Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa audiotrack »

no môže, pokiaľ mu to samozrejme škola umožní :)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

na erasmus sa vacsinou chodi ozierat a partyovat a nie zhanat robotu a kontakty
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

preto pisem, ze je na kazdom ako s tym nalozi..poznam par pripadov, kedy sli ludia na erazmus a potom tam ostali studovat od dalsieho roku
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

ktoré by bolo vhodné ? onedlho končím nemam vzťah k programovaniu a grafike
Prílohy
sjf.png
leno
Novice
Novice

Príspevok od používateľa leno »

Ahojte, som tu novy...byvam v Bratislave, momentalne som zmaturoval a som prijaty na dve technicke skoly: Bratislava- STU (automobily, lode a spal. motory) a Brno- VUT (strojne inzinierstvo, ale v druhom rocniku si vyberate obor., tam by som si tiez zvolil nieco podobne ako automobily)
ide o to ze sa mesiac rozhodujem a absolutne sa neviem rozhodnut, na ktoru skolu ist...pravdu povediac, uz mam iba jeden den na rozhodovanie, kedze zapis do Brna je v stredu...ak ma niekto skusenosti s ci uz s jednou, alebo druhou skolou, tak velmi rad privitam vsetky postrehy...kazda ma svoje vyhody aj nevyhody. ta v Brne bude pravdepodobne o nieco narocnejsia, aj kvalitnejsia, no zase su tu nevyhody spojene s cestovanim, intrakom...taktiez mi kazdy hovori, ze v Brne je skvely studentsky zivot...ak je to alkohol, diskoteky, marihuana a pod., tak toto nie je pre mna a pravdepodobne by som stale cez vikendy utekal na Slovensko.
dakujem :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

co siii..urcite vypadni do ineho mesta, snad nechces cez vysku byvat doma...je to aj kvalitnejsia skola, ktora ti da zrejme viac ako BA
leno
Novice
Novice

guess.whoo napísal:co siii..urcite vypadni do ineho mesta, snad nechces cez vysku byvat doma...je to aj kvalitnejsia skola, ktora ti da zrejme viac ako BA
to ano,to je jedna vec, ale su aj tu doma veci ktore ma tu drzia, napriklad priatelka, pripadne uprava aut...ucit sa budem musiet tak ci tak a ako som spominal, ten nocny zivot a party hard nie je pre mna, asi by som tam zakapal, mozno sa mylim?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ja som tiez nikdy nemusel nejake diskoteky, no zabavit sa dalo aj na izbach popripade pri pive v krcme . ak ta to vsak netaha tak rob ako myslis, len aby si to potom nelutoval ak si vyberies BA, ked uvidis o co si prisiel na svojich spoluziakoch
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to je vsetko individualne...

ja som chodil na skolu v BA, byval som doma. nikdy som nemal pocit ze som bol o nieco ukrateny oproti spoluziakom... ked isli na diskoteku, isiel som aj ja, ked isli na pivo, isiel som s nimi... aj na intraky som chodil ked bolo treba (bol som skoro na vsetkych bratislavskych intrakoch aspon par krat).
z vlastnej skusenosti som prisiel akurat o nechutne izby na intrakoch a caste stahovanie (nie vzdy dostanes izbu na intraku, hladat ine intraky, popripade niekoho s kym pojdes na privat nie je nic extra).

samozrejme ako som napisal na zaciatku, vsetko je individualne, ak mas doma pocit ze si pod drobnohladom rodicou, ze nemozes robit co chces, tak vypadni co najdalej, pokial sa ti teraz zije celkom dobre, tak studentsky zivot v cudzom meste zase take "nebe a dudy" nebude oproti byvaniu doma.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

lenze byvanie na intraku/private ta nauci aj inym veciam ako napriklad sebestacnost, schopnost byvat s inymi ludmi (po odstahovani sa od rodicov dost velka sanca, ze nebudes mat hned vlastny byt sam pre seba), strazit si rozpocet, vacsia nutnost najst si brigadu atd atd.

neber to iba ako moznost vypadnut od rodicov a grcat do umyvadla bez strachu z toho, co ti na to povedia, ale hlavne to treba brat ako pripravu na real life po skole
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

s tym samozrejme suhlasim, otazka znie ci to ozaj potrebujes tu pripravu uz teraz. ono skor ci neskor sa to nauci kazdy, niekto pocas skoly, niekto po skole. nemyslim si ze by existoval nejaky statisticky signifikantny rozdiel v uspesnosti v realnom zivote medzi ludmi co zili na intrakoch a ludmi co zili doma pocas VS.

extremy sa najdu na oboch stranach, mam znamych pre ktorych je zivot len o ozierani sa v mlynskej aj napriek tomu ze uz davno nie su na intrakoch a tiez mam znamych co aj napriek tomu ze VS uz maju davno za sebou este stale byvaju s rodicmi a mama im kazdy den vari veceru.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

aacid napísal:tiez mam znamych co aj napriek tomu ze VS uz maju davno za sebou este stale byvaju s rodicmi a mama im kazdy den vari veceru.
Nie je to skôr smutné? Myslím si, že ak má už človek po VŠ a je zamestnaný, tak je už čas si hľadať nejaké vlastné bývanie a nie byť v mamkinej opatere ako decko.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

preco som napisal extremy, smutny je aj jeden pripad aj druhy.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak extremy sa najdu, ale je jednoduchsie sa zaclenit a vediet spolunazivat/prisposobit sa ak uz clovek tak byval predtym ked "o nic neslo". po skole dostanes robotu a uz to nie je take lady-dady ako cez skolu. aspon odpada stres z hladania si ubytka pripadne z drastickej zmeny prostredia.

a ludi, ktori aj po skole stale byvaju doma lebo je to "vyhodnejsie" mi je luto (no offense)
leno
Novice
Novice

chalani, ja mam doma skvele zazemie, s rodicmi vynikajuci vztah, a keby idem do Brna, tak tam neutekam kvoli dozoru, alebo ze doma mam obrovsky dohlad. prave naopak, len neviem ci sa dokazem vzdat tychto veci co som spomenul, ako napriklad moje dievca...mame skvely vztah uz nejaku dobu, bojim sa ze by to krachlo a ona mi taktiez povedala ze je to na mne co si vyberem...cize studovat tam by som siel iba kvoli sebe, hlavne kvoli buducnosti a uplatneniu. mozno tak dufam, ze nie len Brno, ale celkovo česko mi da v buducnosti lepsiu prilezitost zamestnat sa. ja mam jasno co chcem v zivote robit, bude to urcite automobilovy priemysel, tu doma sa hrame s autami, motorkami a toto tiez pravdepodobne stratim. ako ste pisali s tou samostatnostou mate uplnu pravdu, naucim sa jej viac, budem sa musiet o seba starat, setrit prachy, prat, varit. doteraz mamina navarila, ja som sadol iba ku stolu a najedol sa. teraz by to bolo tazsie, viac by som si vazil urcite rodicov. taktiez si myslim ze ako student viem uz teraz zarobit pekne korunky tu na SK, ale co tam v CZ zacnem nanovo s nejakym roznasanim letakov?
ked ono tu v BA na STU vraj nemaju ani ERAZMUS, pocul som ze v cechach to vsetko chodi uplne inak, vraj sa tam skvele zamestna uz aj bakalar.
neviem chalani ci stratim, alebo ziskam...jedno viem ze zapis do Brna je uz zajtra :/
a mozno by ma odtial vysupovali hned po prvom semestry :D :D :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

a frajerka robi co?
tie auta/motorky by sa nedali robit cez vikendy? skolu aj tak nebudes mat zrejme 5 dni v tyzdni takze volny cas ti ostane tak ci tak a ako som pisal, je to velmi blizko do BA aj keby si denne dochadzal
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

guess.whoo napísal:a ludi, ktori aj po skole stale byvaju doma lebo je to "vyhodnejsie" mi je luto (no offense)
Zivot osamote som si uz skusil (cez VS v Prahe), a nevidim fakt dovod minat prachy za nejaku izbu v normalnom byte pripadne garsonku kdesi, len aby som mohol povedat ze nebyvam s rodicmi - pricom by sa mi zasadne znizila kvalita zivota.
Takto sice byvam s rodicmi, ale zas v pomerne velkom dome, s peknym dvorom s bazenom, vo vybornej lokalite (10 minut do prace autom, 20-25 autobusom, co je o viac nez polovicu menej nez keby som byval na vacsis Kosickych sidliskach. Usetrene peniaze mozem cast odlozit napr. na buduce lepsie byvanie, cast davam rodicom, ci uz priamo, pripadne vo forme nakupov, samozrejme aj navarim a tak.

Beriem, ze v byte kdesi je to ine, ale ked je dost priestoru nevidim samo o sebe dovod stahovat sa. Samozrejme, keby sa taky dovod objavil - napr. spolocne byvanie s priatelkou, stahovanie sa za pracou, tak nemam problem odist.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Na margo bývania u rodičov po skončení školy (akejkoľvek) a začatia práce, smutným by som to nenazýval. Resp., záleží od konkrétneho prípadu.

Ako príklad môj brat, skončil školu, išiel hneď po mesiaci robiť do iného mesta, tam mal podnájom s priateľkou, tam nebolo o čom. Potom sa mu ale dostal lepší flek v rodnom meste, kde asi rok byt neriešil - lebo platiť si podnájom je úplne na hlavu, ak môžeš peniaze radšej odložiť a neskôr ich vraziť do rekonštrukcie bytu. Teda asi rok ešte býval u našich, po cca roku s priateľkou hypotéke, niekoľko mesiacov počas kompletnej reko ešte u našich, a už býva sám. Ale nasilu ísť bývať sám je úplne na hlavu a vyhadzovanie peňazí, pokiaľ tam nie sú faktory, ako vzťah (je trošku odveci bývať oddelene, najmä ak je to dlhoročný vzťah, dieťa, a pod.).

Je samozrejme rozdiel, či rodičov stále vyžieraš aj napriek tomu, že zarábaš, alebo im adekvátne prispievaš na bývanie, + niečo navyše za to, že oni do teba vrážali cca 20 rokov. Potom je to v poriadku, odľahčíš aj rodičov, a to dosť výrazne, za úšetrené peniaze môžu vypadnúť na výlety a dovolenky 5x častejšie, a ty ušetríš tiež, a pri riešení bvania v blízkej budúcnosti sa ti ušetrené peniaze zídu neskutočne.

Mám celkovo veľa kamarátov, ktorí to riešia takto, a chápem to. Pokiaľ nerobíš v inom meste, tak je vo väčšine prípadov blbosť platiť si podnájom a vyhadzovať do vzduchu. Mňa sa to ešte netýka, aktuálne som na intráku a doma bývam iba v lete, a netrúfam si povedať, čo bude po škole, lebo neviem ani čo bude o týždeň. Ale vidím to tak, že pár rokov asi prispôsobím lokalitu tomu, kde nájdem prácu s tým, že by som sa snažil hľadať vhodnú robotu aj v rodno meste (lebo tu by som chcel aj zakladať rodinu a pod.), a potom nevidím nič zlé na tom, bývať aj rok+ znova u rodičov, kým nájdem byt na kúpu, prípadne vybavenie hypo, rekonštrukcia a pod.

Na druhej strane, ak niekto zarába už 5 a viac rokov stabilne a stále býva s rodičmi, to už by mi bolo aj blbé a obmedzujúce pre mňa. Ale ako píše Fabo, je rozdiel veľký dom a byt. Tu to veľa ľudí rieši rozdelením domu na mladých a starých, ale do toho by som nešiel (a to mám rodičov rád). :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

nj je to rozdiel. pokial si sam tak este ok byvat s nimi v dome. ale ostavat v byte s rodicmi po dostudovani s tym, ze je praca je pre mna nepochopitelne
leno
Novice
Novice

no rodicia maju velky byt a miesta je tu dost, co sa tyka mojho zarabania, nie je to zarabanie velke, proste teraz som skoncil gymo, a viem si tych par eur slusne privyrobit, co sa tyka tej buducnosti a stahovania, ja sa naozaj este nepotrebujem osamostatnit...mne ide len o tu skolu, ci by nebola v tom Brne kvalitnejsia, ci by mi to nezabezpecilo mozno lepsiu buducnost(studovat v Brne), ako som pisal vztah mame doma velmi dobry a samozrejme ak sa tak pomozem...priatelka este studuje na strednej a sme spolu 2 roky. v byte by som ako student nebyval, jedine s niekym aby to vyslo lacnejsie. byval by som na intraku, taktiez by som sa stravoval v kantine ak by sa dalo, jednoznacne by som chcel rodicov vycucavat z penazi co najmenej, myslim ze do 250eur mesacne by som sa so vsetkym zmestil...je to tazke rozhodovanie, najradsej by som bol keby ma zoberu iba na jednu skolu a nemam na vyber
Napísať odpoveď