Aky je to pocit vediet ... (manzelstvo)
Re: Aky je to pocit vediet ... (manzelstvo)
Na povahe nie, ale clovek reaguje inak, ked vidi zaujem a snahu ako ked vidi nikam nesmerujucu stagnaciu.
-
javatar
Hardcore addict
na povahe nie ale ovplyvnuje (aspon by mal) to ako vnima clovek ten vztah vazne - a podla toho sa stavia aj k problemom
//edit: vidim, ze ma ColdRain predbehol
//edit: vidim, ze ma ColdRain predbehol
Tak ale ked ma niekto na haku predtym tak bude mat aj potom, ved podla toho sa clovek rozhoduje aky dotycny je, nie aky bude, nie?
-
javatar
Hardcore addict
ak ma uplne na haku tak ano - trufam si ale povedat, ze vacsine ludi na svojom partnerovi/vztahu aspon mierne zalezi 
Ale teraz riesime, ci s obruckou dotycnemu zacne zalezat viac.
Vy vravite, ze ano, ja. ze nie. (mozno prve 2 mesiace)
Srnec,tým,že sa zosobášite sa všetko mení,už nie ste iba dievča a chlapec,alebo žena a muž,ale manžel a manželka,a keď sa nezmení nič,tak je niekde chyba imho.
Ja byvam s mojim chalanom vyse roka a rozumieme si. Jedina vec medzi nami je nabozenstvo a v pripade svadby by to bolo dost komplikovane. Viackrat sme sa o tom bavili a on povazuje nabozenske predpisy za nezmyselne - berie to cisto racionalne. Pre mna maju zmysel kvoli rodine a tradiciam. V poslednom case mam kvoli tomu dost krizu, lebo mam pocit, ze ma v tom vobec nechape a ze v tom som sama. Cim viac sa o tom rozpravame, tym viac sa on utvrdzuje v tom, ze nabozenstvo je nezmyselne a ja stracam chut "argumentovat" svojimi iracionalnymi pocitmi. (ze nabozenstvo je akosi sucast mojej identity) Nemate s tym nejaku skusenost? Je to totiz jediny bod, cez ktory sa neviem preniest v pripade, ze by mal byt moj manzel.
prestat argumentovat iracionalnom a zacat pocuvat jeho racionalne argumenty
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Vyondiat sa na tu temu celkovo. Kazdy to inak berie, tak tu temu pri sebe nepouzivajte a nenutte si jeden druheho nazor a bude dobre. Mas svoje zvyklosti a tradicie v rodine a on svoje, tak to tazko jeden druheho pochopi a zacne sa spravat inak.
-
print_name
Medium Expert
a ako myslis, ze budu potom v manzelstve napr. vychovavat deti, ked jeden ma nato taky nazor a druhy opacny ? Podla mna musia najst nejaku zlatu strednu cestu, nejak sa dohodnut. Podla mna toto je velky problem a poznam ludi, ktorym na tomto vztah stroskotal, lebo nevedeli najst v tejto teme ziadny kompromis a stale mali nato rozdielne nazory a neboli ochotni akceptovat nazor druheho a spravit nejaky ten ustupok.Soviet napísal:Vyondiat sa na tu temu celkovo. Kazdy to inak berie, tak tu temu pri sebe nepouzivajte a nenutte si jeden druheho nazor a bude dobre. Mas svoje zvyklosti a tradicie v rodine a on svoje, tak to tazko jeden druheho pochopi a zacne sa spravat inak.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ked som pred mnohymi rokmi napisal, ze jedno z kriterii vybery partnerky je aj nabozenska (u mna ateisticka) kompatibilita, tak uzivatel Triple vyslovil na to nazor ze som mentalne retardovany (alebo nieco podobne).
Takze - tento problem riesitelny nie je a odporucam vyber ineho partnera.
ja jeho argumenty beriem, ale neviem, ci dokazem byt stastna, ked sa budem riadit cisto podla racia.beardie napísal:prestat argumentovat iracionalnom a zacat pocuvat jeho racionalne argumenty
//autoeditácia príspevku (15 Jan 2014, 9:48)
Nabozenska kompatibilita ma svoje vyhody. Ale partner nie je tovar v supermarkete.Andi_Cibula napísal:Ked som pred mnohymi rokmi napisal, ze jedno z kriterii vybery partnerky je aj nabozenska (u mna ateisticka kompatibilita), tak uzivatel Triple vyslovil na to nazor ze som mentalne retardovany (alebo nieco podobne).
//autoeditácia príspevku (15 Jan 2014, 9:59)
To sa mi zda najrozumnejsie. Ja nechcem, aby sa inak spraval a chapem jeho nazory aj jeho rodinnu vychovu. Ale obcas zneju prilis intolerantne k nabozenstvu. Ja to beriem principialne - ako zakladnu ludsku slobodu. A hned sa rozculim.. Asi bude najlepsie fakt sa na tu temu vykaslat.Soviet napísal:Vyondiat sa na tu temu celkovo. Kazdy to inak berie, tak tu temu pri sebe nepouzivajte a nenutte si jeden druheho nazor a bude dobre. Mas svoje zvyklosti a tradicie v rodine a on svoje, tak to tazko jeden druheho pochopi a zacne sa spravat inak.
Ako pise print_name a andi_cibula, nie je dobre sa na to vykaslat, myslim si, ze tuto temu treba mat definitivne vyriesenu pred vstupom do manzelstva. Ked je tam velka nezhoda a neriesi sa to od zaciatku, tak je dost mozne, ze to bude hnit, po prichode deti sa tento problem este zvacsi a moze to viest aj k rozchodu... Viera/absencia viery su velmi dolezite atributy cloveka.
// nemyslim, ze tento problem riesitelny nie je, da sa to zvladnut, s velkou davkou tolerancie... A ked ju tvoj partner nema, tak to moze byt problem. V manzelstve by si ty bola stale utlacana a musela sa podriadit.
// nemyslim, ze tento problem riesitelny nie je, da sa to zvladnut, s velkou davkou tolerancie... A ked ju tvoj partner nema, tak to moze byt problem. V manzelstve by si ty bola stale utlacana a musela sa podriadit.
Poznam manzelstvo, kde su ludia nabozensky rozdielny, sice ani jeden nie je ateista, ale dokazu spolu vychadzat uplne v pohode, pretoze sa vzajomne toleruju a respektuju. kathleen ani ty to nevzdavaj, ak sa k tomu mas postavit racionalne, tak on tiez. Ak nie je clenom sekty, ktora zakazuje tolerovat nabozensku ideologiu, tak z racionalneho hladiska mu nic nebrani dospiet k takemu kompromisu, aby ste boli obaja stastni. Ani kupit zene kvety, ked viem dopredu, ze zvadnu, neposobi zrovna racionalne a vela racionalne zmyslajucich chlapov to z casu na nac robi. No hlavne je nehadat sa kvoli tomu, ako kazde nabozenstvo, aj ateizmus je len ideologia a clovek nezije vecne, aby podlahol nejakym fantasmagoriam a sudil podla toho druhych a to plati rovnako pre veriaceho ako aj pre ateistu. Paradoxne s partnerkou, ktora bola ineho vierovyznania som vydrzal dlhsie, ako s tou, ktora bola rovnakeho, pretoze nikdy som to nepovazoval a nikdy to ani nebudem povazovat za tak dolezite, aby mi to v niecom obmedzovalo zivot. Myslim si, ze na mieste su dolezitejsie otazky, ako napr. ci je pre mna dotycna osoba vyhovujuca po stranke zodpovednosti, dovery a opory.
diki kayko!! nieco take som potrebovala pocut 
Ty si potrebovala počuť povzbudenie? Takže to vôbec tvoje rozhodnutie neovplyvní, keď si z 5 príspevkov vybereš ten, ktorý sedí s tvojím názorom. Potom si sa vôbec nemusela pýtať. Podľa mňa to fungovať nebude. Skôr či neskôr sa tie rozdiely prejavia ešte vo väčšej miere. Hlavne pri výchove detí, keďže zvyky a tradície asi dokážete nejako kompromisom riešiť keď spolu bývate. Ale ľahšie sa stane z veriaceho ateista ako z ateistu veriaci. Aspoň si myslím. Takže ak cítiš, že nie si ochotná robiť kompromisy ty, on ich určite nespraví.
-
print_name
Medium Expert
Ja si myslím, že 90% ľudí čo tu založia tému (vrátane mňa
) si nenechajú poradiť a čakajú len na to, kedy napíše niekto niečo také, čo chcú počuť, teda čo ich povzbudí v tom, čo chcú oni spraviť
-
javatar
Hardcore addict
taki su ludia vseobecne - hladaju skor ulavu ako pravdu
ku kathleen: (ne)viera rozhodne nie je vec na ktorej vztah stoji ale rozhodne je to vec na ktorej moze vztah padnut. Najviac sa stotoznujem s tym co napisal piton. Ci to prijmes je na tebe, nasledky svojho rozhodnutia (nech bude akekolvek) budes niest ty sama.
ku kathleen: (ne)viera rozhodne nie je vec na ktorej vztah stoji ale rozhodne je to vec na ktorej moze vztah padnut. Najviac sa stotoznujem s tym co napisal piton. Ci to prijmes je na tebe, nasledky svojho rozhodnutia (nech bude akekolvek) budes niest ty sama.
Vies rainbow, ide o to, ze mi bolo vtlkane odmalicka dohlavy, ze rovnake hodnoty a postoje v zivote moze mat clovek len rovnakeho vierovyznania, lebo to je jediny spravny zaklad vztahu. Tieto slova ma prepadavaju, ked sa citim v niecom pri mojom chalanovi nepochopena. Mam chut nediskutovat, ale uzavriet sa do seba a odist niekam prec.. Preto som potrebovala povzbudenie. Obaja sme ochotni robit kompromisy, bavime sa o svadbe aj o vychove deti.rainbow napísal:Ty si potrebovala počuť povzbudenie? Takže to vôbec tvoje rozhodnutie neovplyvní, keď si z 5 príspevkov vybereš ten, ktorý sedí s tvojím názorom. Potom si sa vôbec nemusela pýtať. Podľa mňa to fungovať nebude. Skôr či neskôr sa tie rozdiely prejavia ešte vo väčšej miere. Hlavne pri výchove detí, keďže zvyky a tradície asi dokážete nejako kompromisom riešiť keď spolu bývate. Ale ľahšie sa stane z veriaceho ateista ako z ateistu veriaci. Aspoň si myslím. Takže ak cítiš, že nie si ochotná robiť kompromisy ty, on ich určite nespraví.
Mas pravdu v tom, ze moje rozhodnutia urcite neovplyvnia anonymni ludia, ktori mi radia ukoncit vztah na zaklade piatich riadkov mojho popisu. Pytala som sa na skusenosti.
//autoeditácia príspevku (16 Jan 2014, 17:05)
Ja povazujem za konstruktivnu radu, ako sa v takom vztahu spravat.. A nie konstatovanie, ze to fungovat nebude, alebo ze si mam hladat ineho.print_name napísal:Ja si myslím, že 90% ľudí čo tu založia tému (vrátane mňa) si nenechajú poradiť a čakajú len na to, kedy napíše niekto niečo také, čo chcú počuť, teda čo ich povzbudí v tom, čo chcú oni spraviť
//autoeditácia príspevku (16 Jan 2014, 17:13)
Neviem, ci pravda je to spravne slovo - co sa vztahov tyka. Ked niekto tvrdi, ze ma fungujuci vztah, co je meritkom? Ako dokazes, ze to je pravda?javatar napísal:taki su ludia vseobecne - hladaju skor ulavu ako pravdu
Ked viera nie je vec, na ktorej vztah stoji, preco by mal kvoli nej padnut?
//autoeditácia príspevku (16 Jan 2014, 17:39)
My sa o tom bavime od zaciatku a myslim, ze kazdy z nas postupne zo svojho upusta. Ku mne je tolerantny a utlacat ma urcite nebude. Ja vsak vyzadujem lojalitu ku kat. Cirkvi, lebo sa s nou spaja moje detstvo, rodina, kamarati. (Cisto citova vec.) On to berie ciste racionalne ako prezitok doby a ma skor negativne skusenosti. Chodenie do kostola berie ako stratu casu, ale nikdy by mi nevycital, ze tam idem.piton napísal:Ako pise print_name a andi_cibula, nie je dobre sa na to vykaslat, myslim si, ze tuto temu treba mat definitivne vyriesenu pred vstupom do manzelstva. Ked je tam velka nezhoda a neriesi sa to od zaciatku, tak je dost mozne, ze to bude hnit, po prichode deti sa tento problem este zvacsi a moze to viest aj k rozchodu... Viera/absencia viery su velmi dolezite atributy cloveka.
A si predstav, ze to tak funguje nielen na tomto fore. Tebe keby kamarat, mama, alebo sestra povedali, ze mas nieco urobit takto a ty by si to tak necitil, tak to tak na 90% neurobis. Nechat si poradit neznamena nechat rozhodovat inych za sebaprint_name napísal:Ja si myslím, že 90% ľudí čo tu založia tému (vrátane mňa) si nenechajú poradiť a čakajú len na to, kedy napíše niekto niečo také, čo chcú počuť, teda čo ich povzbudí v tom, čo chcú oni spraviť
Problem dnesnych vztahov je ten, ze partneri svoje problemy riesia mimo vztah, s kamaratmi, rodinou, pripadne uplne cudzimi ludmi... ak ma nieco trapi mal by to vediet v prvom rade partner, o to skor, ak na tom stoji vztah, ak je to vec ktora sa musi zmenit aspon ciastocne, inak to tomu druhemu asi nedojde. BTW. spolocne prekonavanie prekazok moze vztah upevnit, naopak pokial sa s tym vysporiada kazdy po svojom, to moze vztah len rozbit. Nie je podstatne, v co clovek veri, alebo neveri, som za to, ze ak dvaja chcu byt spolu, tak musi urobit kazdy z nich krok k tomu druhemu, tzn. nie ustupovat, ale sam od seba a z vlastneho presvedcenia urobit nieco, cim dokaze tomu druhemu, ze mu na nom naozaj zalezi.
Este ma teraz napadlo, ze poznam aj manzelstvo, kde je chlap ateista a zenska veriaca. Bol som im aj na svadbe a on suhlasil so sobasom v kostole a teda s vychovou deti v jej viere a urobil to pretoze mu za to ta baba stala, aj ked sa z veriacich ludi vacsinou vysmieval. Maju uz aj dieta a su fakt stastna rodinka. Podla mna aj to je priklad toho, ze sa da, ked sa chce.