Si dobrovolne nezamestnany? (Zajacova reforma)

Diskusie na politické témy...
woundgiver
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa woundgiver »

Este jedna poznamka ak by sa nahodou ozval "Les"
Lekari to nerobia preto, ze by nemali na zivot alebo ze by boli nesmierne chamtivi (pretoze americky taky urcite nie su), ale preto, ze ich na to nastavil system, ktory je prebraty zo zahranicia (predovsetkym USA) a preto, lebo ich do toho distribucky tlacia. Tie su mimochodom tiez zalozene na managerskych a marketingovych systemoch zo zapadu.
Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Tomasito »

j napísal:ja neschvalujem zajacove reformy, len reagujem na to, ze ked chces byt
dobrovolne bezamestnany tak si aj plat. co sa tyka studentov, tak ti by platit nemali, ved studuju.

v tom to systeme je jasne ze niektori stoja poistovne viac a niektory menej. ked ti vadi ze za tvoje peniaze su hradene zakroky inym, tak navstevuj viac lekara.

komunizmus skoncil, dnes zadarmo nedostanes nic
Moment, pisal si, ze "poistenie si ma kazdy platit ak chce chodit k lekarovi" a rec tu bola posledne prave o dennych studentoch. Taktiez, dobrovolne nezamestnany je trieda a nazov, ktory si vymyslel Kanik. Len malokto si moze dovolit byt dobrovolne nezamestnany- vid. napr. milionarsky rentieri spominani v uvodnom prispevku. Fakt si zober napr. toho externeho studenta, ktory sa z nejakeho dovodu nedostal na denne studium, skolu navstevuje pondelok - piatok 1 tyzden v mesiaci. Za takychto podmienok zozenie pracu len tazko, na ÚP ho pri prvej prilezitosti vyradia, kedze pre trh praace je uz z uvedenych dovodov nezaujimavy. Co zostava takemuto studentovi, ktorych je kazdym rokom na SVK viac a za svoje studium si na rozdiel od dennych studentov musi este aj platit? Jedine sa prihlasit ako "dobrovolne nezamestnany" (aj ked by pracoval rad!) a platit si zdravotne poistenie, ktore zo zakona platit musi- nikoho nezaujima, ze ma znacne stazene (ak nie doslova znemoznene) moznosti plnohodnotneho pracovneho pomeru. A ked si platit nebude, tak sa bud vysere na skolu, na ktoru si zaraba cez prazdniny alebo po brigadach, alebo mu bude narastat dlh, ktory skonci exekuciou, atd. BTW. jj, "komunizmus" skoncil...
woundgiver
Light Star
Light Star

to tomasito:
Na UP sa musis dostavit len 1 za 2 tyzdne a sem tam im treba doniest potvrenie o tom, ze si hladas robotu. Cize kde je problem? Hladaj si naoko robotu a ma po starostiach. Navyse dialkove studium je primarne urcene pre pracujucich ludi a nie pre ludi, co by mali studovat na dennom.
Tomasito
VIP
VIP

woundgiver napísal:to tomasito:
Na UP sa musis dostavit len 1 za 2 tyzdne a sem tam im treba doniest potvrenie o tom, ze si hladas robotu. Cize kde je problem? Hladaj si naoko robotu a ma po starostiach. Navyse dialkove studium je primarne urcene pre pracujucich ludi a nie pre ludi, co by mali studovat na dennom.
pi*ovina! Napr. ak NÚP najde pracu- akukolvek- a ty ju odmietnes, okamzite ta skrtaju z evidencie... BTW. o mna tu nejde :roll:
A dialkove studium urcene pre pracujucich, ktore je casto organizovane v tyzdennych sustredeniach je fuckt "primerane urcene pre pracujucich". Realita je o inom, univerzity dnes otvaraju externe studia kvoli dukatom, uz davno to nie su "vecerne skoly".
j
Darca
Darca

Príspevok od používateľa j »

to tomasito: si to lepsie pozri. som pisal ze si ho maju platit dobrovolne nezamestnany. tym pojmov vsetci som nemyslel studentov a cast obcanov ktorym nieco brani vykonavat zamestnanie. a dialkove studium je popri zamestnani, takze ak nemas pracu, ja za to nemozem
Tomasito
VIP
VIP

j napísal:to tomasito: si to lepsie pozri. som pisal ze si ho maju platit dobrovolne nezamestnany. tym pojmov vsetci som nemyslel studentov a cast obcanov ktorym nieco brani vykonavat zamestnanie. a dialkove studium je popri zamestnani, takze ak nemas pracu, ja za to nemozem
Reagoval si na joke Linkmana (vid. "nedobrovolne zamestnany"). O com tu bola rec dovtedy je jasne... Ad. zvysok (vid. vyssie).
Lord PROXI
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Lord PROXI »

Vo vlade vymislaju iba kktini.Len aby mali viac v statnej kase a vo svojej penazenkea vyplatnej paske.Iba zdieraju ludi,ale to sa asi nezmeni :?
Ja mam teraz absolvensku prax z NUP,tak musim chodit 1mes.na urad.Ale daku robotu bi som bral,bo tu je trochu nuda :cry: :cry: :cry:
woundgiver
Light Star
Light Star

Tomasito napísal:pi*ovina! Napr. ak NÚP najde pracu- akukolvek- a ty ju odmietnes, okamzite ta skrtaju z evidencie... BTW. o mna tu nejde :roll:
A dialkove studium urcene pre pracujucich, ktore je casto organizovane v tyzdennych sustredeniach je fuckt "primerane urcene pre pracujucich". Realita je o inom, univerzity dnes otvaraju externe studia kvoli dukatom, uz davno to nie su "vecerne skoly".
Nemusis zobrat akukolvek pracu. Navyse na studenta dostavaju prachy od statu rodicia. Ale to nie je problem Zajaca ale Fronca a spravania sa univerzit .
Tomasito
VIP
VIP

woundgiver napísal:Nemusis zobrat akukolvek pracu. Navyse na studenta dostavaju prachy od statu rodicia. Ale to nie je problem Zajaca ale Fronca a spravania sa univerzit.
Samozrejme, ze pri sprostredkovani prace by mal UP vychadzat z tzv. osobnostnych predpokladov uchadzaca, takze to bolo myslene tak, ze ak odmietnes akukolvek pracu pokryvajucu tvoje osobnostne predpoklady a do urcitej lehoty nepodas odovodnenie, si mimo a to je len priklad. Pokial ide o externych studentov, za nich prachy rodicia urcite nedostavaju, pricom v pripade dennych studentov je to myslim obmedzene vekom. Ani to vsak neznamena, ze za brigadujuceho denneho studenta dostavaju rodicia prachy preto, aby mu mohli zaplatit zdrav. odvody (?). Fuckt neviem, co si chcel tymto povedat. No a pokial vychadzame z topicu, tak IDE v prvom rade o problem Zajaca, pretoze podstata- znovuzavedenie odvodov pre dobrovolne nezamestnanych- prisla z dielne MZSR, tak ako aj navrh tykajuci sa zavedenia povinnosti odvodov do zdravotnej poistovne dennych studentov, ktorych zarobok od septembra do konca roka presiahne sumu 13000 Sk. Pripad specif. skupiny externych studentov ako dobrovolne nezamestnanych, s ohladom na situaciu vo vysokom skolstve bol uvedeny vylucne ako priklad!
BTW. navrhy zakonov maju vychadzat z reality a v prvom rade za ne zodpoveda navrhovatel- v tomto prip. o5 Rudolf Zajac.
Slizko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Slizko »

quasimoto napísal:za 4 mesiace sa to mysli .. dost krute, podla mna tym ziskaju z pohladu celych prijmov zanedbatelnu ciastku a sprotivia si tym dost ludi

To nič už si sprotili veľmy vela ľudí!.
Tak plus - mínus im asi moc neublíži aj tak im nič nemožeme oni tam maju svoj bordel a neuvedomuju si že ten bordel nerobia iba nám ale aj sebe no čo už snimy.
PiT
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa PiT »

Ehm, chapem to spravne, ze v pripade ak som denny student a zarabam na zmluvu o vykonani brigadnickej prace a moj HRUBY mesacny prijem pocas obdobia september az december (vratane) bude 3250 Sk, z ktorych este 617,5 ODVEDIEM statu (ostane mi cistych 2632,5 Sk (!!!), tak si zaplatim odvody 910 Sk na zdravotnu poistovnu ??? (teda logicky mi zo zarobenych 3250 Sk ostane 1722,5 Sk ? )

Prave som si 10x kusol do jazyka a ritualne 5x buchol kladivom po prstoch, aby som sem nenapisal 3 riadky nadavok a nedostal basu :evil:

Zaujimalo by ma, ci to ten hlupak (Zajac) vymysla na WC ked serie alebo ked sedi v parlamente :shock:
asterionet
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa asterionet »

Zdravotné poistenie, je postavené na princípe solidarity. Každý, kto má príjem, odvádza poistné. U dobrovolne nezamestnaných sa automaticky predpokladá, že majú život zafinancovaný z iných, ako zamestnaneckých zdrojov, teda je solidárne, aby tiež odvádzali poistné.
To, že dialkovo študujúci, sa občas ocitnú v kategórii dobrovolne nezamestnaných, je o niečom úplne inom, a nesúvisí so zdravotným poistením, ale s organizáciou školstva.
So zdravotným financovaním ale vážne súvisia uzákonené nízke odvody štátu, za osoby, za ktoré platí odvody štát.

Ľudia si za drahé peniaze ničia zdravie dobrovoľne (cigarety, alkohol, lyžovanie ...), a potom očakávajú, ako samozrejmosť, že im zdravie obnoví "bezplatné" zdravotníctvo.
Tomasito
VIP
VIP

Od septembra 2005 uz existuje sposob, ako sa tomuto sposobu zdierania vyhnut. Ak ide o "dobrovolne" nezamestnaneho dialkoveho studenta v ramci popisovanych okolnosti, tento moze na prislusnom urade socialnych veci a rodiny poziadat o davku v hmotnej nudzi. V pripade udelenia tejto specifickej davky, uhradu mesacnych platieb za zdrav. odvody prebera stat.
asterionet napísal:To, že dialkovo študujúci, sa občas ocitnú v kategórii dobrovolne nezamestnaných, je o niečom úplne inom, a nesúvisí so zdravotným poistením, ale s organizáciou školstva.

Ľudia si za drahé peniaze ničia zdravie dobrovoľne (cigarety, alkohol, lyžovanie ...), a potom očakávajú, ako samozrejmosť, že im zdravie obnoví "bezplatné" zdravotníctvo.
1. To, ze dialkovo studujuci sa obcas ocitnu v kategorii dobrovolne nezamestnanych vobec nie je o niecom inom a suvisi ako so zdrav. poistenim, tak aj s organizaciou skolstva (logicky). Kedze vsak hovorime o zdrav. poisteni, legislativnu iniciativu by v tomto kurioznom pripade malo vyvinut MZ SR, imho (urcite by bola iniciativa z tejto strany praktickejsia ako zo strany MŠ SR).

2. Ti ludia si nicia zdravie za svoje peniaze, z ktorych ma nemaly prijem aj stat + pokial su v produktivnom veku a zacleneni do systemu, odvadzaju/je za nich odvadzane zdrav. poistenie. O bezplatnom, ani "bezplatnom" zdravotnictve nemoze byt rec...
dair
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dair »

zdravotnictvo nemusi byt bezplatne, ale malo by byt dobrovolne, proste mat na vyber ci poisteny chces byt alebo nie... ja som nebol u lekara tusim od strednej skoly (tj okolo 7-8 rokov a to bolo skor z uliatia) proste chory absolutne nebyvam a som schopny si za to zapatit sam ak budem musiet. Byt nezamestnany a si platit Zajacove vymysly... to je kusok dost vela pre ludi co fakt pracu najst nemozu. (a tu uz nevidim k tomu byt bezdakom)
Napísať odpoveď