revolucia a podobne...
Ale oni boli obyvateľstvom podporovaní, teda aspoň časťou obyvateľstva. Armáda sa len tak neotočí zo dňa na deň. Musí byť presvedčená že tak chce spraviť.
kali520 napísal:Ty keby i si ten clanok precital by si vedel ze Lormann hovoril aj o inych slovakoch v SS.
V tej dobe bolo po európe mnoho etnických nemcov a veľa ľudí sa k etnickému pôvodu hlásilo a aj sa ten pôvod snažili dokazovať a dokonca niektorí aj falšovať. Myslím že o Pánovi Lormanovi som čítal skôr ako ty. Ja sa ti tu nesnažím tvrdiť že 1SR bola zlá, lebo mám dojem že presne tak ma chápeš. Ja sa snažím povedať že vzhľadom na situáciu v európe a postavenie 1SR v tej dobe bolo povstanie nevyhnutné.
kali520 napísal:Je tu strasne vela otazok. Preco sa uskutocnil len ten Zamocs? Preco sa nedeportovlali slovania vo velkom alebo len vo vacsom pocte? Preco sa tvorili slovanske SS divizie? Boli vsetci slovania od slovakov, poliakov, rusov az po chorvatov hlupy ked sa pridavali na stranu Nemcov? Ked bola jasna genocida zidov jakto ze sa slovania vtedy nedovtipili ze aj ich budu vrazdit? Preco sa nepostavili na odpor, iba par skupin vedenych komunistami alebo zase obdivovatelmi kaptalistickeho zapadu ktori tam mali exilove vlady? Dalsia nejasnost je o ktorej ty sam hvoris:
No treba si uvedomiť že genocída slovanov nikdy nebola, Nemecko sa v tej dobe nesnažilo vyrvať zo sveta slovanov ako to robili zo židmi. Ale nemecká ideológia sa netajila tým že slovania sú proste pre nich podľudia. To či mali niaké veľké plány na vyvraždenie slovanov to fakt netuším, možno ak by niekto mal k tomu niečo mile rád sa podučím.
Treba si uvedomiť že SS od začiatku až do jej konca nebola obyčajná armáda ako wermacht, bola to ideologická armáda. Jej členovia museli prejsť ideologickým výcvikom a keď vystrielali dediu pre nich to nebol vojnový zločin, pre nich to bolo splnenie príkazu. To znamená že aj pre ten režim to nebol zločin, aj preto bývalí členovia SS ktorí sa na niečom takomto podielali nikdy nepriznali vinu za vojnové zločiny, neprejavili ľútosť... pre nich to bol len a len príkaz. Tým chcem naznačit ten rozdiel medzi wermachtom a SS a hlavne akí ľudia sa do SS dostávali.
Píšeš že sa vedelo o vyvraždovaní židov a neviem koho všetkého, ale v tej dobe to fakt vela ľudí nevedelo, alebo aspoň nie v takom rozsahu ako trebárs tesne po vojne. Nemci sa tým totižto nechválili.
Fakt je že Nemecká ideológia nemala o slovanoch vysokú mienku a fakt je že nemci sa na východe rozhodli spraviť pre seba životný priestor. Nech už to chceli spraviť akoukoľvek cestou tak podľa mňa by sa mi nepáčila ani jedna možnosť.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ano mozme tym dakovat aj Hitlerovi (ironia co?). Ale pre tvoju potrebu to upravim, tak mozme dakovat slovenskemu snemu na ktoreho cele stal prezident Tiso, ked sa tu uz tak velmi chces malicherne tahat za slovicka.
Jednoducho za toto Tiso nie je až tak kritizovaní, dajme tomu, že teda nemal na výber.
Celá kritika sa vzťahuje na jeho činy, vyhlásenia ale hlavne jeho reakciu na (teda skôr antireakciu v 1944).

Horthy už na jar 1942 poveruje premiéra Kállayho, aby sondoval možnosti separátneho mieru s Anglosasmi. V decembri 1943 šéf americkej diplomacie upozornil všetky štáty mocností Osi, menovite Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko, že ak neprerušia svoju podporu Hitlerovi, budú znášať dôsledky neodvratnej porážky. Všetky tieto vlády to vzali potichu na vedomie. Maďarský regent Horthy, rumunksý kráľ Michal, bulharský princ regent Cyril nečakali ani rok a vykonali potrebné kroky. Po Taliansku aj oni opustili Hitlerov tábor. A slovenský prezident a slovenská vláda ? 
(Anton Hykisch)

Toto hovorí za všetko, Tiso bol s Nemcami až do konca, aj keď už bolo jasné, aké zverstvá Hitler páchal a čo plánoval urobiť aj s nami (netvrdím, že mal Tiso prístup k dokumentom HGPO napríklad, ale určité náznaky boli a muselo to byť jasné).

Nerealizovali sa, takze to nema ziadnu hodnotu rovnako ako ten Madagaskar plan.
Nerealizovali sa preto, lebo boli podmienené tým, že Nemci vyhrajú vojnu, čo sa nestalo. Je to jednoduché.

Akcia Zamošč bola jediná, lebo potom na to jednoducho nebol čas. Na fronte začali zmeny a Nemci začali ustupovať, takže logicky nebol čas na tieto veci, keď sa muselo všetko sústrediť do boja.
Faktom zostáva, že s narastajúcimi postupmi Nemcov v Rusku (ešte pred Stalingradom) rástli aj chute Nemcov a tento plán sa čoraz viac a viac vypracovával, pracovali na ňom desiatky ľudí.

Na otázku prečo sa tvorili slovanské divízie neviem, či viem nejakú adekvátnu odpoveď.

Pozri, aj my sme boli spojenci Hitlera, aj keď dočasní. Takisto Rumuni, Bulhari iní príslušníci nečistej rasy. Hitler bol aj skvelý manipulátor, vedel, že musí mať aj spojencov, resp. musí mať poistené určité územia. Na Slovensku boli tiež fanatickí nacisti ako Tuka, čiže to zas nebolo úplne tak rozdelené na Nemcov a zbytok sveta. Druhá vec je tá, že Nemci to tak rozdelené mali, ale nemohli ísť s kartami von.

Tvrdiť, že sa Slovania nepostavili na odpor je podľa mňa mylné, to nie je pravda.

V Pobaltí a na Ukrajine, v zaostalých oblastiach Nemcov dokonca vítali, ale keď videli, aké majú Nemci úmysly, tak sa to rýchlo zmenilo. Straty na ruskom či ukrajinskom civilnom obyvateľstve boli obrovské, ja by som to nazval takým "pojazdným" holokastom.
Ake rasove poziadavky? Ich rasove poziadavky boli jasne, zostat v europe ma arijska rasa, slovania su arijska rasa.
To nie je pravda, vidno, že v tejto oblasti máš medzery. Hitler to nebral úplne tak, že Nemci, Česi, Poliaci, atď, rozdelíme to podľa toho a hotové.

Hitlerovci potrebovali Nemcov, mužov, mali rôzne vízie, koľko ich bude za 100 rokov, atď.
Nemohli všetkých pozabíjať, to ani nechcel, ani som to tu netvrdil. Delili ľudí na rasovo spôsobilých, podľa rôznych rasových testovaní (v tej knihe je dokonca jeden pôvodný, nevyplnený orginál). Telesná výška, postava, držanie tela, tvar hlavy, chrbát nosa, výška nosa.....veľa znakov.
Napr. z Poľska boli iba 3% rasovo spôsobilých na ponemčenie, v Čechách to bolo už viac ľudí, na Slovensku tiež dosť (aj keď tu boli také 2 prúdy, ktoré sa presadzovali, každopádne, jeden z nich hovoril, že slovensko je obrovský cintorín germánskej rasy, že bude treba odstrániť len 500 000 ľudí - hlavne Židov, cigánov a Maďarov - aby mohla byť krajina zaradená do nemeckého spoločenstva, ďalej, že bude potreba len 100 000 nových nemeckých rodín na SK aby sa Slovensko s "konečnou platnosťou zviazalo s nemeckým národom") = názor Panckeho. Pancke sa negatívne vyjadroval proti Maďarom, tam nevidel veľa "rasovo spôsobilých", naopak, Hitler a Ehlich predpokladali, že Maďari sú silno premiešaní s Nemcami, ktorí sa tam po ústupe Turkov presťahovali...atď, atď., rôzne spory = názorové na tieto veci boli.

Každopádne, časť Slovákov by bola "akože" iba včlenená do Nemeckej ríše a v podstate by sa im nič nestalo, rasovo nespôsobilí by boli vyvezení a pracovali by v podstate ako otroci, neskôr by ich čakala pravdepodobne smrť.

Opakujem, nikde a nikto netvrdí, že Slovania by mali byť vyhubení (to len Židia), každopádne, tieto procesy by mali na svedomí obrovské straty na životoch a niektorí nacistickí funkcionári vo svojich vyhláseniach potvrdili, že rasovo nespôsobilí Slovania by žili iba dovtedy, dokým by boli potrební na robotu pri budovaní Lebensraumu.

Na záver H. Himmler na zhromaždení SS dňa 4.10. 1943 (čo bolo už pomerne neskoro a vývoj vojny bol taký, aký bol, ale ako vidno, fanatickí nacisti stále žili vo svojich snoch) :

"..Či pri stavbe protitankových zákopov odpadne vysilením 10 000 ruských žien alebo nie, zaujíma ma len potiaľ, odkedy bude protitankový zákop slúžiť Nemecku..My Nemci, ktorí jediní na svete máme dobrý vzťah k zvieratám, budeme mať slušný vzťah aj k týmto ľudským zverom, ale bolo by zločinom proti našej vlastnej krvi robiť si o ne starosti".
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Jednoducho za toto Tiso nie je až tak kritizovaní, dajme tomu, že teda nemal na výber.
Celá kritika sa vzťahuje na jeho činy, vyhlásenia ale hlavne jeho reakciu na (teda skôr antireakciu v 1944).
Dovody su tam proste, jeho nazor na zidov, co je vdnesnej dobe neakceptovatelne ale behom tisic rokov v europe boli uplne bezne. Lenze dnesna doba nema patent na pravdu ani dobro. A zavrhovat tento rezim len zato ze opovrhoval zidovstvom a jeho rasizmom sa mi zda byt dost hlupe a skor priznacne tomu ze sa clovek stava otrokom dnesnej doby.
Akcia Zamošč bola jediná, lebo potom na to jednoducho nebol čas.
Aha, ale natoto uz cas bol.

Pokial viem Zamocs bol vybrany na kolonizaciu Nemcami (moze to zapadat do toho tvojho tvorenie lebens raumu pripustam), ale co mi je nejasne preco isli kolonizovat zrovna na vychode Polska? Logicky by to mali robit najprv na zapade a potom postupovat skor na vychod. Alebo neni pravda taka ze v tejto oblasti sa nachadzalo az 6000 zidov a chceli sa ich zbavit? Vyhnanie obyvatelov z obce este neznamena holokaust slovanov.
Pozri, aj my sme boli spojenci Hitlera, aj keď dočasní. Takisto Rumuni, Bulhari iní príslušníci nečistej rasy. Hitler bol aj skvelý manipulátor, vedel, že musí mať aj spojencov, resp. musí mať poistené určité územia. Na Slovensku boli tiež fanatickí nacisti ako Tuka, čiže to zas nebolo úplne tak rozdelené na Nemcov a zbytok sveta. Druhá vec je tá, že Nemci to tak rozdelené mali, ale nemohli ísť s kartami von.
Tito spojenci mu v tej vojne boli aj tak k nicom, boli neschopny v boji a na par vinimiek Madarskych a rumunskych jendnotiek v Rusku sa do boja zapajali vyhradne len Nemci. Takze naco vlastne potreboval spojencov ked sami to zvladali brilantne a take slovnesko, bulharsko a rumunsko by zrovnali so zemou behom tyzdna a nemuseli sa zapodievat takymi vecami ci ich nahdou nezradia alebo podobne...
Tvrdiť, že sa Slovania nepostavili na odpor je podľa mňa mylné, to nie je pravda.

V Pobaltí a na Ukrajine, v zaostalých oblastiach Nemcov dokonca vítali, ale keď videli, aké majú Nemci úmysly, tak sa to rýchlo zmenilo. Straty na ruskom či ukrajinskom civilnom obyvateľstve boli obrovské, ja by som to nazval takým "pojazdným" holokastom.
No skus hadat preco ich vytali. Stalinisticky rezim bol jednoducho teror a toto povazovali za osloboedenie. To ze tam potom nahodou napochodovala nejaka SS jednotka ktora len tak pre zabavu zabijala civilistov je zas uplne ina vec a s holokaustom nejakeho etnika to nema vobec nic spolocne. Alebo v tom pripade Eisenhowerove zajatecke tabori na konci vojny kde hladom zomrelo cez desat tisicky nemcov mame nazvat ako?

Daslia vec tym chcem reagovat aj na Rubikiho je ze SS vrazdilo aj zapade, vo francuzsku, holandsku a belgicku a tito ludia boli rasovo vyhovujuci, takze preco ich zabijali? Je velmi otazne ze ci zlociny spachane SS boli z rasoveho presvedcenia alebo jednoducho len preto ze tam mali za clenov bandu hrdlorezov a manikov.

K tomu odporu, som nemal namysli len nejake male ludove povstania podobne SNP, ale normalne zjednotenie slvoanskych krajiny ktore by ostro vystupilo proti Hitlerovmu rezimu. Ale to nesrpavili, prave naopak dokonca vytvarali SS divizie, a opakujem mnohy Main Kampf urcite citali a nacisticke presvedcenie im muselo byt jasne. Taka vec ze ked skonci vojna ideme zabit cely vychod sa jednoducho ututlat nedala a je zahada ze to ostalo bez vacsej reakcie. Alebo mozno ludia chceli byt radsej zgermanizovany jak odvleceny Stalinom do gualgu, inak si to uz vysvetlit vazne neviem.

K tomu poslednemu o rase. No je to velmi smiesne, mnoho filmov o tom bolo natocenych a vela povedane a pdoobne. Nemci sa snazili vytvorit dokonalu rasu, modrookych blondakov, vysokych presne 185 cm atd atd, podobne nezymsli, lebo prax vyzerala uplne inac. Ak by to naoazj aj tak bolo tak by Hitler mal odstranit sam seba lebo meral len cez nejakych 170 cm, nebol blond a modrooky. Tak isto aj Himmler, ktory mal vyhradne rasove poziadavky v SS a pri tom to bol co sa tyka telesne aktivity uplne neschopny clovek ktory mal velke problemy zabehnut 12 minutovku. O tom jak sa mu smiali spoluziaci ze je neschopny akejkolvek sportovej aktivity mozno pramenia jeho komplexi bohvie. Tak isto by to postihlo aj mnoho Nemcov ktori bud boli so slovanmi krizeny napr Cesi (geneticky z 90% cesi nie su slovania, tusim sam si to tu hovoril) alebo jednoducho tiez nezapadali do toho rasoveho ramcu atd atd...

Preto do pozornosti odporucam tento uryvok z knihy LOTHROPA STODDARDA, Into the Darkness http://beo.sk/eugenika/1007-na-eugenickom-sude kde priblizuje Nemecku eugeniku v praxi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Dovody su tam proste, jeho nazor na zidov, co je vdnesnej dobe neakceptovatelne ale behom tisic rokov v europe boli uplne bezne. Lenze dnesna doba nema patent na pravdu ani dobro. A zavrhovat tento rezim len zato ze opovrhoval zidovstvom a jeho rasizmom sa mi zda byt dost hlupe a skor priznacne tomu ze sa clovek stava otrokom dnesnej doby.
No tak postoj k Židom je ďalšia kapitola, ktorá by sa dala rozoberať (a to dosť kriticky, podľa mňa).

Hitler, 30.august 1942:"...To je zaujímavé, ako nám ten farárik Tiso posiela židov!".
Aha, ale natoto uz cas bol.
Vyzerá to tak jednoducho, ale práve tak to bolo.

Himmler, 12.novembe 1942:"Okresné mesto Zamošč sa vyhlasuje za nemeckú osídľovaciu oblasť..Do leta 1943 musia byť mesto a okres Zamošč osídlené Nemcami."

Ako novoosídlenci boli vyhliadnutí príslušníci nemeckej menšiny v Bosne, obsadených území Sovietskeho zväzu, Generalgouvernementu a "iní". Zamošč sa mal stať dôležitým osídľovacím bodom na hlavnej spojnici z Nemecka na Krym a súčasne akýmsi nemeckým mostom medzi germanizovaným Pobaltskom a východnou Európou.

V priebehu vysídlení, presídlení a "upokojovacích akcií" (Befriedungsaktionen) bolo medzi novembrom 1942 a marcom 1943 vyhaných zo 116 dedín 41 000 Poliakov, ďalší nasledovali.
Títo vysídlenci boli držaní v ťažkých podmienkach v zberných táboroch, pri slabej strave, oblečení, atď.
Potom boli rozdelení na 4 skupiny, na základe celkom presne predpísaných znakov určených Rasovým a osídľovacím úradom.
Poliaci skupín I a II: platili za znovuponemčenia schopných. Boli nútené presídlení do Nemecka cez Litzmannstadt(Lodž). Išlo o menšinu, pri ktorých zistili "pravdepodobnosť nemeckej krvi".
Poliaci skupiny III: boli nasadení ako pracovná sila. Rodiny boli roztrhnuté a jednoducho slúžili na prácu, stačí a chorí boli presunutí do dôchodkových dedín (Rentendorfer), ktoré nie náhodou boli často pri vyhladzovacích táboroch.
Poliaci IV skupiny: išli rovno do plynu.

Príslušníci I a II skupiny boli ešte raz dôkladne preverení. Najlepšie na tom boli Nemci alebo bývalí Nemci, z Poliakov boli mnohí ešte vyradení a poslaní do táborov.
V celku aj v dôsledku následkov tejto akcie stálo to Poliakov asi 50 000 životov.

Pretože kvôli tejto akcii došlo k veľkým nepokojom, ďalej sa začala meniť situácia na fronte, bola akcia prerušená s tým, že sa v nej bude neskoršie bude ešte ráznejšie pokračovať. K tomu už nedošlo.
Vyhnanie obyvatelov z obce este neznamena holokaust slovanov.
Netreba si pod tým predstavovať židovský holokaust, to určite nie.
Takze naco vlastne potreboval spojencov
No zjavne vidíš, že potreboval.
Hlavne preto, aby si poistil južnú stranu pri útoku na Rusko, čo mu v podstate aj vyšlo.
No skus hadat preco ich vytali. Stalinisticky rezim bol jednoducho teror a toto povazovali za osloboedenie.
Samozrejme, nepopieram, teror tam bol, ale určite pre nich Nemci neznamenali oslobodenie.

Ešte k tým modrookým blondiakom vysokým 185 cm...to je podľa mňa len mýtus, je na to nejaký zdroj, dôkaz ?
Ako si správne uviedol, Hitler s takým Himmlerom by moc podľa týchto kritérií neuspeli.

Nemci mali iné "metódy", ako zistiť germánske črty, hento je stupídne zjednodušovanie.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

kali520 napísal:Daslia vec tym chcem reagovat aj na Rubikiho je ze SS vrazdilo aj zapade, vo francuzsku, holandsku a belgicku a tito ludia boli rasovo vyhovujuci, takze preco ich zabijali? Je velmi otazne ze ci zlociny spachane SS boli z rasoveho presvedcenia alebo jednoducho len preto ze tam mali za clenov bandu hrdlorezov a manikov.
To čo sa dialo na západe sa ale ani len náhodou nedá porovnať s východom. A napríklad tie popravčie čaty operovali len na východe.
kali520 napísal:K tomu odporu, som nemal namysli len nejake male ludove povstania podobne SNP, ale normalne zjednotenie slvoanskych krajiny ktore by ostro vystupilo proti Hitlerovmu rezimu. Ale to nesrpavili, prave naopak dokonca vytvarali SS divizie, a opakujem mnohy Main Kampf urcite citali a nacisticke presvedcenie im muselo byt jasne. Taka vec ze ked skonci vojna ideme zabit cely vychod sa jednoducho ututlat nedala a je zahada ze to ostalo bez vacsej reakcie. Alebo mozno ludia chceli byt radsej zgermanizovany jak odvleceny Stalinom do gualgu, inak si to uz vysvetlit vazne neviem.
V tej dobe dokázali docela dobre tajiť pred širokou verejnosťou to čo sa dialo, myslím že utajiť niečo čo sa nedialo by problém nebol.
Ja opakujem, neviem či mali v pláne niekoho iného vyvraždiť, vravím že na východe si robili a chceli mať svoj životný priestor a nech už to plánovali akokoľvek tak je to neprijateľné.
kali520 napísal:Tito spojenci mu v tej vojne boli aj tak k nicom, boli neschopny v boji a na par vinimiek Madarskych a rumunskych jendnotiek v Rusku sa do boja zapajali vyhradne len Nemci. Takze naco vlastne potreboval spojencov ked sami to zvladali brilantne a take slovnesko, bulharsko a rumunsko by zrovnali so zemou behom tyzdna a nemuseli sa zapodievat takymi vecami ci ich nahdou nezradia alebo podobne...
To je veľmi úzky pohľad na vec. Spojenci mu rozhodne neboli k ničomu. Hitler si nemohol dovoliť bojovať na miestach kde môže mať kľud. V krajinách ktoré síce neboli vojensky silné by vznikali represálie a partizánske skupiny v oveľa väčšej miere. To znamená daľšiu posádku ktorú tam treba zdržovať aby sa mu to nezrútilo. Východná fronta údajne viazala na seba 80 percent nemeckých vojenských síl od jej otvorenia. V takej situácii sa hodí každý spojenec aj keby mal len šúpať zemiaky v kuchyni. A rozhodne to nezvládali brilantne, operácia barbarosa zlyhala, mala príliš vysoké a nereálne ciele. Jej úspech stál na bleskovej vojne, ale prehnať sa bleskovo rozsiahlym ruskom neni sranda navyše na fronte širokej asi 2000km. Nepripravenosť, značné nadhodnotenie vlastných síl pri minimálnej znalosti protivníkových možností mi nepríde moc brilantne ale skôr šialene.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:No tak postoj k Židom je ďalšia kapitola, ktorá by sa dala rozoberať (a to dosť kriticky, podľa mňa).

Hitler, 30.august 1942:"...To je zaujímavé, ako nám ten farárik Tiso posiela židov!".
A potom je este zaujimavejsie kolkym zidom dal vinimky.

“Opakujem, nikto nedokázal zvládnuť propagandu ako Hitler. Nielen svetová verejnosť, ani Židia do posledných dní nepochybovali o chystaných pracovných táboroch v oblasti východného Poľska. Tu mali žiť a pracovať na vlastnom samosprávnom území. Napriek tomu sa prezident Tiso zasadil o možnosť udeľovania výnimiek z nariadeného odsunu mimo Slovenska. Proti silnej Tukovej skupine to bol významný politický úspech. Udelených 25 000 výnimiek, so zámerom netrhania väzieb osôb židovského pôvodu so Slovenskom, bolo opovážlivosťou voči celosvetovo obávanej mocnosti. Taktiež množstvo poskrývaných Židov v pivniciach Slovákov pri benevolentnom prizeraní vládnej moci, hovorí samo za seba.

Máme dôkazy, že priamo delegácia židovských rabínov žiadala arcibiskupa Kmeťku ako cirkevného nadriadeného Dr. J. Tisa, aby len prezident Tiso zotrval vo funkcii, lebo jedine on dokáže vzdorovať Hitlerovi... Túto žiadosť prišli v roku 1943 predniesť Dr. Frieder z Nového Mesta nad Váhom, hlavný rabín Slovenska a pán Unger a Dr. Schwiger z Nitry..”

Frieder mal byt na sude ako svedok v porspech Tisa, lenze ked bol pred sud predvolany tak zahadne zmizol a uz sa neukalzal.

K tomu Zamocsu a deleniu Poliakov mi stalila ta IV skupina sli do plynu. Ano jasne, toto plynovanie je momentalne diskutabilne aj so zidmi (no minimalne sa to nedialo v takom velkom style ako to bolo donedavna zobrazovane), takze to mozem brat opat ako iba tvoj dohad.
hughito napísal:No zjavne vidíš, že potreboval.
Hlavne preto, aby si poistil južnú stranu pri útoku na Rusko, čo mu v podstate aj vyšlo.
No sorry ale nevidim. Stale mi pride neologicke si hladat spojenca u podrasy ktoru by aj tak znicl behom 2 tyzdnov.
Rubiki napísal:To čo sa dialo na západe sa ale ani len náhodou nedá porovnať s východom. A napríklad tie popravčie čaty operovali len na východe.
Ale dialo sa to tam. Ci v mensom alebo vacsom rozsahu je jedno. Kazdopadne sam uvadzas ze 80% vojenskej nemeckej sili operovalo na vychode, takze tym padom je pravdepodobne ze tam posobilo samozrejme aj viac hrdlerezov sialencov a podobne. Dalsi podstatny fakt je ze na vychode sa bojovalo cez 3-4 roky zatial co zapad bol obsadney behom pol roka a potom sa tama zacalo bojovat az 44. Takze je to opat uplne logicke ze na vychode to bolo horsie.
Rubiki napísal:Ja opakujem, neviem či mali v pláne niekoho iného vyvraždiť, vravím že na východe si robili a chceli mať svoj životný priestor a nech už to plánovali akokoľvek tak je to neprijateľné.
Ale ja to nepopieram, len tvrdim ze urcite by to nemalo taky strasny scenar ako nam tu Hughito znazornuje. Skutocnosti a logika tomu jednoducho nedavaju za pravdu.
Rubiki napísal:To je veľmi úzky pohľad na vec. Spojenci mu rozhodne neboli k ničomu. Hitler si nemohol dovoliť bojovať na miestach kde môže mať kľud. V krajinách ktoré síce neboli vojensky silné by vznikali represálie a partizánske skupiny v oveľa väčšej miere. To znamená daľšiu posádku ktorú tam treba zdržovať aby sa mu to nezrútilo.
On ich mohol kludne obsadit pred tym ako zautocil na vychod, kedze so Sovietmi mal na 10 rokov zmluvu o neuotoceni. Preco potom zautocil? Ze by zautocit museli? Opat toto je rozoberane uz v spominanej knihe Viktora Suvorova: Vsetko bolo inak alebo kto zacal druhu svetovu vojnu.

Ti malicky spojenci mu v obobi od 39 az 41 boli naozaj k nicom.
Rubiki napísal: A rozhodne to nezvládali brilantne, operácia barbarosa zlyhala, mala príliš vysoké a nereálne ciele. Jej úspech stál na bleskovej vojne, ale prehnať sa bleskovo rozsiahlym ruskom neni sranda navyše na fronte širokej asi 2000km. Nepripravenosť, značné nadhodnotenie vlastných síl pri minimálnej znalosti protivníkových možností mi nepríde moc brilantne ale skôr šialene.
Vec pohladu. Drzat sa na vychodmom fronte 3 roky a pritom bojovat este aj v afrike neskor na zapade bolo naozaj dost obdivuhodne. Nehovoriac o tom ze keby utok sa uskutocnil vtedy ked sa planoval a to v maji tak Moskvu uz zima nezachranila ku ktorej aj tak chybalo uz len 50 km. Dvoj rocne drzanie vojny v patovej situacii na uzemi kde to Nemci vobec neopznali a v pdomienakch ktore pre nich boli rozhodne tazsie ako pre Rusov je podla mna naoazj brilante zvladnuta vojna. Uspechu operacii barbarosa fakt chybalo len par krokov.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

kali520 napísal:Ale dialo sa to tam. Ci v mensom alebo vacsom rozsahu je jedno. Kazdopadne sam uvadzas ze 80% vojenskej nemeckej sili operovalo na vychode, takze tym padom je pravdepodobne ze tam posobilo samozrejme aj viac hrdlerezov sialencov a podobne. Dalsi podstatny fakt je ze na vychode sa bojovalo cez 3-4 roky zatial co zapad bol obsadney behom pol roka a potom sa tama zacalo bojovat az 44. Takze je to opat uplne logicke ze na vychode to bolo horsie.
No práveže mi to príde neporovnateľné preto, že ja osobne som o niakých takých akciách ani veľmi nepočul.
kali520 napísal:On ich mohol kludne obsadit pred tym ako zautocil na vychod, kedze so Sovietmi mal na 10 rokov zmluvu o neuotoceni. Preco potom zautocil? Ze by zautocit museli? Opat toto je rozoberane uz v spominanej knihe Viktora Suvorova: Vsetko bolo inak alebo kto zacal druhu svetovu vojnu.

Ti malicky spojenci mu v obobi od 39 az 41 boli naozaj k nicom.
Myslím že narážaš na plán preventívneho úderu vypracovaný Vasilevským. Môj osobný názor je že práve tento plán je dosť divne chápaný veľa ľudmi. Pokúsim sa to vysvetliť. V tej dobe bolo veľa krajinám taktrochu jasné že možný konflikt je niekde za dverami a teda veľa krajín malo plány ako bojovať v prípade konfliktu. Niektorý mali ofenzívne a niektorý defenzívne. Argument že nemecko bolo donútené zaútočiť mi nepríde moc dôveryhodný už len s toho dôvodu že operácia Barrbarosa bola podpísaná oveľa skôr ako ruský plán ktorý v tej dobe bol viacmenej v plienkach. Situácia bola teda podobná na oboch stranách, vieme kto to stihol skôr. Inak neviete niekto názov tej ruskej operácie preventívneho úderu?

Ibaže obsadené územie treba udržať, čo znamená problém. Samotné udržanie poriadku je problém, nieto ešte sa potýkať s húfmi odbojárov. Rozhodne je lepšie mať spojenca.
kali520 napísal:Vec pohladu. Drzat sa na vychodmom fronte 3 roky a pritom bojovat este aj v afrike neskor na zapade bolo naozaj dost obdivuhodne. Nehovoriac o tom ze keby utok sa uskutocnil vtedy ked sa planoval a to v maji tak Moskvu uz zima nezachranila ku ktorej aj tak chybalo uz len 50 km. Dvoj rocne drzanie vojny v patovej situacii na uzemi kde to Nemci vobec neopznali a v pdomienakch ktore pre nich boli rozhodne tazsie ako pre Rusov je podla mna naoazj brilante zvladnuta vojna. Uspechu operacii barbarosa fakt chybalo len par krokov.
Nemecká armáda rozhodne bola obdivuhodná za svoj výkon, ale operácia barbarosa zlyhala. Jej cieľ bol obsadiť dôležité mestá na jeseň roku 41, armáda preto ani len nemala vybavenie na zimu. Ich zbrane neboli konštruované na také zimy a zamŕzali, dokonca som počul že nemecké palivo sa v tej zime rozkladalo na dve samostatne nepoužiteľné zložky atď.
Nemecko akoby ani nerátalo s ruským odporom a po prvom mesiaci vojny sa aj mohlo zdať že odpor sa proste nekoná, ale mysleť si že ruské velenie si nechá obsadiť moskvu bolo šialenstvo, oni si proste mysleli že sa nezastavia. Už dva mesiace od spustenia barbarosy mali nemci obrovské problémy, nemohli už postupovať na celej fronte, boli príliš rozptýlený a unavení. Oni ani nevedeli čo vlastne nepriateľ má a koľko toho má. Podcenenie ZSSR bola ich najväčšia chyba, v ZSSR v bezpečí za uralom zatiaľ vyrástol húf vojnových tovární, povolala sa armáda z východu a nemcov proste prekvapili počtom a technikou.
A hlavne operácia rátala s tým že po dobití moskvy a stalingradu sa ZSSR vzdá. Čo si myslíš ty?
hughito
Redeemer
Redeemer

A potom je este zaujimavejsie kolkym zidom dal vinimky.
Zacitujem Tisa, prejav v Holíči, august:

"Je to kresťanské, keď sa chce národ zbaviť svojho večného nepriateľa? O tom, že Slovákovi židovský živel ohrozoval život, nie je treba nikoho presviedčať. Vypadalo by to ešte omnoho horšie, keby sme sa od nich včas neočistili. Konali sme tak podla príkazu Božieho: Slovák, zhoď, zbav sa svojho škodcu." To, že židov vyvážame, len tešiť nás môže aspoň nás už nebude mať kto odierať z kože." 
Kamenec:

Jozef Tiso, ako najvyšší predstaviteľ štátu nesie zodpovednosť za riešenie židovskej otázky. Toto riešenie nezačalo nakladaním Židov do dobytčích vagónov, ani vtedy, keď sa tieto obete ocitli pred bránami plynových komôr. Začalo omnoho skôr, na Slovensku na prelome rokov 1938/39. Slovenský štát robil protižidovskú politiku cieľavedome a systematicky. Zbavil Židov postupne politických, hospodárskych, sociálnych, občianskych a nakoniec aj základných ľudských práv. To nutne viedlo k tragédii. Tiso vedel o tom, čo Nemci so Židmi skutočne robia. Bol o tom priamo informovaný od vysokých dôstojníkov slovenskej armády, ktorí sa vrátili z okupovaných území vtedajšieho Sovietskeho Zväzu. Nepredpokladám však, že si vedel predstaviť mechanizmus priemyselného vyvražďovania v plynových komorách. To však nesníma z neho politickú ani morálnu zodpovednosť. Tým viac, že mnohokrát verbálne, ale aj podpismi pod vládnymi nariadeniami a zákonmi sám sa zúčastňoval na riešení židovskej otázky.

Takže nemožno Tisa ospravedlňovať a zbavovať ho viny za jeho účasť na židovskej otázke. Treba však uznať, že v HSĽS pôsobilo aj to radikálne nacistické krídlo na čele s Machom a Tukom, ktoré malo na židovskej otázke najväčší podiel.
K tomu Zamocsu a deleniu Poliakov mi stalila ta IV skupina sli do plynu. Ano jasne, toto plynovanie je momentalne diskutabilne aj so zidmi (no minimalne sa to nedialo v takom velkom style ako to bolo donedavna zobrazovane), takze to mozem brat opat ako iba tvoj dohad.
No neviem čo je na tom diskutabilné, tak ale to je už tvoj pohľad.
No sorry ale nevidim. Stale mi pride neologicke si hladat spojenca u podrasy ktoru by aj tak znicl behom 2 tyzdnov.
No tak mne to príde celkom logické, takisto takí Taliani sotva spĺňali nejaké germánske rasové požiadavky (takisto Japonci) a boli nemeckí spojenci.
Hitler zas nemohol rozprúdiť vojnu proti všetkým, to by sa jednoducho nedalo.
Ty to dosť zjednodušuješ, ale zober si, že by musel poraziť nás, Maďarov, Chorvátov, Rumunov, Bulharov a ešte aj Fínov. To podľa mňa nie je zanedbateľné.
Takisto si netreba predstavovať tú situáciu keby vyhral Hitler vojnu tak, že by nás tu išiel všetkých vyzabíjať a Tisa a spol. poslal do plynu. To nikto nevie, ako presne by to bolo, ale každopádne by sme si tu ako štát nehvízdali a nefungovali tak ako dovtedy.

Aj taká Himmler ostro kritizoval v októbri 1944 (keď už bolo zle) dovtedajší nemecký postoj k Slovensku. Kritizoval benevolenciu k Slovensku, hlavne Ribbentropa. Podľa jeho názoru bolo základným omylom Berlína udeliť Slovákom samostatnosť v naivnej nádeji, že by mohli byť lojálnymi spojencami Nemecka. Veď Slováci boli v prvom rade Slovania a preto sa dalo očakávať, že sa raz postavia po bok ostatným Slovanom.
Po dobu vojny, ako trvalé nebezpečnestvo mali byť v nemeckom životnom priestore, aby pracovne podporovali nemeckú vojnovú mašinériu. (ďalší z dôvodov týchto spojenectiev)

Neskoršie sa ale malo s nimi zaobchádzať rovnako ako s poliakmi, Čechmi alebo Rusmi a nakoniec s nimi drasticky zatočiť spôsobom, aby už nikdy viac nemohli predstavovať nebezpečenstvo pre Ríšu.

Isté je, že povstalecká akcia v lete 1944 dôkladne otriasla nemeckými predstavami o pacifikovanom Slovensku.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Zacitujem Tisa, prejav v Holíči, august:
"Je to kresťanské, keď sa chce národ zbaviť svojho večného nepriateľa? O tom, že Slovákovi židovský živel ohrozoval život, nie je treba nikoho presviedčať. Vypadalo by to ešte omnoho horšie, keby sme sa od nich včas neočistili. Konali sme tak podla príkazu Božieho: Slovák, zhoď, zbav sa svojho škodcu." To, že židov vyvážame, len tešiť nás môže aspoň nás už nebude mať kto odierať z kože."
Ty stále nedáš pokoj?

Prosím - Dokáž že ten výrok bol autorizovaný! Máš možnosť. Čerpáš zo vtedajších novín ktoré tento výrok takto uviedli. To neznamená že výrok bol takto aj vyslovený navyše mám pocit že bol zmanipulovaný pretože takúto verziu som ešte nečítal.

V dobe kedy bol údajný výrok Tisa uverejnený zo Slovenska na priamy zásah Tisa skončili deportácie.
Teda aj keby bol tento výrok vyslovil, bol vyslovený len pre nemeckých pozorovateľov. V skutočnosti mal iba odviesť pozornosť od Slovenska, aby si Nemci mysleli že tu je všetko v poriadku.

Kamenec:
Kód:
Jozef Tiso, ako najvyšší predstaviteľ štátu nesie zodpovednosť za riešenie židovskej otázky. Toto riešenie nezačalo nakladaním Židov do dobytčích vagónov, ani vtedy, keď sa tieto obete ocitli pred bránami plynových komôr. Začalo omnoho skôr, na Slovensku na prelome rokov 1938/39. Slovenský štát robil protižidovskú politiku cieľavedome a systematicky. Zbavil Židov postupne politických, hospodárskych, sociálnych, občianskych a nakoniec aj základných ľudských práv. To nutne viedlo k tragédii. Tiso vedel o tom, čo Nemci so Židmi skutočne robia. Bol o tom priamo informovaný od vysokých dôstojníkov slovenskej armády, ktorí sa vrátili z okupovaných území vtedajšieho Sovietskeho Zväzu. Nepredpokladám však, že si vedel predstaviť mechanizmus priemyselného vyvražďovania v plynových komorách. To však nesníma z neho politickú ani morálnu zodpovednosť. Tým viac, že mnohokrát verbálne, ale aj podpismi pod vládnymi nariadeniami a zákonmi sám sa zúčastňoval na riešení židovskej otázky.
Kamenec trepe koniny. USA a ostatná vyspelá Európa o ničom nevedela ale Tiso bol o všetkom oboznámený, naozaj úsmevné tvrdenia tohto pána. Tiso sa nepodieľal na vývozoch dobrovoľne, bez jeho vedomia a súhlasu vývozy organizoval Tuka s nemeckým vedením, /To pán Historik nevie alebo nechce vedieť/ nejednalo sa však o žiadne vraždenie len o dodanie židovských pracovníkov do Poľska. Pokladám každú snahu Kamenca zahmlievať za svinstvo. Druhá vec je, že zo vtedajšej ústavy prezidentovi vyplývalo zo zákona podpisovať zákony tak o čom sa bavíme? O čom Kamenec rozpráva aká zodpovednosť, za čo? /prezident bol zodpovedný za zákony v štáte? Naozaj?/ Aj dnes je zodpovedný Gašparovič či vláda? Gašparovič má právo veta to je všetko.
Prosím nech pán Kamenec ako bývalý káder nerozpráva o morálnej a politickej zodpovednosti lebo mi je ťažko od žalúdka.
Takže nemožno Tisa ospravedlňovať a zbavovať ho viny za jeho účasť na židovskej otázke. Treba však uznať, že v HSĽS pôsobilo aj to radikálne nacistické krídlo na čele s Machom a Tukom, ktoré malo na židovskej otázke najväčší podiel.
Prosím ťa nečítaj minulo-režimové balady ale prečítaj si napríklad aj Ďuricu- Dejiny Slovenska a Slovákov alebo trebárs aj knihu od komunistu Žabkaya- Proces s Dr. Tisom či knihu od žida ktorý ďakuje prezidentovi Tisovi - Gabriel Hoffman - Tragédia Slovenských židov v dokumentoch.
Napísať odpoveď