Arabi - moslimovia

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Arabi - muslimovia

Príspevok od používateľa hughito »

Zatiaľ si vôbec ničím nepodložil svoje pôvodné tvrdenia. Poskytol si len fotku nejakých fanatikov a akýsi dojem, že Korán čosi prikazuje, načo je možné nájsť x iných výkladov Koránu, ktoré to poprú.

Ďalej sa tu načrtla analógia s kresťanstvom, ktoré je nám najbližšie a najviac o ňom vieme (dovolím si predpokladať, že o islame toho vieš veľmi málo, asi ako my ostatní tu, môžeš ma vyviesť z omylu) a mala viesť k tomu, že ak sa nájde fanatik, tak si bude vykladať "svätú knihu" podľa seba a je úplne jedno, čo je to zač. Neviem s koľkými moslimami si bol za život v kontakte a aké máš osobné skúsenosti, ale dovolím si tvrdiť, že sú to takí istí ľudia ako "naši" kresťania. Proste tieto naše "západné" pohľady sú odtrhnuté od reality, plné predsudkov a stereotypov a máme úžasnú potrebu vidieť to väčšie zlo niekde inde. Ani historicky nie je islam o nič viac násilný alebo expanzívny, ako napr. kresťanstvo.
Ja mám pocit že ty máš proste potrebu s niekým nesúhlasiť, nech sa už jedná o hocičo.
Tvoje pocity si nabudúce nechaj pre seba (resp. máš možnosť karmy či SS), sú úplne irelevantné pre potrebu diskusie.
Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Steju »

Takže hugo:
Tvoje pocity si nabudúce nechaj pre seba (resp. máš možnosť karmy či SS), sú úplne irelevantné pre potrebu diskusie.
Moje pocity sú dosť dôležité na to, aby aj ostatní ľudia v diskusii vedeli, či ťa brať vážne, alebo ti ide iba o kontroverziu, pozornosť alebo akúsi rebéliu. Čo je jasne vidieť aj na tom, ako horlivo tu obhajuješ islam, napriek tomu, že si myslíš, že je to nezmyselné náboženstvo.
hughito napísal:Zatiaľ si vôbec ničím nepodložil svoje pôvodné tvrdenia. Poskytol si len fotku nejakých fanatikov a akýsi dojem, že Korán čosi prikazuje, načo je možné nájsť x iných výkladov Koránu, ktoré to poprú.
Moje tvrdenia som podložil celkom dobre. Korán vyslovene prikazuje tie veci, ktoré si sa v danom linku mohol dočítať. Iný výklad iba znamená, že si daný človek hľadá výhovorky, prečo nedodžiavať niečo čo mu síce jeho boh prikazuje, ale nezdá sa mu to sympatické. Ak je vyslovene napísané, "As for the thief, both male and female, cut off their hands." aký iný výklad tam vidíš? Staviaš sa snáď do pozície typických apologistov, ktorý v každom nepohodlnom verši vidia metaforu, a každý vhodný je doslovný zákon? Nehraj sa na hlupáka len kvôli snahe vyhrať tento argument.
Naopak, ty si tvoje tvrdenia ničím nepodložil, a keď som ti ukázal, že nie sú pravdivé, zamieril si diskusiu inde. Opäť pekná demagógia, ale bohužiaľ. Viď :
pre mňa je islam rovnaké náboženstvo ako všetky ostatné.
Nie, nie je. Vyznáva úplne iné hodnoty, iné zákony (dokonca má vlastné moslimské právo, fungujúce v moslimskom štáte ako zákon, čo napr kresťanstvo ani budhizmus nemajú) Takže pekný nezmysel.
Rovnako ako že hentí fanatici na obrázku sú nejaká reprezentatívna vzorka islamu. Je to hŕstka fanatikov, ktorí majú vymetené hlavy, rovnako ako x iných ľudí z iných náboženstiev dnes či v minulosti.
Ako som ti ukázal na typickom príklade, nie, to nie je len hŕstka fanatikov. Ale ty si to kľudne odignoroval, a neposkytol ukážku tých x iných fanatikov iných náboženstiev, ktorých je viac ako zanedbateľné množstvo.
plné predsudkov a stereotypov a máme úžasnú potrebu vidieť to väčšie zlo niekde inde. Ani historicky nie je islam o nič viac násilný alebo expanzívny, ako napr. kresťanstvo.
Islam je väčšie zlo, je to väčšie zlo ako napr. ateizmus a určite väčšie zlo ako budhizmus. To, že to ty nevidíš (reps nechceš vidieť) je tvoj problém. Radšej by si sa nad tým mal znova zamyslieť. To aký bol islam v histórií ma vôbec nezaujíma, zaujíma ma, aký je dnes. A aký chce byť v budúcnosti. A keď je ultimátnym cieľom moslimov aby islam ovládol celý svet, tak je to myslím jasné. Teda nie pre každého ;-)
hughito
Redeemer
Redeemer

Moje pocity sú dosť dôležité na to, aby aj ostatní ľudia v diskusii vedeli, či ťa brať vážne, alebo ti ide iba o kontroverziu, pozornosť alebo akúsi rebéliu. Čo je jasne vidieť aj na tom, ako horlivo tu obhajuješ islam, napriek tomu, že si myslíš, že je to nezmyselné náboženstvo.
Takže ty si ukazovateľ vážnosti, áno? Na to si prišiel ako? Platí to, čo som napísal, na pod. ad hominem nezmysly ďalej reagovať nebudem.

Ja obhajujem islam? Ako ateista? Ukáž mi kde.
Moje tvrdenia som podložil celkom dobre. Korán vyslovene prikazuje tie veci, ktoré si sa v danom linku mohol dočítať. Iný výklad iba znamená, že si daný človek hľadá výhovorky, prečo nedodžiavať niečo čo mu síce jeho boh prikazuje, ale nezdá sa mu to sympatické. Ak je vyslovene napísané, "As for the thief, both male and female, cut off their hands." aký iný výklad tam vidíš? Staviaš sa snáď do pozície typických apologistov, ktorý v každom nepohodlnom verši vidia metaforu, a každý vhodný je doslovný zákon? Nehraj sa na hlupáka len kvôli snahe vyhrať tento argument.
Na to ti bolo odpovedané napr. aj Maherom. Je úplne irelevnatné. aké nezmysly sú popísané v starých báchorkách. Ide o realitu a prax.

Nestaviam sa do pozície žiadnych apologistov, poskytol som to ako pohľad z opačnej strany od fundovanejších ľudí, ako sme tu my dvaja. Pre mňa osobne je to však nepodstatné, ja som neveriaci, ale ide o to, že nebudem robiť z moslimov automaticky nejakých väčších fanatikov len preto, lebo sú moslimovia. Náboženský fanatizmus podľa mňa vôbec neovplyvňuje v podstate samotné špecifické náboženstvo, ale skôr náboženstvo ako celok, lebo princípy náboženstva sú rovnaké úplne u všetkých náboženstiev, aj keď je jasné, že môžeme nájsť rôzne špecifiká.

:D Takže kresťanstvo nezasahovalo a nemá vlastné právo? Však aj dnes sú také tendencie, našťastie už potlačené sekulárnym vývojom. Čiže opäť rovnaké tendencie.
A keď je ultimátnym cieľom moslimov aby islam ovládol celý svet
JASNÉ! :D

A neposkytol si tu dokopy nič. Rozhovor Dawkinsa s náboženským fundamentalistom, potom 10 kontroverzných výrokov z Koránu (analógia s Bibliou = proste doba vzniku, iné podmienky, iný svet) + akýsi úryvok, ktorý ale o ničom nevypovedá a nie je určite reprezentatívny. Takisto ako väčšina kresťanov je kresťanmi len na papieri, tak takisto moslimovia majú na háku nejaké nezmysly z Koránu či riešenie náboženského fundamentalizmu.

Kód: Vybrať všetko

Protests against the cartoons were held around the world in late January and February 2006. Many of these turned violent, resulting in at least 200 deaths globally, according to the New York Times. Large demonstrations were held in many majority-Muslim countries, and almost every country with significant Muslim minorities, including Nigeria, Canada, India, the United States, the United Kingdom, Australia, New Zealand, Kenya, and throughout continental Europe.
Celkovo mám dojem, že máš problém s chápaním rozdielu medzi islamom a islamizmom.

Ešte takto: možno, keby sme to vedeli nejak exaktne vyčísliť, existuje v súčasnej viacero (a potenciálne) islamských náboženských fundamentalistov (a teda aj politických, islamistov), ako napr. kresťanov. Kresťanstvo je dávno za zenitom. Ale ja sa bavím principálne.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

:smt104 okrem Turecka mam moslimskych kamaratov aj z Bosny, Ciernej Hory, Azerbajdzanu a Kosova.
baby nechodia zahalene, ani len so satkou. mozou sa fotit, a dokonca aj s cudzimi muzmi. podla ich profilov na FB ani ich priatelia v ich domacich krajinach nechodia s "uterakmi" na hlave, dlhymi bradami a "v nocnej koseli". a zenske tiez ani v satke...
v Edinburghu som mal byval polroka dva bloky od mesity. jediny raz za ten cas som videl muza v s bradou v nocnej koseli a zenu zahalenu od hlavy k pate. po meste sice pobiehali malajske studentky so satkami, ale to bolo asi tak vsetko.
rovnako aj ludia, ktori chodia na dovolenku do Indonezie, co je najludnatejsia moslimska krajina, nenosia fotky ludi zahalenych a bradatych v nocnych koseliach... takze tiez z obrazkov mozno naozaj bude v porovnani s "normalnymi" len hrstka.

militantnym krestanskym sektam sa dari najma v USA. lenze u nas sa pripadu takeho reverenda Freda Phelpsa venovalo velmi malo pozornosti. ale viem si predstavit, ze napriklad jeho prejavy si tiez mozu niektori xenofobni moslimovia pustat ako dokazy nebezpecnych krestanov lacniacich po vojne

ku Koranu. ten ma problem v tom ako sa arabsky jazyk zapisuje. pisu sa totiz len korene slov a aj tie bez samohlasok (tie sa pisu ako diakriticke znamienka, no nezvyknu sa pouzivat v textoch). takze v takychto podmienkach sa da lahko koren slova interpretovat rozlicnymi sposobmi. mrzi ma, ze som nedostudoval arabcinu na tolko, aby som si Koran mohol precitat v originaly. lebo spoliehat sa preklady, hlavne ked sa hovori o "Biblii zla" nie je asi najlepsi pristup.

Svate pismo plno vysvetliviek od teologov a inych jeho vykladacov, aby nedochadzalo ku scestnym vykladom. lebo text bez nich by sa tiez mohla mudra hlava interpretovat ako Bohom zjavene volanie do vojny.

a ze ked moslimovia nedodrzuju Koran, nemali by hovorit, ze su moslimovia? pred troma rokmi 75,4% Slovakov uviedlo, ze su prislusnici jednej z krestanskych cirkvy. z toho by malo vyplivat, ze buduci piatok, ktory sa nazyva Velky, a az do soboty (Bielej) vecera, by mali drzat prisny post ako pripomienku umucenia a smrti syna Bozieho. kolko z nich to dodrzi? nehovoriac o konciacom sa "Velkom poste", ktory trva 40 dni. kolko z 4 069 365 Slovakov prihlasenych ku krestanom napriklad nefajcilo, nepilo alkohol, nechodilo na diskoteky?

zazitkom je Ramadan v krajine, ktora pocita za moslimske. tam od 7:00 do 19:00 nejedia a nic nepiju aj ti, ktori nie su bradati v nocnej koseli aj tie zeny, ktore nenosia ani len satku... nehovoriac o tom, ze ani nemoslimov nezabijaju, neskaju si ruky a nekamenuju sa.

takze tak ako malo krestanstvo reverenda Freda, tak ma islam fanatikov. ale neznamena to, ze kazdy jeden krestan ci moslim musi byt rovnaky

cisla su z http://portal.statistics.sk/files/tab-14.pdf
Steju
King
King

hughito napísal:Platí to, čo som napísal, na pod. ad hominem nezmysly ďalej reagovať nebudem.
Takže tu môžeš napísať akúkoľvek hovadinu alebo trolling, a keď poukážem na tvoje úmysly alebo nebodaj inteligenciu tak je to invalidné lebo ad hominem ? Reagovať nemusíš... :)
hughito napísal:Ja obhajujem islam? Ako ateista? Ukáž mi kde.
Napr linkovaním pro-islamských článkov ktoré sa snažia ukázať aký je islam mierumilovný a spravodlivý?
hughito napísal: Na to ti bolo odpovedané napr. aj Maherom. Je úplne irelevnatné. aké nezmysly sú popísané v starých báchorkách. Ide o realitu a prax.
Irelevantné to bohužiaľ nie je, pretože celý nezmysel menom islam je založený na týchto starých báchorkách. Ako to teda môže byť irelevantné? Oni si predsa ich dogmy a názory nevycucávajú z prsta, základ majú z koránu. Samozrejme si k tomu čo-to pridajú, ale podstata je stále allah a muhammad a ich korán.
hughito napísal:Náboženský fanatizmus podľa mňa vôbec neovplyvňuje v podstate samotné špecifické náboženstvo, ale skôr náboženstvo ako celok, lebo princípy náboženstva sú rovnaké úplne u všetkých náboženstiev, aj keď je jasné, že môžeme nájsť rôzne špecifiká.
Z časti súhlasím, ale islam je pre fanatikov oveľa lepšia živná pôda ako iné náboženstvá (ako píšem už niekoľkýkrát, moslimovia majú svoj fanatizmus priamo prikázaný ich bohom, čo je lepšia zámienka na bytie fanatikom?)
hughito napísal::D Takže kresťanstvo nezasahovalo a nemá vlastné právo? Však aj dnes sú také tendencie, našťastie už potlačené sekulárnym vývojom.
Nikde nehovorím že nezasahovalo (nevkladaj mi slová do úst, ďakujem), a nie, kresťanstvo nemá vlastné právo, porovnateľné so shariou. Ak áno, kde? O ničom neviem. To, že by najradšej menili určité zákony podľa seba, je druhá vec.
hughito napísal:Ešte takto: možno, keby sme to vedeli nejak exaktne vyčísliť, existuje v súčasnej viacero (a potenciálne) islamských náboženských fundamentalistov (a teda aj politických, islamistov), ako napr. kresťanov. Kresťanstvo je dávno za zenitom. Ale ja sa bavím principálne.
To celý čas vravím...
hughito napísal:Celkovo mám dojem, že máš problém s chápaním rozdielu medzi islamom a islamizmom.
A nevychádza islamizmus náhodou z islamu? Či chceš povedať opak? A existoval by nejaký islamizmus bez islamu? Nie. Sú snáď islamisti nejakého iného náboženstva? Tiež nie.

jackb: súhlasím prakticky so všetkým. Hovoriť, že sú moslimovia/kresťania môžu, keď dokážu žiť s tým svedomím, čo by na ich život asi tak povedal allah/ježiško. Ale myslím, že sa tým veľmi netrápia, neberú to vážne, a v skutočnosti neveria tomu, že po smrti budú nejako potrestaný (napr peklom). Moslimovia/kresťania to byť môžu, ale nie veľmi dobrí, keď majú v paži svojho vlastného boha :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Napr linkovaním pro-islamských článkov ktoré sa snažia ukázať aký je islam mierumilovný a spravodlivý?
To je obhajovanie? To bol poskytnutie výkladu (a vôbec zdroju) od fundovanejšej osoby, resp. osôb, ako si ty a tvojich desať kontroverzných výrokov z wikipedie.
Irelevantné to bohužiaľ nie je, pretože celý nezmysel menom islam je založený na týchto starých báchorkách. Ako to teda môže byť irelevantné? Oni si predsa ich dogmy a názory nevycucávajú z prsta, základ majú z koránu. Samozrejme si k tomu čo-to pridajú, ale podstata je stále allah a muhammad a ich korán.
Irelevantné to je pre väčšinu z nich, takisto ako je to irelevantné napr. pre väčšinu kresťanov. Proste ide o také abnormálne nezmysly, že sa tým normálni ľudia zaoberať vôbec nebudú. Ani kresťania nezvyknú zabíjať svoje ženy preto, lebo pracovali v nedeľu. Aspoň nemám taký dojem.

Uf, zbytok zajtra, zistil som, že nemám čas a chuť pokračovať hehe. :wink:
Steju
King
King

hughito napísal:že nemám čas a chuť pokračovať hehe. :wink:
Ja tiež nie, takže to kľudne môžeme nechať tak, aj tak jeden druhého o svojej pravde určite nepresvedčíme.
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

Tak tito ludia su kto ? https://www.facebook.com/photo.php?v=369784903160947

od krestanov na mile daleko.
jackb
Redeemer
Redeemer

si si tak isty? o Sarajeve a Vukovare si nepocul?

krestanski Srbi znasilnujuci moslimky a ich snajpri strielajuci civilov iducich po vodu, palivove drevo na ohen ci jedlo po dobu 1425 dni? ci mesto braniace sa presile 20:1? (Kosovo to ani neotvaram)

ako povedal Bolek Polivka v prvom Dedicstve "Pro mně cikán jako černoch"
butthead
Darca
Darca

jackb, neviem ci reagujes na mna alebo vyssie na steju... existuje take video, kde krestansky srb znasilnuje moslimku?
jackb
Redeemer
Redeemer

lebo na Balkane podla tvare spoznas kto je a kto nie je :roll: a do roku 1996 mal kazdy bosniansky srb mobil s kamerou a konto na youtube... a Holandanom ci Britom bolo zle z toho, ze nemozu zakrocit, ze tiez nemali chut si priniest domov este takuto spomienku

ale ako ty velmi rad, kedze nie je video, tak si cele obliehanie Sarajeva vymysleli, tym ktorym sa to hodi. tie rozstrielane domy, cintoriny po meste a vypovede ludi su potemkinova dedina platena reptilianmi v bitcoinoch.

spokojny? :smt006

butthead
Darca
Darca

no vsak prave preto je to tazko uveritelne, v tom case ked sotva mohol niekto natocit video sa zavadzalo ako sa mohlo, ja tymto neobhajujem ziadnu stranu, ale jednoducho je to chore. obycajny clovek si kalacha nevyrobi doma, cize ho od niekal musel mat, cize kupit. a kto vyraba zbrane su vacsinou ti co maju moc a peniaze...
len teraz kto z koho, myslis ze taky Putin ma v zaujme mat pod kontrolou cely svet ? ale to uz je mimo temy, ospravedlnujem sa.
alebo maju taky ciel arabi ?
jackb
Redeemer
Redeemer

... a preto ze je to zavadzanie tak sa to objavuje v zapadnych, bosniackych a dokonca aj vo filmoch promilosevicovskeho Kusturuciu... ako sa na pozadi dohodli. isto na bildbergu

a krestanom moze ist? "urobim ti decko, ktore bude krestan!" a nepotreboval na to ani uterak na hlave, bombu okolo pasa a navod na ovladanie sveta pisany naopak.

a teraz si ho porovnaj so skautikmi, ktori ponukaju betlehemske svetielko... vsetci krestania.
to je zase to, ze brvno si nevidime, ale smietku najdeme aj z kilometra

ako je skupina debilnych moslimov, je aj skupina debilnych krestanov. to je cele co chcem povedat
butthead
Darca
Darca

isto sa veci deju nahodne :D ale neriesim teraz to kde sa kto dohodol
doplaca na tom vsetkom prisposobyva vacsina, preto je treba ludi delit na prisposobyvych a neprisposobych. nie na bielych ciernych ciganov muslimov krestanov atd.
jackb
Redeemer
Redeemer

ano, Bush starsi a Cilton si zaplatili u Milosevica Obciansku vojnu aj vojnu v Kosove. kde ty na to chodis?

ty, priatelu, si sa zapojil do diskusie videom moslimov zo sterotypov :)
butthead
Darca
Darca

a kludne aj mohli :D (viem, ze to myslis obrazne) .a kde ty na to chodis, ze to tak nie je ? tebe co staci ? ze niekto ti nieco povie, alebo si precitas dennik SME. Ak sa ta smiem spytat, ake vsetky media sledujes ?
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Ja len takú poznámku. Neviem či to tu niekto spomínal. Tak ako máme stovky odnoží kresťanstva tak máš stovky odnoží islamu. Existujú medzi nimi na obidvoch stranách militantní radikáli. Nemôžme zovšeobecňovať. V telke ale vidíme mierumilovného pápeža a na druhej strane islamistických teroristov, separatistov, povstalcov a potom vznikajú predsudky.
hughito
Redeemer
Redeemer

butthead: začínaš byť tým svojím štýlom argumentácie dosť otravný.
a kde ty na to chodis, ze to tak nie je ? tebe co staci ? ze niekto ti nieco povie, alebo si precitas dennik SME. Ak sa ta smiem spytat, ake vsetky media sledujes ?
Toto už začína byť dosť trápne, hlavne ak to píšeš jackbovi v tejto téme.. :roll:

A tie tvoje "logické" postupy typu: mám video na fejbuku, ukáž mi rovnaké video, ak nemáš, má pravdu moja interpretácia... To je čo ako?

Inak, napr. v Mexiku je cez 90% kresťanov. Napr. v rámci kartelových vojen sa tiež dajú nájsť pekné videá.

karmista: Keď máš problém pochopiť písanému textu, nabudúce sa obráť na odborníka a nie mne do karmy. Ja ti nepomôžem. :wink:
jackb
Redeemer
Redeemer

cely den som premyslal, ci je butthead pubertiak, alebo troll. alebo pubertalny troll. lebo jeho "argumentacia" je pomaly na diagnozu.

bh, co ked ti poviem, ze som niekolko krat precestoval celu byvalu Juhoslaviu a videl som co po sebe nechal nabozensko-etnicky konflikt? ze po prvej ceste som si dostudoval historiu spoluzitia nabozenstiev a etnik na tomto uzemi od renomovanych historikov z UK v Prahe, lebo pred tym som mal informacie od americkeho zurnalistu a aj ten zacal svoje pisanie v roku 1804 a pise o celom Balkane, takze na YUG sa nemohol zamerat detailnejsie? a ze tam mam priatelov, u ktorych som si veci overoval? a ze kvoli zaujmu o to, o co v islame vlastne ide som studoval arabcinu?

chces vediet ake media citam. tie, ktore zo mna nerobia idiota a netvrdia mi, ze vsetko co som si nastudoval, videl a poucul z prvej ruky je Potemkinova dedina ci reptiliansky matrix, lebo pravdu ma clovek, ktory sa od monitora vzdaluje len na zachod a do chladnicky :smt006
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Vidim, ze podobne ako ine temy, bola zasiahnuta aj nabozenska otazka.

Osobne nevidim primarny problem v radikalnejsich specifikach islamu, tie sa odvijaju od kultury daneho obyvatelstva, ktora sa zas odvija od jeho zlozenia. Zrovnat ale hodnotovo vsetky nabozenstva k sebe, je ako zrovnat aj vsetko ostatne.. nic ine len ideologicky podmieneny relativizmus.
hughito napísal:Inak, napr. v Mexiku je cez 90% kresťanov. Napr. v rámci kartelových vojen sa tiež dajú nájsť pekné videá
Este som nepocul Los Zetas ani CDG vzyvat pri rezani hlav nejakeho "Velkeho Boha", alebo mozno Pannu Mariu?
Napísať odpoveď