Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa mirak2 »

nie, zacal som ju aj dokoncil som ju na UPJSke :D osobne si myslim, ze na prax som bol celkom pripraveny, ale to preto, lebo som ochotny rozmyslat. momentalne ale objektivne musim povedat, ze studium je tazsie, vela predmetov sprisnili a keby som studoval teraz, tak mozno ju neskoncim :D nie je tam vela studentov, max. 50 na zaciatku a rychlo mnohi odpavadaju, takze pomerne rychlo sa dostavi komorna atmosfera, kde ta kazdy pozna a vie co vies a co nevies a tym padom je uplne v pohode individualny pristup. nieco take trebars na TUKE nezazijes, tam mas mozno 150 ludi v rocniku a nestara sa nikto.
HafO
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa HafO »

Ahojte , rozhodujem na nad VS :

EUBA - Národohospodárska fakulta
Študijný program: financie, bankovníctvo a investovanie

Čo si o tom myslíte ? chcel by som v budúcnosti pracovať s financiami , v banke , alebo na finančných inštitúciach etc... (nie nechcem robiť poisťováka)

Bol niekto tam ? dá sa toto štúdium zvládnuť aj externe ? či mám ísť radšej na denne ?

Ďakujem za akékoľvek informácie :)
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Ja tam sice neštudujem, ale študujem ten isty program na Ekonomickej fakulte TUKE. Keď chceš aj pracovať tak choď na externe, ale priprav sa že budeš musieť zabrať hlavne počas skuškových období. Mne sa to tak nepáči, lebo je to furt len praca, škola, práca, škola, treba mať aj nejaký voľný čas hlavne keď si mladý. Ale spústa ľudí takto žije a ešte majú aj deti, takže je to na tebe. Najlepšie by bolo asi isť na denne a potom si nájsť nejaké praxe a stáže, v BA je ich celkom dosť, takže by si s tým nemal mať problém. Čo sa týka odboru tak je to celkom zaujímave, ale musíš sa snažiť keď sa chceš niekam dostať, lebo ekonomicke odbory študuje dosť vela ludí a konkurencia je teda vysoká. Veľa štastia :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

takéto odbory sa v súčasnosti oplatí viac študovať externe. Sú to totiž odbory ktoré sú "zbytočné" lebo ekonomov (a napr. aj informatikov) je prebytok a ten titul k práci netreba (ako pri lekároch, právnikoch a pod.) pokiaľ sa chceš orientovať na prax a nie vedu. Radšej tých 5 rokov pracovať, zbierať prax do budúcej práce a šetriť peniaze kým máš mama hotel ako byť v 25 rokoch na úrade práce bez jediného eura. Titul na papieri bude rovnaký (v hlave toho bude menej, ale niekedy je prax viac ako vedomosti)
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

informatikov je prebytok? vsade pocujem pravy opak.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

skor na informatiku sa hlasi vela ludi, ale len malo to dokonci
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

no nie je informatik ako informatik. Papierovo je ich možno nedostatok, ale v praxi je realita taká, že programovať dnes vie každý druhý a dlhšia prax prípadne široké portfolio je viac ako diplom z univerzity. A tiež treba myslieť na to, že súčasný stav je jedna vec, ale on skončí školu o 5 rokov.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nesuhlasim s tym, ze informatikov je prebytok... Pokial berieme za informatika niekoho, kto je schopny pracovat, kto je schopny pre nejaku tu firmu vytvarat hodnoty.

"Programovat" vie sice obrazne povedane kazdy druhy, ale takym sposobom, ze napisem par appiek na mobil, co povacsinou s pracou v skutocnej IT firme nekoresponduje, hlavne z hladiska procesneho. Velakrat taky clovek netusi ako pracovat podla standartov, nevie kolaborovat, nevie pisat udrziavatelny kod... pokial sa bavime o programatoroch v profesionalnom prostredi dolezite veci. Aj preto je dobre prispievat napriklad do opensource projektov.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Fabo napísal:Nesuhlasim s tym, ze informatikov je prebytok... Pokial berieme za informatika niekoho, kto je schopny pracovat, kto je schopny pre nejaku tu firmu vytvarat hodnoty.

"Programovat" vie sice obrazne povedane kazdy druhy, ale takym sposobom, ze napisem par appiek na mobil, co povacsinou s pracou v skutocnej IT firme nekoresponduje, hlavne z hladiska procesneho. Velakrat taky clovek netusi ako pracovat podla standartov, nevie kolaborovat, nevie pisat udrziavatelny kod... pokial sa bavime o programatoroch v profesionalnom prostredi dolezite veci. Aj preto je dobre prispievat napriklad do opensource projektov.
no ale potom vyhoď aj všetky tie pracovné ponuky na IT mimo IT firiem, lebo oni tiež o tom nič nevedia. Sú napríklad predajcovia a potrebujú niekoho kto im bude spravovať eshop alebo sieť. Ak sa bavíme len o tých vyučených a dobrých informatikoch, treba nechať aj len tie pracovné pozície ktoré tomu zodpovedajú. A takých je možno 30%. Zvyšných 70% je takých, že to môže vykonávať hocikto kto o tom niečo vie.
susko8
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa susko8 »

Chalani ti co ste na STU, s akym bodovym hodnotenim vas prijmali na FEIku? Chcel by som vediet ake mam zhruba sance na prijatie na aplikovanu informu..
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

ja som mal prihlasku na FEI a bodov som mal az az, bol som z 8rocneho gympla a maturoval som z matiky :) a myslim ze tam beru vsetko takze bez obav :) myslim ze kamarat ani nematuroval z matiky a aj tak ho v pohode zobrali.
Slashed
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Slashed »

Co si myslite o SPU Nitra ? konkretne Technicka fakulta - odbor Vyrobna technika alebo odbor Dopravne stroje a zar. Hladam skor technicky smer kde nieje tolko Matiky :D Popripadne studuje tam niekto ?
BudGet
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa BudGet »

susko8: ak sa za 3 roky nič nezmenilo, tak berú každého, je jedno z čoho si maturoval...
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Co konkretne ta zaujima? Studujem zhodou okolnosti prave vyrobnu techniku na SPUcke :).
Slashed
Medium Expert
Medium Expert

No v prvom rade asi trocha drobnejsie popisat co sa tam ucis :) Vidim ze Vyrobna technika ma dalsie 3 studijne programy, to si volis iba jeden ? Celkom ma zaujali aj tie Dopravne stroje a zariadenia
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Tak v prvom ročníku budú tri najťažšie predmety Matika 1 (derivácie), Matika 2 (integrály) a Elektrotechnika. Z ostatných predmetov boli potom ťažké hlavne Elektrické stroje a zariadenia, Technická mechanika, Pružnosť a pevnosť a nakoniec Konštrukčné prvky strojov, ktoré som mal teraz v 3. ročníku v zimnom semestri a zopár spolužiakov sa s tým trápi ešte doteraz. Ostatné predmety sú relatívne ľahké a nie je problém ich v pohode zvládnuť. Pokiaľ mám dobré informácie, tak sa dokonca už tieto predmety aj prestali vyučovať (nahradené inými), neviem to na 100% no ja som ich mal všetky. Pre mňa boli zaujímavé predmety ako Strojárska technológia, Roboty a manipulátory (programovanie PLC). Toľko v skratke k predmetom.

Ak čakáš štúdium zamerané skôr strojárskym smerom, tak ťa musím sklamať. Technická fakulta SPU je zameraná prevažne na poľnohospodársku výrobu, tzn. všetka teória (stroje o kt. sa budeš učiť a pod. ) bude zameraná prevažne na živočíšnu a rastlinnú výrobu. Nečakaj ani, že ťa naučia kresliť v Autocade a podobne, to sú všetko veci, ktoré som sa musel učiť sám, lebo som chcel. Prakticky jediné, čo som sa tam naučil dobre, je kreslenie technických výkresov holými rukami :lol: , nejaké základy programovania PLCčiek plus technológie zvárania, odlievania... tie strojárske veci, ktorých je žiaľ Bohu na SPU veľmi máličko. Navyše posledné dva roky je Výrobná technika zameraná dosť aj na potravinársku výrobu, linky, stroje na spracovanie rastlinných a živ. produktov, čo je pre mňa maximálne nezaujímavé :D .

Výrobná technika ako taká priame pokračovanie na inžiniersky stupeň nemá. Pokiaľ nechceš robiť testy, tak jedinou možnosťou je pokračovanie na IRB, čo sú Informačné a riadiace systémy vo výrobnej technike. Samozrejme vieš si domyslieť o čo tam pôjde, programovanie od nevidím do nevidím :). Zopár spolužiakov pokračuje na IRB, ja osobne nie a vybral som si radšej Poľnohospodársku techniku, čo je vlastne hlavné zameranie TF SPU a budeš sa s ňou stretávať prakticky po celé štúdium.
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kafiatko »

Slashed napísal:Co si myslite o SPU Nitra ? konkretne Technicka fakulta - odbor Vyrobna technika alebo odbor Dopravne stroje a zar. Hladam skor technicky smer kde nieje tolko Matiky :D Popripadne studuje tam niekto ?
Na technickej fakulte máš prvé tri roky skoro všade matiku, nie je moc ťažká, ale je tam...
mám tam vyštudovanú kvalitu produkcie, ak by si chcel o tom info...
Slashed
Medium Expert
Medium Expert

Dakujem za super vysvetlenie. :) Aktualne som na mechatronike (strojarina/elektrotechnicka) a viac sa orientujem (aspon teda mi lepsie ide) prave strojarina a podobne predmety s nou spojene ako Mechanika atd. Mame aj programovanie PLC,Simatic atd ale to je pre vacisnu z nas utrpenie :D Matiku spominam preto lebo take velke NIC ako som sa naucil na strednej sa slovami asi opisat neda.
A ked pridem na vysku a budem mat ratat integraly neviem ci by som to bol schopny dohnat. Autocad je super skoda ze tam nieje :) jedna z mala veci ktore som sa naucil a bavi ma. Viem ze na kazdej tech. fakulte musim ocakavat matiku. Snazim sa preto najst niejaky viac vseobecny smer kde nebudem len na tu matiku odkazany.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

V tom pripade by mohla byt teda TF celkom dobra volba. Zameral by som sa napriklad na Kvalitu produkcie ako pise kafiatko. Budes tam mat technicke predmety rovnake ako ja. Ista cast predmetov je rovnaka pre vsetky odbory, takze na bc stupni si tym prejde kazdy. Plus kvalita produkcie je celkom perspektivna oblast, v kt. sa da neskor dobre uplatnit. Takou ceresnickou na torte je, ze ako jeden z mala odborov budes mat aj nejake spoluziacky :D. Alebo ptm Dopravne stroje a zariadenia, to je technickejsi odbor tiez.

Mam spoluziakov mechatronikov z levickej strojariny a v pohodke zvladaju. Len hovorim, vyrobna technika je u nas zamerana skor na polnohosp. nez na strojarstvo a priemysel.
Slashed
Medium Expert
Medium Expert

vdaka este daco pocitam o tom a zvazim :) programovaniu obvodov sa asi nevyhnem teda :D
btw: kvalita produkcie ma taktiez 2 studijne programy, to si vyberam jeden ?
Napísať odpoveď