Neco pro zacatecnika
-
Juri1990
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Cawte, už dlhšie uvažujem nad Linuxom, v poslednej dobe už ani hry nehrám a oslovila ma recenzia na Ubuntu, no mám zopár otázok:
- Hoci počul som, že na Linuxe nie sú prakticky vírusy(neviem čo je na tom pravda) no je tam nejaká ochrana, alebo čo si mám stiahnuť?
Je rozumné pri(aspoň 1.) inštalácii mechanicky odpájať dátový disk?
Mal by som vedieť nejakú podstatnú vec skôr než sa do toho pustím?
1. Na linux so tzv. rootiky ale tích je hrozne málo a ak budeš inštalovať iba z repov alebo z overených stránok nemôže sa ti nič stať. Ak chceš môžeš si doň ale nainštalovať firewall
Ak by si ale chcel už mať ochranu ako z windowsu tak skús ClamAV alebo Panda Antivirus. Firewall Firestarter, GUFW, Lokkit.
2. Na čo by si mal odpájať dátový disk?
3. Áno mal, linux nie je windows, teda ak viac hrávaš hry je pre teba zbytočný. Na linux je dosť hier ale nie toľko ako na windows. Samozrejme že väčšina hier ide pod WINE ale niektoré potrebujú viac sa v tom pohrať, nie len naklikať a ide sa. Ak ti to ale nevadí tak potom to určite skús.
A skús aj www.linux.cz kde je fórum a ubuntu wikipédia
EDIT: A na tie hry skús PlayOnLinux, je založený na WINE ale vraj je jednoduchší.
Ak by si ale chcel už mať ochranu ako z windowsu tak skús ClamAV alebo Panda Antivirus. Firewall Firestarter, GUFW, Lokkit.
2. Na čo by si mal odpájať dátový disk?
3. Áno mal, linux nie je windows, teda ak viac hrávaš hry je pre teba zbytočný. Na linux je dosť hier ale nie toľko ako na windows. Samozrejme že väčšina hier ide pod WINE ale niektoré potrebujú viac sa v tom pohrať, nie len naklikať a ide sa. Ak ti to ale nevadí tak potom to určite skús.
A skús aj www.linux.cz kde je fórum a ubuntu wikipédia
EDIT: A na tie hry skús PlayOnLinux, je založený na WINE ale vraj je jednoduchší.
-
Juri1990
Medium Star
Firewall bude stačiť, nie je tam už v základe?
Disk pre istotu, lebo nechcem(náhodou) prísť o dáta.
Linux je free a som (elektro)technik, takže raz to muselo prísť
Ešte otázka, konkrétne na OpenOffice, čo on podporuje 2003(.doc) či 2007(.docx)?
Tak ešte jedna, aký Ubuntu mám nainštalovať, keď mám Intel Dual Core, 32bit alebo 64bit, lebo mám stiahnuté oba a 64 sa končí amd64 a viem, že vo Windows som na Intel 64bit verziu nepotreboval ?
Ešte otázka, konkrétne na OpenOffice, čo on podporuje 2003(.doc) či 2007(.docx)?
Tak ešte jedna, aký Ubuntu mám nainštalovať, keď mám Intel Dual Core, 32bit alebo 64bit, lebo mám stiahnuté oba a 64 sa končí amd64 a viem, že vo Windows som na Intel 64bit verziu nepotreboval ?
AMD64 je instrukcna sada vyvinuta spolocnoustou AMD a dovoluje, aby sa na 64bit cpu dali spustat 32bit aplikacie. To nema nic spolocne s vyrobcom tvojho procesoru. Takze je na tebe, ktoru verziu stiahnes. Iptables je firewall, ktory je standardne sucastou / zatial vsetkych distier, co som mal/ distribucii. Dost mozne, ze dalsie ako napr. Firestarter a pod su len frontendom pre iptables. ClamAV je dobry tak na oskenovanie windowsackych particii, to je tak vsetko. Najlepsim AV pre linux je dodrziavat urcite veci ako napr. zbytocne nepouzivat ucet root, ked sa tieto veci daju robit aj bez toho. Nespustat aplikacie, scripty, co nevies, co robia alebo z pochybnych zdrojov s uctom root. A taktiez dodrziavat strukturu systemu, ty mas svoj /home adresar, kde si mozes robit, co chces, spustat co chces pod svojim uctom a nema to nijaky dosah na system.Juri1990 napísal:Firewall bude stačiť, nie je tam už v základe?
Thx za maximálne inteligenté k-, dúfam že ten kto ho dal si ostriekal celú izbu ako si robil dobre.
Viem že firewall je už v Linuxe (nj, blbé jadro), ale nie každý sa bude babrať s terminálom a už vôbec nie začiatočník. Ja som si ho nastavil cez terminál ale sú aj grafiké riešenia prípadne aj firewally klasické.
Viem že firewall je už v Linuxe (nj, blbé jadro), ale nie každý sa bude babrať s terminálom a už vôbec nie začiatočník. Ja som si ho nastavil cez terminál ale sú aj grafiké riešenia prípadne aj firewally klasické.
jop, prepadove komando je v linuxe pri malej ramke dost dolezitepzoli1988 napísal:a to swat je podstatný???? načo to vlastne slúži???
a teraz vazne: sluzi hlavne vtedy ked nemas dostatok pamate. ak system alebo aplikacia nema dostatok pamate ram, uklada si co potrebuje do swapu. je to vlastne oddiel, ktory sluzi v pripade nudze ako ramka (laicky povedane). dufam, ze ma za tuto zjednodusenu "poucku" nikto neukamenuje
Z tých čo som zatiaľ vyskúšal tak pre začiatočníka je najprijateľnejší Linux Mint 7 Gloria Universal
http://www.hojko.com/aka-distribucia-je ... 22-15.html
Kamarát zas chváli PCLINUX OS... raz ho možno otestujem.
2 matuli
Pre linux je momentálne najnovšia verzia Skype 2.0.0.72
Kód: Vybrať všetko
http://www.linuxmint.com/edition.php?id=40Kamarát zas chváli PCLINUX OS... raz ho možno otestujem.
2 matuli
Pre linux je momentálne najnovšia verzia Skype 2.0.0.72
-
Deafboy
Darca
aky notebook
No najskor musis povedat znacku a typ aby ti niekto poradil
ale tu http://x3m.blog.root.cz/2009/06/04/ubun ... sviezenie/ tipek riesi nieco podobne, zatial to nieje opravene ani v novej verzii.