Zaujimavá téma... Hned v prvej reakcii dal Tomasito potrebné veci. Musím však reagovať na niekoľko vecí ďalej:
mishenko napísal:Cyklista musi po chodniku rychlostou ako chodec, tak to vzdy bolo, je a dufam, ze aj zostane.
Neviem o tom že to niekedy bolo.... V prvom rade na bicykli sa jazdí po okraji cesty. Na chodníku na bicykli nemáš čo robiť! Na chodníku môžeš tak maximálne ísť pešo a bicykel tlačiť

. Tu môžu byť všetci radi, že na to policajti zvysoka.... Každopádne podľa zákona to je tak ako som napísal.
micpu napísal:niesi povinny mat blatniky ani prilbu a co je najlepsie mozes prejst aj cez stopku bez zastavenia alebo na cervenu (teda samozrejme pokial nic nejde)...totiz aj keby ta zelenaci vydeli ...vyskocis na chodnik prejdes za dva rohy a uz nemaju sancu ta chytit

...na biku si king...inac ked sme uz pri tom jazdeni na biku po ceste tak upozornenie pre vsetkych soferov

cyklista je ucastnik cestnej premavky a preto ak obiehate cyklistu mali by ste ho obiehat vo vedlajsom jazdnom pruhu, tak ako ked obiehate auto alebo ineho ucastnika

Tvoj príspevok je celý na

The Devil sa tu pýta ako to má byť podľa zákona a ty si tu píšeš že na biku ti fízli nič nemôžu, že si king. Výsledok je akurát taký, že v téme kde sa rozoberá zákon si napísal samé kktiny... OMG
Pre cyklistu platia pravidlá cestnej premávky, t.j. týkajú sa ho veci ako červená, prednosť a dokonca aj zákazy vjazdu. To o obiehaní je tiež blbosť, osobne si určite vyjdem so smerovkou až do druhého pruhu, jednak kvôli cyklistovi (aby nedostal vetrom po hube) a jednak kvôli autám za mňou, pretože ja ho môžem vidieť na 500m ale auto čo ide za mňou a vodič mi čumí na zadné sklo ho zbadá 10-20m? (defacto vo vzdialenosti v akej ide za mňou). Čiže malo by sa to tak robiť, ale zákon to neprikazuje. Tam sa hovorí iba o dostatočnom odstupe.
mishenko napísal:Ja ti poviem ako to je. Co nie je schvalene od vyrobcu vozidla (cize aj bicykla), to je zakazane. Ale napr. v aute mozes mat aj kolotoce vo vnutri.
LEDkove svetla nie su doriesene, aspon podla mna. Ja by som za to pokutoval. Pekne dynamo, klasicke svetlo a ide sa

S vozidlami to tak je. Môžeš mať na ňom len homologované veci. Ale u bicykla?

Tu sa na homologáciu kašle, nakoľko bicykel ani nemá techničák, do ktorého by som si moje zadné blikacie svetlo dal zapísať

Ukáž mi jedného výrobcu čo má schválené led blikačky.... Hociaká blikačka z Tesca či od Vietnamca v stánku uspokojí bod zákona o osvetlení. A poslúži aj v noci lepšie ako nič.
Čo sa týka LEDiek - podsvietenia, v ráfikoch. Je to kravina, a strhával by som to. Ale teoreticky to zákon nikde neošetruje, takže keď by za to fízel niečo chcel spraviť tak by musel mať velkú odvahu, alebo by si ho musel dobre naštvať. V tom prípade by sa mohol oháňať zákonom
"vpredu biele a vzadu červené svetlo" Ak tam máš modré ledky v kolese, si jasný.... Ale trúfam si povedať, že keď budeš mať v noci červenú blikačku vzadu, tak ti aj nejaký modrý tuning prejde.