Spánok
-
nico :)
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
no neviem ako si to myslel s tym casom, kazdy mame nastavene biologicke hodiny inak, to co potrebujeme je aby sme sa dostali pocas spanku do REM fazy, ktora zabezpeci to aby sme sa dobre vyspali. to je to dolezite.nico :) napísal:No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
inak posledne dni som sa dobre nevyspala a nemala ziadne sny
-
nico :)
Medium Expert
Ak nie je naruseny biorytmus cloveka, tak REM spanok by mal dosiahnut prave v spominanych hodinach... Inak meditaciou a cvicenim sa da dosiahnut aj vynuteny rem spanok, ktory trva priblizne 8 minut a po prebudeni je clovek absolutne odpocinuty... ale tuto techniku neovlada vela ludi, aj ked je dosiahnutelna u kazdeho... zalezi len na stupni racionalneho zmyslania jedinca... cim racionalnejsie uvazu, tym tazsie sa mu podari dostat do tejto skratenej verzie spanku...bell napísal:no neviem ako si to myslel s tym casom, kazdy mame nastavene biologicke hodiny inak, to co potrebujeme je aby sme sa dostali pocas spanku do REM fazy, ktora zabezpeci to aby sme sa dobre vyspali. to je to dolezite.![]()
inak posledne dni som sa dobre nevyspala a nemala ziadne sny
Ja mám momentálne úplne prehodený režim. Spávať chodievam o 13:00 a vstávam tak o 00:00. Budem to musieť niako nahodiť nazad a to bude premňa riadny problém. Ale nemám problém s tým, že by som bol niako nevyspatý. Priam naopak. Cítim sa lepšie lebo ma nič nebudí. Vstanem ked sa vyspím a toto sa mi ráno stať nemôže...nico :) napísal:No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
-
Vesper
Professional
dost to zalezi od toho ci ides pred spanim robis nejake extra vycerpavajuce cinnosti alebo uz par hodin predtym len tak kvasis... ja chodim vacsinou cez skolske dni spavat okolo druhej-tretej a predtym uz nerobim nic extra namahave akoze vencenia psa, ucenie, net... a vstavam o siedmej uplne bez problemov... a zase potom pride vikend spim aj desat-dvanast hodin a ked vstanem tak sa citim unaveny takze neviem 
-
jjj
Guru wannabe
takto rychlo skoncis ..po mesiaci ti to zacne liezt na mozog mal som podobny problem ..odvtedy to uz neprehanam ... radim ti skus sa "znormalizovat"Vesper napísal:dost to zalezi od toho ci ides pred spanim robis nejake extra vycerpavajuce cinnosti alebo uz par hodin predtym len tak kvasis... ja chodim vacsinou cez skolske dni spavat okolo druhej-tretej a predtym uz nerobim nic extra namahave akoze vencenia psa, ucenie, net... a vstavam o siedmej uplne bez problemov... a zase potom pride vikend spim aj desat-dvanast hodin a ked vstanem tak sa citim unaveny takze neviem
-
Vesper
Professional
ja tak zas nezijem uplne stale to by som nevykryljjj napísal:takto rychlo skoncis ..po mesiaci ti to zacne liezt na mozog mal som podobny problem ..odvtedy to uz neprehanam ... radim ti skus sa "znormalizovat"
spi 5-6 hodin, ale casto sa mi ani za tu **** nechce rano vstat, potom prespavam v skole alebo pocas cestovania v MHD, v skole pocitujem hroznu unavu, zatvaraju sa mi oci a ked to uz ma nasere tak si lahnem natu lavicu a spim
no ale co sa tyka toho ako spim tak myslim ze rekordne som nespal dva dni a daco, tusim 50 hodin...a raz sa mi stalo ze som si isiel lahnut a zobudil som sa o 23 hodin
, potom uz spal aj s otvorenymi ocami, a najcastejsie spavam ako to tu niekto spominal s 1. fazou a potom ked to prejde do tej 5. fazy tak vtedy mi obycajne zazvoni budik a som v rici
, ale moje sny su celkom dobre, ani na kompe preto nemusim byt 
no ale co sa tyka toho ako spim tak myslim ze rekordne som nespal dva dni a daco, tusim 50 hodin...a raz sa mi stalo ze som si isiel lahnut a zobudil som sa o 23 hodin
-
majaa
Medium Expert
ja som citala ze clovek by mal spat 7-9 hodin....viacej hodin skracuje ze vraj zivot (neviem co je na tom pravdy ale citala som o tom) ja osobne ked spim dlho tak som viacej unavena ako ked spim normalne tych 8 hodin....a zase napriklad ked som dlho do noci hore napr. do 3-4 rana a idem spat tak som viacej unavena ako ked taham do rana a nespim vobec....no neviem cim to je...ale je to zaujimave...
-
Carver11
Light Star
tomuto sa hovorí kritická štvrťhodinka...má to niečo dočinenia s tým, že človek spí vo fázach a keď sa zobudí v niektorej vhodnej fáze, tak sa cíti vyspatejší, ako keď ho niečo zobudí z hlbokého spánku...zvykol som to pozorovať, keď som ešte chodil na strednú. vtedy mi stačilo vstať o desať minút skôr alebo neskôr, ako na budík, a cítil som sa normálne vyspatý, pričom keď ma zobudil budík, tak som bol úplne hotový...no ako vravíš, anomáliadawo napísal:ovsem je tu jedna anomalia a to ze ked zaspis o polnoci a zobudis sa o piatej, pol siestej si tiez fajn vyspaty. Nechapem, ale je to tak