4. Ficova vláda (2023-202x)

Diskusie na politické témy...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: 4. Ficova vláda (2023-202x)

Príspevok od používateľa starysomar »

V BB bol matematicky na proteste každý ôsmy človek. Kedy sa do nej nasťahovalo toľko Ukrajincov? :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Šuhaj Zollstock halucinoval "vladu Progresívneho Slovenska jedli migranti ľuďom zo záhrad to, čo si dopestovali".
Nezijem na Slovensku, tak: kedy to bolo?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Len do nich, zo všetkých strán
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

jackb napísal: 25 jan 2025, 14:39 Šuhaj Zollstock halucinoval "vladu Progresívneho Slovenska jedli migranti ľuďom zo záhrad to, čo si dopestovali".
Nezijem na Slovensku, tak: kedy to bolo?
Leto 2023, keď Orbán vyhlásil dekrétom amnestiu pre prevádzačov ako pomoc Ficovi pred voľbami. Odor chcel zrušiť ten zákon, ktorý Fico s Kaliňákom napísali počas prvej smeráckej vlády a kvôli ktorému si sem migranti išli po papier. Ale Fico to odsabotoval, hlasoval proti a denne si robil tlačovky o tom, ako Odor s tým nič nerobí. Češi migrantov nechceli pustiť ďalej, takže nejakej babke na Záhorí migranti zjedli pár paradajok. Ona to okomentovala tak, že sama by im jedlo dala, keby si ho pýtali. Že sú to chudáci, ktorým nosí vodu. Inak v podstate žiadna kriminalita s touto vlnou migrantov nebola zaznamenaná.

Okrem toho aj vďaka HLASu dnes už ti hocikto môže prísť vyžrať záhradu, aj vykradnúť garáž, aj šlohnúť bicykel...už to vďaka tejto vláde nie je predsa trestný čin. A aj keď si nakradne viac, ako je dovolené, tak za to stále nie je basa. Fico vďaka, milujeme ťa.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Súdruh hľadá trednych nepriateľov. Ak nenájde - určí.
Začína to riadne smrdieť čistkami...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

po internetoch uz koluje screenshot odpovede chatgpt ze namestie slobody pojme maximalne 15 tisic ludi a ze tych 60 tisic je vymyslene cislo...

bol som tam a bolo tam mrte ludi ale ci je blizsie 15k alebo 60k veru netusim, na pohode ze byva 30k ludi denne a to je fakt velky festival.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Fico zjavne perlil v Sobotnych dialogoch.
Prílohy
Screenshot_20250125_161443_Instagram.jpg
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

aacid napísal: 25 jan 2025, 16:15 po internetoch uz koluje screenshot odpovede chatgpt ze namestie slobody pojme maximalne 15 tisic ludi a ze tych 60 tisic je vymyslene cislo...
bol som tam a bolo tam mrte ludi ale ci je blizsie 15k alebo 60k veru netusim, na pohode ze byva 30k ludi denne a to je fakt velky festival.
Namestie slobody ma vyse 33000m2, keby stal 1clovek na 1m2 uz je ich tam tolko. 1clovek na stvorec je v podstate malo. 1velky autobus pojme sediacich 60ludi a to ma 2.5*13.9m, teda 34m2...

Zase dajake IQ0 nevie ani popytat, co ma vlastne AI zistit.

Fico ma uz urcite aj problem s pamatou. Predsa len nonstop stres a tolko hovadin, co za 30rokov obsmrdania v politike natrepal...
S matovicom ma spolocne presne tu psychoporuchu, ze si neuvedomuje, co robi a preto je nebezpecny.
Paranoik blazon nerozumie, ze uz ho dakto chce poslat do pekla presne za to, co mu ide z huby.

:!: Ako vnima Ficokeci bezny bezmozgovec? funguju > https://simon22.blog.pravda.sk/2025/01/ ... gicky-tah/
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Poslanci Hlasu Ján Ferenčák, Roman Malatine a vylúčení Samuel Migal a Radomír Šalitroš nebudú zatiaľ hlasovať v parlamente. „So znepokojením vnímame vyjadrenia predsedu strany Hlas Matúša Šutaja Eštoka, ktoré sa nezakladajú na pravde a diskreditujú nás.“ Premiéra žiadajú o riešenie problému. Koalícia tak má k dispozícii 75 hlasov.

Celé vyjadrenie:
So znepokojením vnímame vyjadrenia predsedu strany Hlas Matúša Šutaja Eštoka, ktoré sa nezakladajú na pravde a diskreditujú nás.
Namiesto diskusie pozorujeme zvýšený záujem policajných a bezpečnostných zložiek o naše osoby. na stretnutia s vedením strany sme vždy zdôrazňovali garanciu bezpečnosti, aby nedochádzalo k zneužívaniu moci voči nám a občanom Slovenska.
Vždy sme trvali na udržaní demokratických hodnôt a snahe venovať sa reálnym problémom ľudí. Stále nám ide o udržanie vládnej koalície.
Žiadame premiéra SR o urýchlené riešenie týchto problémov, aby sa ukončila neistota v spoločnosti.
Pod týmto tlakom nebudeme do vyriešenia v NR SR hlasovať.
https://dennikn.sk/minuta/4429264/?ref=mpm

Zato isto môže Mejdan roku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Paranoici idú už aj po vlastných? Výborne.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

no vidite, tak nakoniec najvacsi mejdanista sposobujuci pad vlady je estok. premier ho uz vraj nechal vyhostit spat do budkoviec.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Myslim, ze Fico do slovenskeho radia uz asi nepride

https://www.facebook.com/reel/973514861317388
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

:D
Vyberie si "priateľskejšie"
Že by pre mysliacich bolo najlepšie ak by už nedošiel vôbec nikam je vec iná.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

MatuSukaj uz vravi, ze NOAAA A CCO, ze list pisala daka umela inteligencia... Chudak zrejme este nedostal manual od Fica, ako spracovat tuto mrzutu situaciu.

Kto sa pytal, odkial je sprava, ze ma fico SPP...na slovo vzaty estebak prezradil
mLuks
Addict
Addict

Útok na IT systémy VšZP prebiehali podľa denníka Sme cez ruského poskytovateľa služieb Prospero s infraštruktúrou v Petrohrade a Turkmenistane. O útoku informoval krátko pred piatkovými protestami Robert Fico a minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Podľa Sme išlo o pomerne bežný phisingový útok, akému sú často vystavení napríklad klienti bánk. (sme)
minuta eNka

hmm, budú nejaké tlačovky, keď by sa to potvrdilo?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ono to vypliva z analizi tu https://bsky.app/profile/minorfloat.bsk ... ip2jnkuk2e (vo vlakne su aj phishingove emaily). Fico ani Sasko nezverjnili o danom utoku nic, ani o aky druh slo, ani ake opatrenia sa spravili. V IT a bezpenocnostnej komunite je ticho, poskytovatelia internetu nehlasia DDoS utok, o data neprisli ani nehlasia unik, takze Db leak ani ramdsomware to nebude, SK-CERT tiez nic nezverejnil.

Takze ak sa nieco realne stalo, tak to bol asi len ten phishing. Co v preklade znamena, ze sa nic nestalo, lebo to je bezny utorok v IT firme a Fico zas riesi imagonarny problem, pricom ten realny nie je jeho tema. Proste klame.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Dôvod, prečo divoko kalia vodu na štyri svetové strany možno ukazuje obrázok:
ak nevyhráme budeme sedieť.jpg
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja to vidím tak, že proste Fico vedel, že nemá garantovaných dosť hlasov na hlasovanie, tak mu Gašpar napísal super tajnú správu a smerácky podpredsedovia parlamentu mu schválili, aby celá schôdza o odvolávaní Fica bola v utajenom režime. Počítal s tým, že sa opozícia postaví na zadné a hlasovať sa nebude. Toto už je na prokuratúre a sudcoch, či sa jednalo o bežnú obštrukciu alebo o regulérnu sabotáž za zneužitia bezpečných zložiek štátu, za čo je kriminál na 20 rokov. Ak by k hlasovaniu v pondelok došlo, tak dnes už pravdepodobne poznáme termín predčasných volieb. Takto Fico získal nejaký ten mesiac dva, aby neposlušným poslancom rozoslal odrezané konské hlavy do postele...

Máme šťastie, že je obklopený nenormálne blbými ľudmi ako je Šúchaj Miešok, ktorý vyrazil 2 poslancov. Potom nielen tí dvaja, ale všetci 4ria povedali, že nebudú hlasovať. A nenormálne som sa smial na tom, že to zdôvodnil tým, že im nejde o hodnoty, ale o funkcie. Akože všetci 4ria poslanci HLASu posledné 3 týždne úplne bez cenzúry priamo na kamery rozprávajú o tom, aké všetky možné funkcie im vláda ponúkala ako úplatok, ak sa vzdajú poslaneckého mandátu. Kľudne mohol Matúško z Budkoviec povedať, že poslanci HLASu šikanovali pretekárov F1, preto ich vyhodil.

Dnes som ho na chviľku videl na RTVS a chlapi, neberte biele :D :D :D ničí to mozog, zuby a ani vták potom nefunguje. :D
mLuks
Addict
Addict

Už asi začal ten Mejdan. Veľmi dlhý rozhovor, ešte som ho nečítal, len tak zbežne. Dostupný aj ako podcast na Spotify, má 1h 14min

Vylúčený poslanec Migaľ: Pellegrini riadi Hlas cez Druckera. Jediný, kto chce pád vlády, je prezident
Spoiler
Hlas vyhodil zo strany dvoch členov a zároveň poslancov Národnej rady – Samuela Migaľa a Radomíra Šalitroša, ktorí patria ku štvorici nespokojných poslancov Hlasu. Predseda strany Matúš Šutaj Eštok ich nazval vydieračmi a hovoril, že si pýtali vysoké štátne funkcie. Krok strany prišiel po tom, ako štvoricu poslancov okolo Migaľa kritizoval aj prezident Peter Pellegrini.

Samuel Migaľ v rozhovore hovorí:

aké funkcie si pýtali na rokovaniach s vedením strany a aké posty im ponúkal samotný Hlas,
že v skutočnosti riadi stranu Peter Pellegrini,
prečo by prezidentovi vyhovoval pád vlády Roberta Fica,
či chce byť ministrom vnútra,
ako sa budú správať v parlamente a či budú podporovať koalíciu,
ako spätne hodnotí to, že hlasoval za novelu trestného zákona, vďaka ktorej sa premlčalo množstvo korupčných káuz,
či plánuje založiť vlastnú politickú stranu.
Začalo to zhruba v polovici septembra, keď ste spolu s kolegom Radomírom Šalitrošom odmietli hlasovať za odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Nasledovalo blokovanie niektorých zákonov aj personálne nároky a vyvrcholilo to v piatok, keď vás strana Hlas na kongrese vylúčila. Rozumiete tomu, prečo to urobili?

Začal by som tým, že to bolo také symbolické, prišlo to v čase, keď som videl v Bratislave na námestí 60-tisíc ľudí a deň predtým v Košiciach 30-tisíc ľudí (podľa odhadov organizátorov prišlo na protest v Košiciach 15-tisíc ľudí, pozn. red.). A že práve v tento večer prišlo k vylúčeniu mňa a môjho kolegu zo strany Hlas práve preto, že sme sa v nej snažili presadzovať demokratické princípy.

Keby to urobili predtým, tak idete na protesty?
To je v tejto chvíli ťažká otázka, len hovorím, že sa mi zdalo veľmi symbolické, že strana Hlas pristúpila k takémuto kroku – o nás bez nás – práve v deň, keď sa na Slovensku diali v zásade asi najmasovejšie protesty od roku 1989. Celá situácia má svoj vývoj. Prišli sme do Hlasu ako ľudia, ktorí sa pozerali na sociálnu demokraciu inak, ako bola za posledné desaťročia na Slovensku prezentovaná. Uverili sme myšlienkám
a víziám prezidenta Petra Pelegriniho, že to bude nová sociálna demokracia a bude naozaj pracovať na tom, ako tvrdili a tvrdia – že na prvom mieste je človek, potom strana, a až potom osobné záujmy. Bohužiaľ, mali sme možnosť osobne sa presvedčiť, že je to presne naopak. V prvom rade sú to osobné záujmy, potom stranické a možno niekde na konci je naozaj ten človek.

Ale otázka znela, či rozumiete tomu, prečo vás vylúčili.
Tomu sa nedá rozumieť, pokiaľ od začiatku voláte po otvorenej diskusii v strane, a hovoríte, že ste prišli do parlamentu a politiky pre nejaké hodnoty, za ktoré sa chcete biť a ktoré chcete brániť, no namiesto toho ste zneužívaní na legislatívne procesy, s ktorými sa nejakým spôsobom nestotožnujete. Chcete o tom diskutovať a namiesto toho, aby tá diskusia bola pripustená, tak ste len donútení hlasovať tak, ako vám niekto ukáže bez akýchkoľvek debát.

Ja teda poviem tie dôvody, ktoré hovoril Matúš Šutaj Eštok, ktorý vás označil za vydieračov. Mali ste žiadať ministerstvo vnútra, post riaditeľa vojenského spravodajstva, podpredsedu parlamentu aj podpredsedu strany. To sú naozaj silné pozície. Čo ste si mysleli, keď ste mali takéto požiadavky? Nebol to už v podstate posledný výkrik, že to už bude naozaj konečná aj pre vás, aj pre koalíciu?

Poďme postupne. Odmietam, že by sme žiadali nejaké posty. O žiadnych postoch na našom poslednom stretnutí nebola reč.

A na nejakých iných stretnutiach?
Iné stretnutia v zásade neboli. Alebo keď boli, tak to boli také čiastkové veci. Odkedy sme ako skupina poslancov začali naozaj hlasne volať, nielen interne, ale aj prostredníctvom médií a verejného diskurzu, po stretnutí s vedením strany, tak takéto stretnutie bolo prvýkrát na konci januára. Ešte bolo tuším jedno niekedy v októbri. Problémy sa nechávali vyhniť do poslednej možnej sekundy a minúty. Už na tom prvom stretnutí sme hovorili, že neexistuje, aby fungoval klub strany Hlas tak, ako funguje – že sa stretneme 15 minút pred hlasovaním a tam sa povie, ako budeme hlasovať a to je celá naša diskusia. Hovorili sme, že naši koaliční partneri prichádzajú s nezmyselnými uzneseniami, s ktorými nie sme stotožnení a napriek tomu sme dotlačení, aby sme za ne hlasovali. Prišlo odvolávanie opozičného lídra, kde sme sa postavili proti, pretože argumenty boli absolútne nezmyselné. Toto boli zásadné veci, kde sme žiadali odvolanie alebo výmenu predsedu klubu, aby sme nastavili nejaké nové demokratické alebo aspoň demokratickejšie fungovanie v rámci klubu strany.

Matúš Šutaj Eštok teda klame, keď hovorí, že ste žiadali tieto posty?
Žiadali sme, aby prišla výmena na tlačovom oddelení, pretože jediným odporúčaním alebo prípravou zo strany tlačového oddelenia bolo odporúčanie nechodiť do médií a vyhýbať sa novinárom, čo najviac sa dá. Pre nás je absolútne kľúčové, aby sme naozaj otvorene diskutovali o témach, ktoré sú na stole. Bolo nám sľúbené, že tieto požiadavky budú akceptované a že dôjde k zmene. Čakali sme, neudialo sa vôbec nič.

Takže Matúš Šutaj Eštok klame, keď hovorí, že ste mali tieto konkrétne personálne požiadavky.
Namiesto toho sa nám začali všetkým diať také nejaké zvláštne veci.

K tomu sa dostaneme. Ja sa len chcem spýtať…
Veľmi to súvisí s odpoveďou na otázku, ktorú sa ma pýtate. Preto vám to chcem dopovedať. Začali sa diať okolo nás čudné veci, ako to aj pomenoval kolega Ján Ferenčák v televízii Markíza. Okolo kolegu Šalitroša a jeho rodiny

sa objavil zvýšený záujem bezpečnostných zložiek. Okolo pána poslanca Ferenčáka takisto, ku kolegovi Malatincovi sa začali dostávať informácie, že sa podivné osoby vypytujú na veci z jeho súkromia.

Aj ja som pociťoval a pociťujem zvýšený záujem zvláštnych osôb v mojej blízkosti. S týmto všetkým sme minulý týždeň v utorok na stretnutí konfrontovali priamo predsedu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Požiadali sme našich podpredsedov, aby nás s ním nechali osamote, pretože naozaj šlo o diskrétny rozhovor, kde sme mu chceli povedať podrobnosti. Toto stretnutie trvalo asi 45 minút a odzneli tam veľmi závažné veci. Môžem priznať a potvrdiť, že sa tam aj zvyšoval hlas, pretože toto nie je sranda.

To, že poslanci a koaliční politici pociťujú tlaky na seba a na svoju rodinu, je extrémny problém. A my sme to radikálne odmietli. Žiadali sme predsedu a podpredsedu strany, aby sme mali záruku našej bezpečnosti. Takáto bezpečnostná záruka môže vyplynúť len z bezpečnostných zložiek, ktoré má v rukách Hlas. Pokiaľ minister vnútra Šutaj Eštok nevie o takýchto veciach, tak je zlý minister. A pokiaľ o nich vie a podieľa sa na tom, tak je to absolútne neprípustné. Neviem, či je to tak, alebo nie, ale naše skúsenosti v tomto sú absolútne jasné.

Žiadali ste teda o nejakú funkciu?
Žiadali sme bezpečnostné záruky pre nás ako poslancov Národnej rady, pretože keď sa takéto veci dejú koaličným politikom, tak kde máme záruky, že sa to nedeje alebo nemôže stať ktorémukoľvek človeku na Slovensku? Napríklad politikom z opozície. Chodia mi rôzne vyhrážky, že ma obesia ako špinavého potkana a podobne. Ako sa ja môžem obrátiť s dôverou na ministra vnútra a na Úrad na ochranu ústavných činiteľov, keď k nemu nemám dôveru?

Znamená to, že tie bezpečnostné záruky ste chceli dosiahnuť tým, že vy by ste boli ministrom vnútra?
Padla takáto otázka zo strany podpredsedu Erika Tomáša. A či ja chcem byť ministrom vnútra? Ja som to rázne odmietol. Nechcem byť ministrom vnútra, nemám takú ambíciu. Chcem, aby sa nezneužívala moc a mám záujem na tom, aby sme dokázali strážiť hodnoty, ktoré nás ako štvoricu poslancov spojili.

Prečo potom Matúš Šutaj Eštok hovorí o konkrétnych štyroch pozíciách, o ktoré ste mali mať záujem?
Pomenovali sme nejaké, nechcem povedať funkcie, lebo funkcie to rozhodne neboli. Po tej trištvrte hodine vymenovávania všetkých konkrétnych detailov vecí, ktoré sa nám dejú, sme povedali, že na to, aby sme dokázali bezpečne a slobodne vykonávať svoj mandát potrebujeme záruku, že to nebude pokračovať. Keď niekto príde a kolegovi povie, že toto bude v poriadku, len hlasuj, ako treba, tak to rozhodne v poriadku nie je. Chceli sme zastavenie týchto gestapáckých metód a chceli sme ďalšiu otvorenú debatu s ministrami. Považujeme to za absolútne neakceptovateľný nátlak na nás, pretože jediným cieľom je získať poslušnosť. Chceli sme, aby tieto záruky prišli zo strany ministerstva vnútra aj od bezpečnostných zložiek, ako je napríklad vojenské spravodajstvo, pretože z rozdelenia v rámci koaličnej zmluvy tento post patrí strane Hlas. No a na tomto stretnutí vznikla diskusia, v rámci ktorej napríklad minister školstva Tomáš Drucker okamžite ponúkal, či by sme neboli ochotní akceptovať ministerstvo školstva alebo ministerstvo pre informatizáciu a pán minister Raši by mohol ísť na funkciu predsedu parlamentu. Minister Tomáš sa ma opýtal, či chcem byť ministrom vnútra, na čo som mu jasne povedal, že nie. Vôbec nezávidím tomu, kto si sadne na stoličku ministra vnútra, ak by napríklad došlo k rekonštrukcii vlády, alebo ak by Matúš Šutaj Eštok išiel na pozíciu predsedu Národnej rady. Nezávidím mu to, pretože si nemyslím, že ministerstvo vnútra je momentálne v dobrej kondícii.

Prečo vám ponúkali ministerstvo informatizácie alebo školstva?
To sa musíte opýtať ich. Nebavili sme sa o žiadnych konkrétnych pozíciách ani ministerstvách. Chceli sme záruky bezpečnosti a koniec gestapáckých metód zo strany ministerstva vnútra a spravodajských zložiek. A čo sa týka pozície v predsedníctve strany, tak samotný pán podpredseda Drucker hovoril, že sú tam dve voľné miesta, lebo jedno je neobsadené a druhé je po pani ministerke Dolinkovej. Mimochodom, keď som pri pani ministerke Dolinkovej, tak viete, kde bol pán predseda Šutaj Eštok v čase, keď sa potila pred kamerami a dávala demisiu?

Nie.

Bol na Oktoberfeste a pil pivo, nempostavil sa za svoju ministerku, keď dáva demisiu vo veľmi ťažkej chvíli. Nie je problém vytvoriť miesto v rámci predsedníctva, pretože keď hovoríte o tom, že strana potrebuje zmenu, tak musíte mať nejaký dosah na to, aby ste vedeli o týchto témach diskutovať aj na predsedníctve.

Takže oni vám sami núkali post podpredsedu strany.
O tom vám teraz hovorím. Čo sa týka vedenia parlamentu, padol návrh, opäť zo strany pána ministra Druckera, či by sa nemal vytvoriť nejaký priestor v rámci vedenia parlamentu, že by bol ďalší podpredseda Národnej rady, čo by možno by uvítali ostatní podpredsedovia parlamentu. Jeden post je dlhodobo neobsadený a pri vedení schôdze to často vyvoláva problémy.

Ako ste reagovali na tieto ponuky?
Nedohodli sme sa absolútne na žiadnej ponuke.

Prejavili ste záujem?
Neprejavili sme žiaden záujem. Porozprávali sme sa, vysvetlili sme naše postoje, ktoré sú a dohodli sme sa, že sa stretneme na ďalšom termíne. Namiesto toho sa stalo to, čo sa stalo. Neostalo to za zatvorenými dverami, čo ma veľmi mrzí, pretože ja stále držím dohody.

Aj prezident Peter Pellegrini, čestný predseda Hlasu, hovoril, že ste mali naozaj vysoké personálne nároky na funkcie, rezorty, mocenské pozície.
Poviem vám, ako to funguje v strane Hlas, odkedy odišiel Peter Pellegrini do prezidentského paláca. Dnes je spojkou medzi palácom a predsedom Hlasu Tomáš Drucker. Nadstranický prezident, ako o sebe tvrdí Peter Pellegrini, bol napríklad aj na poslednom pracovnom kongrese strany (konal sa v piatok a sobotu, pozn. red.), kde mal veľmi horlivý prejav o tom, ako nás treba potrestať, ako sme zradili hodnoty strany Hlas. Nie som presvedčený o tom, že je to nadstranický prezident, pretože doteraz prostredníctvom Tomáša Druckera ovláda Hlas. Hovorím to veľmi otvorene a s plnou vážnosťou.

Stojí aj za vašim vyhodením zo strany práve Peter Pellegrini?
Peter Pellegrini mal, podľa mojich informácií, horlivý prejav na kongrese, kde hovoril o tom, ako sme sa s kolegom Šalitrošom vzdialili hodnotám, ako sme sa im spreneverili.

Máte informáciu, že práve on navrhol, aby ste boli vylúčení zo strany?
Neviem, či to priamo navrhol, asi ten návrh technicky prišiel od niektorého z poslancov. Videl som video jedného z členov Hlasu, ktorý sa chválil tým, ako bolo treba vyhodiť vydieračov zo strany. Dnes som veľmi vďačný za to, že jediní dvaja rovní ľudia zo strany, Roman Malatinec a Ján Ferenčák, stoja pri nás. Práve títo ľudia sa nespreneverili hodnotám strany Hlas.

Aká jednotná je vaša skupina? Napríklad Roman Malatinec sa zatiaľ nevyjadril pre médiá, aký je jeho postoj. Pod statusom a vyhlásením, ktoré ste po vašom vylúčení zverejnili, však bol podpísaný aj on a Ján Ferenčák. A Ján Ferenčák v nedeľu nahral video, že ide do Varšavy, kde krízu v Hlase nespomenul. Akí jednotní ste?
To stanovisko naozaj je naše spoločné a pokračujeme v spoločnej práci. Deklarovali sme, že budeme aj naďalej podporovať vládnu koalíciu, ale až po tom, ako sa vyrieši situácia okolo nás. To, čo sa stalo mne a kolegovi Šalitrošovi, je absolútne bezprecedentný krok. Predseda Hlasu hovorí, aká je to demokratická strana a ako chce diskutovať, no namiesto diskusie príde naše vyhodenie.

Roman Malatinec a Ján Ferenčák boli aj na stretnutí s Matúšom Šutajom Eštokom, o ktorom ste hovorili, že sa tam aj kričalo a mali ste si tam teda podľa neho žiadať funkcie?
Boli sme tam všetci štyria. Preto celkom nerozumiem logike pána Šutaja Eštoka, že sme si žiadali funkcie a vymenoval štyri. No zo strany vyhodili mňa a kolegu Šalitroša, kolegov Malaiínca a Ferenčáka v nej stále ponechali. Vravia, že oni sú len tí zblúdili. Neviem si predstaviť, ako by som sedel na dvoch stoličkách, keď sme teda žiadal štyri funkcie.

On ani nekonkretizoval, kto z vás si pýtal akú funkciu, nejakým spôsobom sa to dá nakombinovať. Nebolo zrejmé, či ste si mali pýtať každý jednu funkciu alebo niekto dve. Niekto môže byť, povedzme, aj ministrom vnútra, aj podpredsedom strany. Chcela som vedieť, či by možno oni vedeli vniesť viac svetla do toho, čo prebehlo na tom stretnutí a či ste si naozaj pýtali funkcie.

Od začiatku sme držali džentlmenskú dohodu, že všetky veci, o ktorých sa rozprávame na tomto stretnutí, ostanú za zatvorenými dverami, že budeme pokračovať v rokovaniach. Dnes už rokovanie s vedením strany nemá zmysel, pretože už dnes de facto nie sme členmi Hlasu. V tejto chvíli musí celú situáciu vyriešiť jedine premiér, pokiaľ chceme ďalej fungovať ako vládna koalícia a nechceme predčasné voľby.

Mám pocit, že jediný, kto chce, aby došlo k pádu vlády, je prezident tejto krajiny.

Prečo?
Ak by sa to stalo, prezident má v rukách možnosť zostaviť úradnícku vládu. Dnes počúvame v kuloároch, že ak by došlo k pádu vlády, tak prezident vymenuje úradnícku vládu, v ktorej budú mať zaručené pokojné vládnutie ministri Hlasu. Obávam sa, či by nemohlo dôjsť k nejakej forme zneužitia tejto ústavnej funkcie.

To je teória, ktorú už nejakú dobu šíri aj Andrej Danko, takže v podstate ste sa s ním teraz v niečom zhodli.
Sú to informácie, ktoré sa objavujú a dostali sa ku mne nie zo strany Andreja Danka.

Nemôže sa vaša štvorica rozpadnúť, keďže aj vy ste povedali, že dvaja zostali v strane a dvoch vás vylúčili? Čo sa teraz bude s vami diať?
Držíme spolu a držíme pevne. To je najväčší problém Hlasu. Aj včera sme z vyjadrení počuli, že my sme neprejavili úctu. Neviem, či sme mali prísť pobozkať prsteň…

Sme v demokratickej spoločnosti a dnes sa demokracia a úcta k strane nevyjadruje tým, že prídeme v predklone, nebudeme stáť za svojimi myšlienkami, názormi či hodnotami a že nebudeme hlasovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Viete, keby som chcel ísť do Smeru, tak by som išiel do Smeru. Ja som však chcel ísť do strany, ktorá sa tvárila, že je iná ako Smer. Predseda Šutaj Eštok sa chce čo najviac podobať na Roberta Fica, ale ja jeho rétoriku a nastavenie strany absolútne odmietam. A keď sa bavíme o kupčení a vydieraní, tak ja neviem, či nie je kupčenie s funkciami to, že kolegovi Šalitrošovi ponúkli funkciu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, aby ho dostali z parlamentu. Aby nás rozbili ako kompaktnú štvoricu. Následne mu ponúkli funkciu štátneho tajomníka na ministerstve školstva. Kolegovi Ferenčákovi ponúkali vysokú funkciu v diplomatickom zbore. V nedeľu aj v STVR Matúš Šutaj Eštok potvrdil, že po kongrese telefonoval s Romanom Malatincom. V telefonáte mu núkal pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve kultúry. No povedzte mi, kto tu vydiera a kto kupčí s politickými funkciami? Ja si myslím, že to nie je normálne.

Viete, ako pán Malatinec zareagoval na túto ponuku?
Odmietol ju.

Na druhej strane, v sobotu Matúš Šutaj Eštok tiež hovoril, že žiadnu ponuku na odchod do diplomatických služieb od neho Ján Ferenčák nedostal. V podstate povedal, že klame. Ako sa v tom má človek vyznať?
On ju nedostal od pána Šutaja Eštoka.

Od koho ju dostal?
Pokiaľ viem, tak táto požiadavka alebo ponuka zaznela na stretnutí počas odovzdávania prezidentských vyznamenaní zo strany prezidenta Pellegriniho, toho nadstranického prezidenta.

Hovoríte, že on stále riadi stranu Hlas. Teraz však hovoríte aj to, že Hlas sa stále viac podobá na Smer a vy ste sa tiež vo svojich kritických vyjadreniach zastrešovali práve odkazom Petra Pellegriniho. Tak ako vlastne teraz tá strana naozaj funguje, keď na jednej strane hovoríte, že ju ťahajú k Smeru, ale zároveň, že ju riadi Peter Pellegrini?
Možno by som kolegom odporučil prečítať si opäť knihu Petra Pellegriniho Slovensko vlastnou cestou. Naozaj sú tam myšlienky, ktoré dodnes budem podpisovať, pretože hovoria o základe novej sociálnej demokracie na Slovensku. Uveril som tým myšlienkám, išiel som do Hlasu a snažil som sa napĺňať hodnotové veci, pre ktoré som do politiky išiel. Ale videl som, že sú tam osobné záujmy. Vidím, že Richard Raši ako podpredseda strany chce utiecť z ministerstva a chce sa stať predsedom Národnej rady, pretože čerpanie eurofondov je jedno z najslabších za posledné obdobia. Čerpáme eurofondy pod tri percentá, nehovorím to ja, hovoria to analytici. Sú aj ďalší ministri a ľudia, ktorí z môjho pohľadu nenapĺňajú program, myšlienky a všetko, o čom hovoril Peter Pellegrini.

Ktorí ďalší ministri neplnia program tak, ako by mali?
Za to hovoria fakty. Je super, že sú 13. dôchodky, je to absolútny pilier, základná ikona strany Hlas. Ja to podporujem. Treba pomáhať dôchodcom, tým, ktorí sú najslabší. V sociálnom štáte a v sociálnej demokracii je potrebné starať sa o nich. V Sociálnej poisťovni však máme takmer trojmiliardový deficit. Môžeme sa prikrývať len takou perinou, na akú máme. Dnes konsolidujeme a meníme sadzby DPH, aby sme našli tri miliardy do rozpočtu, ale zároveň máme trojmiliardový mínus v štátnom rozpočte, čo súvisí aj s 13. dôchodkami.

To však bolo vaše vlajkové opatrenie, s ktorým ste išli aj do kampane, asi ste museli rátať s tým, že bude pre krajinu problém z hľadiska financií.
Preto hovorím, že máme pracovať na tom, aby sme na to dokázali zarobiť. Od začiatku sa hovorilo, že ideme pracovať na energopomoci. Fajn, je to super. Ja podporujem energopomoc pri energetickej kríze, ale nehovorili naši ministri a vedenie strany, že sa nájde forma distribúcie peňazí tak, aby to neboli helikoptérové peniaze, a aby to nešlo na vykurovanie bazénov? Ja nepotrebujem energopomoc, pretože ako poslanec mám vysoký plat, ale sú ľudia, ktorí to naozaj potrebujú. Prečo by som mal dostať takú istú energopomoc ako ľudia, ktorí na to nemajú?

Neboli splnené domáce úlohy. O tom sme sa chceli baviť za zatvorenými dverami. Hovoriť o tom a hľadať riešenia. Namiesto toho sme sa ako poslanci stretávali na poslaneckom klube 10-15 minút pred hlasovaním. Povedalo sa, ako sa má hlasovať.

Znie trochu zvláštne, že by vás vylúčili zo strany kvôli tomu, že ste sa chceli viac rozprávať a diskutovať o zákonoch. Naozaj by sme chceli nejakým spôsobom pochopiť, o čo v strane išlo.

Celé je to o tom, že sme sa chceli viac rozprávať, no nemali sme s kým a namiesto toho sa začali diať okolo nás čudné veci.

Prečo ste neprišli na to rokovanie pracovného kongresu, keď tam mal byť priestor, kde by ste si to vydiskutovali?
Keď viete, že namiesto diskusie príde verejná poprava, tak už nie je o čom diskutovať. Keď sa vám dostane do rúk papier s pamfletom, ktorý majú podpísať okresní, krajskí predsedovia stran, poslanci a ministri… (krajskí predsedovia Hlasu sa zastali svojho predsedu Matúša Šutaja Eštoka a žiadali ho, aby so štyrmi kritickými poslancami nerokoval osamote, pozn. red.)

To je list, ktorý poslali krajskí predsedovia ešte pred niekoľkými dňami do médií, odsúdili v ňom vaše správanie a vyzvali Matúša Šutaja Eštoka, aby diskusia prebehla práve na tom pracovnom kongrese.
Lenže ten pracovný kongres prebiehal v čase, keď už mali tento list, čiže tu nešlo o žiadnu diskusiu. Išlo o to, že vedenie chcelo získať mandát na to, aby nás mohli vylúčiť zo strany. Chcete hovoriť, ako veci nerobia dobre a ako sa dajú robiť lepšie, no oni sa chcú hladkať po ramenách, ako to robia fantasticky. Potom sa vám dostane do rúk takýto pamflet, ktorý museli podpísať všetci, pretože ako okresní alebo krajskí stranickí funkcionári majú svoje funkcie, či už ako prednostovia okresných úradov alebo riaditelia sociálnych poisťovní či iných inštitúcií. Ak by to nepodpísali, tak sa im začnú také diať veci ako nám. Preto sa pýtam, aký má zmysel ísť na stranícky snem, keď viete, aký bude jeho výsledok.

Vedeli ste, že vás idú vylúčiť zo strany?
Mali sme v priebehu posledných pár dní informácie, že budem vylúčený zo strany ja, ale nakoniec k tomu pribudol aj kolega Šalitroš, čo ma veľmi mrzí, pretože je to mimoriadne múdry a vzdelaný človek, ktorý pomáhal zakladať Dobrú voľbu. Do Hlasu prišiel s pánom ministrom Druckerom.

Ten sa ho nezastal.
Vnímam to tak, že ho zradil za judašské groše. Som z toho naozaj veľmi rozčarovaný a smutný.

Hovoríte o gestapackých praktikách, spomenuli ste, že sa o vás začali zaujímať spravodajské zložky. Poďme si to povedať konkrétnejšie. Čo si pod tým máme predstaviť?
Je ťažké v tejto chvíli rozprávať o konkrétnych detailoch, musím naozaj zvažovať každé jedno slovo. Aj keď sme o tom rozprávali veľmi, veľmi otvorene a veľmi detailne pánovi ministrovi vnútra, tak on stále chcel od nás nejaký dôkaz. Prirovnal som to k tomu, ako keby niekto robil daňový podvod a chce na to faktúru. Neviem mu dať faktúru na to, že niekto robí na mojej diskreditácii. Ale viete, keď sa vám začnú diať také veci ako mne, že po odvolávaní Michala Šimečku, kde som sa jasne dopredu vyjadril, že nebudem hlasovať za jeho odvolanie, sa mi začala ozývať inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá priamo spadá pod ministerstvo, že ma zrazu chce vypočúvať vo veci zverejnenia nejakých materiálov…čo som mimochodom dostal ako úlohu priamo od ministra vnútra. Následne vám vyšetrovateľ posiela list, že vás chce vypočúvať, nech si dohodneme termín. O dva dni vám povie, že v tento konkrétny termín príďte do Žiliny. Nemám s tým problém, pôjdem vypovedať. Ale keď to poviete ministrovi vnútra, pod ktorého spadá inšpekcia, a on nevie o tom, že má ísť vypovedať poslanec? V takom prípade je zlý minister vnútra alebo o tom naozaj vie a nepovie to, a potom niečo nie je v poriadku.

V akej veci ste mali ísť vypovedať?
Zverejnenie nejakých materiálov.

O aké materiály išlo?
Suviselo to s vyšetrovaním v kauze čurillovcov. Musel by som to dohľadať, nejako som sa tomu detailne nevenoval.

Mali ste ísť vypovedať ako svedok?
Áno.

A tam teda vidíte tú súvislosť?
Áno, pretože sú to veci, ktoré sa diali v súvislosti s kauzami, ktoré vyšetruje ministerstvo vnútra. Vidím tam hlavne časovú súvislosť, prišlo to krátko po tom, ako sa udiali nejaké moje kroky v parlamente.

Čo vaši ostatní kolegovia, o nich sa zaujímajú aké zložky?
To sa budete musieť pýtať priamo ich, ja to nechcem komunikovať za nich, ale tak, ako to povedal aj kolega Ferenčák na Markize, zvýšený záujem bezpečnostných zložiek tam je.

Znie to veľmi tajomne.
Nemôžem hovoriť o detailoch, povedal som môj príklad. Dostávajú sa k nám informácie, že sa bezpečnostné zložky zaujímajú o naše súkromie. Mám pocit, že sa vraciame do rokov, ktoré som považoval za minulosť. Už som zažil to, že sa našiel môj rodinný pavúk u Mariana Kočnera. Nechcem sa dožiť situácie, že tu niekto bude zneužívať svoje postavenie alebo bezpečnostné zložky na to, aby bola ohrozená moja rodina alebo aby bol na mňa vyvíjaný natlak na to, ako budem hlasovať v parlamente.

Takže niekto podľa vás zneužíva bezpečnostné zložky?
To si vyhodnoťte z toho, čo som povedal.

Nemalo padnúť z vašej strany aj trestné oznámenie?
S kolegom Šalitrošom zvažujeme trestné oznámenie za výroky, ktoré padli na včerajšom sneme. O ďalších krokoch sa budeme baviť interne.

Ďalšie kroky, ktoré si v politickej rovine predstavujete, by mali byť stretnutia s Robertom Ficom? Čo od neho očakávate?
Otvorene musím povedať, že k jednému stretnutiu s premiérom Robertom Ficom už prišlo. Kolega Šalitroš bol s ním na rokovaní, kde v prvom rade padlo to, že Hlas si to má vyriešiť. Strana si to vyriešila tak, že z 27 poslancov má 25.

To prekvapilo aj premiéra, on v sobotu hovoril, že o tom nevedel a že by to bola iná situácia, keby vás bolo v koalícii sto. Čo teda od neho očakávate a v prípade, že dôjde k stretnutiu s ním, čo budete žiadať?
Teraz je na ťahu premiér, on má v rukách možnosť rekonštrukcie vlády. My to podporujeme, pretože vidíme nedostatky, kritizujeme dlhodobo ministerku kultúry, ktorá nezvláda rezort. Sú aj ďalšie rezorty, kde s najväčšou pravdepodobnosťou bude treba urobiť nejakú výmenu. Vidíme tu požiadavky pána poslanca Huliaka. Na ťahu je premiér a je len v jeho rukách, ako to vyrieši. Po tom, čo zadal domácu úlohu predsedom strán, aby to vyriešili, tak okrem jednej skupiny, ktorá blokuje parlament, sú tu zrazu štyria ďalší poslanci, ktorí povedali, že nebudú hlasovať do vyriešenia tejto situácie.

V prípade rekonštrukcie vlády by ste sa chceli podieľať na moci?
Je to absolútne legitímna požiadavka, keď ako zvolení poslanci Národnej rady hovoríme, aby z vlády a parlamentu vychádzali normálne návrhy a zákony.

Prijali by ste ponuku byť ministrom vnútra, keby od premiéra prišla?
Nechcem byť ministrom vnútra a obzvlášť v situácii, v akej sa momentálne rezort vnútra nachádza.

Vy ste povedali, že sa nebudete zúčastňovať na hlasovaniach v parlamente. Toto vyhlásenie ste podpísali ako štvorica. Ako sa teda budete správať na najbližších rokovaniach Národnej rady?
Všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať situácia do 4. februára, keď má byť schôdza.

Jedna mimoriadna schôdza bude už tento utorok. Mala by byť o odvolávaní vlády Roberta Fica. Ako sa k tomu postavíte?
Všetko to závisí od veľmi jednoduchej matematiky. Napriek tomu, že my dvaja s kolegom Šalitrošom už nie sme súčasťou Hlasu, ako štvorica podporujeme vládnu koalíciu. Ale musí dôjsť k nejakej reflexii a rekonštrukcii. V prípade mimoriadnej schôdze
by to nedávalo zmysel, kolega Ferenčák, ide na služobnú cestu do Poľska, takže aj keby sme prišli na schôdzu traja, tak sa ju tak či tak nepodarí otvoriť.

Ale bolo by to gesto.
Neviem, uvidím, či sa zúčastním a v rámci kvóra sa zaprezentujem. Ešte nie som rozhodnutý, ale v každom prípade si myslím, že to v tejto chvíli nedáva zmysel.

Vo februári bude teoreticky riadna schôdza parlamentu, aspoň tak by to malo byť, aj keď dnes už koalícia otvorene hovorí o tom, že schvaľovať sa budú iba zdravotnícke zákony. Pomôžete im otvoriť túto schôdzu?
Povedali sme, že do vyriešenia situácie nebudeme hlasovať v Národnej rade.

Čiže sa nebudete ani prezentovať?
Ani sa nebudeme prezentovať. Keď sa počas decembrovej schôdze schvaľoval bič na lekárov, hovorili sme, že nechceme, aby sa lekárom niekto vyhrážal väzením. Rozumiem, že to bola vypätá situácia, viedli sa rokovania, ale napriek tomu sme prišli s kolegom Šalitrošom s vlastným návrhom, kde sme ponúkli miernejší návrh, nech sa to nerobí podľa trestného zákona, ale podľa priestupkového zákona. To bolo odmietnuté, a tak sme nehlasovali. Respektíve, my sme hlasovali proti tomu zdravotníckemu zákonu, ktorý sa mimochodom teraz bude upravovať.

Áno, práve preto je legitímna otázka, ako sa k tomu postavíte.
Postavíme sa k tomu presne tak, ako sme deklarovali, že v tejto chvíli nebudeme hlasovať za žiaden zákon, kým sa celá situácia nevyrieši. Potrebujeme jasný postoj a jasné vyjadrenie premiéra, kam patríme – či do opozície alebo koalície. Deklarujeme, že chceme podporovať vládnu koalíciu a nechceme, aby došlo k predčasným voľbám. Keby som sa dnes de facto pridal k opozícii a volal po predčasných voľbách, tak odovzdám svoj mandát rovno nejakému ultrapravicomemu politikovi.

Radšej si zvolím dlhšiu cestu, po nej budem kráčať a budem sa snažiť presvedčiť ľudí. Vidíme, ako sa krajná pravica mobilizuje. My chceme pokračovať s hodnotami, pre ktoré sme do Hlasu prišli.

Hovoríte, že má premiér povedať, či ste opozičný alebo koaličný poslanec. Vy to ako cítite?
Premiér o tom musí rozhodnúť a je naozaj len a len v jeho rukách, či dôjde k nejakej dohode alebo k predloženiu ponuky, akým spôsobom vyriešiť situáciu vo vládnej koalícii. Koalícia mala 79 poslancov, čo už je aj tak veľmi tesná alebo tesná väčšina. Vidíme dnes, do akej situácie sa dostala. Bez nás dvoch má 77, čiže aj keby sa dohodli s pánom Huliakom, aj keby sa dohodli s kolegami Malatincom a Ferenčákom, čo si nemyslím, tak 77 je stále menej ako 79. A 79 je stále viac ako 75 ako 70 alebo 72.

Už pri huliakovcoch premiér ukázal, že nemá veľkú vôľu toto riešiť a riešenie má byť na predsedoch daných strán. Čakáte, že sa teraz zachová inak?
Budem rád, keď príde s nejakým návrhom a keď to všetko prebehne za zatvorenými dverami. Vážim si zo strany premiéra, že debata ostala za zatvorenými dverami na rozdiel od bývalých kolegov zo strany, ktorí nerešpektovali našu džentelmenskú dohodu. Ak by došlo k predčasným parlamentným voľbám, tak to bude len a len ich zodpovednosť.

Ešte sa vrátim k schôdzi k zdravotníckym zákonom, ktorá sa má konať. Ste pripravení, že koalícia bude hovoriť, že vy ste zablokovali dohodu s lekármi a kašlete na slovenského pacienta?
Rozhodne nekašleme na slovenského pacienta.

Ste pripravení to vysvetliť?
Rozhodne. Aj pri prvotnom návrhu nám išlo v prvom rade o pacientov, ale aj o lekárov, ktorí pracujú na Slovensku v podmienkach, v akých pracujú. Rozhodne nešlo o to, že by my sme niekomu na jednej alebo druhej strane chceli robiť zle. Len sme hľadali zdravý rozum v rozhodnutí, ktoré sa malo prijať. Konec koncov, pozrite sa ako to dopadlo. Minister ustúpil na 99 percent zdravotníkom. Pýtam sa, na čo sme prijali zákon, kde sme ich strašili, že ich budeme zatvárať, keď neprídu do práce. Namiesto toho, aby sme ich motivovali chodiť do práce, keď bude núdzový stav. To je asi trochu veľký rozdiel.

Predseda v nedeľu Hlasu v relácii O päť minút 12 hovoril, že stabilizujúcim prvkom bude voľba predsedu parlamentu, ktorého už nevie koalícia takmer rok zvoliť. Kandidátom je Richard Raši. Vy ste ho už tu kritizovali za to, že chce v podstate z ministerstva utiecť do parlamentu, pretože nezvláda čerpanie eurofondov. Ak by prišlo k takémuto hlasovaniu, ako sa zachovate?
Toto je zase maslo predsedu Šutaja Eštoka, pretože takmer rok nevie doručiť predsedu parlamentu, a to je naozaj len o tom, že si nevedel rady s Andrejom Dankom. Jednoducho je to slabý líder strany. Dnes som rád, že ho môžem otvorene a bez okolkov kritizovať, pretože doteraz som držal stranickú líniu, ale teraz už naozaj nemusím a mňa to veľmi mrzí. Toto je naozaj jedným z výsledkov riadenia strany Šutajom Eštokom. Zase sa paradoxne možno zhodnem s Andrejom Dankom, že by to možno mal byť práve on, kto by mal byť na poste predsedu Národnej rady, keď je predsedom strany. Logicky to tak vyplýva, keďže ide o druhú najvyššiu ústavnú funkciu. Som dlhodobo presvedčený, že aj zastupujúci predseda Peter Žiga by vedel dobre riadiť parlament. Ale keď na klube prišla debata, kto bude predsedom Národnej rady a padol návrh napríklad na pána Žigu, tak pán Raši sa v tej chvíli postavil a povedal, že on by ním chcel byť, pretože on je taký sympatický, on sa vie pekne usmievať, chodí po regiónoch a trasie si ruky s regionálnymi lídrami a že to mu pristane.

Takže toto bol jeho argument?
To bol ten argument, a tam je jeho osobná ambícia byť predsedom Národnej rady. To, že v strane Hlas si o sebe hovoria, že sú stranou pekných ľudí, to nestačí, pretože to nie je súťaž krásy. My máme riadiť túto krajinu.

V strane si naozaj hovoria, že sú stranou pekných ľudí?
Tu som vám to povedal. Nesúťažíme tu v tom, kto je krajší, kto má krajší úsmev a kto vie lepšie potriasť rukou. Máme robiť pre ľudí, a to má byť výsledok, za ktorý nám ľudia dajú vysvedčenie. A nie za to, či sa chodíme do regiónov usmievať a pritom sa nám tu rozpadajú cesty, nemáme kanalizáciu. To sú všetko veci, ktoré strana Hlas pred voľbami sľubovala. A keď chcete doručiť tieto výsledky do regiónov, tak nemáte prístup k ministrom, aby ste sa s nimi vedeli baviť o tom, ako pomáhať starostom a primátorom v regiónoch. Namiesto toho len máte hlasovať. No tým, že budem v parlamente stláčať gombík, ako mi nariadia, výsledok do regiónu, z ktorého pochádzam, nedoručím.

Kto hovorí, že Hlas je strana pekných ľudí?
Už som vám odpovedal.

Hovoríte, že Matúš Šutaj Eštok je slabý líder strany, slabý predseda. Na kongrese to vyzeralo tak, že má podporu straníkov.
Toto bol pracovný kongres, na ktorom sa zúčastnili stranícke štruktúry. To znamená okresní predsedovia, krajskí predsedovia, poslanci Národnej rady, štátni tajomníci, vedenie strany.

Takže funkcionári.
Funkcionári strany. Cítim veľkú podporu aj od mnohých členov Hlasu, ktorí zo strany odišli práve preto, že prestala napĺňať posolstvá, pre ktoré vznikla. A to je vlastne odpoveď na to, že jasne, podpíšete ten pamflet, pretože viete, že ste riaditeľom Sociálnej poisťovne alebo prednostom okresného úradu alebo riaditeľom nejakej inštitúcie, ako už som povedal, pretože viete, že keď to neurobíte a vyjadríte nejaký nesúhlas, tak sa vám stane to, čo tým, ktorých vedenie strany zo strany vyhodilo. A to naozaj nie je demokratickým princípom riadenia strany. Považujem to za návrat do obdobia pred rokom 1989.

Na tlačovej konferencii po kongrese na otázku, ako budú hlasovať nespokojní a vylúčení poslanci, padol argument, že deklarovali, že budú s vládou, tak budú s ňou aj hlasovať. Nie. Preto sme povedali, že do vyriešenia situácie nebudeme hlasovať v parlamente a za tým si stojíme. To je rovnaké, ako keby šéf v piatok vyhodil z firmy zamestnanca a v pondelok príde a začne sa rozčuľovať, prečo neprišiel do roboty. Chcem odkázať vedeniu Hlasu, že v našom hlasovaní budeme absolútne autentickí, keďže už nie sme súčasťou strany.

To znamená, že môžete niektoré zákony podporovať a niektoré nie?
Je to absolútne logické.

V úvode som spomínala, že sa to začalo v septembri, vtedy ste sa prvýkrát prejavili pri hlasovaní o odvolaní Michala Šimečku. Čo bol ale pre vás ten zlomový moment, keď ste si povedali, že už strana nie je tá, v ktorej sa cítite komfortne?
Zlomový moment bol, keď som si začal uvedomovať, že neprišlo žiadne ohradenie sa voči výkrikom Andreja Danka voči vtedajšiemu lídrovi Petrovi Pellegrinimu. Keď som začal hovoriť o tom, že argumenty na odvolanie Michala Šimečku sú postavené na vode a že aj keď sa niekomu môže zdať, že sú pravdivé, sú len demagogicky otáčané a nie je správne ísť na ihrisko Smeru. My si máme vytvárať svoje vlastné politické ihriská, ktorými majú byť rozumné poslanecké návrhy, doručovať výsledky, o ktorých sme hovorili v kampanii. To sú naše ihriská, na ktorých máme pracovať a nie, že sa necháme viesť napríklad na tom, že tu budeme odsudzovať správanie sa politikov na opozičných protestoch.

To nebolo tak, že teraz sa to zlomilo. Vyvíjalo sa to postupne. Nešlo o moju individualitu.

Niekto o mne začal rozprávať, že to je ten, ktorý uveril sám v seba. No nie, ja som neuveril sám v seba, ja som sa len na politiku pozeral dlhé roky z druhej strany a nechápal som, prečo je v nej toľko demagógie a oveľa menej racionality. A teraz, keď som do nej chcel tú racionalitu vniesť, tak som sa stretol s obrovskou nevôľou. Zlom neprišiel zo dňa na deň. Vytvoril sa postupne a pohár trpezlivostí sa napĺňal. Chcete o tom viesť dialóg s predsedom a s predsedníctvom. XY-krát som čakal na to, keď sa stretnem s lídrom strany, aby som s ním mohol diskutovať o problémoch, ktoré trápia stranu, aby sme boli modernou demokratickou stranou. Namiesto toho prišlo vylúčenie.

Často spomínate, že ste chceli rozumné alebo normálne zákony. Počas svojho pôsobenia v koalícii ste pomohli presadiť napríklad novelu trestného zákona, čiže nižšie tresty pre zlodejov, podvodníkov, zrušenie RTVS, lex atentát, zmeny verejnoprávnych fondov. Často šlo o zákony, ktoré sa v praxi ukázali ako problematické, museli ste ich opravovať, alebo nefungujú, ako to vidíme napríklad pri STVR. Často boli aj prijaté v rozpore s legislatívnymi pravidlami. Tak toto sú tie rozumné zákony?
To je presne to, o čom som hovoril od začiatku. Z parlamentu majú vychádzať rozumné zákony. Aj to je dôkaz, ako nefunguje poslanecký klub Hlasu. Každý poslanec mal úlohu pripraviť si spravodajstvo o zákonoch, ktoré idú do Národnej rady. Krátky sumár o zákone a potom mal byť dlhšie diskutovaný. Vždy som tú prípravu robil, aby som dokázal kolegom odprezentovať zákony, ktoré prichádzajú od iných poslancov. Pýtal som sa ostatných poslancov, čo majú v tom, ktorom zákone, aby som to vedel odprezentovať kolegom na klube. K prezentácii neprišlo ani raz. Ani raz. 15 minút pred hlasovaním sa povie, o čom ideme hlasovať.

A tým vám chcem odpovedať na otázku. Ja plne prijímam túto kritiku a stotožňujem sa s ňou. Na svoju obranu môžem povedať, že práve v súvislosti s trestným zákonom prišla iniciatíva, kde sme korigovali priestupkový zákon. Teraz sme predložili do Národnej rady novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Ešte stále neprebehla voľba do orgánov rady STVR, čiže sú tu ďalšie veci a ja som ochotný pripraviť a diskutovať v koalícii o úprave trestného zákona, aby sme sa opäť niekde posunuli. Zase to bude zrejme treba novelizovať, ale som ochotný pracovať na korekcii zákonov, ktoré vyšli z Národnej rady a vlastne urobiť nejakú pomyselnú nápravu.

S premlčanými trestnými činmi sa už nič diať nebude, RTVS je zrušená, zmenila sa na STVR. Nie je teda neskoro takto uvažovať a nemali ste sa naozaj ozvať už vtedy, keď sa tie zákony prijímali?
Veľakrát sme sa ozývali. Napríklad pri Fonde na podporu umenia si kolega Malatinec, poviem to obrazne, veľmi hrýzol nechty a videl som, ako nechcel tlačiť gombík, ale nakoniec pod váhou zodpovednosti a jednoty s klubom zahlasoval. Radšej si človek povie, že dobre, tak teraz urobím ústupok, aj keď vie, že to nie je správne. To sa dialo a to je aj jeden z argumentov, že ten pohár sa naplnil a prišiel zlom.

Ale beriete, že ste spoluzodpovední aj za to, že tu boli premlčané trestné činy.
Boli sme toho súčasťou, ja tú zodpovednosť prijímam, ale budem sa snažiť aj o nápravu, kde to bude možné. To je jeden z dôvodov, prečo nechcem odísť z vládnej koalície.

V decembri ste v rozhovore s kolegom Mirom Kernom povedali, že v tejto dobe si nemôžeme dovoliť predčasné voľby. Ako je to teraz?
Je to presne tak, ako som povedal, stojím si za tým. Spoločnosť sa radikalizuje a je rozpoltená na dva tábory. A je čiernobiela, ako keby tu neexistovali prieniky. Musíme hľadať zlatú strednú cestu. Keby som dnes vytvoril priestor na predčasné parlamentné voľby, je to, akoby som – podľa aktuálnych prieskumov – odovzdal svoj mandát do rúk Milanovi Mazurekovi alebo Milanovi Uhríkovi. To nechcem dopustiť. Vzhľadom na to, ako Matúš Šutaj Eštok vedie stranu, sa obávam, že po najbližších voľbách bude absolútne bez problémov koaličným partnerom Smeru a Republiky.

Tomáš Drucker to odmietol.
Ale Tomáš Drucker…

No vravite, že cez neho je riadená strana.
Na začiatku som z neho mal pocit, že má záujem, aby strana bola stredová. Lenže podpísal sa pod jej aktivity, rovnako ako pod naše vylúčenie zo strany. Je na tej istej lodi a na trajektórii, ktorá vedie Hlas do pravicového spektra.

Rétorika niektorých koaličných predstaviteľov, predovšetkým zo strany Smer, už vyzerá skôr ako predvolebná kampaň. Cítite medzi kolegami, že niektorí sa chystajú na predčasné voľby a viete si predstaviť, že by ich Robert Fico pripustil ešte v tomto roku?
Nevidím do hlavy Roberta Fica, čiže neviem. Ale verejne deklaruje, že je pripravený na predčasné voľby. Aj ja som hovoril, že na predčasné voľby musíme byť pripravení vždy, pretože sa môže stať čokoľvek, ale nemám pocit, že by bývalí kolegovia z Hlasu mali záujem na tom, aby boli predčasné parlamentné voľby. Som presvedčený, že skôr ako o rok a pol predčasné voľby nebudú, aj v súvislosti s informáciou o úradníckej vlády z kuloárov, ktorú som spomínal.

Posledné dni rezonuje téma údajného prevratu. Koalícia na základe utajenej správy SIS tvrdí, že tu sú snahy o destabilizáciu krajiny riadené zo zahraničia. Vy ste boli v Národnej rade, keď sa správa čítala v pléne. Čo ste si reálne pomysleli, keď ste to počuli?
Vôbec som nenadobudol pocit, že by sa tu naozaj chystal nejaký majdan. S obdivom som pozeral na ľudí, ktorí vyšli do ulíc a pokojne protestovali, pretože toto je výsada demokratickej spoločnosti. Nevidel som tam žiadny odboj a žiadny majdan. Skôr sa obávam toho, že by na protest prišiel niekto ako Juraj Cintula a urobil by tam niečo zlé. Spoločnosť je naozaj polarizovaná. Ako politici máme vážiť každé slovo, obzvlášť v takej vybičovanej atmosfére, nie to ešte viac hrotiť.

Prišla mi správa od môjho známeho, ktorý mi písal, že nie je ani liberál, ani progresivec, ani nepodporuje túto vládu, ale išiel na námestie, lebo už nevie, čo robiť. Ľudia sú naozaj frustrovaní z toho, kam sa ako spoločnosť rútime. A my politici k tomu veľmi prispievame. Namiesto toho, aby sme mali stabilnú vládu, ktorá bude prichádzať s normálnymi rozumnými návrhmi, tak sa nevieme medzi sebou dohodnúť a výsledkom je aj to, že sú v uliciach protesty. Na jednej strane deklarujeme, že sme súčasťou Európskej únie a NATO, ale na druhej strane robíme všetky kroky úplne inak. Hovoríme, že chceme byť súčasťou Európskej únie a podpisujeme memorandá a dohody, no vládna delegácia ide do Ruska ukazovať, aký tam je perfektný život. Keď Rusko v tom čase vedie vojnu na Ukrajine a strieľa na nášho suseda.

Ťahá nás koalícia von z Európskej únie a z NATO?
Pokiaľ to ja budem mať možnosť nejakým spôsobom ovplyvniť, tak toto je pre mňa absolútne červená čiara.

Ale vnímate to aj vy tak, že nás ťahá tým smerom?
Európska únia potrebuje sebareflexiu a musí sa stať pružnejšou a energickejšou, zvlášť po voľbách v Spojených štátoch, ale toto je náš jediný priestor. Nemôžeme opustiť Európsku úniu.

Koalícia hovorí, že zverejnením informácií o prevrate sa organizátori, ktorí mali byť zo zahraničia, stiahli a vďaka tomu sa to nestalo. Zároveň nie je známe, že by orgány činné v trestnom konaní niečo v tejto veci podnikli, že by niekoho zadržali. Ako tomu vy teda rozumiete?
Presne tak, ako ste to povedali, vnímam to ako politickú tému. Nie ako naozajstnú hrozbu.

Andrej Danko tú tému spojil aj s vami a s poslancom Rudolfom Huliakom a vyslovil teóriu, že ste napojení na nejaké zahraničné služby. Čo na to hovoríte?
Andrej Danko veľa pozerá Netflix a toho binárneho bizóna, tak asi tam sa mu zrodila aj táto myšlienka. Veľakrát nechápem myšlienkové pochody Andreja Danka, preto je ťažko odpovedať na to, čo tým myslel.

Na záver sa spýtam, máte politickú budúcnosť?
Verím, že áno. Išiel som do politiky s tým, aby som sa postavil za nejaké hodnoty.

V akej politickej strane?
To teraz neviem.

Možno vo vlastnej?
To je veľmi predčasné.

S názvom Hlas rozumu?
To je veľmi predčasné, ale budem rád, keď kolegovia Jano Ferenčák a Roman Malatinec budú takí hrdí, ako boli doteraz a nenechajú sa zlomiť. Sú to hrdí ľudia a chcem im veľmi poďakovať, rovnako ako kolegovi Šalitrošovi. Ľudia mi hovoria, že to teraz musím mať veľmi ťažké a ja odpovedám, že nie, pretože mám okolo seba naozaj fantastických ľudí, ktorí mi dávajú strašne veľa energie a sily bojovať za to, aby Slovensko nesmerovalo do čiernej alebo hnedej diery, ale aby bolo jednou hrdou a úspešnou krajinou a aby malo svoje hrdé miesto na mape Európy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale ale, temný pán stvoril tašky a jedna podržtaška by chcela vládnuť všetkým taškám :D Keď som tak nad tým premýšlal, aké kompro by mohol mať Fico na Peleho? To, že kradne a berie úplatky? To je jeho voličom jedno. Tí sú ako curta, ktorý tvrdí, že kradnú všetci politici a tie sumy s vela nulami si aj tak tupovoliči nevedia ani predstaviť. A Pele by mohol potom začať rozprávať o tom, čo ukradli ďalší SMERáci. Prinajhoršom aj ako spolupracujúci obvinený. Takže čo ešte naňho môžu mať? Nejaké videjko s chlapom? Na to je jednoduché riešenie. Spraviť coming out ešte predtým. Čo si o tom myslíte vy?
Prílohy
433551427_7717145071640330_6182745225306319363_n.jpg
Napísať odpoveď