Neco pro zacatecnika

Všetko ohľadom Linuxu...
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa LOLCATS »

oboje
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Juri1990 napísal:Firewall bude stačiť, nie je tam už v základe?
Disk pre istotu, lebo nechcem(náhodou) prísť o dáta.
Linux je free a som (elektro)technik, takže raz to muselo prísť :D
Ešte otázka, konkrétne na OpenOffice, čo on podporuje 2003(.doc) či 2007(.docx)?

Tak ešte jedna, aký Ubuntu mám nainštalovať, keď mám Intel Dual Core, 32bit alebo 64bit, lebo mám stiahnuté oba a 64 sa končí amd64 a viem, že vo Windows som na Intel 64bit verziu nepotreboval ?
AMD64 je instrukcna sada vyvinuta spolocnoustou AMD a dovoluje, aby sa na 64bit cpu dali spustat 32bit aplikacie. To nema nic spolocne s vyrobcom tvojho procesoru. Takze je na tebe, ktoru verziu stiahnes. Iptables je firewall, ktory je standardne sucastou / zatial vsetkych distier, co som mal/ distribucii. Dost mozne, ze dalsie ako napr. Firestarter a pod su len frontendom pre iptables. ClamAV je dobry tak na oskenovanie windowsackych particii, to je tak vsetko. Najlepsim AV pre linux je dodrziavat urcite veci ako napr. zbytocne nepouzivat ucet root, ked sa tieto veci daju robit aj bez toho. Nespustat aplikacie, scripty, co nevies, co robia alebo z pochybnych zdrojov s uctom root. A taktiez dodrziavat strukturu systemu, ty mas svoj /home adresar, kde si mozes robit, co chces, spustat co chces pod svojim uctom a nema to nijaky dosah na system.
MrGizmof
King
King

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Thx za maximálne inteligenté k-, dúfam že ten kto ho dal si ostriekal celú izbu ako si robil dobre.

Viem že firewall je už v Linuxe (nj, blbé jadro), ale nie každý sa bude babrať s terminálom a už vôbec nie začiatočník. Ja som si ho nastavil cez terminál ale sú aj grafiké riešenia prípadne aj firewally klasické.
pzoli1988
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa pzoli1988 »

Cawte. Potreboval by som pomoc. Chcem nainštalovať Ubuntu, ale neviem že aké file system mám zvoliť je tam: Ext2, Ext3 a Swap2... Čo mám dať?
ST1GD3R
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ST1GD3R »

Daj EXT3 ....A potom si nechaj asi tak 1GB alebo 2 na swap :)
pzoli1988
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa pzoli1988 »

a to swat je podstatný???? načo to vlastne slúži???
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

pzoli1988 napísal:a to swat je podstatný???? načo to vlastne slúži???
jop, prepadove komando je v linuxe pri malej ramke dost dolezite :)

a teraz vazne: sluzi hlavne vtedy ked nemas dostatok pamate. ak system alebo aplikacia nema dostatok pamate ram, uklada si co potrebuje do swapu. je to vlastne oddiel, ktory sluzi v pripade nudze ako ramka (laicky povedane). dufam, ze ma za tuto zjednodusenu "poucku" nikto neukamenuje
matuli
Novice
Novice

Príspevok od používateľa matuli »

ahojte. na ubuntu existuje len skype 2.0? resp. da sa nejako v tej 2.0 nastavit aby sa dali upravovat (vymazavat) odoslane spravy?
dost som si na to zvykol na win a teraz mi to na ubuntu chyba :?

diki za odpoved :)
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Z tých čo som zatiaľ vyskúšal tak pre začiatočníka je najprijateľnejší Linux Mint 7 Gloria Universal

Kód: Vybrať všetko

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=40
http://www.hojko.com/aka-distribucia-je ... 22-15.html

Kamarát zas chváli PCLINUX OS... raz ho možno otestujem.

2 matuli
Pre linux je momentálne najnovšia verzia Skype 2.0.0.72
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

zajtra nahadzujem linux - totoalne som stratil trpezlivost s oknami - ale mam otazku... napr ubuntu 9.04 - ako to ma vyriesene so zapisovanim na ntfs particiu? lebo mam 1TB externak naformatovany na ntfs a nemienim to menit, resp prist o data... asi by ma treslo o zem....
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Neviem, či sa ntfs-3g inštaluje v Ubuntu automaticky, ale ak nie, stačí to doinštalovať a bude fungovať aj zápis na NTFS partície (nikdy som s tým nemal problém a ani som nikde nečítal, že by to niekomu poškodilo partíciu).
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Maki napísal:..
Ntfs-3g je už súčasťou inštalačných aj live cd Ubuntu, ale aj na mnohých iných user-friendly distribúcií.
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Takže stačí ti len mountnúť disk a budeš s ním pracovať, ako keby si mal pripojené napr. USB. :) Môžeš si nastaviť aj to, aby sa ti mountovali automaticky niektoré patrície.
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

neveite prečo mi pod linuxom neskutočne hučí vetrák na notebooku? Pod winom ide v pohode, ale akonáhle pustím ubuntu tak chladí ako splašený
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

aky notebook

Príspevok od používateľa Deafboy »

No najskor musis povedat znacku a typ aby ti niekto poradil ;) ale tu http://x3m.blog.root.cz/2009/06/04/ubun ... sviezenie/ tipek riesi nieco podobne, zatial to nieje opravene ani v novej verzii.
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

jaj sorry.. zabudol som :D. Mám Ubuntu 9.10. - wubi a notebook Acer Aspire 5920g
adr0z
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adr0z »

akú distribuciu by ste mi odporučili - som total noob v linuxe , aby sa to podobalo čo najviac na win , aby sa tam veci neinštalovali cez ten príkazový riadok či čo a proste niečo pre totálneho nooba .. a to WINE ide na koždom linuxe ? .. a ked si chcem zahrať hry na linuxe tak to všetko musím spustat cez WINE ?
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

adr0z napísal:akú distribuciu by ste mi odporučili - som total noob v linuxe , aby sa to podobalo čo najviac na win , aby sa tam veci neinštalovali cez ten príkazový riadok či čo a proste niečo pre totálneho nooba .. a to WINE ide na koždom linuxe ? .. a ked si chcem zahrať hry na linuxe tak to všetko musím spustat cez WINE ?
Distribucii s linuxovym jadrom je kvantum a preto je tam vzdy moznost vyberu. Vyber si medzi ubuntu a jeho odnoziach, opensuse, mandriva. Tie splnaju tvoje poziadavky a maju siroku uzivatelsku zakladnu, takze je jednoduchsie prist na to, co sa deje, kde nastala chyba, lebo vacsinou si neni prvy. A co sa tyka wine, tak zdrojove kody su volne dostupne, takze to pobezi na kazdej distribucii zrejme. Cez wine spustas aplikacie, ktore su nativne pre windows, takze ked chces hrat takuto hru, tak musis cez wine. Alebo platena cedega a dalsie. Samozrejme su aj hry, ktore su hry, ktore su portovane aj na linux, najma od ID software a potom su hry. Ale ked sa chces hrat, tak to radsej asi zostan na windows, teda ked sa tvoje posobenie za pocitacom toci iba okolo tejto cinnosti.
adr0z
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adr0z »

hej v podstate ja by som bol na linuxe možno 1 mesiac , kým dojdu nejaké cash a potom by som prešiel na win ..
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Re: Neco pro zacatecnika

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

seriozne sa pokusam o dualboot ubuntu a visty, ale mam problem uz na zaciatku. Pokusam sa shrinkovat moje C:, ale ani za boha ma to nepusti.. Siel som podla tohto navodu a stale nic. Vyskusal som aj perfect disk 2k a stale nic. Cecko ma 220 gb z toho 70gb volnych, raz ma to pustilo dalej, ale dovolilo mi to shrinknut len 500 mb co mi nepomoze..
Nejaka rada? :smt017
Napísať odpoveď