47"-55" LED TV/Plazma do +- 860€

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

47"-55" LED TV/Plazma do +- 860€

Príspevok od používateľa DropDead »

Ani neviem, ako som mal pomenovať tému, tak som skúsil takto...

Už je to nejaký čas, čo som si všimol aj tu na fóre aj po internete diskusie o monitoroch, o rozlíšeniach, no je to síce čerstvé a možno si to rozmyslím (dúfam, že nie), no rád by som riskol výmenu môjho 21,5" segýňa od Samsungu za takúto TV - samozrejme, nebudem sedieť tak ako teraz, t.j. možno 1 m od monitoru ale klasicky presuniem klávesnicu a myšku na posteľ, teda do tej vzdialenosti 3-4m, takže bude slúžiť ako TV, tak aj vlastne taký monitorček pidi mini :lol: ...

Vopred ak máte v tomto skúsenosti a viete, že je to napríklad riadna pí*ovina, tak kľudne sem s tým, osobne mňa to neuveriteľne láka, keďže cca na vianoce (nech vychytím nejakú akciu) si kúpim XBOXOne/PS4, takže bola by to vlastne telka, monitor od PC a zároveň monitor od konzoly...

Rozlíšenie určite 1920x1080 - ani neviem pravdupovediac, či v tej veľkostnej a cenovej línií sú ešte břečky typu "tak veľmi obľúbené" notebookové rozlíšenie a.k.a 1366x768...

Mám dilemu, hlavne čo sa týka značiek...LG,Panasonic,Phillips,Samsung,Sony,Toshiba,Sharp ???
čo sa týka priamo panelov, predpokladám, že to su IPS, aj keď narozdiel od monitorov, to nemajú v popisoch ako monitory k PC, aj keď pri Panasonicoch som si pri popisoch všimol zmienku o IPS
čo sa týka ostatných vecí, tak to neviem, možno jediná požiadavka (ktorú zatiaľ čo som pozeral všetky splňajú) je tv tuner DVB-T/c - teda káblovka od UPC, aspoň dva HDMI porty, čo je tiež minimum u nich...

neviem, čo ešte k tomu, ako hovorím, nevyznám sa a nehovoriac o obnovovacích frekvenciách, tam mám hokej, osobne z toho, čo doteraz viem, by mi stačila aj 100-200Hz max. no pri pozeraní TV, by to mohlo hrať úlohu, ale nebudem tu klábosiť ak som si nie som istý..

a ak mám povedať, čo ma zaujalo, tak určite poznáte Ambilight v telkách od Phillipsu - pravdupovediac preto som dal ten limit 860 - lebo ak sa nemýlim 47PLS5008K stojí tak približne, verím, že je dôvod prečo má takú vyššiu cenu, no nechcem aby môj úsudok zatemnilo a rozhodovalo len to; samozrejme verím, že sú aj TV, kde zaplatím aj menej za veľa muziky, mám pocit, že tam sa veľa doplatí človek na ambilighte..

ďalšia vec asi musím ešte preventívne skočiť do nejakého obchodu (Datart,...) nech dostanem živú predstavu aké sú veľké tie rozmery, lebo nechcem aby som bol nakoniec sklamaný, že nakoniec môj budúci vysnívaný televízor bude menší ako som dúfal :)

tak čo kolegovia, máte nejakých tajných favoritov v podľa kritérií 47"-55" a 600-860€ ? Prípadne rady ? Poprosím iné ako preventívne vyšetrenie u psychológa :wink: a možno ak boh dá, nedôjde Michalkoo ma "zdžubať" :lol:
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: 47"-55" LED TV do +- 860€

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

U TV sa IPS radšej vyhni. Mizerny kontrast a aj čierna. Ak chceš Ambilight, tak Philips 46PFL7007K.

55" LCD a 860 eur to bude len lowend, takže na to zabudni.
DropDead
Addict
Addict

Ryan Giggs napísal:U TV sa IPS radšej vyhni. Mizerny kontrast a aj čierna. Ak chceš Ambilight, tak Philips 46PFL7007K.

55" LCD a 860 eur to bude len lowend, takže na to zabudni.
7007k som pozrel, škoda, je síce od 820+ ale to sú jedne z tých no name obchodov so sídlom v neviem kde, škoda, na alze stojí až 991€ :/

ten 5008k je zlý pre prípad, že by som ho bral ? mimochodom, neviem, či je to tak ale ak sa mi zdá, tak tie phillipsy, čo majú na konci nie 7 ale 8 sú novšie ?

aj keď práve to nechcem, nechať sa zmanipulovať Ambilightom, hlavne, keď mám žltú stenu a verím, že je veľká šanca, že mi trošku sfarbí tie farby; aj keď mrzí ma, že Ambilight 3 je až tak drahý, ale asi naozaj, aj tých obrovských 860€ je asi malý rozpočet, tú 55" som dal len zo záujmu...

prípadne, kde by som mohol nájsť nejaký naozaj výborný a široký výber TV ? lebo aj to tiež neviem poriadne, okrem alzy, tam je všetko :) - niekedy

+stále trošku mi prichádza okrajovo na rozum aj plazma - ale tam sa bojím menšej kvality obrazu a hlavne spotreby
Ryan Giggs
VIP
VIP

Väčšina z tych obchodov je preverena. Určite by som sa nebal. Za niektore dokonca ruči samotna heureka.

Ano 8-mičkove Philipsy su novšie, ale to neznamena že aj lepšie. 7007 ma minimalne o 2 levely lepši obraz ako 5008. To sa neda porovnať. Aj tohtoročna 7-ma rada (7008) je obrazovo horšia ako 7007.
Ambilightu farebna stena nevadi, da sa nastaviť a prispôsobiť podľa farby steny.
DropDead napísal: +stále trošku mi prichádza okrajovo na rozum aj plazma - ale tam sa bojím menšej kvality obrazu a hlavne spotreby
Neviem odkiaľ si nabral taky megablud. Už plazma za polovičnu cenu bude mať obraz porovnateľny s tymito LCD. A hlavne bude 50". A za 860€ bude obraz niekde uplne inde ako u všetkych LCD. A čo sa tyka spotreby, to tu opakujem dookola ako debil. Ano, je vyššia, ale v prepočte na peniaze je to zanedbateľny rozdiel resp. kupou lacnejšej plazmy (s porovnateľnym obrazom ako LCD za 860€) ešte ušetriš a na tej nižšej spotrebe LCD sa ti to aj tak nikdy nevrati.
Skôr je tam ale vyššie riziko vypalenia obrazu pri statickom zobrazovani. Plazma ho nema veľmi v laske. Zaleži ale na použiti.
DropDead
Addict
Addict

áno, toto s tým statickým obrazom mi teraz niečo hovorí (spomenul som si, že presne aj tie letákové slogany boli, že sú vhodné hlavne na športové podujatia a podobne), ťažko povedať, ako som povedal, použil by som ho na ako TV, kde statický obraz nehrozí, filmy - deto, pre konzolu - deto...no pri využívaní pri PC, napríklad pri prezeraní stránok, kde je predsa to také menej dynamické...mohol by tam nastať problém ? pretože je pravda, že tiež som si všimol, že plazmy sú naozaj cenovo veľmi výhodné, no len ja som kvôli tej spotrebe hovoril preto, lebo ja celkovo využívam deň čo deň vlastne kľudne aj + - 10hodín PC, takže tam by ak započítam večer TV, tak aj 14hodín denne aj viac by tá telka fungovala a vo väčšine práve na PC...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ad spotreba uvediem priklad: 50" LCD bude stat 860€, spotreba 60-80 Wattov. 50" plazma s rovnako kvalitnym obrazom bude mat spotrebu cca 150W. Bude ale stat 500€. Tak si spocitaj podla tvojej tarify a casu kolko TV denne pojde, kolko bude trvat kym sa ti tych 360€ ktore zaplatis naviac za LCD vrati. 4 roky? 5? Viac? To uz budes mozno aj kupovat novy TV.

Ludia nevedia rozmyslat. Vsetci vidia len watty, ale kolko a ci vobec usetria (vacsinou prerobia), to uz im nejak nedochadza. Takze k spotrebe len tolko.

Nejake 3-4 hodinky surfovania denne by ublizit nemali, ale riziko vypalenia existuje. U LCD je podstatne nizsie (no tiez sa moze vypalit).
DropDead
Addict
Addict

skúsim pobrúzdať po internete ohľadom toho vypaľovania...

ja idiot som mal najprv pozrieť témy dozadu...čítal som asi 3 a tie plazmy majú fakt niečo do seba, ak sa ukáže, že toho rizika vypálenia pixlov sa bojím príliš, tak verím, že určite do toho pôjdem...na vianoce by som si aj podaroval konzolu, takže takto keby som ušetril, tak by to bolo ešte aj naozaj super :)

takže, čo sa týka plaziem, je teraz dobrý čas na kúpu, alebo očakávajú sa nové modely a podobne ? prípadne, ak máš nejaký web ako napríklad (extrahardware,pctuning,pc.zoznam.sk) a podobné ale kde sa viac riešia telky tak sem s nimi...

ale pravdupovediac už teraz ma zaujala plazma...trošku mám smutné očiská, keď som čítal o tom postupnom znižovaní kvality obrazu po rokoch ale čo už....škoda, že som ďalší z milióna, kto prechádza z CRT, segýň phillips už ide pomaly 10rokov či koľko a stále ako nový :lol: ale myslím, že je čas trošku konzumného štýlu života a dopriať si niečo poriadné...takže kľudne, ak máš nejaký tip na plazmu...dajme tomu, taká do +- 650€ ? či radšej nechať ten istý limit +-860€ a mať ešte kvalitnejšiu ?

aj keď som už začal študovať aj na internete, je to niekedy strašné, ľudia tam špekulujú a ja už mám chrobáka v hlave si kúpiť aj domáce kino (myslím, len audio - bez DVD/BR prehrávača ako pozerám na alze)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mam panaka a sem tam ho pouzivam aj na PC, par-krat som sa pozabudol a nehal tam bezat plochu bez necinnosti a mierny naznak vypalenia bolo vidno pri vypnuti TV.
Dalej som to neriesil ale na druhy den po vypaleni ani stopa.

Treba si ale uvedomit ze pri pouzivani s PC plazma uz dost citelne pecie -> vyrazne vyssia spotreba ako napr pri filmoch (browsovanie a pod.)
DropDead
Addict
Addict

Re: 47"-55" LED TV/Plazma do +- 860€

toto znie celkom zaujímavo, aký čas tam bežala čisto plocha, teda statický obraz ?

každopádne to už len pridáva na dileme....teraz asi bude najdôležitejšie poobchádzať obchody (datart, nay, electroworld,...) a naživo zažiť tie telky...či led, či plazmy,...predsa teraz súdim len na základe textu na internete, dúfam, že mi to trošku dá do života

vlastne ešte ak nepočítam prepaľovanie pixlov u plazmy...sú poruchové ? myslím led/plazmy tak všeobecne, hlavne, čo sa týka značiek, po včerajšom zbieraní informácií mi najlepšie vyšli u led - sony,panasonic,phillips a u plaziem čisto panasonic ... a sranda bola, že nech som čítal kdekoľvek čokoľvek, tak veľa bolo sťažností na samsung...samozrejme to sám nemôžem potvrdiť, na prekvapenie, môj samsung monitor ešte ide ... dúfam, že ešte chvíľu; a samsungu uznávam a obdivujem ich len za ssd-čka ale to nie je predmetom tejto témy :)
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Ked to pouzivas aj 10h denne ako monitor ku PC, tak nad plazmou nerozmyslaj. Skoro na vsetko ostatne by si mal plazmu lepsiu. Takze jedine lcd tv, alebo plazma tv + lcd monitor.
wladas
Redeemer
Redeemer

Poruchovost nemusis riesit medzi led a plazmy. Ani jeden nevytrca z davu. Nejaky poruchovy konkretny model urcite je, ale ten by ti snad nikdo zasvateny neporadil na kupu.

Btw intel ma lepsie ssd ;-)
DropDead
Addict
Addict

takže sa vraciame späť ku LED TV ? Ja už mám z toho hokej úplný :/
laforez
Light Professional
Light Professional

Pri tak dlhodobom statickom obraze sa ti bude docasne vypalovanie na plazme urcite objavovat. S tym jednoducho musis ratat. Preto by som plazmu ako monitor k PC nepouzival. Keby si pouzival pc hlavne na hry a filmy, tak je to v pohode, ale pokial na surfovanie, office a podobne kde je vela statickeho obrazu a hlavne bledeho, tak to uz nie.
DropDead
Addict
Addict

samozrejme, že je to aj na hry a filmy, ale v živote každého muža príde niekedy čas, kedy musí aj niečo napísať vo worde, trošku posurfovať (teoreticky pri stránkach, kde jedna je čierna väčšinou, druhá sivá, tretia mangovo ružovo-hnedo-neviem aká by to až taký problém nemal byť, či aj tak ? alebo bavíme sa to priamo o motion obraze ? alebo je to len o tom aby dlhodobo "nesvietila" na mieste len jedna farba ?

+ aký je tam nejaký orientačný čas ? prípadne ak je na to niekde článok, tak kľudne link naňho, hovorím, skočím asi aj dnes si pozrieť tie telky naživo ale toto je snáď asi jediná vec, čo mi bráni...

aj keď samozrejme, že zaujíma ma aj kvalita obrazu všeobecne a kolega Giggs to povedal jasne, že plazma o niekoľko sto eúr lacnejšia ma obrazovú kvalitu ako led o niekoľko eúr drahší, ja by som aj prežil to zahrievanie, aj spotrebu, aj to, že by som pravidelne sa staral nech dať tej plazme trošku motion obrazu...samozrejme, ak sa toto s tým statickým obrazom a vypálením netýka aj toho, že stačí pár minút a (chválabohu ako len dočasne) sa vypáli pixel, ak je to samozrejme tak
rastikbart
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa rastikbart »

ked ti funguje monitor tak kup plazmu a pripoj si ju ako druhy monitor a pouzivaj ju na film a hry a pracu rob na monitore

inak ja mam tiez plazmu a najhorsie mi vypaluje obraz TA3 (logo a tie rozne napisy)tam to vidno uz po par minutach ked prepnem
laforez
Light Professional
Light Professional

Kazda plazma to ma inak. Jednoducho ak budes pouzivat webovy prehliadac, alebo word tak sa ti tam urcite nieco vypali. Cim je farba svetlejsia tym sa skor vypaluje. Ono to nie je dlhodobe, ked pustis nejaky pohyblivy obraz(kde sa farba pixelu kazdu chvilu meni), tak sa to vrati do povdneho stavu, ale jednoducho je to iritujuce pri beznej praci. Ano je to hlavne o tom aby v pixeli nesvietila jedna farba a cim svetlejsia tym horsie.
Ano plazma ma kvalitnejsi obraz, ved ja sam mam tiez v obyvacke plazmu, ale v spalni kde mam tv a pouzivam ju aj ako monitor mam uz lcd, jednak preto ze ma len 32" a plazmy take nerobia a jednak preto ze som tam nechcel mat vypalene obrazce. Nejlepsia volba je naozaj kombinacia tv plazmy a monitora lcd.
DropDead
Addict
Addict

a čo riziko trvalého vypálenia pixelu, je veľké, alebo vlastne sa bavíme len o dočasnom vypaľovaní ?

čo sa týka kombinácie monitor a tv...svoj monitor by som dal rodičom, oni majú môj starý 17"či 19" ani neviem ...a ten je ako zo zlého sna, najradšej by som ho už rovno vyrucil...a dajme tomu, taký príklad, píšem niečo vo worde, po piatich minútach dám tak na pól minúty film, "vychladne" trochu ten pixel ? - dúfam, že to nevysvetľujem ako úplny idiot :smt081

a potom hneď tu máme ďalšiu vec a to input lag - nestránim sa toho, že plánujem na tom napařit pekný počet hodín
wladas
Redeemer
Redeemer

Ak som spravne pochopil ty chces plazmou uplne nahradit monitor? To uz je troska blbost podla mna.
laforez
Light Professional
Light Professional

Tak dnesne plazmy uz nie su tak nachylne na trvale vypalenie, ale pri takom dlhodobom statickom obraze ti neviem povedat. Mne sa to este na ziadnej plazme nestalo.
Ver tomu ze by ta to obtazovalo kazdych 5 minut davat film pocas prace vo worde. Mozno by to trocha pomohlo, ale ci uplne vyliecilo neviem. Ja viem ze niektore agresivne loga mi tam nechava, alebo raz som nechal pauznutu hru. Ale to je kratkotobe hned je po tom.
DropDead
Addict
Addict

presne....úplne nahradiť

ako som písal na začiatku, starý monitor by išiel rodičom (štve ma 21,5")

TV by bola využívaná ako PC,TV a ak sa zadarí a zostane mi rozpočet tak po nejakej lákavej vianočnej ponuke aj pre konzolu (ONE/PS4)

priemerne (teraz mám ešte prázdniny, keď začne semester tak aj menej) 10h/denne - PC,filmy,hry,TV...

rozpočet ani neviem v podstate - teoreticky by mal byť aspoň 800€ ale ak by bola nejaká lacnejšia, no na úrovni, tak s radosťou aj ušetrím - všimol som si, že podľa požiadavok by som k tomu rozpočtu mal asi aj pridať, ale + - 800€ je max. (ale teraz ono pri týchto telkách som si všimol, že ak napríklad na alze stojí telka 863€ - tak sú obchody (electroworld,datart,nay,...), kde môže stať aj 780€ - to je príklad)

a či plazma, či led ... či smart, či nonsmart, či 3D, či bez 3D už neviem - 3D neviem, či by som využil a smart deto, keď na druhom kanáli bude napojený rovno PC

dnes sa pokúsim ísť si omakať tie telky, ale teoreticky reálne mi to vychádza na 42"-50" telku - možno by niekde sa zatúlala 55" plazma ale pochybujem

plazma
ma zaujala hlavne kvalitou obrazu ako aj cenou- ako aj hore je možné čítať, mám obavy, čo sa týka nevýhod plazmy - zahrievanie, spotreba (šokovalo ma, keď som pozrel na drahšie plazmy kde bola spotreba až do 400W ! :O :O ), a to dočasné/trvalé vypaľovanie pixlov
LED tým, čo je nevýhoda u plazmy - a po zistení aká je plazma nevýhodou sú výhody u plazmy, takže LED - šetrnejšia, obrazová kvalita lacnejšej plazmy na drahšom led, menšie riziká, a cenovo nevýhodnejšia

dúfam, že tu nepletiem už samé hlúposti
Napísať odpoveď