Ublizuje pocitacu teda HW restart ???
1. Zdroj v PC inu ako stabilnu hodnotu napetia mat nemoze. Tam mas take citlive suciastky ze staci mala napatova spicka a mozes menit komponenty.
2. Zdroj nema nic spolocne s tym co sa tu bavime teras s HDD
3. Vyrobcovia maximalne tak myslia ako sa co najrychlejsie a najskor nabalit. Keby nato fakt mysleli tak uz tu davno nemame tie smiesne magneticke media ale FLASH disky.
4. HDD svoje otacky vobec nemeni pri soft a hardware (zalezi od maticej) resete, iba pri hard resete ked sa PC uplne vypne a zapne kedy sa HDD taktiez uplne zastavi a znova sa roztaca.
5. Opotrebuvaju sa hlavy a mechanika a nie platne.
Cize restartovat metodou Windows => Start => Vypnut => Restartovat mozte PC resetovat kolko chcete.
Metodou RESET GOMBIK taktiez pokial vam nevadi problematicky a pomaly Windows
Metoda dlhe podrzanie TLACIDLA POWER - prave vtedy nastava ten ony problem s HDD a inymi mechanickymi castami.
Samozrejme to neznamena ze teras takto neresetujte PC. Su obcas pripady ked to je nevyhnutne. Len aby ste vedeli ze to na HDD nevpliva najlepsie a aj ked denne casto vypinate a zapinate PC na kratsi cas je lepsie ho radsej nechat zapnuty.
Kazdopadne este som sa nestretol s pripadom ze sa takto HDD uplne znicilo ale v rapidnych pripadoch casteho ON OFF to je fakt poznat.
2. Zdroj nema nic spolocne s tym co sa tu bavime teras s HDD
3. Vyrobcovia maximalne tak myslia ako sa co najrychlejsie a najskor nabalit. Keby nato fakt mysleli tak uz tu davno nemame tie smiesne magneticke media ale FLASH disky.
4. HDD svoje otacky vobec nemeni pri soft a hardware (zalezi od maticej) resete, iba pri hard resete ked sa PC uplne vypne a zapne kedy sa HDD taktiez uplne zastavi a znova sa roztaca.
5. Opotrebuvaju sa hlavy a mechanika a nie platne.
Cize restartovat metodou Windows => Start => Vypnut => Restartovat mozte PC resetovat kolko chcete.
Metodou RESET GOMBIK taktiez pokial vam nevadi problematicky a pomaly Windows
Metoda dlhe podrzanie TLACIDLA POWER - prave vtedy nastava ten ony problem s HDD a inymi mechanickymi castami.
Samozrejme to neznamena ze teras takto neresetujte PC. Su obcas pripady ked to je nevyhnutne. Len aby ste vedeli ze to na HDD nevpliva najlepsie a aj ked denne casto vypinate a zapinate PC na kratsi cas je lepsie ho radsej nechat zapnuty.
Kazdopadne este som sa nestretol s pripadom ze sa takto HDD uplne znicilo ale v rapidnych pripadoch casteho ON OFF to je fakt poznat.
-
uelektronik
Star
Nesuhlasim. Zdroj v pc vobec nie je taky stabilny ako sa zda. Je to totiz spinany zdroj, so spatnou vazbou. Pri zmenach zataze nastavaju prekmity vo vystupnom napati, a im sa da zabranit iba velmi velmi rychlymi suciastkami s kombinaciou malych indukcnosti na vystupe. Taktiez nie je pravda ze pocitacove obvody su chulostive na napatove vykyvy, vid SDRAM napajacie napatie v praxi moze mat 3.0 - 3.5V, a mne osobne castokrat Motherboard Monitor zaznamenal napatovu spicku na 3,3V vetve a aj na 5V vetve, a ten program to meral v 10 sekundovych intervaloch, takze to nebole kratka spicka. PC obvody nie su az take chulostive! su chulostive ak tak na staticku elektriku, tam nastava vyboj s napatiami nad 100 V (keby len)SSPPYY napísal:1. Zdroj v PC inu ako stabilnu hodnotu napetia mat nemoze. Tam mas take citlive suciastky ze staci mala napatova spicka a mozes menit komponenty.
Co sa tyka HDD pri RESETE kedy dojde k odpojeniu elektriky od maticnej dosky, sa komponenty opotrebuju iba do tej miery ako pri normalnom starte pocitaca
Vsetky tie napatia nesuvisia so zdrojom. Zdroj ti ma dodat tvrdych 5V a 12V (Nove s podporou SATA aj okolo 3V a neratam tie ojedinele pre maticnu dosku). A tie v ziadnom pripade nesmu menit svoju hodnotu. Takze ak chces tvrdit ze ti kolisa napatie tak si pripoj voltmeter priamo na zdroj a jedine co uvidis su maximalne desatine vychilky ak budes merat digitalnym voltmetrom co je nepresnost merania. Naco tam potom do zdrojov davaju tolko stabilizatorov? Ved keby bolo jak hovoris tak zoberem trafo zaneho zapojim Gratzov mostik z diod a dajaky stabilizator s korekciou napatia a si odpalim PC po prvom pripojeni.
A ziadny program ti neodmera napatie priamo zo zdroja. Vsetky napatia si upravuju pre svoju potrebuje samotne periferia alebo maticna doska ak si uz spominal RAMky. Tak isto aj CPU si napatie nastavuje podla potreby ale to nema vobec nic so zdrojom
A cenove rozdiely zdrojov? Tak ide o znacku, kvalitu, vykon, kolko periferii naras utiahne, ako je riesenie chladenie a kopec faktorov. Pozerat na cenu pri komponentoch do PC je blbost pretoze niekedy daco co stoji polovicu moze byt lepsie ako to najdrahsie na trhu.
A ziadny program ti neodmera napatie priamo zo zdroja. Vsetky napatia si upravuju pre svoju potrebuje samotne periferia alebo maticna doska ak si uz spominal RAMky. Tak isto aj CPU si napatie nastavuje podla potreby ale to nema vobec nic so zdrojom
A cenove rozdiely zdrojov? Tak ide o znacku, kvalitu, vykon, kolko periferii naras utiahne, ako je riesenie chladenie a kopec faktorov. Pozerat na cenu pri komponentoch do PC je blbost pretoze niekedy daco co stoji polovicu moze byt lepsie ako to najdrahsie na trhu.
-
uelektronik
Star
Teba som o nicom nepoucoval. Rozdiel v cene = rozdiel v znacke a vykone. Mozno sa teraz smejes ale mne to do smiechu neni ked otvorim dva odlisne zdroje a vidim regulatory tie iste akurat zapojenie mierne modifikovane.Stilo napísal:akoze.. mna poucovat o zdrojoch atd nemusis! ak nehodis/nechodil si na elektrotechnicku skolu tak ma v tomto pripade nepoucuj a vysvetli mi potom rozdiel medzi zdrojom za 600 sk a zdrojom za 3 000 sk ...
ty sa nauc aky je rozdiel medzi Linearnym spojitym stabilizatorom a Spinanym indukcnym stabilizatorom, ked toto vravis, pytas sa ze preco tam neni iba trafo a mostik? no preto lebo spinane stabilizatory sa nedaju len tak lahko uregulovat, a najma kvoli uz spominanym zakmitom. A ked mi chces trvdit ze zo zdroja ide iba 5 a 12V tak vidim ze do toho vidis ako do ciernej diery, co si myslis ze asi ide s toho velkeho konektora co sa pripaja na dosku? alebo inac! ak ide zo zdroja iba 5 a 12V ako ty tvrdis tak mi vysvetli kde ma doska stabilizator na 3,3V pre pamate a 1,2V +-na procesor. A navyse ak zoberiem do uvahy ze procesor ma napajaci prud normalne okolo 50A, tak mi vysvetli ze kde nastava na doske vyzarovanie vykonu 5V - 1,2V = 3,8V, cize 3,8V x 50A = 190W. Ty clovece vies co je to vyziarit 190W na doske??? sa mi neopovaz tvrdit ze zo zdroja ide iba 5 a 12V, lebo si nieco o tebe pomyslimSSPPYY napísal:Naco tam potom do zdrojov davaju tolko stabilizatorov? Ved keby bolo jak hovoris tak zoberem trafo zaneho zapojim Gratzov mostik z diod a dajaky stabilizator s korekciou napatia a si odpalim PC po prvom pripojeni.
() toto su zatvorky a treba citat aj ich obsah. Obcas by to neuskodilo tak si precitaj este raz co som napisal.
Pozri mne je jedno aky je tam stabilizator. Pre mna zamna parametricky alebo spatnovazobny to je uplne jedno. Jeden je lepsi ako druhy. Ja sa nato pozeram ako na zdroj. A je to tvrdy napatovy zdroj a ked sa tak super vyznas v elektronika ako sa zda tak by si mal vediet ze taketo zdroje dodavaju konstantne napatie pri velkej zatazi. A ked uz sibrinkujes s vykonom tak ti asi treba pripomenut ze to velke I co sa prud vola zalezi od zataze a teda aj dany vykon. A ano. Maticna ma obvody pre korekciu napatie, alebo vari mi chces povedat ze maticna ovlada zdroj
Sak preco si sam nepomeras ten zdroj
Pozri mne je jedno aky je tam stabilizator. Pre mna zamna parametricky alebo spatnovazobny to je uplne jedno. Jeden je lepsi ako druhy. Ja sa nato pozeram ako na zdroj. A je to tvrdy napatovy zdroj a ked sa tak super vyznas v elektronika ako sa zda tak by si mal vediet ze taketo zdroje dodavaju konstantne napatie pri velkej zatazi. A ked uz sibrinkujes s vykonom tak ti asi treba pripomenut ze to velke I co sa prud vola zalezi od zataze a teda aj dany vykon. A ano. Maticna ma obvody pre korekciu napatie, alebo vari mi chces povedat ze maticna ovlada zdroj
Sak preco si sam nepomeras ten zdroj
-
uelektronik
Star
do tych zatvoriek si napisal ze nove maju aj 3V, tympadom ako keby si povedal ze stare to nemaju, co nie je pravda. Asi nevies co je to tvrdy zdroj alebo si ten zdroj meral pri nejakej mizernej zatazi ak si tam vobec nejaku zataz mal. zataz vsetky vetvy zdroja na ich menovite prudy a potom si to pomeraj. A keby si vedel aky je rozdiel medzi zdrojmi tak urcite by si tu neplietol tvrdost zdroja. Lebo ja som tvrdil ze na spinanych zdrojoch sa objavuju zakmity, ktore sposobuju obcasne kolisanie napatia. a keby si poznal teoriu tak by si vedel ze tie zakmity sa objavuju pri zmene zataze, takze tvrdost zdroja tu neplet. Inak to velke I co zalezi od zataze nie je stale 50A, ja som napisal "okolo". Si zober svoj procesor, pozri sa na jeho priemerny stratovy vykon, vydel si to napajacim napatim a mas priemerny prud! ktory ti vide okolo 50A, zalezi samozrejme od procaku
SSPPYY -> co neni na tomto pravda ( opisem ti situaciu) :
1. je zapnuty pc, zrazu zamrzne, platne disku sa vsak stale tocia,
2. dana osoba spravi HARD reset - vypne pc, platne sa pomali otacaju - postupne pomalsie a pomalsie - > citacia hlava postupne klesa
TU nastali dve moznosti > 3a. osoba pocitac zapne este skorej ako sa platne uplne zastavily - takze citacia hlava sa nestihla dotknut platne, takze sa nic neposkodilo - TOTO nastava pri soft resete takze sa disk neposkodi
3b. osoba pocitac zapne v momente ked platne sa prestali tocit a citacia hlava (ktora klesla do polohy vypnuteho disku) sa dotkne ,pod vplyvom zlyhania elektroniky, tociacej sa platne, cim dochadza k poskodeniu.
elektronika sa moze poskodit vtedy ked zdroj pc je napajany zo siete ktora je rusena napriklad motormi z vysavacov alebo vrtaciek, ale toto uz nieje poskodenie zapricene restartom...
1. je zapnuty pc, zrazu zamrzne, platne disku sa vsak stale tocia,
2. dana osoba spravi HARD reset - vypne pc, platne sa pomali otacaju - postupne pomalsie a pomalsie - > citacia hlava postupne klesa
TU nastali dve moznosti > 3a. osoba pocitac zapne este skorej ako sa platne uplne zastavily - takze citacia hlava sa nestihla dotknut platne, takze sa nic neposkodilo - TOTO nastava pri soft resete takze sa disk neposkodi
3b. osoba pocitac zapne v momente ked platne sa prestali tocit a citacia hlava (ktora klesla do polohy vypnuteho disku) sa dotkne ,pod vplyvom zlyhania elektroniky, tociacej sa platne, cim dochadza k poskodeniu.
elektronika sa moze poskodit vtedy ked zdroj pc je napajany zo siete ktora je rusena napriklad motormi z vysavacov alebo vrtaciek, ale toto uz nieje poskodenie zapricene restartom...
Sak a o com tu cely cas hovorim. Nebavime sa o poskodeni disku sposobenom napajanim ale o opotrebovani casti disku sposobenom jeho zapnutim. O to tu cely cas tu ide tak ja neviem co tu odbacame ku zdrojom a neviem comu.
Proste HDD sa zapinanim opotrebuva (nieje to az tahe hrozne ale je to nieco) a BODKA
Proste HDD sa zapinanim opotrebuva (nieje to az tahe hrozne ale je to nieco) a BODKA
omg . ja uz nevem.. toto je moj posledny prispevok v tejto teme : Elektronika disku sa porusi vtedy ak je zdroj napajany zo siete ktora je rusena vonkajsimi vplyvmi - motory vysavacov, vrtaciek - takze z toho vyplyva ze disk je poskodeny uz predtym ako na nom bol uskutocneny HARD reset... koncim v tejto teme...
-
--==[ RA ]==--
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
SSPPYY: LOL ty si ma uplne dojal
Dojal v tom negativnom slova zmysle, pretoze od resetovania PC sa dostat az k zlozeniu zdroja a jeho specifikacii to je sila
Ty si asi zabudol, ze sa tu rozpravame o tvrdom resete, takze neviem preco tu rozoberas rozne ine.
Na lahku otazku zakladatela temy sa ma lahko aj odpovedat.
Koncim s touto temou aj ja lebo to nema vyznam.Piati napisu ze to nic nerobi a SSPPYY, ze ano tak to je koniec
Na lahku otazku zakladatela temy sa ma lahko aj odpovedat.
Koncim s touto temou aj ja lebo to nema vyznam.Piati napisu ze to nic nerobi a SSPPYY, ze ano tak to je koniec
Majo053 niesi tu sam tak laskavo citaj aj co pisu ostatny! Keby si precital vsetky prispevky tak by si teras napisal debiliny, lebo sa tu bavi o vsetkych zakladnych typoch resetu a tak isto s tym zdrojom, keby si vedel citat tak by si zistil ze s tym zacal Stilo a potom balkymotor (a len tak mimochodom schvalne som testoval stary zdroj co by nemal ani tolko vydzat co vydrzal a nechapem preco sa tvoja teoria nepotvrdila ale voltmeter sa ani nepohol z 12V nikde.)
A tak isto jednoducha odpoved:
Co moj treba si zopakovat citanie?
A tak isto jednoducha odpoved:
Kód: Vybrať všetko
Praveze sa znizuje a znacne. Najviac to pocituju prave HDD akonahle sa jedna o reset pri ktorom sa disky prestanu tocit a nasledne znova zacnu. Je vseobecne zname ze sa ani neodporuca vypinat pocitac na kratku dobu, lebo pri kazdom roztacani diskov sa opotrebuva mechanika ale najme hlavy.
Tak isto vsetky ventilatory su namahane roztacanim kym nedosiahnu pozadovane otacki.-
--==[ RA ]==--
Light Professional
- Kontaktovať používateľa: