Aka vysoka skola ?
Re: Aka vysoka skola ?
ale to predsa nie je chyba ludi, ale systemu.
je absolutne prirodzene ze sa snazi clovek vybrat si cestu najlahsieho odporu, preco, pokial mu to system umoznuje, by si niekto dobrovolne vybral narocnu skolu, ked vie ze po dostudovani bude na tej istej urovni, jeho titul bude mat taku istu hodnotu ako titul toho co si vybral skolu jednoduchu a ani sa nemusel moc snazit.
no a samozrejme clovek co ozaj chce (minimalne v IT obore) sa dokaze naucit rovnako vela aj na tej jednoduchsej skole a bude mat tu vyhodu ze ten balast naokolo co sa vyucuje len preto, lebo sa to vyucovat musi prejde ovela lahsie ako na tej tahsej skole, kde to budu mucit aj predmetmi, ktore mu do buducnosti mozno nic realne nedaju...
je absolutne prirodzene ze sa snazi clovek vybrat si cestu najlahsieho odporu, preco, pokial mu to system umoznuje, by si niekto dobrovolne vybral narocnu skolu, ked vie ze po dostudovani bude na tej istej urovni, jeho titul bude mat taku istu hodnotu ako titul toho co si vybral skolu jednoduchu a ani sa nemusel moc snazit.
no a samozrejme clovek co ozaj chce (minimalne v IT obore) sa dokaze naucit rovnako vela aj na tej jednoduchsej skole a bude mat tu vyhodu ze ten balast naokolo co sa vyucuje len preto, lebo sa to vyucovat musi prejde ovela lahsie ako na tej tahsej skole, kde to budu mucit aj predmetmi, ktore mu do buducnosti mozno nic realne nedaju...
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
"balast naokolo..." K tomu je pekný vtip:
žiak: Načo je komu dobrá matika?
učiteľ: Zachraňuje ľudské životy.
žiak: Ako môže matika zachrániť ľudský život?
učiteľ: tak, že sa z debilov ako ty nestanú doktori
prečo si vybrať ťažšiu školu? Lebo ma to zaujíma. Preto som išiel študovať. A chcem vedieť viac, ako ma naučia na ľahkej škole. To že mám rovnaký titul mi je jedno. Aj ja som absolvoval plno vecí, čo sú mi v živote nanič. Ale aj v´daka tomu som dokázal pochopiť isté záležitosti, ako čo funguje a prečo to funguje. Kým na jednoduchej škole (bez omáčok) ti len povedia je to takto, robí sa to takto a hotovo, viac o tom netreba diskutovať.
A že sa aj na lahšej naučíš toľko čo na ťažšej, s tým nesúhlasím. Ak ťa nikto nebude k tomu viesť, nebudeš mať skúšky a podobne, tak si v samoštúdiu toľko nenaštuduješ. To viem z vlastnej skúsenosti. Človek sa proste neprinúti keď nie je motivovaný. Hlavne ak má iné predmety a starosti. Ak v rovnakom predmete chýba nejaká časť látky čo inde majú (v tvojom slovníku nazívané balast), tak žiaden študent si to dobrovolne nedoštuduje
žiak: Načo je komu dobrá matika?
učiteľ: Zachraňuje ľudské životy.
žiak: Ako môže matika zachrániť ľudský život?
učiteľ: tak, že sa z debilov ako ty nestanú doktori
prečo si vybrať ťažšiu školu? Lebo ma to zaujíma. Preto som išiel študovať. A chcem vedieť viac, ako ma naučia na ľahkej škole. To že mám rovnaký titul mi je jedno. Aj ja som absolvoval plno vecí, čo sú mi v živote nanič. Ale aj v´daka tomu som dokázal pochopiť isté záležitosti, ako čo funguje a prečo to funguje. Kým na jednoduchej škole (bez omáčok) ti len povedia je to takto, robí sa to takto a hotovo, viac o tom netreba diskutovať.
A že sa aj na lahšej naučíš toľko čo na ťažšej, s tým nesúhlasím. Ak ťa nikto nebude k tomu viesť, nebudeš mať skúšky a podobne, tak si v samoštúdiu toľko nenaštuduješ. To viem z vlastnej skúsenosti. Človek sa proste neprinúti keď nie je motivovaný. Hlavne ak má iné predmety a starosti. Ak v rovnakom predmete chýba nejaká časť látky čo inde majú (v tvojom slovníku nazívané balast), tak žiaden študent si to dobrovolne nedoštuduje
nejak si protirecis, najpv pises ze ides studovat preto lebo ta to zaujima, potom pises ze sa neprinutis ucit sa ked nie si motivovany. predsa ten zaujem studovat by mal byt motivacia...
ja zase z vlastnej skusenosti viem ze som sa naucil len to co ma zaujimalo, pretoze ma to zaujimalo a ucil som sa to vtedy ked ma to zaujimalo, nie ked mi to rozvrh povedal.
po strednej skole som isiel okamzite na FIITku, nie preto ze by som moc chcel, ale sa to proste patrilo ist na vysoku skolu. samozrejme som ju nedostudoval, nemal som motivaciu, boli tam predmety ktore ma nezaujimali, ktore mi prisli zbytocne (a niektore mi stale tak prijdu).
teraz studujem znova, popri praci, externe, kedze FIITka neponuka externe studium, vybral som si skolu co ho ponuka, sukromnu skolu. ano, je pravda ze tym ze je sukromna, je lahsia (lepsie povedane, na rozdiel od statnej skoly, sukromna ma zaujem udrzat si studentov aj po primackach).
ale vidim tam ten rozdiel v studentoch, asi polovica studentov su deti zazobanych podnikatelov, spravaju sa tak ako sa spravalo 80% studentov na fiitke, chodia do skoly, pretoze "musia", cez prednasky sa vykecavaju, browsuju po nete, celkovo robia cokolvek ine nez ze by sa ucili.
potom je tam ta druha polovica, ti co si za skolu platia sami a robia to preto by sa nieco naucili. ak im nieco prednasajuci nevysvetli, dostuduju si sami (mal som spoluziacku co si bravala dovolenku aby mohla chodit na cvicenia s dennymi), naucia sa aj viac nez musia.
proste a jednoducho, tazka skola z teba este nespravi dobreho absolventa. a naopak lahka skola z teba automaticky nerobi zleho...
ja zase z vlastnej skusenosti viem ze som sa naucil len to co ma zaujimalo, pretoze ma to zaujimalo a ucil som sa to vtedy ked ma to zaujimalo, nie ked mi to rozvrh povedal.
po strednej skole som isiel okamzite na FIITku, nie preto ze by som moc chcel, ale sa to proste patrilo ist na vysoku skolu. samozrejme som ju nedostudoval, nemal som motivaciu, boli tam predmety ktore ma nezaujimali, ktore mi prisli zbytocne (a niektore mi stale tak prijdu).
teraz studujem znova, popri praci, externe, kedze FIITka neponuka externe studium, vybral som si skolu co ho ponuka, sukromnu skolu. ano, je pravda ze tym ze je sukromna, je lahsia (lepsie povedane, na rozdiel od statnej skoly, sukromna ma zaujem udrzat si studentov aj po primackach).
ale vidim tam ten rozdiel v studentoch, asi polovica studentov su deti zazobanych podnikatelov, spravaju sa tak ako sa spravalo 80% studentov na fiitke, chodia do skoly, pretoze "musia", cez prednasky sa vykecavaju, browsuju po nete, celkovo robia cokolvek ine nez ze by sa ucili.
potom je tam ta druha polovica, ti co si za skolu platia sami a robia to preto by sa nieco naucili. ak im nieco prednasajuci nevysvetli, dostuduju si sami (mal som spoluziacku co si bravala dovolenku aby mohla chodit na cvicenia s dennymi), naucia sa aj viac nez musia.
proste a jednoducho, tazka skola z teba este nespravi dobreho absolventa. a naopak lahka skola z teba automaticky nerobi zleho...
-
audiotrack
VIP
veď áno, motivácia je prejsť skúškou, inak mi nebude umožnené ďalej študovať. Ale myslím že som jasne napísal, že aj ja som mal plno predmetov čo ma nebavili a pokladal som za blbosti a zbytočnosti. Ale tie čo ma bavili sú podstatne podorbnejšie ako na slabej škole. Preto som si vybral takú, ako som si vybralaacid napísal:nejak si protirecis, najpv pises ze ides studovat preto lebo ta to zaujima, potom pises ze sa neprinutis ucit sa ked nie si motivovany. predsa ten zaujem studovat by mal byt motivacia...
pozeraj, ja to ku kludne napisem, ja som bol extremne neuspesny student, najprv som bol dva roky na fiitke, potom som bol 2 roky na fhi. potom som si dal pauzu a teraz studujem znova.
vacsina predmetov je absolutne rovnaka obsahovo, ci uz sa jedna o nejake proceduralne programovanie, oop alebo databazy. dokonca mame aj rovnakych prednasajucich (prpr nas ucil ten isty co na fhi, databazy tak isto, siete aj prekladace nas uci palenik z fiitky...
ano, niektore predmety maju trochu zosekany obsah, ale ako som pisal, kto chce sa to douci sam. kto chce si pokeca s prednasajucim a dohodne sa (to je obrovsky rozdiel, ti prednasajuci su extremne ochotni, este aj ti co boli extremne neochotni na statnej skole).
ja tvoje rozhodnutie neodsudzujem, samozrejme aj ja si teraz nadavam ze som v dvadsiatke nemal viac rozumu a nedostudoval fiitku. ale na druhu stranu to ani nelutujem, ked vacsina mojich spoluziakov absolvovala inzinierske studium, ja som mal za sebou 3 roky praxe (fhi som studoval popri praci na plny uvazok) a celkom slusnu robotu.
ja si iba nemyslim ze aby bol clovek uspesny musi mat vystudovanu nejaku "narocnu" vysoku skolu. ostatne nemusi mat vystudovanu ziadnu vysoku skolu...
vacsina predmetov je absolutne rovnaka obsahovo, ci uz sa jedna o nejake proceduralne programovanie, oop alebo databazy. dokonca mame aj rovnakych prednasajucich (prpr nas ucil ten isty co na fhi, databazy tak isto, siete aj prekladace nas uci palenik z fiitky...
ano, niektore predmety maju trochu zosekany obsah, ale ako som pisal, kto chce sa to douci sam. kto chce si pokeca s prednasajucim a dohodne sa (to je obrovsky rozdiel, ti prednasajuci su extremne ochotni, este aj ti co boli extremne neochotni na statnej skole).
ja tvoje rozhodnutie neodsudzujem, samozrejme aj ja si teraz nadavam ze som v dvadsiatke nemal viac rozumu a nedostudoval fiitku. ale na druhu stranu to ani nelutujem, ked vacsina mojich spoluziakov absolvovala inzinierske studium, ja som mal za sebou 3 roky praxe (fhi som studoval popri praci na plny uvazok) a celkom slusnu robotu.
ja si iba nemyslim ze aby bol clovek uspesny musi mat vystudovanu nejaku "narocnu" vysoku skolu. ostatne nemusi mat vystudovanu ziadnu vysoku skolu...
-
viper1993
Medium Professional
Ked trochu opustime ten statny sektor, aky mate nazor na Paneuropsku vysoku skolu? Fakulta Informatiky? Nema niekto osobnu skusenost?
Zdravím,
potreboval by som poradiť nejakú jednoduchú VŠ.
Ide mi vynikajúco: angličtina, počítače
dobre: ekonomia, marketing, manažment a takéto veci.
Nejde mi: matematika - posledný rok na strednej som ju ani nemal, a väčšinou som bol priemer, alebo horší priemer.
Chcel by som nejakú VŠ kde sa netreba moc učiť a človek aj prejde. V podstate na zameraní mi nejako nezáleží, aj tak sa tým živiť nebudem. Ďakujem. Zaujímam sa hlavne o EUBA a UK, školu chcem v BA.
A chcel by som sa ešte spýtať konkrétne na UK manažment.
Nejde mi: matematika - posledný rok na strednej som ju ani nemal, a väčšinou som bol priemer, alebo horší priemer.
Chcel by som nejakú VŠ kde sa netreba moc učiť a človek aj prejde. V podstate na zameraní mi nejako nezáleží, aj tak sa tým živiť nebudem. Ďakujem. Zaujímam sa hlavne o EUBA a UK, školu chcem v BA.
Ak sa nechces ucit, tak na skolu nechod.Nashorn napísal:Zdravím,
Tak načo to ku*va robíš? To je ako: "Poradíte mi nejaké dobré auto do 6000€? Je jedno aké, aj tak sa na ňom voziť nebudem, nemám vodičák."Nashorn napísal: Chcel by som nejakú VŠ kde sa netreba moc učiť a človek aj prejde. V podstate na zameraní mi nejako nezáleží, aj tak sa tým živiť nebudem. Ďakujem. Zaujímam sa hlavne o EUBA a UK, školu chcem v BA.
-
Radioactive_Mouse
Light Professional
Ked sa nechces ucit , chod robit.
tam presne chodim, takze par poslednych prispevkov co som pisal do tejto temy je vlastne popis FI PEVS.viper1993 napísal:Ked trochu opustime ten statny sektor, aky mate nazor na Paneuropsku vysoku skolu? Fakulta Informatiky? Nema niekto osobnu skusenost?
nie je to zla fakulta, nie je to najlepsia fakulta... hlavne treba upozornit ze je to nova fakulta (myslim ze len minuly rok koncili prvi bakalari), pred rokom boli problemy s akreditaciou (vyriesilo sa), takze cele studium je este v stadiu vyvoja, predmety sa menia, prednasajuci sa menia.
kedze je to viac menej jedine externe studium informatiky, tak som inu moznost nemal, ale nejak to nelutujem.
keby som mal ale moznost studovat denne, isiel by som inam.
pocul som ze UK manazment spravi kazdy a ked nie si sprosty tak aj na eube prejdes ak si nevyberies fakultu medzinarodnych vztahov (jedine ze by ta bavilo studovat tri jazyky pocas celeho studia)Nashorn napísal:Zdravím,
Ale aj tak mam pocit, ze s tvoji pristupom je zbytocne aby si na VS zavadzal
Prečo? Kvôli tomu, že potrebujem mať titul, a kvôli rodičom. Nechápem na čo riešite niečo, na čo som sa nepýtal, ja som sa nepýtal či by ste radili ísť na školu alebo do roboty, ale akú školu by ste poradili, takže človek čo nemá IQ 5 z daného kontextu pochopí, že asi sú nejaké dôvody kvôli ktorým tú školu resp. titul potrebujem. 
Milacik, zapamataj si jedno. Studujes kvoli sebe a nie kvoli niekomu inemu. Ani pre rodicov, rob to pre seba. Ak sa ti nechce ucit, tak tu prestan zvastat hovadiny a na skolu sa vyser.Nashorn napísal:Prečo? Kvôli tomu, že potrebujem mať titul, a kvôli rodičom. Nechápem na čo riešite niečo, na čo som sa nepýtal, ja som sa nepýtal či by ste radili ísť na školu alebo do roboty, ale akú školu by ste poradili, takže človek čo nemá IQ 5 z daného kontextu pochopí, že asi sú nejaké dôvody kvôli ktorým tú školu resp. titul potrebujem.
Aspon je uprimny, ludi ako je on su tisice a budu sa bit do hrude aki su studenti. Uz len kvoli intraku a zabave sa oplati ist na skolu aj ked sa niekomu ucit nechce. Ja som otcovi tyzden pred odovzdavanim prihlasok povedal ze idem do Ziliny na vysku lebo tam maju vraj skvele a lacne bagety tak mi skoro prije***. O dva dni ma prichytil ako si doma hadzem mincou. (nerobil som to ani zo srandy, ani z pasie. mal som 17 a moja jedina starost bola kedy mame s kapelou skusku a co budeme piatok pit nie kam pojdem na vysku) Nakoniec som si dal prihlasky na medinu - vylucovacou metodou 2 dni pred deadlinom a horko tazko to vyslo a bolo to najlepsie rozhodnutie. Mozno chalan pojde na ekonomicku z donutenia a nakoniec aj z neho nieco bude. 
-
snakehead28
Amateur
ahojte.
už som tu pred tym pisal.
Planujem ist na VŠ buduci rok. Podávam si prihlášku na FEI STUBA (odbor AE - Automobilová elektronika) a na FHI (Fakulta Hospodárskej Informatiky) EUBA (odbor HI - hospodárska informatika). Skôr viac inklinujem k tej FEI-ke, ale dost ma zaujimaju informácie ohladom FHI. Študuje tam niekto? ako je to tam s matikou v porovnaní s FEI?(myslim obsah predmetu a pod.) A čo uplatnenie absolventov?
dakujem moc
už som tu pred tym pisal.
Planujem ist na VŠ buduci rok. Podávam si prihlášku na FEI STUBA (odbor AE - Automobilová elektronika) a na FHI (Fakulta Hospodárskej Informatiky) EUBA (odbor HI - hospodárska informatika). Skôr viac inklinujem k tej FEI-ke, ale dost ma zaujimaju informácie ohladom FHI. Študuje tam niekto? ako je to tam s matikou v porovnaní s FEI?(myslim obsah predmetu a pod.) A čo uplatnenie absolventov?
dakujem moc
-
krankenwagen
Professional
Zdravim,
chodite niekto na FI MUNI na odbor Pocitacova grafika? Ako hodnotite? Da sa to zvladnut? Takisto sa chcem opytat, su Testy studijnych predpokladov naozaj iba akysi IQ test, alebo treba na to mat aj nejake teoreticke vedomosti?
Vdaka
chodite niekto na FI MUNI na odbor Pocitacova grafika? Ako hodnotite? Da sa to zvladnut? Takisto sa chcem opytat, su Testy studijnych predpokladov naozaj iba akysi IQ test, alebo treba na to mat aj nejake teoreticke vedomosti?
Vdaka
seminare z bio, che si si dal len tak?SRneC napísal:Aspon je uprimny, ludi ako je on su tisice a budu sa bit do hrude aki su studenti. Uz len kvoli intraku a zabave sa oplati ist na skolu aj ked sa niekomu ucit nechce. Ja som otcovi tyzden pred odovzdavanim prihlasok povedal ze idem do Ziliny na vysku lebo tam maju vraj skvele a lacne bagety tak mi skoro prije***. O dva dni ma prichytil ako si doma hadzem mincou. (nerobil som to ani zo srandy, ani z pasie. mal som 17 a moja jedina starost bola kedy mame s kapelou skusku a co budeme piatok pit nie kam pojdem na vysku) Nakoniec som si dal prihlasky na medinu - vylucovacou metodou 2 dni pred deadlinom a horko tazko to vyslo a bolo to najlepsie rozhodnutie. Mozno chalan pojde na ekonomicku z donutenia a nakoniec aj z neho nieco bude.
Hlásím sa presne ten istý odbor. TSP som si skúšal doma už 2x, mal som okolo 80 percentil, takže by som sa tam mal dostať s rezervou, ale nejdem hovoriť hop, kým nepreskočím. Robil som aj dobrovoľné SCIO VŠP, tie sú podobné ako TSP, ale o niečo ťažšie, a podstatne vyššia konkurencia, a dosiahol som percentil iba 50,.... Čo sa TSP týka, sú to testy prakticky všetkého, od čítania s porozumením, cez kultúrny prehľad (najmä český), priestorové videnie, matematiku - alebo skôr logiku, a podobne. Má to 7 oddielov, a dá sa to zvládnúť. Prirovnal by som to k IQ testu. Na TSP sa veľmi nedá naučiť, jedine precvičovať a nájsť stratégiu, ako to čo najrýchlejšie vyriešiť. Prípadne, ak ti robí problém matematika, tak na ich stránke majú vždy z minulého roka postupy riešení mat. úloh. Ja sa na to neučím, a asi ani nebude, ešte možno spravím cvičné TSP jeden dva krát, a idem naostro.krankenwagen napísal:Zdravim,
Vdaka
Čo sa týka zložitosti odboru Počítačová grafika a sprac. obrazu, tiež by ma zaujímalo, ako je to s náročnosťou, oproti napríklad klasickej informatike - ale odpovede sa asi nedočkám, kedže jasná odpoveď asi ani neexistuje, je to individuálne.
Na zaciatku oktavy som mal maturovat z dejepisu a jazykov, frajerka mi povedala, ci si nejdem zmenit ten dejepis na biolu kedze seminare z bio som mal v septime. Tak som isiel skusit, zastupkyna riaditelky na mna nahukala ako asi este nikto, ci som normalny kde som bol doteraz a podobne kedze uz bol pomaly oktober. Maturoval som sj nj aj a bio. Chemiu som nemal seminar - presnejsie som mal 1 zosit na kvartu sextu a septimu, to bol pruser na prijmackach mi uchadzali body iba za chemiu, ale na jednych to vyslo. Chodil som potom na kurzy nejake a sam som si tu chemiu doma studoval.Prioritas napísal: seminare z bio, che si si dal len tak?