Zákony cestnej premávky pre bicykle

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mishenko
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

ROKI49 napísal:ak je to horsky bicykel, tak si mohol policajt lestit vtaka, horsky nema v povinnej vybave svetlo, aspon predne isto nie
Bicykel v premavke osvetlenie musi mat, nech je aj vysokohorsky !
Mne by stacilo, keby tie bicykle mali blikace vzadu, nezalezi mi na tom, ked sa zvali na dakej diere, ked nevidi vpredu, ale aby som ho videl zozadu ja, ked idem na aute.
Kdyz darky, tak pro vsechny ! Reflexna vesta kazdemu cyklistovi a hotovo.
Neelix
Novice
Novice

hazard...

Príspevok od používateľa Neelix »

Ja vobec nechapem o com sa tu vlastne bavyte! Ajked mam auto tak velmy rad jazdym a oblubil som si aj nocnu jazdu! Ale bez kvalitneho osvetlenia by som von ani nevyliezol!! Viem ake je pre niekoho za volantom niekedy tazke vcas zareagovat na neosvetleneho cyklistu! Je to uplne zbytocny hazard!

Ja osobne mam vzadu 2x blikacku (jedna do zalohy) a v predu sa bez fajn osvetlenia v lese alebo polnej ceste nezaobydem takze tam mam hodene 2x Fenix L2D! Je my jasne ze nie kazdy si da na bycikel osvetlenie za par tisic ale zakladne osvetlnie zas tak moc nestoji a aspon zadna blikacka a v predu nejaka bludicka by mala byt samozrejmostou!!
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ROKI49 »

osvetlenie ano, ale ak by mi niekto kazal dat si reflexnu vestu za bieleho dna tak mu to asi napcham do papule. v tom skleniku by som nevydrzal.
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

ROKI49 napísal:osvetlenie ano, ale ak by mi niekto kazal dat si reflexnu vestu za bieleho dna tak mu to asi napcham do papule. v tom skleniku by som nevydrzal.
sklenik ,reflexna vesta ? hmm je to dobry napad ale vyuzitelne iba po 17 hodine..
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ROKI49 »

ani, neskutocne sa pod tym potim a to ani nemusim nic robit, vecer a za znizenej viditelnosti to uznavam ale cez den nie, navyse cyklo dres je ajtak dost pestry aby ho bolo pri dostatku svetla vidiet:)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Zaujimavá téma... Hned v prvej reakcii dal Tomasito potrebné veci. Musím však reagovať na niekoľko vecí ďalej:
mishenko napísal:Cyklista musi po chodniku rychlostou ako chodec, tak to vzdy bolo, je a dufam, ze aj zostane.
Neviem o tom že to niekedy bolo.... V prvom rade na bicykli sa jazdí po okraji cesty. Na chodníku na bicykli nemáš čo robiť! Na chodníku môžeš tak maximálne ísť pešo a bicykel tlačiť :twisted:. Tu môžu byť všetci radi, že na to policajti zvysoka.... Každopádne podľa zákona to je tak ako som napísal.
micpu napísal:niesi povinny mat blatniky ani prilbu a co je najlepsie mozes prejst aj cez stopku bez zastavenia alebo na cervenu (teda samozrejme pokial nic nejde)...totiz aj keby ta zelenaci vydeli ...vyskocis na chodnik prejdes za dva rohy a uz nemaju sancu ta chytit :lol: ...na biku si king...inac ked sme uz pri tom jazdeni na biku po ceste tak upozornenie pre vsetkych soferov :!: cyklista je ucastnik cestnej premavky a preto ak obiehate cyklistu mali by ste ho obiehat vo vedlajsom jazdnom pruhu, tak ako ked obiehate auto alebo ineho ucastnika :!:
Tvoj príspevok je celý na :aasmile5: The Devil sa tu pýta ako to má byť podľa zákona a ty si tu píšeš že na biku ti fízli nič nemôžu, že si king. Výsledok je akurát taký, že v téme kde sa rozoberá zákon si napísal samé kktiny... OMG
Pre cyklistu platia pravidlá cestnej premávky, t.j. týkajú sa ho veci ako červená, prednosť a dokonca aj zákazy vjazdu. To o obiehaní je tiež blbosť, osobne si určite vyjdem so smerovkou až do druhého pruhu, jednak kvôli cyklistovi (aby nedostal vetrom po hube) a jednak kvôli autám za mňou, pretože ja ho môžem vidieť na 500m ale auto čo ide za mňou a vodič mi čumí na zadné sklo ho zbadá 10-20m? (defacto vo vzdialenosti v akej ide za mňou). Čiže malo by sa to tak robiť, ale zákon to neprikazuje. Tam sa hovorí iba o dostatočnom odstupe.
mishenko napísal:Ja ti poviem ako to je. Co nie je schvalene od vyrobcu vozidla (cize aj bicykla), to je zakazane. Ale napr. v aute mozes mat aj kolotoce vo vnutri.
LEDkove svetla nie su doriesene, aspon podla mna. Ja by som za to pokutoval. Pekne dynamo, klasicke svetlo a ide sa :)
S vozidlami to tak je. Môžeš mať na ňom len homologované veci. Ale u bicykla? :lol: Tu sa na homologáciu kašle, nakoľko bicykel ani nemá techničák, do ktorého by som si moje zadné blikacie svetlo dal zapísať :D Ukáž mi jedného výrobcu čo má schválené led blikačky.... Hociaká blikačka z Tesca či od Vietnamca v stánku uspokojí bod zákona o osvetlení. A poslúži aj v noci lepšie ako nič.

Čo sa týka LEDiek - podsvietenia, v ráfikoch. Je to kravina, a strhával by som to. Ale teoreticky to zákon nikde neošetruje, takže keď by za to fízel niečo chcel spraviť tak by musel mať velkú odvahu, alebo by si ho musel dobre naštvať. V tom prípade by sa mohol oháňať zákonom "vpredu biele a vzadu červené svetlo" Ak tam máš modré ledky v kolese, si jasný.... Ale trúfam si povedať, že keď budeš mať v noci červenú blikačku vzadu, tak ti aj nejaký modrý tuning prejde.
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Online »

brm napísal:No na biku jazdim pravidelne uz 14r.. po cestach aj necestach.. ale este ani jeden policajt ma nezastavil z dovodu, ze nemam na bicykli odrazove sklicka, ze nemam blatniky, ze nemam neviem co. :roll: (klop-klop-klop). Podla mna na to policajti zvysoka kaslu, takze nemusis mat az tak strach. Sucasne zakony dokonca ani neprikazuju nosit cyklisticku prilbu, co je podla mna dost dolezite.
Presne ale jazdiť po Košických cestách na bicykli tak to fakt samovražda. Kamióny, králi ciest, ženy za volantom, slnečné okuliare, dvadsiatka na tachometri a smrť v očiach. :roll:
Necro
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Necro »

Teraz kedsa bavite o osvetleni bycikla tak ma napadla jedna prihoda.Na mojom biku asi tazko najdete nejake odrazky a podobne veci, dokonca som vtedy ani brzdy nemal.A TERAZ K TEJ PRIHODE .Minule ked som bol s kamosmi vonku tak sme asi okolo 19:30 isli pred BILLu.Bolo uz slabsie vidno a ja som si nevsimal auta co prichdzaju.Rozbehol som sa, dvihol bike do manualu a zrazu okolo mna ide mestska policia.Presli okolo mna a som si vsimol ze ich netrapi ci som alebo niesom osvetleny, ale ako idem manual.Tí zeleny su fakt niekedy na zasmiatie :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

xJEDIKNIGHTx
Medium Star
Medium Star

Re: Zákony cestnej premávky pre bicykle

Príspevok od používateľa xJEDIKNIGHTx »

Dnes, keď som išiel z roboty domov na bicykli ma zastavili policajti a dali mi pokutu 40€ za "jazdu bicyklom po chodníku pre chodcov". Moje argumenty nepomohli, povedali mi, že keď mám vodičský, tam by som to mal vedieť. Po tom chodníku prejde denne 20 ľudí a je umiestnený súbežne vedľa 2 - prúdovky, takže buď riskujete život, alebo pokutu. Je to normálne, ta pokuta sa mi zdá nehorázne vysoká.

pre žilinčanov, je to chodník na výpadovke z mesta, smer Rajec vedla kasární.
DR8PruBr
Star
Star

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Ako to je teraz s povinnou výbavou a pod.? Mimo mesta musím mať elmu to vie. Za zníženej viditelnosti svetlá a reflex. vestu či nie?!

Inak svetlá počas dna musím mať so sebou či nie (kvôli kontrole)? Prilba a vesta musí byť aj v obci / meste či nie?

Kde by som našiel nejaké info.

Dik
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

DR8PruBr: Reflexna vesta nebola povinna, povinne boli reflexne prvky, ludia si to casto mylili.Nemyslim si, ze sa v poslednom case nieco zmenilo, takze postacia ti reflexne prvky, napriklad ich maju niektore budny, topanky, sustiaky, batohy, pripadne si mozes kupit reflexny pas na ruku na benzinovej pumpe za asi 1,50 eur.

Tiez by aj mna zaujimalo, ako je to so svetlami pocas dna, ale myslim, ze kedze su tieto svetla odnimatelne, tak pocas dna ich mat nemusis, pretoze si ich das az za znizenej viditelnosti - to je moj nazor na tuto situaciu.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

A ešte čo sa týka prilby, tá je v meste povinná iba pre osoby mladšie ako 15 rokov, mimo obce je povinná pre všetkých..... avšak samozrejme iba na cestách. Ak budeš jazdiť mimo obce iba po lesných a poľných cestách, prilbu mať nemusíš (aj keď kvôli vlastnej bezpečnosti sa doporučuje).

http://www.sme.sk/c/4301553/do-lesa-moz ... rilby.html
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

čo sa týka povinnej výbavy, tak stručne, musíš mať dve ma sebe nezávislé brzdy, zadné červené a predné biele odrazky, oranžové odrazky na predáloch alebo obuvy a na lúčoch kolies, pri zníženej viditeľnosti predné biele, zadné červené svetlo schopné svietiť najmenej 1,5 hodiny. Teda ak je dobrá viditeľnosť svetlá nemusíš mať pri sebe, stačia len odrazky. Blatníky sú dobrovoľné.

Komplet výbavu nájdeš tuto:
http://www.telecom.gov.sk/index/open_fi ... 09_464.pdf

Čo sa týka prilby, tak v zákone sa píše pri jazde mimo obce, teda ak aj na bežnej ceste alebo cyklistickom chodníku chýba tabuľko s označením konca obce, prilba nie je povinná ...
DR8PruBr
Star
Star

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Ďakujem
MayDaySK
Star
Star

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Ake su vase realne skusenosti? Dzubali vas za nenosenie prilby alebo ze nemate reflexne prvky? Este stale si to vela ludi myli tak dodam...

Okrem toho co tu bolo popisane o tych odrazkach a brzdach tak takto: Reflexne prvky (najcastejsie volia vestu ale stacia aj tie pasiky na ruku/nohu) treba mat len za znizenej viditelnosti aj v obci aj mimo nej. Prilba je povinna len mimo obce, deti musia mat aj v obci.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nedrbali ma. Ale relexnu pasku na ruku a nohu si davam pre svoje bezpecie, hlavne, ak si idem obcas vecer zabehat. Kamarata 1x zastavili, lebo nemal prilbu, ale nic z toho. Mestska policia predsa nema pravomoc na to a statna ti na prilbu kasle, pokutu 10-20 eur sa im neoplati vypisovat, radsej zastavia 3 auta, jedno z nich ma lekarnicku po splatnosti a uz to je za 50 eur.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ja som skor nastaveny srat na policajtov ked som na biku. Sak slapnem 3x silnejsie a uz ma nevidia, sup vedlajsia ulicka. Lebo ked chcu tak najdu barsco.
MayDaySK
Star
Star

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Tak ja si tiez myslim ze kaslu na cyklistov lebo sa im ovela viac oplati auta chytat. Mestski mozu pindat len zato ze jazdite cez travnik alebo chodniky. Ja som v chotari nosil prilbu ale ostatni (skoro vsetci) co bicykluju medzi dedinami nemali a neraz tadial isli zeleni a nerobili nic. Ani len neblikli svetlami aby upozornili ze hej kde mas prilbu alebo nieco... Svetielka ci minimalne reflexpasky si fakt davajte ked vecer behate/korculujete/bajkujete je to super vidiet zdaleka.
Napísať odpoveď