Čaj - Čajová kultúra
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čaj - Čajová kultúra
Prírodne identická....hmmmmm.
Tak to bude na 100% EKO BIO ULTRA NATURAL.
Čokoľvek, kde nájdeme v zložení "aróma", môžeme pokladať za chemicky znečistené...
Mimochodom, včera som rozšíril zbierku. Pribudli dva chawany (jeden z toho free. WIN!) jeden set konvičky s dvomi miskami, jedna väčšia vietnamská miska a zopár čajov. Povedal som si, že ochutnám novú matchu Kiun, ďalej som sa nechal ukecať na Pai Mu Tan Ji Pin a povedal som si, že ochutnám aj Meng Ding Hong Cha.
Matcha Kiun: Úplná špička, naj matcha, akú som pil. Krásne vyrovnaná chuť, nádherná vôňa aj farba. Oproti Matcha Hikari má mierne mliečnejšiu chuť so sladkastým podtónom a dlhým aftertastom.
Pai Mu Tan Ji Pin: Ako názov napovedá, jedná sa o špičkový Pai Mu Tan. Chuť je výraznejšia, ako pri klasickej odrode a má oveľa silnejšie tmavé tóny chute - výrazný je oriešok a akoby čokoláda. Aftertaste je sladký a veľmi príjemný. V kľude sa mi v zhongu podarilo 7 nálevov. Veľmi chutný na večerný relax.
Meng Ding Hong Cha: Vzal som, ako experiment, no neoľutoval som. Je to červený čaj, ktorý má výrazný dymový aftertaste, mierne horkastú podchuť a orieškové tóny v celom priebehu. Za tú cenu rozhodne pozoruhodný čaj.
Tak to bude na 100% EKO BIO ULTRA NATURAL.
Čokoľvek, kde nájdeme v zložení "aróma", môžeme pokladať za chemicky znečistené...
Mimochodom, včera som rozšíril zbierku. Pribudli dva chawany (jeden z toho free. WIN!) jeden set konvičky s dvomi miskami, jedna väčšia vietnamská miska a zopár čajov. Povedal som si, že ochutnám novú matchu Kiun, ďalej som sa nechal ukecať na Pai Mu Tan Ji Pin a povedal som si, že ochutnám aj Meng Ding Hong Cha.
Matcha Kiun: Úplná špička, naj matcha, akú som pil. Krásne vyrovnaná chuť, nádherná vôňa aj farba. Oproti Matcha Hikari má mierne mliečnejšiu chuť so sladkastým podtónom a dlhým aftertastom.
Pai Mu Tan Ji Pin: Ako názov napovedá, jedná sa o špičkový Pai Mu Tan. Chuť je výraznejšia, ako pri klasickej odrode a má oveľa silnejšie tmavé tóny chute - výrazný je oriešok a akoby čokoláda. Aftertaste je sladký a veľmi príjemný. V kľude sa mi v zhongu podarilo 7 nálevov. Veľmi chutný na večerný relax.
Meng Ding Hong Cha: Vzal som, ako experiment, no neoľutoval som. Je to červený čaj, ktorý má výrazný dymový aftertaste, mierne horkastú podchuť a orieškové tóny v celom priebehu. Za tú cenu rozhodne pozoruhodný čaj.
-
javatar
Hardcore addict
sackove caje sa vpraci minaju, konvicku som si kupil a teraz prichadzaju na rad cajiky
otazky:
1. eshop alebo kamenna predajna?
2. ak eshop tak ktory?
3. ake mnozstva odporucate na zaciatok
zaujal ma ten Mate IQ tak specialne k nemu:
1. kolko krat sa da zaliat?
2. ake asi mnostvo ide do litrovej nadoby?
otazky:
1. eshop alebo kamenna predajna?
2. ak eshop tak ktory?
3. ake mnozstva odporucate na zaciatok
zaujal ma ten Mate IQ tak specialne k nemu:
1. kolko krat sa da zaliat?
2. ake asi mnostvo ide do litrovej nadoby?
-
jin
VIP
javatar:
1: Pokiaľ máš v blízkosti kamennú predajňu, tak radšej tá, avšak pokiaľ sa jedná len o nejakú čajovňu, tak by som bol opatrný. Brigádnici častokrát nevedia o čajoch ani zbľa.
2: http://www.teatrade.sk/ alebo http://www.e-tea.eu/e-shop_cajovna/ . V prvom menovanom nakupujem aj osobne a chlapík je jedna z najväčších kapacít v SR. Kľudne mu môžeš aj zavolať.
3: Netreba to preháňať, radšej malé množstvá a ochutnať viac druhov. Vyhni sa drahým súťažným sortám, sú chuťovo náročnejšie a oceniť ich budeš vedieť až trošku neskôr.
Maté IQ:
1: Záleží podľa toho, či ho budeš robiť v tom čajníku, alebo v kalabase. Ak v čajníku, tak 2-3 nálevy by mal zvládnuť. Nesmieš však nechať lístky úplne vychladnúť.
2: Presne Ti povedať neviem, no na liter by som dal tak 15-18g
1: Pokiaľ máš v blízkosti kamennú predajňu, tak radšej tá, avšak pokiaľ sa jedná len o nejakú čajovňu, tak by som bol opatrný. Brigádnici častokrát nevedia o čajoch ani zbľa.
2: http://www.teatrade.sk/ alebo http://www.e-tea.eu/e-shop_cajovna/ . V prvom menovanom nakupujem aj osobne a chlapík je jedna z najväčších kapacít v SR. Kľudne mu môžeš aj zavolať.
3: Netreba to preháňať, radšej malé množstvá a ochutnať viac druhov. Vyhni sa drahým súťažným sortám, sú chuťovo náročnejšie a oceniť ich budeš vedieť až trošku neskôr.
Maté IQ:
1: Záleží podľa toho, či ho budeš robiť v tom čajníku, alebo v kalabase. Ak v čajníku, tak 2-3 nálevy by mal zvládnuť. Nesmieš však nechať lístky úplne vychladnúť.
2: Presne Ti povedať neviem, no na liter by som dal tak 15-18g
a co vravis na eshopy www.tee.sk alebo http://teatime.3wstore.sk/
-
jin
VIP
Prvý uvedený má slabú ponuku, no dobré ceny. Otázne je však, o aké sorty čajov sa jedná, nakoľko to tam nikde nie je uvedené. Pripomína mi to wannabe obchod s čajmi u nás v Stupave...
Druhý je iba nejaký internetový nepodarený pokus siete SANNY - celé zle.
Druhý je iba nejaký internetový nepodarený pokus siete SANNY - celé zle.
tee.sk nakupuju caje od sanny tea, preto akosi nechapem, preco ma sanny tea taku katastrofalnu stranku a hlavne z akeho dovodu nema priamo na stranke uvedene ceny, ale mozes si tam na ich stranke stiahnut katalog, tam maju celkom obsirnu ponuku...ale zase katalog bez cien...
jin a ty si z blavy? vies mi poradit predajnu, kde drzia co najviac cajov a pokial mozno za normalnu cenu (pokial je marza obchodnika privysoka, tak to sa mi uz radsej oplati si tie caje objednat z netu a zaplatit si 2-3eura na postovnom)
jin a ty si z blavy? vies mi poradit predajnu, kde drzia co najviac cajov a pokial mozno za normalnu cenu (pokial je marza obchodnika privysoka, tak to sa mi uz radsej oplati si tie caje objednat z netu a zaplatit si 2-3eura na postovnom)
-
jin
VIP
SANNY / tee.sk - celé zle, nezávisí na názve...
Jo, som z BA a ako som už písal, nakupujem v Teatrade na Radlinského (naľavo vedľa čajovne U veselého slona). Čo sa týka marží - netuším, ako sa pohybujú a je mi to v podstate jedno, no oba shopy, čo som uviedol majú aj eshop aj kamennú predajňu a ceny sú všade rovnaké.
Jo, som z BA a ako som už písal, nakupujem v Teatrade na Radlinského (naľavo vedľa čajovne U veselého slona). Čo sa týka marží - netuším, ako sa pohybujú a je mi to v podstate jedno, no oba shopy, čo som uviedol majú aj eshop aj kamennú predajňu a ceny sú všade rovnaké.
Maržu na čaji je veľmi ťažké odhadnúť, respektíve sa to nedá. Nie je čaj ako čaj. To máš ako s vínom. Buď si kúpiš Hradnú sviecu v krabici liter za euro a povieš si, že máš víno, alebo si kúpiš archívne Topoľčianky za šesť eur a tiež si môžeš povedať, že máš "len" víno.
Za kvalitu sa platí a pri čaji to platí dvakrát. To, že si cenovo porovnáš povedzme biely Pai Mu Tan od Sanny-ho za 2 eurá s Pai Mu Tan-om z Čajové domu za 7€ nič neznamená. Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že maržu má dokonca nižšiu Čajový dom. Len má proste oveľa kvalitnejšiu sortu, čo sa mi potvrdilo, už len vôňou samotného čaju, chuťou a plnosťou nálevu a hlavne spracovaním listu. Je tam obrovský kvalitatívny nepomer. Sanny tea je skôr intro do čajového sveta, na prvé pokusy, spoznávanie, má obrovské množstvo rôznych čajových zmesí (horšej a priemernej kvality). Ale pre viac už treba siahnuť po skutočne lahodných čajoch, ktoré ponúkajú špecializované predajne, kde vieš, že obchodníci sú skutoční nadšenci a naozaj ti predajú čaj, ktorý si svoj názov zaslúži.
Za kvalitu sa platí a pri čaji to platí dvakrát. To, že si cenovo porovnáš povedzme biely Pai Mu Tan od Sanny-ho za 2 eurá s Pai Mu Tan-om z Čajové domu za 7€ nič neznamená. Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že maržu má dokonca nižšiu Čajový dom. Len má proste oveľa kvalitnejšiu sortu, čo sa mi potvrdilo, už len vôňou samotného čaju, chuťou a plnosťou nálevu a hlavne spracovaním listu. Je tam obrovský kvalitatívny nepomer. Sanny tea je skôr intro do čajového sveta, na prvé pokusy, spoznávanie, má obrovské množstvo rôznych čajových zmesí (horšej a priemernej kvality). Ale pre viac už treba siahnuť po skutočne lahodných čajoch, ktoré ponúkajú špecializované predajne, kde vieš, že obchodníci sú skutoční nadšenci a naozaj ti predajú čaj, ktorý si svoj názov zaslúži.
-
javatar
Hardcore addict
hmm... zistujem ze mate IQ obsahuje guaranu - a tu ja velmi nemozem... vidim ze obehnem par cajovni s radami od vas...
tak si kup ciste mate a ciste ginko a pomiesaj si to sam
budes to mat aspon bez chemikalii...
este som objavil tuto, jin?
http://www.oxalis.cz/prodejny-oxalis/cz/t-94/
este som objavil tuto, jin?
http://www.oxalis.cz/prodejny-oxalis/cz/t-94/
-
jin
VIP
ephramko: Viem, že to bude znieť lascívne, ale.....si děláš prdel, žejo? 
Oxalis = Sanny Tea. Je to úplne rovnaké. Prvé, čo by ťa malo zaujať, respektíve na čo by si si mal dať pozor, je skladovanie čaju. Ako vidíš, Sanny Tea a Oxalis skladujú všetky zásoby vo veľkých sklenený bankách rovno pred zákazníkom. Na jednej strane, pohľad predáva, môžeš si čaj očuchať, ale je to úplne nevhodné, kvôli rapídnemu znižovaniu kvality. Čaj takto vôbec dlho nevydrží. Svetlo, vzduch či vlhkosť čajom vôbec nerobia dobre. A potom podľa toho zmes aj chutí a nezachránia to ani farbivá, ktoré sa tam dávajú.
Keď vychytáš zmes, ktorá je ešte čerstvá a je tam max. pár dní, tak sa to ešte dá. Inak sú "po záruke" ešte skôr, ako ti ich dajú do sáčku.
no ja caje tiez drzim v tych sklenenych vakuovych dozach, vyzera to efektne...
viem, ze svetlo caju skodi, ja mam izbu na sever, takze na tie caje priame slnko nikdy nesvieti a zase ich neskladujem roky a tak rychlo by sa to snad nemalo skazit...
(kovove krabicky sa mi nepacia, lebo vacsinou vyzeraju gýčovo a mam rad, ked priamo vidim strukturu cajovych listkov...)
nikdy som si nekupil caj drahsi ako 5-6 euro za 50g, takze snad mi moje barbarstvo odpustite...20 euro a viac by som za caj nikdy nedal (jedine ze by som ho kupil v zapadnej europe, pretoze si myslim, ze ku nam smeruje aj to "luxusnejsie" znacne znizenej kvality za viac penazi, podobne ako v mnohych inych tovaroch, kto niekedy bol "na zapade" tak urcite vie, o com hovorim...)
vcera som si kupil vilcacoru a fuj, je to nepitelne, nechce niekto zadarmo ?
//autoeditácia príspevku (27 Okt 2011, 14:54)
jo a este som zabudol napisat, ze nemam ziadne specialne nadoby a nekontrolujem si dobu luhovania a teplotu vody...takze si myslim, ze nekupovanie sypanych cajov "v cajovom svete LIDL kvality" je pre mna vhodne, kedze nejaky luxusny caj by som skor znicil pripravou...
//autoeditácia príspevku (28 Okt 2011, 1:08)
ked som to spravne pochopil, tak http://www.caj.sk/ je internetovy obchod spolocnosti oxalis na uzemi SR ? lebo z oxalis.cz sa neda objednat na Slovensko...
a bol uz niekto v tom avione? ako velke tam drzia zasoby?
(kovove krabicky sa mi nepacia, lebo vacsinou vyzeraju gýčovo a mam rad, ked priamo vidim strukturu cajovych listkov...)
nikdy som si nekupil caj drahsi ako 5-6 euro za 50g, takze snad mi moje barbarstvo odpustite...20 euro a viac by som za caj nikdy nedal (jedine ze by som ho kupil v zapadnej europe, pretoze si myslim, ze ku nam smeruje aj to "luxusnejsie" znacne znizenej kvality za viac penazi, podobne ako v mnohych inych tovaroch, kto niekedy bol "na zapade" tak urcite vie, o com hovorim...)
vcera som si kupil vilcacoru a fuj, je to nepitelne, nechce niekto zadarmo ?
//autoeditácia príspevku (27 Okt 2011, 14:54)
jo a este som zabudol napisat, ze nemam ziadne specialne nadoby a nekontrolujem si dobu luhovania a teplotu vody...takze si myslim, ze nekupovanie sypanych cajov "v cajovom svete LIDL kvality" je pre mna vhodne, kedze nejaky luxusny caj by som skor znicil pripravou...
//autoeditácia príspevku (28 Okt 2011, 1:08)
ked som to spravne pochopil, tak http://www.caj.sk/ je internetovy obchod spolocnosti oxalis na uzemi SR ? lebo z oxalis.cz sa neda objednat na Slovensko...
a bol uz niekto v tom avione? ako velke tam drzia zasoby?
-
jin
VIP
Prepojenia medzi obchodnými sieťami dokonale neovládam, viem len, že Oxalis je prepojený so sieťou Sanny a do toho celého zrejme zapadá ešte aj e-shop caj.sk.
Čo sa týka predajne v Avione - všetko vystavené vo veľkých priesvitných sklenených nádobách. 80% tovaru čo tam majú sú aromatizované zmesi, zvyšok sú buď čisté čaje (aj keď B ware), alebo byliny. Majú tam aj nejaký malý výber nemletých káv.
Čo sa týka ich skladovania - celé zle - na čaj neustále svieti svetlo, nemôžete čaj ovoňať priamo, ale iba z vrchnáku, nakoľko naberajú priamo z tých dóz.
Čo sa týka predajne v Avione - všetko vystavené vo veľkých priesvitných sklenených nádobách. 80% tovaru čo tam majú sú aromatizované zmesi, zvyšok sú buď čisté čaje (aj keď B ware), alebo byliny. Majú tam aj nejaký malý výber nemletých káv.
Čo sa týka ich skladovania - celé zle - na čaj neustále svieti svetlo, nemôžete čaj ovoňať priamo, ale iba z vrchnáku, nakoľko naberajú priamo z tých dóz.
som zistil, ze mam asi alergiu na kombuchu...resp. mozno na nieco, co tam pridava tento vyrobca...
aku dobru znacku porcovanych cajov by ste mi poradili?
od včera je doma toto shiboridashi - http://www.dobrycaj.cz/CatalogItem.aspx?id=243&at=0 a k tomu som zobral 2 lacné, ale zato celkom slušné čaje - Oolong Wu Long Yan Cha - http://www.dobrycaj.cz/CatalogItem.aspx?id=35&at=0 a dračiu studňu - http://www.dobrycaj.cz/CatalogItem.aspx?id=109&at=0
teším sa ako malý... som si doprial predvianočný darček... a už to vidím, že v danej kolekcii budem pokračovať - kjúsu, konvička...
teším sa ako malý... som si doprial predvianočný darček... a už to vidím, že v danej kolekcii budem pokračovať - kjúsu, konvička...
ako pozerám tak tu prebieha zaujímavá diskusia
pre vás.
ja pijem čaj od malička
práve teraz som sa zaľúbil do takého normálneho z obchodu v pyramídovom sáčku 
Čo si o nich myslíte? sú fuj alebo mňam?
ja pijem čaj od malička
to mas jedno, aky ma tvar sacocek...europania nakupia odpad vznikajuci pri vyrobe caju niekde v cine, indii za par dolarov na tony...a potom v europe do toho pridaju farbiva, stabilizatory, zvyraznovace chuti a synteticke prichute, zabalia do pekneho sacocku a mas cajik 
-
jin
VIP
Fuj? Mňam? Tož otázka. Ono možu chutiť priam božsky. No pokiaľ je niečo balené v tom papieri (keby aspoň v ľahkej látke, ako to robí revolution) tak výsledná chuť bude mať s čajom spoločné len pramálo. Nevravím, že to musí byť automaticky zlé, no s čajom to má spoločné možno toľko, že v tom istom vagóne, ako prevážali túto zmes do fabriky sa kedysi viezol aj čaj...Rayiner napísal:ako pozerám tak tu prebieha zaujímavá diskusiapre vás.
ja pijem čaj od maličkapráve teraz som sa zaľúbil do takého normálneho z obchodu v pyramídovom sáčku