Si dobrovolne nezamestnany? (Zajacova reforma)

Diskusie na politické témy...
PiT
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa PiT »

Ehm, chapem to spravne, ze v pripade ak som denny student a zarabam na zmluvu o vykonani brigadnickej prace a moj HRUBY mesacny prijem pocas obdobia september az december (vratane) bude 3250 Sk, z ktorych este 617,5 ODVEDIEM statu (ostane mi cistych 2632,5 Sk (!!!), tak si zaplatim odvody 910 Sk na zdravotnu poistovnu ??? (teda logicky mi zo zarobenych 3250 Sk ostane 1722,5 Sk ? )

Prave som si 10x kusol do jazyka a ritualne 5x buchol kladivom po prstoch, aby som sem nenapisal 3 riadky nadavok a nedostal basu :evil:

Zaujimalo by ma, ci to ten hlupak (Zajac) vymysla na WC ked serie alebo ked sedi v parlamente :shock:
asterionet
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa asterionet »

Zdravotné poistenie, je postavené na princípe solidarity. Každý, kto má príjem, odvádza poistné. U dobrovolne nezamestnaných sa automaticky predpokladá, že majú život zafinancovaný z iných, ako zamestnaneckých zdrojov, teda je solidárne, aby tiež odvádzali poistné.
To, že dialkovo študujúci, sa občas ocitnú v kategórii dobrovolne nezamestnaných, je o niečom úplne inom, a nesúvisí so zdravotným poistením, ale s organizáciou školstva.
So zdravotným financovaním ale vážne súvisia uzákonené nízke odvody štátu, za osoby, za ktoré platí odvody štát.

Ľudia si za drahé peniaze ničia zdravie dobrovoľne (cigarety, alkohol, lyžovanie ...), a potom očakávajú, ako samozrejmosť, že im zdravie obnoví "bezplatné" zdravotníctvo.
Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Tomasito »

Od septembra 2005 uz existuje sposob, ako sa tomuto sposobu zdierania vyhnut. Ak ide o "dobrovolne" nezamestnaneho dialkoveho studenta v ramci popisovanych okolnosti, tento moze na prislusnom urade socialnych veci a rodiny poziadat o davku v hmotnej nudzi. V pripade udelenia tejto specifickej davky, uhradu mesacnych platieb za zdrav. odvody prebera stat.
asterionet napísal:To, že dialkovo študujúci, sa občas ocitnú v kategórii dobrovolne nezamestnaných, je o niečom úplne inom, a nesúvisí so zdravotným poistením, ale s organizáciou školstva.

Ľudia si za drahé peniaze ničia zdravie dobrovoľne (cigarety, alkohol, lyžovanie ...), a potom očakávajú, ako samozrejmosť, že im zdravie obnoví "bezplatné" zdravotníctvo.
1. To, ze dialkovo studujuci sa obcas ocitnu v kategorii dobrovolne nezamestnanych vobec nie je o niecom inom a suvisi ako so zdrav. poistenim, tak aj s organizaciou skolstva (logicky). Kedze vsak hovorime o zdrav. poisteni, legislativnu iniciativu by v tomto kurioznom pripade malo vyvinut MZ SR, imho (urcite by bola iniciativa z tejto strany praktickejsia ako zo strany MŠ SR).

2. Ti ludia si nicia zdravie za svoje peniaze, z ktorych ma nemaly prijem aj stat + pokial su v produktivnom veku a zacleneni do systemu, odvadzaju/je za nich odvadzane zdrav. poistenie. O bezplatnom, ani "bezplatnom" zdravotnictve nemoze byt rec...
dair
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dair »

zdravotnictvo nemusi byt bezplatne, ale malo by byt dobrovolne, proste mat na vyber ci poisteny chces byt alebo nie... ja som nebol u lekara tusim od strednej skoly (tj okolo 7-8 rokov a to bolo skor z uliatia) proste chory absolutne nebyvam a som schopny si za to zapatit sam ak budem musiet. Byt nezamestnany a si platit Zajacove vymysly... to je kusok dost vela pre ludi co fakt pracu najst nemozu. (a tu uz nevidim k tomu byt bezdakom)
Napísať odpoveď