Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa audiotrack »

sito býva všade, lebo "deti" zo strednej ktoré hrajú celé noci pc hry si myslia, že informatika je cool. Potom prídu, a po roku zistia že ich nebaví matika, že ich nebaví programovať, alebo to zistia profesori ak nie oni :D
Je to proste atraktívny odbor, veľa ľudí na to chce ísť, ale nie každý v čase podávania prihlášok vie o čom to je
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

aacid napísal: nie vzdy moze firma robit ustny pohovor (popripade nejaky test) s uplne kazdym uchadzacom, vtedy sa pozeraju iba na zivotopis a proste ak mas dvoch ludi s rovnakou praxou a jeden ma titul, druhy nema, tak skor zoberu toto co ten titul ma. je jedno ci ten bez titulu je mega hacker najlepsi, to nikdy nezistia, pretoze sa na pohovor nikdy ani nedostane.
no tak tu by som povedal ze mam skor opacnu skusenost :) mensie vzdealnie nizsi plat pravdepodobne viac praxe kedze miesto zasivania na skole pracoval :) to su prakticke pozicie nie vedomostne
audiotrack napísal:sito býva všade, lebo "deti" zo strednej ktoré hrajú celé noci pc hry si myslia, že informatika je cool. Potom prídu, a po roku zistia že ich nebaví matika, že ich nebaví programovať, alebo to zistia profesori ak nie oni :D
Je to proste atraktívny odbor, veľa ľudí na to chce ísť, ale nie každý v čase podávania prihlášok vie o čom to je
tak dako ale to nie len informatika vsetky technicke skoly tak asi funguju huraaa ideme studovat a 60 70% merzi 1 a 6 semestrom sa strati :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tak ako hovori Runes, je treba si uvedomit, ze ked niekto zacne pracovat miesto vysokej, bude mat nie o titul menej, ale o par rokov praxe a portfolia viac... co tiez zavazi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zrovna u informatikov (resp. celkovo technikov) by nemal byt problem zvladat obe naraz
ak nejaky tretiak/stvrtak nepracuje, tak musi mat bud relevantny argument, alebo je to flakac, praca sa da zohnat takmer vzdy, ci uz ako staz, alebo ciastocny uvazok
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tretiak/stvrtak by mal, ale stale ostava to, ze vacsina nepracuje celych 5 rokov, a ak aj, tak len na kratky uvazok.

Vo vysledku je to o tom, co kto dokaze urobit s moznostami ktore ma.

btw. staci sa pozriet na to, ze v IT aj hromada tych co titul maju, ho maju z uplne inej oblasti. u nas mame chemikov, pravnikov, stavbarov... dokonca sme tu mali doktorku ekonomie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja to hovorim z vlastnej skusenosti, vyskusal som 2 vysoke skoly, ani jedna mi nevyhovovala, tak som isiel pracovat. 3 roky dozadu som hladal novu robotu a bolo zopar firiem, ktore ma bud nechceli alebo mi nechceli dat pozadovany plat, pretoze nemam VS, aj napriek 4 rokom praxe.

nakoniec som skoncil vo firme, kte boli inteligentny ludia a nezaujimalo ich co je napisane na papieri, proste mi na pohovore dali notebook, aplikaciu, zoznam bugov a 4 hodiny aby som toho vyriesil co najviac. a na zaklade toho ma prijali. (je to jedna z najvacsich softwarovych firiem na svete)

ale proste mas firmy kde ich nezaujima co vies, ale co je napisane na papieri... taka je smutna skutocnost. napriklad accenture ma poslali do P-cka, pretoze na to ze nemam VS tak chcem moc vela, ani trochu ich nezaujimalo co realne viem.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

javatar napísal:Mam za sebou unizu a dokoncila to cca 1/3 z toho co zacala. Boli aj kedysi nejake clanky o dopytoch po absloventoch a FRI@UNIZA tam vzdy bola tesne pod FIIT.
Na FIIT je ten pomer podstatne horší, ale zase je pravda, že sa tu v poslednej dobe berie bez prijímacej skúšky, a vezmú skoro všetkých (Posledne tuším vyše 600 prvákov), tak neni divu, že 250 ide preč po prvom-druhom semestri. :) Celkovo bakalára dokončí asi 50 ľudí, ale toto nemám overené, len odhad.

S tým sitom súhlasím s tým, čo napísal audio.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Za mojich casov bolo na skuskach 900 ludi, vzali asi 350.
Ja len reagujem na to, ze to nie je zla skola a jej reputacia a vysledky su porovnatelne s FIIT s tym, ze FIIT je trosku na vyssej urovni. Preto som aj spomenul tie silne stranky FRI.
S audiom suhlasim a len doplnim, ze aj tak najpostatnejsia cast IT studia je aj tak samostudium a experimentovanie. Takze skola sice zavazi ale viac je to na nom samotnom.
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa X-Pa3k »

Prečítal som si všetko čo ste napísali.
audiotrack napísal:sito býva všade, lebo "deti" zo strednej ktoré hrajú celé noci pc hry si myslia, že informatika je cool. Potom prídu, a po roku zistia že ich nebaví matika, že ich nebaví programovať, alebo to zistia profesori ak nie oni :D
Tak je pravda že neviem čo mám čakať ked chcem študovať IT.
Vzťah k matike ? Na SŠ v 4.ročníku ju mám až 1x do týždňa ! Predošle roky bola viac krát samozrejme , tak neviem akú mám Matiku čakať na VŠ. Ale ked chcem niečo vedieť, dosiahnuť tak sa to naučím.
Programovanie ? Moja začiatky z programovaním boli na strednej kde sme začali z algoritmami a následne prešli do Pascalu , C-čka. Baví ma to síce nie všetko v ňom spravil ale ked náhodu niečo neviem spraviť síce mi to netrvá hodinku ale na druhý deň to mám. (Ešte nie som v tom taký zabehnutý : :? )
Hensym napísal:Mám nejaké info od ľudí, s ktorými som študoval v BA na FIIT,vyhodili ich a sú na UNIZE. Veľmi som sa nepýtal, len je to vraj o dosť ľahšie, a sú tam o tri triedy lepšie intráky. Navyše intrák vraj ako prvák skoro isto dostaneš, a je tam aj dosť žien, čo sa o Mladosti v BA povedať nedá. Viac neviem. :D
Ale bol som v BA na prezentácii Vš , UNIZA tam bola tiež ale nikto z odboru FRI ale z FIIT jasné a čo spomínal tak že ich tam máte pekné :lol: (ale o to mi nejde)
Ako tu spomínate tu FIIT tak začínam uvažovať aj nad tou...

*Môj dotaz k FRI UNIZA v PD bolo kvôli tomu čo tu spomínate. PD mám o mnoho bližšie a počas toho by som si niečo našiel , a po tom ako by som spravil Bc. by som pokračoval v Žiline.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ja som z PD, síce som tam nechodil, ale pochopiteľne som sa tiež o tú školu zaujímal keď som si vyberal výšku. A keď som sa začal zaujímať, počúval som iba negatívne názory. Profesori nechodili na skúšky a ani nedali vedieť (nie je to chyba profesorov, je to chyba cestárov že sa v zime nedostali zo žiliny cez kľak do prievidze) a podobne.
Čo sa magistra týka, jeden kamarát zo žiliny čo si tam robil školu vravel že na skúšky musel občas prísť aj do prievidze. Tak neviem či to takto ešte funguje, alebo je celý magister už iba v žiline
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

od detasovanych pracovisk ruky prec
teda ak sa chces nieco naucit
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ja som stravil tri roky v pd + jeden rok som dorabal predmety v za(nie som na to hrdy, no :D ) a za mna jednoznacne do PD nie. ani nejde o vzdelanie, to je este na akej takej urovni. drvivu vacsinu predmetov vyucuju ludia, zo za. tie ktore ucia miestny su zpravidla o cosi lahsie. konkretne ide o predmety cislicove pocitace, logicke systemy, matematicka analyza, inf 1-2. pri prvych dvoch to myslim az tak nevadi, pre kopu ludi je tento predmet posledny krat v zivote, kedy sa s takymito vecami stretavaju. co sa tyka matematiky, tak to je asi na kazdom individualne, ci sa uspokoji s nizsou urovnou. najvacsi problem je to samotne programovanie, podmienky na prejdenie su smiesne, ale potom pride druhy rocnik, pridu ucit ludia zo za a 70% triedy ani netusi co to vobec vysvetluju. aj to sa ale da napravit samostudiom, o ktorom inf je, len si na to treba davat pozor.
najvacsi problem vidim skor v tom, ze si nemozes vyskladat rozvrh podla seba, nemozes si zapisat ziadne dodatocne predmety, ktore by ta zaujimali, mas presne urcene na co budes chodit a nic navyse. taktiez mi tam chybal taky ten univerzitny feeling alebo ako to nazvat. vzdy som tam mal pocit ako keby som chodil na vyssiu strednu. taktiez studijna moralka je tam o dost nizsia ako v za.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Su u nas skoly, kde si vyberas sam predmety aj rozvrh? Toto mi tiez dost vadi na FIIT. Prve 3 roky mas vsetko povinne (pridat si mozes). Rozvrh si skladas, ale mas tam na vyber 3-4 terminy. Potom prijde inzinierske, ze konecne si mozes vybrat predmety a clovek zisti, ze aby splnil kredity tak si musi vybrat skoro vsetko, a tak isto su tam povinne predmety o ktore sa vobec nezaujima.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

pf upjs informatika:
na Bc. - zo 180 kreditov 132 kreditov z povinnych predmetov, min. 36 z povinne volitelnych, kde si si vedel vyberat predmety z predmetov dokopy za viac ako 100 kreditov (teda v podstate bolo z coho vyberat) a zbytok z volitelnych, kde bola telesna, anglictina, administracia sapu a podobnych veci alebo hocijaky predmet kludne aj z inej fakulty :D
na Mgr. - zo 120 kreditov cca 70 kreditov z povinnych predmetov, kde viac ako polovicu kreditov zhltla diplomovka, min. 32 kreditov z podobne velkeho poolu predmetov ako pri Bc.... zbytok volitelne + statnica pozostavala z obhajoby, pisomnej casti, ktorej obsah bol zo 4 najhlavnejsich predmetov z povinnych predmetov a ustnej casti, ktora pozostavala z obsahu 2 predmetov z povinne volitelnych, takze realne si si vedel vybrat statnicovy predmet podla toho co si absolvoval (mame 5 moznych statnicovych predmetov na vyber, kazdy vyzadoval ukoncene nejake ine predmety z povinne volitelnych). na tuke pokial viem maju obhajobu a ustnu statnicu z 1 (slovom jedneho) predmetu, inde neviem, ale celkom ma to zaujima. co kamarati hovorili na FEIke na EkF TUKE, tak aj predmety su vsetky povinne a ked si nieco mozu zvolit, tak maju max. 3 moznosti :D preto, ked som hovoril, ze som si zle poskladal studijny plan a mi nevysli kredity (ano som keket a neviem pocitat) a musel som studovat o rok dlhsie, tak na mna pozerali ako na vola, ze to sa ako da. nuz da sa.
co sa tyka vyberu rozvrhu, tak sme iba maly ustav na velkej fakulte a na bakalarskom nas este bolo celkkom vela a bolo viac moznosti terminov na cvika, takze sa to dalo skladat do urcitej miery. studentov na mgr. uz bolo malo a vdaka velkej variabilite predmetov na kazdy chodili max. 6 ludia, takze vacsinou na kazdy predmet bol iba 1 termin na cviko alebo prednasku a obcas sa stalo ze sa ti nieco prekryvalo a bolo to na dobrej voli vyucujuceho, aby vyhovel kvoli jednotlivcovi celej skupine... vacsinou sa opytal na cviku/prednaske a sa to posunulo, nebol problem.
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa X-Pa3k »

audiotrack
Ak sa smiem spýtať kam si chodil na Vš ? a čo namiesto UNIZA ZA / PD odporučil ? :-)

M142
Váááu , tak to si ma nepotešil. Iba sa spýtam , ked si skončil po 3 rokoch v PD zo štúdiom , pokračoval si dalej v ZA alebo si štúdium nechal tak ?
A ešte či si si počas / po ukončení štúdia našiel prácu ? Ide mi o to či by som si z UNIZA PD našiel vôbec prácu ? :-/
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

dalej som nepokracoval. ale tak ja som dokonala ukazka toho, co sa stane, ked si clovek vyberie nevhodnu skolu. a zistil som to pekelne neskoro. pracu som si nasiel, ale mimo oboru. myslim, ze by nebol az taky problem si ju najst ani v obore, ale programatora som proste robit nechcel.
pozri, uz to tu bolo spomenute milion krat, ale asi to potrebujes este raz. skola z teba programatora neurobi. to musis ty sam. sediet nad tym, skusat, zaujimat sa. takze nejde o titul, ide o teba. statnice budes robit v za, aj diplom dostanes z FRIcky, nikde nebude napisane, ze si chodil do pd, takze nevidim jediny dovod, preco by si si ju nenasiel. ak budes samozrejme robit co mas.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

X-Pa3k napísal:audiotrack
Ak sa smiem spýtať kam si chodil na Vš ? a čo namiesto UNIZA ZA / PD odporučil ? :-)
Ja som chodil na UKF do Nitry, ale tam som skončil iba bakalára. Magistra som si potom dokončil na Masaryčke v Brne. A odporučil by som FIIT alebo FEI na STU, prípadne FMFI UK alebo zahraničie (Ostrava, Brno, Praha)
Deco
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deco »

Ahojte, vie mi niekto povedat o distancnej forme studia? Ide o to, ze brat by mal zaujem studovat na VS, ide vsak o to, ze ma 27, pracuje a musi sa starat o rodinu, takze uvazoval o externej forme studia, avsak chcel by studovat nejaky IT smer, lebo ho to bavi. Ide o to, ze IT popr. technicke odbory sa uz viac menej v externej forme nevyucuju. Preto by som chcel vediet, ci pri dennom-distancnom studiu, sa musi zucastnovat jednotlivych cviceni, alebo studuje sam prostrednictvom materialov, kt. mu zasiela vyucujuci.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

zatial vsetky skoly co som videl vyzadovali ucast, bud blokova vyucba 1-2 tyzdne za semester vkuse, alebo pocas semestra kazdy tyzden jeden den.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Možno orientačne niekomu pomôže pri výbere: https://dennikn.sk/45354/chystate-sa-na ... eur-grafy/

(Aj keď takýchto porovnaní tu bolo, je aj bude plno a stále sú rovnaké)
Napísať odpoveď